V jakém věku se akné u dospělých zastaví?

Published:

Akné je běžné onemocnění kůže, které může přetrvávat i po skončení dospívání. Mnoho dospělých se potýká s akné a přemýšlí, kdy konečně zmizí. V jakém věku tedy akné u dospělých přestává?

V jakém věku se akné u dospělých zastaví

Akné může přetrvávat i v dospělosti

U většiny lidí začíná akné v pubertě a trvá až do 20 let. U mnoha dospělých však akné postihuje pleť i po třicítce, čtyřicítce a dokonce i po padesátce.

Akné je způsobeno několika faktory, jako jsou hormony, genetika, strava, stres a vedlejší účinky léků. S přibývajícím věkem mohou hormonální změny a životní stresory vyvolat vzplanutí akné. Nadměrná produkce oleje, hromadění kožních buněk, růst bakterií a záněty vedou k výskytu akné.

Akné se tedy nemusí nutně zastavit v určitém věku. Může se objevovat a mizet po celou dobu dospělosti. Americká akademie dermatologie odhaduje, že akné postihuje až 15 % žen po padesátce.

Spouštěče akné se mění s věkem

Příčiny akné se s přibývajícím věkem mění. Různé faktory mají tendenci vyvolávat akné v určitých životních fázích:

20s: Hormonální výkyvy kolem menstruačního cyklu často způsobují akné u žen po dvacítce. Přispívat k tomu může také stres spojený se vzděláváním, kariérou a vztahy.

30s: Těhotenství vede k nárůstu hormonů, které často způsobují akné. Ukončení užívání antikoncepce může u žen po třicítce rovněž vyvolat akné.

40s: Perimenopauza vede k hormonální nerovnováze, zatímco stres zůstává u mnoha lidí po čtyřicítce vysoký. Tyto faktory vedou ke vzplanutí akné.

50s: Hormonální změny v období menopauzy jsou příčinou výskytu kožních změn u mnoha žen po padesátce. Dalším viníkem jsou léky jako steroidy.

Ačkoli se spouštěče akné v průběhu času mění, k výskytu akné může docházet i nadále. Příčiny se v každém desetiletí dospělosti liší.

Akné u některých dospělých trvá déle

Zatímco u většiny dospělých akné nakonec vymizí, u jiných přetrvává déle do dospělosti. Studie ukazují, že genetické faktory způsobují, že někteří lidé bojují s akné i ve středním věku.

Jejich pleť je jednoduše náchylnější k produkci oleje, hromadění kožních buněk a zánětům, které způsobují tvorbu pupínků. Hormony, stres a další faktory pak akné ještě zhoršují.

Někteří dospělí mají navíc akné vulgaris rezistentní na léčbu, kterou je obtížné zvládnout. Jejich akné nepodléhá volně prodejným lékům ani běžné léčbě na předpis.

U těchto dospělých trvá akné déle bez léčebných plánů na míru. Závažné akné, jako je cystické akné, také přetrvává bez léčby na míru.

Jak dlouho trvá akné?

Kdy tedy akné konečně přestane? Neexistuje žádný definitivní věk, kdy akné zcela zmizí. Zde je však přehled toho, jak dlouho akné u většiny lidí obvykle trvá:

  • Dospívající: Akné často začíná v pubertě a může přetrvávat až do 20 let.
  • 20s: U některých lidí akné přetrvává, ale u většiny lidí se po dvacítce zlepšuje.
  • 30s: U některých dospělých po třicítce se objevují pupínky způsobené hormony a stresem.
  • 40s: Akné se v perimenopauze sporadicky objevuje a u některých osob zůstává rezistentní vůči léčbě.
  • 50s: Akné související s menopauzou, léky a genetikou stále trápí některé dospělé.
  • 60s: Akné postihuje lidi po šedesátce jen zřídka, pokud není vyvoláno léky nebo zdravotním stavem.

Ačkoli se akné může teoreticky objevit v jakémkoli věku, většina lidí má tendenci se ho zbavit až po šedesátce. Průběh akné se však u jednotlivých osob velmi liší.

