Jaké jsou 4 stupně akné?

Published:

Akné je běžné kožní onemocnění, které postihuje lidi všech věkových kategorií. Vzniká, když se vlasové folikuly ucpou olejem a odumřelými kožními buňkami, což vede ke vzniku bílých a černých teček, pupínků a cyst. Akné může být od mírného až po závažné a dermatologové ho rozdělují do různých stupňů podle typu a množství lézí. Porozumění čtyřem stupňům akné může pomoci určit nejlepší možnosti léčby.

Jaké jsou 4 stupně akné

Akné stupně 1

Stupeň 1 neboli mírné akné se skládá z občasných bílých a černých teček a malých pupínků. Akné 1. stupně způsobuje minimální zánět a obvykle vzniká v důsledku hormonálních změn, například v období puberty.

Primární léze u akné 1. stupně jsou:

  • Komedony - známější jako bílé a černé tečky. Komedony vznikají, když odumřelé kožní buňky a tuk ucpou otvor pórů. Bílé tečky jsou uzavřené komedony, kde ucpávka zůstává pod povrchem kůže. Černé tečky jsou otevřené komedony, které se objevují jako tmavé hrbolky.
  • Papuly - malé, růžové nebo červené hrbolky, které jsou citlivé na dotek. Papuly se tvoří, když se stěny obklopující ucpaný pór rozpadnou a zanítí.

Akné 1. stupně lze obvykle snadno léčit volně prodejnými čisticími prostředky, krémy a gely. Důsledné čištění a přípravky obsahující benzoylperoxid nebo kyselinu salicylovou pomáhají odstranit přebytečný olej a odumřelé kožní buňky. Akné 1. stupně obvykle rychle reaguje na lokální volně prodejnou léčbu.

Akné stupně 2

Stupeň 2 nebo středně těžké akné se skládá z výraznějších papul a pustul. Pustuly jsou podobné papulám, ale na jejich koncích je viditelný hnis. Středně těžké zánětlivé akné je běžné u dospívajících a mladých dospělých.

Primární léze u akné 2. stupně jsou:

  • Papuly - tyto malé růžové pupínky označují mírně zanícené póry.
  • Pustuly - jedná se o papuly s viditelným hnisem na koncích. Hnis se skládá z odumřelých kožních buněk, bakterií a kožního mazu.
  • Komedony - ucpané póry v podobě černých a bílých teček se vyskytují spolu se zánětlivými papulkami a pustulkami.

Lidé s akné 2. stupně mají obvykle 20-100 lézí. Papuly a pustuly mohou být rozsáhlé nebo soustředěné v jedné oblasti. Středně těžké akné se často objevuje pravidelně před menstruačním cyklem v důsledku hormonálních změn.

Volně prodejné lokální přípravky mohou pomoci zvládnout akné 2. stupně. Mnoho lidí však potřebuje léky na předpis, jako jsou retinoidy, benzoylperoxid nebo antibiotické gely a krémy. Pro krátkodobé užívání mohou být předepsána perorální antibiotika.

Správnou léčbou lze akné 2. stupně odstranit, aniž by došlo k trvalému zjizvení. Pečlivá péče o pleť může pomoci kontrolovat a omezit výskyt akné.

Akné stupně 3

Akné stupně 3 je klasifikováno jako těžké papulopustulózní akné. Skládá se z mnoha zánětlivých papul a pustul, které pokrývají velké plochy obličeje, hrudníku a zad. Akné stupně 3 je často bolestivé a nevzhledné, ale nezpůsobuje nodulární nebo cystické léze.

Zde jsou uvedeny primární léze, které se vyskytují u akné 3. stupně:

  • Četné papuly a pustuly - akné stupně 3 se skládá z rozsáhlého zánětu. Na obličeji, krku, hrudníku, ramenou a zádech může být více než 100 malých červených pupínků.
  • Občasné uzlíky - Na rozdíl od akné stupně 4 se u akné stupně 3 nevyskytuje velké množství uzlíků. Občas se může objevit několik hlubokých, bolestivých uzlíků.
  • Komedony - mezi zánětlivými lézemi se obvykle vyskytují otevřené i uzavřené komedony.

Lidé s těžkým papulopustulózním akné mají často bolestivou a citlivou kůži. Velké množství pupínků může vést k jizvení, pokud se akné neléčí.

Závažné akné vyžaduje předepisování perorálních a lokálních léků na potlačení zánětu a zničení bakterií způsobujících akné. U rezistentního těžkého zánětlivého akné může být předepsán izotretinoin. Správná péče o pleť a vyhýbání se spouštěcím faktorům, jako je stres a mastná kosmetika, také pomáhá zvládnout vznik akné.

