Proč je tak těžké zbavit se akné?

Published:

Boj s akné může být velmi nepříjemný. Vyzkoušíte všechny nové přípravky a postupy péče o pleť, ale zdá se, že nic nepomáhá, abyste se těch otravných pupínků nadobro zbavili. Proč je tedy tak těžké zbavit se akné?

Proč je tak těžké zbavit se akné?

Příčiny akné přesahují povrch kůže

Akné vzniká, když odumřelé kožní buňky, olej a bakterie ucpou póry. To vede k zánětu a vzniku bílých a černých teček a pupínků na povrchu kůže. Na vzniku akné se však podílí mnoho faktorů, nejen to, co se děje na povrchu.

Velkou roli hraje genetika. Výzkumy ukazují, že více než 80 % případů akné je způsobeno geneticky. Pokud měli vaši rodiče pleť náchylnou k akné, je pravděpodobnější, že se s akné budete potýkat i vy.

Akné vyvolávají také hormony. Puberta způsobuje nárůst androgenů, hormonů, které zvětšují tukové žlázy a zvyšují produkci oleje. U dospělých se akné objevuje v období menstruace, těhotenství a menopauzy díky hormonálním výkyvům.

Akné může zhoršovat i stres. Stresové hormony, jako je kortizol, zvyšují produkci oleje a zánětů. Není divu, že závěrečné zkoušky a velké prezentace v práci vedou k nepříjemným skvrnám pod kůží.

Zbavit se akné tedy vyžaduje víc než jen ošetření povrchu pokožky. Musíte se dostat ke kořenovým příčinám uvnitř vašeho těla.

Většina přípravků na léčbu akné ošetřuje pouze povrchovou vrstvu

Nejběžnější volně prodejné přípravky na akné ošetřují pouze povrch pokožky. Mohou pomoci odstranit přebytečnou mastnotu, odloupnout odumřelé kožní buňky a zničit bakterie způsobující akné. Neřeší však základní faktory, které způsobují vznik pupínků.

Benzoylperoxid je velmi běžný lék na akné. Ničí bakterie na kůži a snižuje zánět. Nedělá však nic pro vyrovnání produkce oleje nebo hladiny hormonů.

Exfoliační přípravky s kyselinou salicylovou a glykolovou pomáhají odlupovat odumřelé kožní buňky a nečistoty, které ucpávají póry. Neregulují však vaše geny ani stresové hormony.

Bez léčby příčin budete s akné bojovat nekonečný boj. Během používání produktů můžete pozorovat projasnění. Jakmile však přestanete, pupínky se obvykle vrátí.

Léky na předpis mají vedlejší účinky

Dermatologové mohou na rozdíl od volně prodejných přípravků předepsat silnější léky, které působí pod povrchem kůže. Nejběžnější léčba akné na předpis se zaměřuje na zánět a hormony, které způsobují nadměrné množství oleje a pupínky.

Tyto léky však mohou způsobovat významné nežádoucí účinky:

  • Isotretinoin (Accutane) může způsobit závažné vrozené vady, deprese, krvácení z nosu, suchost očí a zvýšenou citlivost na slunce.
  • Perorální antikoncepce pomáhá vyrovnávat hormony, ale zvyšuje riziko vzniku krevních sraženin a rakoviny prsu.
  • Lokální retinoidy, jako je tretinoin (Retin-A), mohou pokožku podráždit a vysušit.
  • Antibiotika ničí bakterie akné, ale také dobré bakterie ve střevech, což vede k dalším zdravotním problémům.

Tyto nežádoucí účinky znesnadňují dlouhodobé používání léčby akné na předpis. Akné se však často vrátí, jakmile je přestanete používat.

Změny životního stylu mohou být těžké

Dermatologové doporučují jednoduché změny životního stylu, které pomáhají předcházet akné, jako například:

  • Mytí obličeje dvakrát denně
  • Vyhýbání se olejům, mastným potravinám a mléčným výrobkům.
  • Zvládání úrovně stresu
  • Pravidelné cvičení
  • Dostatek spánku

Teoreticky se jedná o snadné a přirozené způsoby léčby akné. Ve skutečnosti je však zavedení zásadních změn životního stylu obtížné. Naše návyky se v průběhu let nebo dokonce desetiletí zakoření. Zbavit se těchto návyků vyžaduje obrovskou vůli a důslednost.