Léčba akné se časem vyvíjí

S přibývajícím věkem jsou vhodnější různé přístupy k léčbě akné, které zohledňují měnící se pleť. Zde je jejich přehled:

  • Dospívající: Volně prodejné přípravky na akné, jako je kyselina salicylová nebo benzoylperoxid, pomáhají odstranit akné u dospívajících. Účinné jsou také retinoidy jako tretinoin a adapalen.
  • 20s: Aktuální retinoidy jsou užitečné i při léčbě akné po dvacítce. Proti akné mohou bojovat také perorální antibiotika nebo antikoncepční pilulky.
  • 30s: Hormonální léčba, jako je spironolakton nebo perorální antikoncepce, může léčit akné způsobené změnou hormonů. Lehký chemický peeling zlepšuje výsledky.
  • 40s: Složky proti stárnutí pleti, jako jsou retinoidy a alfa-hydroxykyseliny, zabraňují vzniku akné a zároveň řeší problémy se stárnutím pleti. Další pomoc poskytují profesionální extrakce a fotodynamická terapie.
  • 50s: Omezení chemických peelingů s kyselinou glykolovou a přechod na jemnější varianty, jako je peeling s kyselinou salicylovou, zabraňuje podráždění zralé pleti. Perorální izotretinoin nebo hormonální terapie jsou stále prospěšné, pokud je akné závažné.

Správný přístup k léčbě akné zlepšuje výskyt akné v každém věku a zároveň zohledňuje problémy stárnoucí pleti. Vyhledání odborného poradenství zajistí vhodnou léčbu.

Udržování důsledné péče o pleť

Při boji s akné v každém věku je klíčová vytrvalost. Udržování stálé péče o pleť se složkami bojujícími proti akné časem snižuje výskyt výronů.

Každodenní čištění, používání přípravků na akné, hydratace a opalovací krém pomáhají dostat akné pod kontrolu a udržet pleť čistou. Vyvarujte se trhání a praskání pupínků, abyste zabránili vzniku jizev.

Důsledná péče o pleť spojená s odborným ošetřením v případě potřeby pomáhá déle odstraňovat akné. Některé akné se však může vždy opakovat v důsledku genetiky a změn hormonů nebo stresu.

Může akné skutečně zmizet natrvalo?

Akné u většiny lidí nikdy trvale "nezmizí". Faktory způsobující akné nelze zcela odstranit.

I když se zdá, že akné konečně přestalo, může se náhodně objevit znovu. Stres, hormony, cestování nebo jiné faktory mohou vyvolat nečekané výskyty.

Při správné léčbě přizpůsobené vašemu věku však lze akné zvládnout a objevovat se jen občas. A šetrná péče o pleť udržuje pleť čistou každý den.

Ačkoli akné nikdy trvale nezmizí, lze ho časem úspěšně zvládnout. Klíčem k úspěchu je přizpůsobit péči tomu, jak se vyvíjí vaše pleť a spouštěče akné.

Závěr: Akné se může opakovat po celý život

Neexistuje žádný definitivní věk, kdy akné u všech dospělých zcela zmizí nebo navždy "přestane". Průběh akné je proměnlivý v závislosti na genetice, hormonech a dalších faktorech.

Výskyty obvykle do 60. let vymizí, ale mohou se stále ojediněle vyskytovat. Akné často trvá nejdéle u osob s rodinnou anamnézou a akné rezistentním na léčbu.

Přizpůsobení rutinní péče o pleť a léčby akné pomáhá s přibývajícím věkem kontrolovat výskyt akné. Akné se však může v určité míře opakovat po celý život v důsledku změn hormonů, stresu nebo jiných spouštěčů.

Důslednost je klíčová pro zvládání akné v dospělosti. Vyhledání odborného poradenství vám zajistí, že budete používat nejvhodnější léčbu akné pro váš věk a problémy s pletí.

Akné sice může přicházet a odcházet, ale správná každodenní péče o pleť zabrání vzniku akné na delší dobu. Při strategické péči o pleť se akné nakonec "zastaví" na delší dobu, jakmile dospějete.

Často kladené otázky o akné pro dospělé

Akné je běžné kožní onemocnění, které může postihovat dospělé všech věkových kategorií. Zde jsou odpovědi na některé často kladené otázky týkající se řešení akné v dospělosti.

Co způsobuje akné u dospělých?

Existuje několik možných příčin akné u dospělých:

  • Hormony - výkyvy androgenů mohou zvýšit produkci oleje a vyvolat vyrážky. Patří sem hormonální změny související s menstruačními cykly, těhotenstvím, perimenopauzou a menopauzou.
  • Léky - některé léky, jako jsou kortikosteroidy, lithium, androgeny nebo antikoncepční pilulky, mohou způsobit vzplanutí akné.
  • Stres - vysoká hladina stresu zvyšuje hladinu kortizolu a může akné zhoršovat.
  • Genetika - geny, které vedou k mastné pleti nebo zvýšenému zánětu, zvyšují pravděpodobnost vzniku akné.
  • Strava - potraviny s vysokou glykemickou zátěží, mléčné výrobky nebo syrovátkové bílkoviny mohou být u některých lidí spouštěčem akné.
  • Péče o pleť - Drsné čisticí prostředky, okluzivní produkty a šťourání mohou akné zhoršit.

