Zmizí akné samo?

Published:

Akné je běžné kožní onemocnění, které postihuje lidi všech věkových kategorií. Může být od mírného až po závažné a často vede k otázkám typu "Zmizí mé akné samo?" nebo "Zmizí akné samo?".

Zmizí akné samo od sebe

U mnoha lidí má akné tendenci v průběhu života přicházet a odcházet. Zejména v období dospívání je výskyt akné velmi častý v důsledku hormonálních změn. Ale co akné u dospělých? Zmizí nakonec samo?

Krátká odpověď zní - záleží na tom. Existuje několik faktorů, které rozhodují o tom, zda se akné vyčistí samo, nebo bude vyžadovat léčbu. Podívejme se na ně blíže.

Co způsobuje akné?

Než budeme moci odpovědět na otázku, zda akné zmizí samo, je třeba si ujasnit, co je jeho příčinou.

Akné vzniká, když se vlasové folikuly ucpou přebytečným olejem a odumřelými kožními buňkami. Tím se vytvoří zátka, která folikul zablokuje a vede k otokům a tvorbě pupínků. K tomuto procesu přispívá několik faktorů:

  • Nadměrná produkce oleje - Vaše mazové žlázy produkují mastnou látku zvanou kožní maz, která udržuje pokožku promaštěnou. Při nadměrné produkci mazu se může hromadit a ucpávat póry. Tento nadbytek oleje je velmi častý v období puberty.
  • Hormony - Androgenní hormony, jako je testosteron, signalizují mazovým žlázám, aby produkovaly více oleje. Hormonální výkyvy během puberty, menstruačních cyklů a těhotenství mohou vyvolat tvorbu pupínků.
  • Bakterie - Na kůži každého z nás žije bakterie Cutibacterium acnes (C. acnes). Při ucpání pórů se může rychle množit a způsobovat záněty.
  • Nahromadění odumřelých kožních buněk - Kůže se neustále zbavuje odumřelých buněk. Když se tyto buňky slepí a ucpou póry spolu s kožním mazem, mohou se vytvořit pupínky.
  • Genetika - Někteří lidé jsou jednoduše náchylnější k akné kvůli své genetice. Ta určuje, jak citlivé jsou vaše mazové žlázy na androgenní hormony.

Akné je tedy způsobeno kombinací přebytečného oleje, hormonů, bakterií, odumřelých kožních buněk a genetiky. Vyřeší se akné díky všem těmto faktorům jen tak zázračně?

Zmizí akné samo?

Přirozený průběh akné se u jednotlivých osob značně liší. Zde je několik obecných pokynů:

  • Akné v pubertě - Akné, které se objeví během puberty, často samo zmizí do konce dospívání nebo na začátku 20. let, kdy se hormony vyrovnají. U některých lidí však může přetrvávat nebo se objevovat i v dospělosti.
  • Akné dospělých - akné, které se poprvé objeví v dospělosti, bývá úpornější. S přibývajícím věkem naše pleť produkuje méně tuku, ale další faktory, jako jsou hormony a genetika, zůstávají neměnné. Proto akné dospělých obvykle vyžaduje nějaký typ léčby.
  • Občasné výsevy - Mírné akné, které se objevuje jen občas, může zmizet samo. Tyto výsevy pravděpodobně souvisejí s dočasnými hormonálními změnami. Pokud se však stále často opakují, je nutná léčba.
  • Těžké akné - Středně těžké až těžké akné charakterizované bolestivými cystami/nodulemi má menší pravděpodobnost, že spontánně zmizí. Zánět a jizvy po akné mohou přetrvávat i bez lékařské péče.

Pro mnoho dospívajících je akné přechodnou fází, která odezní s koncem puberty. Přetrvávající akné po pubertě však často vyžaduje pozornost. Občasný pupínek může zmizet sám, ale pravidelné vzplanutí obvykle ne.

Jak dlouho trvá, než akné zmizí?

Pokud se vaše akné vyřeší spontánně, jak dlouho to trvá? Bohužel neexistuje žádný přesný časový rámec, protože záleží na jednotlivci. Zde je však několik obecných časových rámců:

  • Mírné až středně těžké akné u dospívajících - Úplné vyjasnění může trvat 1-5 let, než se hormony stabilizují.
  • Středně těžké až těžké akné u dospívajících - bez léčby může trvat až 10 let. Zánět může přetrvávat.
  • Mírné akné u dospělých - pokud se neléčí, trvá obvykle 6 měsíců až několik let.
  • Středně těžké až těžké akné u dospělých - Je nepravděpodobné, že se zcela vyřeší samo, a obvykle vyžaduje léčbu.

Mějte na paměti, že i mírné akné může časem vést k trvalému zjizvení. Čím jsou pupínky hlubší a zanícenější, tím déle se po jejich zhojení udrží PIE (postinflamatorní erytém) a PIH (postinflamatorní hyperpigmentace).