Většina dospívajících si například nedokáže představit, že by se vzdala chipsů, pizzy a zmrzliny, i když mléčné výrobky u nich vyvolávají vyrážky. Dospělí, kteří jsou pod tlakem v práci nebo v rodině, mají problém se zbavit stresu, odpočinout si a najít si čas na cvičení. Provedení drastické změny životního stylu obvykle vyžaduje pomoc koučů pro léčbu akné, odborníků na výživu nebo terapeutů.

Přírodní a celostní léčba vyžaduje čas

Alternativní medicína nabízí přírodní, holistické terapie k léčbě akné u kořene. Léčba bylinami, doplňky stravy a ájurvédou řeší vnitřní nerovnováhu a záněty, které způsobují pupínky.

Přírodní prostředky však ve srovnání s léky působí mnohem déle. K obnovení rovnováhy v těle a odstranění akné zevnitř může trvat měsíce důsledné holistické nebo ájurvédské léčby. Většina lidí chce vidět rychlejší výsledky a přírodní možnosti příliš rychle vzdá.

Bylinky jako oreganový olej a tea tree olej mají antimikrobiální účinky, které ničí bakterie akné. Kurkuma, zelený čaj a probiotika zmírňují zánět. Doplňky stravy, jako je zinek a vitamin A, regulují produkci oleje. Jejich vliv je však pozvolný a skromný ve srovnání s retinoidy na předpis nebo antibiotiky.

Celostní léčba akné vyžaduje odhodlání a trpělivost pro dlouhodobé hojení. Pokud hledáte rychlé řešení pupínků, nemusí být správnou volbou.

Náš vztah k jídlu je složitý

Je známo, že některé potraviny, jako jsou mléčné výrobky nebo potraviny s vysokým glykemickým indexem, akné zhoršují. Úplné vyřazení těchto potravin však může vážně narušit váš životní styl.

Jídlo je úzce spjato s naším společenským životem a kulturními tradicemi. Vzdát se jídla, které milujete nebo na kterém jste vyrostli, znamená přijít o rodinná jídla, svátky, restaurace s přáteli atd.

Lidé si k potravinám časem vytvoří citové vazby. Zmrzlina se stane vaším oblíbeným jídlem. Pizza vám připomíná zábavné víkendy na vysoké škole. Když odřeknete jídlo, ke kterému máte vztah, cítíte se, jako byste ztratili přítele.

Přechod na stravu šetrnou k pokožce vyžaduje, abyste se znovu naučili nakupovat potraviny, vařit a jíst venku. Může to znamenat, že se budete cítit ochuzeni, když budete sledovat přátele, jak jedí jídla, která vy "nemůžete". To vše činí změny ve stravování neuvěřitelně náročnými.

Není divu, že mnoho lidí trpících akné se snaží na nějakou dobu potraviny vyřadit, ale nakonec se vrátí ke svým starým stravovacím návykům, i když to vyvolává vznik akné.

Důslednost je klíčová, ale život se vám staví do cesty

Bez ohledu na způsob léčby je pro odstranění akné a jeho dlouhodobé udržení naprosto zásadní důslednost. Udržovat každodenní rutinní péči o pleť nebo se držet změn ve stravování je však při neustálých životních nárocích obtížné.

Je snadné nechat se frustrovat výpadky, zkoumat nové produkty a zpočátku je pilně zkoušet. Ale nabitý rozvrh, cestování, dovolené, nemoci a stres mohou rychle narušit váš pokrok.

Například pracovní uzávěrka vás může donutit vynechat večerní mytí obličeje nebo vypít více kávy, což vede k bolestivému výskytu cyst. Nemoc, která vás na několik dní vyřadí z provozu, může narušit celý váš režim doplňků. Sváteční hostiny plné sladkých, tučných nebo mléčných pochoutek mohou vyvolat příval pupínků.

Udržování pozitivních návyků při zvládání nevyhnutelných životních výzev vyžaduje neuvěřitelnou disciplínu. Jednou nebo dvakrát vypadnout z vozu kvůli vnějším okolnostem může zhatit týdny nebo měsíce pokroku na cestě za akné.