Jaký je nejlepší způsob léčby akné u dospělých?

Mezi nejlepší léčbu akné pro dospělé patří:

  • Volně prodejné lokální přípravky - Benzoylperoxid, kyselina salicylová, kyselina glykolová a retinoidy, jako je adapalen, mohou účinně léčit mírné akné.
  • Lokální přípravky na předpis - silnější retinoidy, jako je tretinoin a tazaroten, pomáhají odstranit středně těžké zánětlivé akné.
  • Perorální antibiotika - Antibiotika jako doxycyklin, minocyklin a lymecyklin snižují množství bakterií na kůži a zmírňují zánět.
  • Perorální antikoncepce - antikoncepční pilulky mohou snížit množství androgenů a výkyvy hormonů, které přispívají ke vzniku akné.
  • Spironolakton - Tento perorální lék blokuje androgeny a je účinný při hormonálním akné u žen.
  • Isotretinoin - U těžkého akné s jizvami nebo akné rezistentního na léčbu poskytuje isotretinoin dramatické vyčištění.
  • Procedury - Profesionální extrakce, chemický peeling, fotodynamická terapie a laserové ošetření zlepšují výsledky.

Spolupráce s dermatologem vám pomůže určit správný plán léčby akné na základě vaší pleti a výskytu akné. Nejlepší výsledky často přináší kombinace více terapií.

Jak dlouho trvá, než se akné u dospělých odstraní?

Většina léčby akné trvá 6-12 týdnů, než se akné začne výrazně zlepšovat. Zde je uvedeno, za jak dlouho začnou některé běžné léčebné postupy působit:

  • Volně prodejné lokální přípravky: 4-8 týdnů
  • Lokální antibiotika: 6-10 týdnů
  • Perorální antibiotika: 6-12 týdnů
  • Isotretinoin: 16-20 týdnů
  • Spironolakton: 4-6 měsíců

Úplné vyčištění závažného nebo cystického akné může trvat déle. Individuální plán léčby akné kombinující několik terapií vyčistí akné rychleji. Při léčbě akné dospělých je nejdůležitější důslednost. Každodenní používání produktů podle pokynů vede k nejlepším výsledkům v průběhu času.

Mizí akné s věkem?

Neexistuje žádný konkrétní věk, kdy akné u všech dospělých zcela vymizí. U většiny lidí akné často vymizí po šedesátce, ale stále se může sporadicky objevovat v důsledku hormonálních změn a stresu.

U některých dospělých přetrvává akné i ve středním věku, a to v důsledku genetiky, hormonů nebo rezistence na léčbu, která vyžaduje specializovanou péči. I když se akné může střídat, udržování každodenní péče o pleť pomáhá kontrolovat výskyt akné.

Co snižuje výskyt akné u dospělých nebo mu předchází?

Mezi tipy, jak zvládnout akné u dospělých a jak mu předcházet, patří:

  • Čistěte pleť dvakrát denně jemně nedráždivými čisticími prostředky.
  • Denně aplikujte látky proti akné, jako jsou retinoidy, benzoylperoxid nebo kyselina salicylová.
  • Nedotýkejte se obličeje ani se v něm nesbírejte, abyste omezili šíření bakterií.
  • Každý večer se důkladně odlíčete.
  • Zvládejte hladinu stresu cvičením, meditací, terapií nebo jinými metodami.
  • Zvažte změny v jídelníčku, například omezení mléčných výrobků nebo potravin s vysokou glykemickou zátěží, pokud mohou vyvolat vyrážku.
  • Poraďte se se svým lékařem o úpravě léků, které mohou akné zhoršovat.
  • Pokud volně prodejné přípravky nezlepší stav akné po 2-3 měsících, navštivte dermatologa.

Akné u dospělých může být frustrující, ale spolupráce s dermatologem při hledání správného léčebného plánu pomáhá tento stav zvládnout. Důslednost při každodenní péči o pleť a léčbě akné zabrání vzniku výtoků po delší dobu.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?