Ačkoli je tedy možné čekat, až akné "vyroste", možná je lepší ho léčit. Úspěšná léčba akné může zabránit trvalým fyzickým a emocionálním vedlejším účinkům.

Možnosti léčby akné

Pokud se vaše akné po několika měsících samo nezlepší nebo se pravidelně zhoršuje, zvažte návštěvu dermatologa. Ten vám na základě závažnosti a cílů léčby akné sestaví individuální léčebný plán.

Zde jsou uvedeny některé z nejčastějších lékařských a přírodních způsobů léčby akné:

Léky

  • Lokální retinoidy - krémy Rx, jako je tretinoin (Retin-A), které uvolňují póry a redukují mastnotu.
  • Antibiotika - perorální antibiotika nebo lokální antibakteriální gely/krémy. Bojují proti bakteriím akné.
  • Anti-androgeny - pilulky Rx, jako je spironolakton, které blokují androgeny spouštějící olej.
  • Isotretinoin - účinný derivát vitaminu A pro těžké, zjizvené akné.
  • Antikoncepční pilulky - pomáhají stabilizovat hladinu hormonů u žen se sklonem k akné.

Přírodní/OTC prostředky

  • Tea tree olej - přírodní antibakteriální/protizánětlivý prostředek.
  • Kyselina azelaová - volně prodejná zrnitá kyselina, která ničí bakterie akné.
  • Kyselina salicylová - čisticí přípravky/ošetření skvrn BHA k uvolnění pórů.
  • Benzoylperoxid - volně prodejný antibakteriální gel, který redukuje pupínky.
  • Alfa-hydroxykyseliny - chemické exfolianty, jako je kyselina glykolová nebo kyselina mléčná.
  • Změna stravy/životního stylu - snížení příjmu mléčných výrobků/cukrů, cvičení, hydratace a zvládání stresu.

S odborným vedením může většina lidí najít léčbu akné, která jim vyhovuje. Neztrácejte tedy naději, pokud se vám akné nedaří vyřešit - existuje mnoho možností, jak se výronů nadobro zbavit.

Přírodní způsoby, jak pomoci akné zmizet

Ačkoli akné obvykle samo nezmizí, existují některé přirozené návyky péče o sebe, které mohou pomoci zlepšit výskyt akné. Vyzkoušejte tyto tipy:

1. Používejte jemné mycí prostředky na obličej.

Drsná mýdla a adstringenty pokožku stahují, což vede k podráždění a zvýšené produkci oleje. Jednou nebo dvakrát denně používejte jemný čisticí prostředek. Hledejte přírodní složky, jako je zelený čaj, oves nebo aloe vera.

2. Denně hydratujte.

Mnoho lidí se sklonem k akné se vyhýbá hydratačnímu krému v obavě z ucpání pórů. Vynechání hydratačního krému však může způsobit, že vaše pleť bude produkovat více oleje, aby to kompenzovala. Hledejte nekomedogenní přípravky bez obsahu oleje.

3. Pravidelně provádějte peeling.

Jemným peelingem odstraníte odumřelé kožní buňky dříve, než stihnou ucpat folikuly. Vyzkoušejte peeling s kyselinami AHA nebo BHA 2-3krát týdně.

4. Omezte mléčné výrobky a cukr.

Studie ukazují souvislost mezi mléčnými výrobky/cukrem a akné. Omezení jejich příjmu může pomoci snížit výskyt akné.

5. Postarejte se o stres.

Stresové hormony, jako je kortizol, zvyšují produkci oleje. Vyzkoušejte relaxační cvičení, jako je meditace, jóga nebo psaní deníku, abyste zklidnili hladinu stresu.

6. Dostatek spánku.

Nedostává se vám odpočinku, což připravuje kožní buňky o čas na obnovu. Snažte se spát 7-9 hodin denně.

I když tyto tipy samy o sobě akné pravděpodobně nevyléčí, mohou pomoci kontrolovat jeho vzplanutí. Buďte trpěliví a důslední při používání přírodních prostředků. Pokud výsevy přetrvávají i po 2-3 měsících, vyhledejte odbornou léčbu.

Závěr: Měli byste čekat, až akné zmizí?

Zmizí akné samo? Pravdou je, že to záleží na konkrétním člověku. Zde jsou klíčové poznatky:

  • Mírné akné v dospívání často ustupuje do 20 let bez léčby, protože hormony se vyrovnávají.
  • U akné dospělých, které se objeví po pubertě, je méně pravděpodobné, že samo zmizí, protože hormony zůstávají konstantní.
  • Příležitostné drobné výsevy mohou spontánně vymizet, ale opakující se vzplanutí obvykle vyžadují léčbu akné.
  • Závažné, bolestivé akné s uzlíky/cystami zřídkakdy zmizí samo a pokud není léčeno, vede k jizvení.
  • Přírodní prostředky, jako je jemné čištění a hydratace, mohou podpořit hojení akné, ale jen zřídkakdy jsou všelékem.
  • V případě středně závažného až závažného akné navštivte dermatologa, abyste prozkoumali možnosti léčby a zabránili vzniku trvalých jizev po akné.