Takže shrnuto, získat čistou pleť je tak obtížné, protože:

  • Akné má složité vnitřní příčiny mimo povrch kůže.
  • Většina léčebných postupů neřeší základní faktory.
  • Léčba má vedlejší účinky
  • Změna životního stylu a přírodní prostředky vyžadují čas
  • Změny ve stravování narušují vztah k jídlu
  • Důslednost je vzhledem k životním nárokům náročná.

Řešení? Integrativní přístup, který kombinuje to nejlepší z lékařských, přírodních a lifestylových zásahů pro holističtější léčebný proces. Spolupracujte s odborníky, jako jsou dermatologové, zdravotní koučové a odborníci na výživu, a vytvořte si individuální, šetrný plán, který můžete dlouhodobě dodržovat.

Zůstaňte trpěliví a vytrvalí, i když se zdá, že pokrok je bolestně pomalý. Pravidelně otevřeně komunikujte se svým podpůrným týmem o problémech, abyste se mohli rychle vrátit na správnou cestu.

Zaměřte se na nalezení nového způsobu myšlení v oblasti péče o sebe a na budování udržitelných návyků, které reálně zapadají do vašeho životního stylu. Nesnažte se o dokonalost. Spokojte se s postupným zlepšováním.

Díky mnohostrannému a flexibilnímu léčebnému plánu přizpůsobenému vaší jedinečné situaci je možné se akné nadobro zbavit. Cesta nebude snadná ani rychlá, ale mějte naději. Vaše čistá, zářivá a sebevědomá pleť stojí za to, abyste za ni bojovali!

Často kladené otázky o akné

Akné je běžné kožní onemocnění, které postihuje miliony lidí. Zde jsou odpovědi na některé z nejčastějších otázek týkajících se akné.

Co je to akné?

Akné je stav kůže, který vzniká, když se vlasové folikuly ucpou olejem a odumřelými kožními buňkami. To způsobuje, že se na kůži tvoří bílé a černé tečky, pupínky, cysty, uzlíky a další skvrny, nejčastěji na obličeji, zádech, hrudníku a ramenou. Akné se nejčastěji vyskytuje v období puberty v důsledku hormonálních změn, ale může přetrvávat i v dospělosti.

Co způsobuje akné?

Akné je způsobeno kombinací několika faktorů:

  • Nadměrná tvorba mazu - Androgenní hormony stimulují mazové žlázy v kůži k nadměrné produkci kožního mazu, mastné látky, která pokožku promazává a chrání. Příliš mnoho kožního mazu může ucpat póry.
  • Nahromadění odumřelých kožních buněk - staré kožní buňky se obvykle vylučují, když rostou nové. Někdy se však slepí a ucpou póry spolu s olejem.
  • Bakterie - Bakterie Propionibacterium acnes žije na kůži každého člověka a živí se kožním mazem. Roste uvnitř ucpaných folikulů a způsobuje zánět.
  • Genetika - Studie ukazují, že akné se vyskytuje v rodinách. Pokud měli akné vaši rodiče, je pravděpodobné, že ho budete mít také.
  • Hormony - výkyvy hormonů během puberty, menstruačního cyklu, těhotenství a menopauzy mohou u žen zvýšit produkci oleje a tvorbu akné.

Jaké jsou různé typy akné?

Existují různé typy skvrn akné:

  • Bílé tečky - póry se ucpávají olejem a odumřelými kožními buňkami pod povrchem. Vypadají jako malé bílé hrbolky.
  • Černé tečky - podobně jako bílé tečky, ale ucpané póry jsou otevřené, takže na povrchu vypadají tmavě.
  • Papuly - malé růžové nebo červené hrbolky, které jsou zanícené a bolestivé.
  • Pustuly - léze naplněné hnisem, které vypadají jako papuly s bílým koncem.
  • Uzliny - Velké tvrdé bulky pod povrchem kůže.
  • Cysty - bolestivé, hnisem naplněné bulky, které se tvoří hluboko v kůži a mohou způsobit jizvy.

Jak se mohu zbavit akné?