Akné stupně 4

Akné 4. stupně se skládá z rozsáhlých zánětlivých papul, pustul, nodulů a cyst. Klasifikuje se jako těžké nodulární nebo cystické akné. Uzlíky a cysty mohou způsobit závažné jizvení, pokud nejsou správně léčeny.

Zde jsou uvedeny hlavní léze, které charakterizují těžké nodulocystické akné 4. stupně:

  • Papuly a pustuly - středně těžké až těžké zánětlivé pupínky.
  • Uzlíky - tvrdé, bolestivé hrbolky se tvoří hluboko v kůži a jsou známkou těžkého zánětu. Uzlíky vznikají, když ucpané póry prasknou velmi hluboko v dermis vrstvě kůže.
  • Cysty - Cysty jsou podobné uzlinám, ale jsou větší, bolestivější a naplněné hnisem. Cystické skvrny je obvykle třeba léčit injekcemi, které hnis vypustí.

Uzlíky a cysty akné mohou vést k rozsáhlému zjizvení a hyperpigmentaci. Závažné cystické akné vyžaduje neodkladné lékařské ošetření, aby se předešlo trvalému poškození kůže a negativním psychickým dopadům, jako je úzkost, deprese a snížené sebevědomí.

Závažné cystické akné vyžaduje předepisování perorálních a lokálních léků. Těžké případy mohou být léčeny izotretinoinem (vysoké dávky vitaminu A). Mezi další možnosti léčby patří steroidní injekce, laserová/světelná terapie, chemický peeling a mikrodermabraze ke zlepšení jizvení.

Určení stupně akné

Znalost typu a množství lézí je nezbytná pro určení stupně akné a vhodné léčby. Zde je několik věcí, na které je třeba si dát pozor při hodnocení akné:

  • Nezánětlivé léze - patří sem otevřené a uzavřené komedony (černé a bílé tečky). Všímejte si počtu ucpaných pórů.
  • Mírné zánětlivé léze - hledejte malé růžové hrbolky známé jako papuly.
  • Středně těžké zánětlivé léze - Zkontrolujte, zda se nejedná o hnisavé pupínky zvané pustuly.
  • Závažné zánětlivé léze - Pevné, bolestivé uzlíky a cysty naplněné tekutinou ukazují na závažnější akné.
  • Rozšíření - Všimněte si, zda máte jen několik roztroušených lézí, nebo rozsáhlé shluky pokrývající velké plochy.
  • Předchozí jizvy - mohou naznačovat, že jste v minulosti měli těžké akné.
  • Frekvence výskytu akné - Všimněte si, zda se u vás akné objevuje občas, nebo zda je trvalé.

Sledování výskytu akné po dobu několika měsíců vám pomůže zjistit, zda se jedná o přetrvávající nebo občasné akné. Návštěva dermatologa vám pomůže správně diagnostikovat stupeň akné a doporučit vhodnou terapii.

Stupně akné a riziko vzniku jizev

Stupeň akné často souvisí s rizikem vzniku trvalých jizev po akné. Zde je uvedeno riziko vzniku jizev pro jednotlivé stupně akné:

  • Stupeň 1 - Minimální riziko vzniku jizev. Mírné komedonální akné a příležitostné papuly obvykle vymizí bez zanechání jizev.
  • Stupeň 2 - nízké riziko vzniku jizev. Středně těžké zánětlivé akné může vést k mělkým jizvám po sekáčku na led nebo po krabičce.
  • Stupeň 3 - Střední riziko jizvení. Rozsáhlé léze zvyšují pravděpodobnost vzniku jizev. Mohou se objevit jamky a prohlubně jizvy.
  • Stupeň 4 - vysoké riziko vzniku jizev. Uzlíky a cysty mohou zničit kolagen a vést k těžkým jizvám.

Čím více je akné zanícené a dlouhodobé, tím vyšší je pravděpodobnost vzniku jizev. Rychlá léčba je klíčem k prevenci trvalého poškození kůže.

Kdy navštívit dermatologa

Doporučujeme navštívit dermatologa, pokud:

  • Volně prodejné přípravky po 3 měsících akné nezlepšily
  • Akné zanechává tmavé skvrny nebo jizvy
  • Akné způsobuje výrazné emocionální potíže
  • Jsou přítomny známky těžkého zánětlivého akné

Dermatolog může správně diagnostikovat stupeň akné, zjistit jeho příčiny a vytvořit léčebný plán na míru. U středně těžkého až těžkého akné je často zapotřebí předepsat perorální a lokální léky k léčbě zánětu a prevenci jizvení. Dermatolog může také doporučit laserové ošetření ke zlepšení jizvení.