Čekání na to, až se akné samo vyřeší, je sice jednou z možností, ale léčba může proces urychlit, takže se vaše pleť vyčistí rychleji a s menšími komplikacemi. Neztrácejte naději - s dnešními léčebnými postupy lze dosáhnout čisté zdravé pleti na celý život!

Často kladené otázky o akné, které samo zmizí

Akné je běžné kožní onemocnění, které postihuje mnoho dospívajících i dospělých. První otázka, která lidi často napadne, zní - zmizí akné samo? Zde se věnujeme některým z nejčastěji kladených otázek týkajících se čekání na spontánní odeznění akné oproti vyhledání léčby.

Zmizí akné samo?

U některých lidí akné nakonec zmizí samo. U lidí s mírným akné v dospívání se často projevy akné zmírní do 20 let, kdy se hormony srovnají. U akné dospělých, které začíná po pubertě, je však méně pravděpodobné, že zmizí bez léčby. Těžké akné s cystami a uzlíky také málokdy zmizí samo.

Za jak dlouho zmizí akné přirozenou cestou?

Neexistuje žádný pevně stanovený časový plán, protože záleží na každém jednotlivci. Mírné nebo středně těžké akné u dospívajících může bez léčby trvat 1-5 let, než se zcela vyčistí. Závažnější akné u dospívajících může trvat až 10 let nebo déle, než se samo vyřeší. Akné u dospělých často přetrvává roky, pokud se neléčí. Čím je akné hlubší, tím déle přetrvává případný erytém nebo hyperpigmentace i po vyléčení.

Jaké faktory rozhodují o tom, zda akné zmizí samo?

Hlavními faktory jsou závažnost akné, věk vzniku a typ akné. Mírné až středně těžké zánětlivé akné, které se objevuje v dospívání, má největší šanci, že nakonec zmizí bez pomoci. Akné dospělých a těžké cystické akné velmi zřídka odezní bez léčby. Genetika také hraje roli při určování toho, jak citlivá je vaše pleť na hormony.

Pomáhá antikoncepce zmizet akné?

Antikoncepční pilulky, které obsahují estrogen a progesteron, mohou pomoci stabilizovat hormony u žen. To zabraňuje hormonálním výkyvům, které vyvolávají vznik akné. Takže ano, antikoncepce může účinně léčit akné tím, že řeší jednu ze základních příčin - hormony.

Zmizí akné po těhotenství?

Vzplanutí akné během těhotenství je velmi časté v důsledku nárůstu hormonů. Po porodu se hormony začnou opět vyrovnávat. Akné po těhotenství tedy často samo zmizí během několika měsíců, pokud se jednalo o mírné až středně silné projevy. Těžké akné může zanechat jizvy.

Zmizí akné po vyhýbání se určitým potravinám?

Samotná dieta většinu lidí od akné nevyléčí. Výzkum však naznačuje souvislost mezi akné a potravinami s vysokým glykemickým indexem, jako jsou mléčné výrobky a rafinované cukry. Omezení potravin, které zvyšují hladinu cukru v krvi, může pomoci snížit výskyt akné. Změny ve stravování však málokdy odstraní akné úplně.

Může přírodní léčba zmizet akné?

Některé přírodní složky, jako je olej z čajovníku, kyselina azelaová, probiotika a zinek, mohou pomoci při boji s akné. Ty však samy o sobě u většiny lidí se středně těžkým až těžkým zánětlivým akné zcela nezmizí. Mírné komedonální akné má větší šanci na vymizení pomocí přírodních prostředků.

Kdy byste měli navštívit dermatologa kvůli akné?

Pokud máte bolestivé, cystické akné nebo pokud volně prodejná a přírodní léčba nezlepšila stav vašeho středně těžkého akné po 3 měsících, doporučujeme navštívit dermatologa. Dermatolog vám může předepsat silnější lokální nebo perorální léky, které odstraní úporné akné a pomohou zabránit trvalému zjizvení.

Jaká léčba akné je k dispozici?

Mezi běžné léčebné postupy patří lokální retinoidy, antibiotika, hormonální přípravky, izotretinoin, fotodynamická terapie a lasery. Mezi přírodní možnosti patří tea tree olej, kyselina salicylová, vitamin C, probiotika a další rostlinné složky. Většina lidí může najít účinnou léčbu akné ve spolupráci se svým dermatologem.

I když je možné čekat, až se akné vyřeší samo, léčba pomáhá urychlit proces odstraňování akné a předchází trvalým fyzickým a emocionálním vedlejším účinkům. Neváhejte navštívit lékaře, pokud vaše akné během několika měsíců nevykazuje známky zlepšení. Existuje mnoho terapií, které mohou vaši pleť vyčistit!

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?