Existuje mnoho volně prodejných přípravků na léčbu akné i přípravků na předpis:

  • Benzoylperoxid ničí bakterie způsobující akné a zmírňuje zánět.
  • Kyselina salicylová uvolňuje póry tím, že odlupuje odumřelé kožní buňky.
  • Retinoidy, jako je tretinoin (Retin-A), zvyšují výměnu kožních buněk a zabraňují tak ucpávání pórů.
  • Antibiotika zabíjejí bakterie a zmírňují zánět, pokud jsou užívána perorálně nebo aplikována lokálně.
  • Antikoncepční pilulky mohou pomoci regulovat hormonální výkyvy u žen.
  • Isotretinoin (Accutane) je silný perorální retinoid pro těžké, zjizvené akné.

Akné mohou pomoci zvládnout také opatření v oblasti životního stylu, jako je šetrná péče o pleť, vyhýbání se líčení, zdravá strava, cvičení a zvládání stresu.

Jak mohu akné předcházet?

Některé tipy pro prevenci akné zahrnují:

  • Dvakrát denně si umyjte obličej jemným čisticím prostředkem. Vyhněte se drsnému drhnutí.
  • Šamponujte pravidelně, zejména pokud máte mastné vlasy. Olej a produkty z vlasů mohou zhoršit akné na čele a podél vlasové linie.
  • Vyvarujte se vybírání, mačkání nebo vyskakování pupínků, abyste předešli infekci a jizvení.
  • Věnujte pozornost možným spouštěčům akné, jako je mastná kosmetika, opalovací krémy nebo přípravky na vlasy. Přejděte na nemastné a nekomedogenní přípravky.
  • Zvládejte hladinu stresu pomocí cvičení, meditace, jógy nebo jiných relaxačních technik.
  • Dodržujte vyváženou nízkoglykemickou dietu. Snižte spotřebu mléčných výrobků a cukru. Zůstaňte hydratovaní.
  • Ihned po cvičení si sundejte zpocené oblečení nebo vybavení do posilovny, abyste zabránili ucpání pórů.
  • Často měňte povlaky na polštáře, abyste zabránili přenosu olejů zpět na pokožku přes noc.

Kdy bych měl/a navštívit dermatologa kvůli léčbě akné?

Navštivte dermatologa, pokud máte:

  • Závažné, bolestivé cysty a uzliny
  • Akné, které přetrvává po dvacítce, třicítce, čtyřicítce nebo později.
  • Akné, které zanechává jizvy nebo tmavé skvrny
  • Příznaky infekce, jako je otok, zarudnutí, bolest, horečka.
  • Akné nereagující na volně prodejné přípravky
  • Akné, které způsobuje emocionální potíže nebo nízké sebevědomí.

Dermatolog může předepsat silnější léky, jako jsou antibiotika nebo Accutane, k léčbě úpornějších případů akné. Může také nabídnout profesionální procedury a fototerapii, které doplní váš režim léčby akné.

Jak mohu zakrýt akné pomocí make-upu?

  • Používejte nekomedogenní make-up bez obsahu oleje, který je označen jako "neaknegenní" nebo "neucpává póry". Vyhněte se těžkým složkám.
  • Hledejte produkty s kyselinou salicylovou nebo benzoylperoxidem, které pomáhají léčit akné a zároveň ho zakrývají.
  • Místo chemických složek, které mohou pleť podráždit, si vyberte minerální make-up s přírodními složkami, jako je oxid titaničitý a oxid zinečnatý.
  • Vyhněte se dlouhodobému používání silných okluzivních podkladových krémů, které mohou ucpávat póry. Na konci dne se důkladně odlíčete.
  • Namísto nanášení podkladové báze na celý obličej zakryjte bodově pouze problematická místa, abyste dosáhli přirozenějšího vzhledu.
  • Při nanášení korektoru na skvrny po akné postupujte opatrně, abyste je dále nedráždili.
  • Naneste na make-up sypký průsvitný pudr, který pomáhá absorbovat olej a udržuje make-up déle svěží.

Existují nějaké domácí prostředky na akné, které fungují?