Výběr z nabídky

Klíčem k nalezení správné léčby je určení konkrétního stupně akné. Mírné nezánětlivé akné lze zvládnout pomocí volně prodejných přípravků. Středně těžké až těžké zánětlivé akné však vyžaduje odbornou léčbu u dermatologa. Čím dříve je zahájena správná léčba akné, tím nižší je riziko trvalých fyzických a emocionálních jizev. Znalost čtyř stupňů akné umožňuje lépe porozumět možnostem léčby a potenciálním komplikacím.

Často kladené otázky o stupních akné

Akné je běžné kožní onemocnění, které vzniká, když se vlasové folikuly ucpou odumřelými kožními buňkami a olejem. Závažnost akné se může pohybovat od mírné až po závažnou. Dermatologové rozdělují akné do 4 stupňů podle typu a množství přítomných lézí. Níže jsou uvedeny odpovědi na některé často kladené otázky týkající se pochopení a určení různých stupňů akné.

Jaké jsou 4 stupně akné?

Existují 4 stupně akné:

Stupeň 1 (mírný ) - Skládá se z několika roztroušených komedonů (černých a bílých teček) a malých zánětlivých papul.

Stupeň 2 (středně těžký ) - Jedná se o výraznější papuly a pustuly pokrývající větší plochy.

Stupeň 3 (těžký ) - projevuje se četnými rozsáhlými papulami, pustulami a příležitostnými uzlíky.

Stupeň 4 (těžký nodulární/cystický ) - je charakterizován těžkými zánětlivými uzlíky a cystami spolu s pustulami a papulami.

Co jsou komedony?

Komedony jsou ucpané vlasové folikuly. Existují dva typy komedonů:

  • Bílé hlavičky (uzavřené komedony) - objevují se jako malé, masově zbarvené hrbolky pod povrchem kůže.
  • Černé tečky (otevřené komedony) - vypadají jako tmavé tečky na kůži a vznikají, když se odumřelé kožní buňky a olej zachytí v pórech, zoxidují a zčernají.

Co jsou to papuly a pustuly?

Papuly jsou malé červené zanícené hrbolky bez hnisu. Vznikají, když se ucpané póry zanítí a zduří.

Pustuly jsou podobné papulám, ale jsou vyplněné viditelným hnisem. Hnis se skládá z oleje, bakterií a odumřelých kožních buněk.

Co jsou to uzliny a cysty?

Uzliny jsou velké tvrdé bulky pod kůží způsobené hlubokou infekcí a zánětem ucpaných pórů. Cysty jsou podobné uzlinám, ale jsou naplněné hnisem a mohou být citlivé a bolestivé. Obě ukazují na závažné akné.

Jak můžete určit svůj konkrétní stupeň akné?

Určení stupně akné:

  • Všimněte si typů skvrn - zda se jedná převážně o komedony, papuly, pustuly, uzlíky nebo cysty.
  • Podívejte se na rozložení - pokud máte jen několik lézí nebo shluky pokrývající velké plochy.
  • Zkontrolujte, zda se na těle nevyskytují jizvy, které svědčí o závažnějším akné v minulosti.
  • Sledujte frekvenci výpadků - zda jsou přerušované, nebo trvalé.
  • Návštěva dermatologa vám pomůže správně diagnostikovat váš stupeň.

Jak souvisí stupeň akné s rizikem vzniku jizvy?

  • U stupně 1 je riziko jizvení minimální.
  • U stupně 2 je nízké riziko mírného zjizvení.
  • U stupně 3 je riziko jizvení střední.
  • U stupně 4 je vysoké riziko závažného zjizvení způsobeného uzlíky a cystami.

Kdy byste měli navštívit dermatologa?

Dermatologa navštivte, pokud:

  • Volně prodejné přípravky nezlepšují akné po 3 měsících.
  • Akné zanechává jizvy nebo tmavé skvrny.
  • Akné způsobuje emocionální potíže.
  • Jsou přítomny známky těžkého akné - uzlíky, cysty, rozsáhlý zánět.

Jaká je léčba různých stupňů akné?

  • Stupeň 1 lze často zvládnout pomocí volně prodejných čisticích prostředků, krémů a gelů.
  • Stupeň 2 obvykle vyžaduje předepsání lokálních nebo perorálních antibiotik.
  • Stupeň 3 vyžaduje předepisování perorálních a lokálních léků ke kontrole zánětu.
  • Závažné cystické akné 4. stupně vyžaduje naléhavou a agresivní léčbu pomocí perorálních a lokálních léků a někdy i postupů, jako jsou injekce nebo laserová terapie.

Návštěva dermatologa vám pomůže diagnostikovat váš stupeň a vytvořit individuální plán léčby. Čím dříve je zahájena správná léčba, tím nižší je riziko vzniku akné a jizev.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?