Některé domácí prostředky proti akné prokázaly ve studiích slibné výsledky:

  • Tea tree olej - Použití zředěného tea tree oleje pomáhá ničit bakterie způsobující akné.
  • Zelený čaj - jeho pití nebo aplikace snižuje zánět díky antioxidantům.
  • Aloe vera gel - pomáhá hojit zánětlivé léze akné.
  • Med - má antimikrobiální účinky, které mohou zmírnit akné.
  • Jablečný ocet - obsahuje kyseliny, které po zředění a lokální aplikaci odlupují odumřelé kožní buňky.
  • Kurkuma - kurkumin má protizánětlivé účinky, které podle některých studií mohou pomoci při akné.
  • Probiotika - mohou pomoci regulovat střevní bakterie a snižovat zánět.
  • Doplňky stravy se zinkem - mohou snížit závažnost akné tím, že regulují produkci oleje.

Tyto přírodní prostředky však mají v porovnání s lékařskou léčbou skromné účinky a vyžadují soustavné a dlouhodobé užívání. V případě středně závažného až závažného akné vyhledejte lékařskou péči.

Jak mohu snížit jizvy po akné?

Pokud po akné zůstaly odolné jizvy nebo tmavé skvrny, můžete využít následující možnosti léčby:

  • Chemický peeling - peelingy s kyselinou glykolovou a kyselinou salicylovou vyhlazují jizvy.
  • Mikrodermabraze - používá jemné krystalky k šetrnému odstranění povrchových jizviček.
  • Mikrojehličkování - Vytváří drobné ranky v kůži, které stimulují tvorbu kolagenu a remodelaci.
  • Laserový resurfacing - nasměruje pulzující paprsky světla pod kůži, aby zlepšil její strukturu.
  • Podsekce - jehlou rozruší vazivové pruhy pod jizvami a zvedne tak propadlé jizvy.
  • Injekční výplně - Vyplní jizvy a dodají jim hladší vzhled.
  • Retinoidy - Zvyšují buněčnou obměnu, aby časem vybledly staré jizvy po akné.

Při léčbě jizev po akné nezapomeňte vždy používat ochranu proti slunečnímu záření, protože sluneční záření zhoršuje pigmentaci. K výraznému zlepšení je obvykle zapotřebí více ošetření. Navštivte certifikovaného dermatologa a poraďte se o svých možnostech.

Jaká je souvislost mezi stravou a akné? Mám se vyhýbat některým potravinám?

Nové výzkumy ukazují silnější souvislosti mezi stravou a akné, i když je stále zapotřebí více důkazů. Mezi potraviny, které jsou spojovány se zhoršením akné, patří:

  • Vysoce glykemické potraviny, jako jsou zpracované obiloviny, limonády, džusy, sladkosti. Vyvolávají prudký nárůst hladiny cukru a inzulínu v krvi, což zvyšuje produkci tuků a zánětů.
  • Mléko a mléčné výrobky kvůli hormonům a bioaktivním molekulám, které zhoršují akné.
  • Transmastné kyseliny obsažené ve smažených, zpracovaných a balených potravinách podporují záněty.
  • Potraviny s vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin, jako jsou rostlinné oleje, majonéza, omáčky. Ve srovnání s omega-3 mohou působit prozánětlivě.

Vyvážená nízkoglykemická strava bohatá na zeleninu, libové bílkoviny, probiotika, antioxidanty a omega-3 může akné zlepšit. K potvrzení dietních strategií je však stále zapotřebí dalšího výzkumu. Spolupracujte s dermatologem a odborníkem na výživu, abyste mohli přizpůsobit dietu svým jedinečným potřebám.

Zmizí mé akné nakonec samo? V jakém věku?

Akné se obvykle začíná odstraňovat kolem 20. roku života u žen a kolem 25. roku života u mužů, kdy se ustálí hladina hormonů. Mnoho dospělých však s akné bojuje i po třicítce, čtyřicítce a později. Akné může být chronické onemocnění vyžadující dlouhodobou léčbu. Navštivte dermatologa, abyste našli účinný režim pro váš konkrétní typ a závažnost akné. Nespoléhejte na to, že se s věkem samovolně vyřeší. Včasný zásah vede k lepším výsledkům.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?