10 nejlepších druhů ovoce, které pomáhají odstraňovat akné

Published:

Bojujete s akné a zajímá vás, zda vám může pomoci určité ovoce? Některé druhy ovoce mají vlastnosti, které mohou pomoci předcházet vzniku akné a zmírňovat záněty. Čtěte dál a zjistěte, kterých 10 nejlepších druhů ovoce byste měli zařadit do svého jídelníčku, abyste měli čistou pleť bez akné.

10 nejlepších druhů ovoce, které pomáhají odstraňovat akné

Proč ovoce?

Ovoce obsahuje vitaminy, minerály a antioxidanty, které podporují zdraví pokožky. Některé druhy ovoce mají také protizánětlivé a antimikrobiální účinky, které mohou bojovat proti akné.

Konzumace většího množství ovoce zvyšuje příjem vlákniny, která pomáhá odstraňovat odpadní látky z těla a vyrovnávat hladinu cukru v krvi. To pomáhá snižovat výskyt pupínků způsobených kolísáním hladiny cukru v krvi a hormonů.

Celkově lze říci, že naplnění jídelníčku čerstvým ovocem podporuje čistotu pleti zevnitř. Nyní se podíváme na nejlepší ovoce proti akné a na to, jak prospívá vaší pleti.

1. Jahody

Jahody jsou na prvním místě v seznamu díky vysokému obsahu antioxidantů. Obsahují antokyany, které pomáhají bojovat proti zánětům a poškození volnými radikály. Jahody také poskytují:

  • Vitamin C pro tvorbu kolagenu a hojení jizev po akné
  • Mangan a selen pro ochranu pokožky před poškozením vlivem životního prostředí
  • Alfa-hydroxykyseliny (AHA) k exfoliaci odumřelých kožních buněk.

Stačí sníst šálek jahod denně, abyste předešli vzniku pupínků a vyléčili je. Můžete si také vyrobit hydratační jahodovou masku na obličej. Stačí rozmačkat několik bobulí a před opláchnutím je na 10 minut nanést na pleť.

2. Borůvky

Borůvky patří do jídelníčku proti akné díky svým antimikrobiálním účinkům. Polyfenoly obsažené v borůvkách bojují proti bakteriím způsobujícím akné, jako je Propionibacterium acnes.

Tyto drobné bobule obsahují také:

  • Vitamíny C a E pro neutralizaci volných radikálů
  • Kyselina gallová pro snížení zánětu a zarudnutí

Denně si dopřejte šálek borůvek samotných, ve smoothie nebo posypaných na jogurtu či ovesné kaši. Můžete si také připravit borůvkovou masku smícháním 3-4 bobulí s obyčejným jogurtem.

3. Papája

Papája je protizánětlivé ovoce, které podporuje obnovu pokožky. Obsahuje enzym papain, který jemně peelinguje pokožku a uvolňuje póry. Mezi další výhody patří:

  • Vitamíny A a C pro zmírnění jizev a skvrn po akné
  • Lykopen na ochranu před poškozením UV zářením
  • Draslík pro hydrataci pokožky

Pouhé potírání obličeje dužinou papáji po dobu 5 až 10 minut dokáže zázraky. Nechte ovoce přirozeně exfoliovat a rozjasnit vaši pleť.

4. Rajčata

Možná vás překvapí, že jsou rajčata na tomto seznamu, ale mají úžasné účinky na pleť:

  • Vysoký obsah vitaminu A pro regulaci produkce oleje
  • Vysoký obsah vitaminu C pro tvorbu kolagenu a hojení jizev
  • Lykopen pomáhá chránit pokožku před poškozením sluncem
  • Draslík vyrovnává hladinu vlhkosti

Rajčata pomáhají regulovat nadměrnou tvorbu oleje a kožního mazu, a proto jsou klíčovým doplňkem jídelníčku při akné. Nakrájená rajčata si můžete dát do salátů, sendvičů a dalších pokrmů. Rajčatovou šťávu nebo dužinu můžete také aplikovat přímo na akné.

5. Pomeranče

Pomeranče jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu C. Pouhý jeden pomeranč pokryje více než 100 % denní potřeby vitaminu C! Tato klíčová živina léčí a předchází vzniku pupínků několika způsoby:

  • Zvyšuje produkci kolagenu
  • Pomáhá zmizet jizvy a skvrny po akné
  • Snižuje zánět a otok
  • Chrání před poškozením volnými radikály

Jezte pomeranče jako svačinu nebo používejte plátky pomeranče na místa s akné. Vysoký obsah vitaminu C napomáhá regeneraci kolagenu pro hladší a čistší pleť.

6. Jablka

Jablko denně může skutečně zabránit vzniku akné! Jablka obsahují následující živiny, které bojují proti akné:

  • Vitamin C pro kontrolu nadbytečné mastnoty a prevenci ucpávání pórů
  • Vitamin A pro regulaci tvorby kožního mazu
  • Antioxidanty, jako je kvercetin, chrání pokožku před poškozením vlivem životního prostředí.

Hydratační vláknina a obsah vody v jablkách také podporují hojení pokožky. Jablka si můžete vychutnat syrová nebo rozmixovaná ve smoothie. Můžete také vyzkoušet tuto jablečnou medovou masku: smíchejte 2 lžíce jablečné šťávy s 1 lžičkou medu. Naneste ji na pleť a nechte 15 minut působit, než ji opláchnete.

7. Banány

Banány jsou na seznamu díky svým antimikrobiálním a hydratačním vlastnostem. Obsahují:

  • Vitamin A zabraňuje ucpávání pórů regulací produkce oleje
  • Vitamin C pro tvorbu kolagenu a blednutí jizev po akné
  • Draslík pro hydrataci a obnovu kožních buněk
  • Hořčík pro snížení zánětu

Přírodní oleje obsažené v banánech také hydratují pokožku, aniž by ucpávaly póry. Rozmačkejte zralý banán a použijte ho jako výživnou pleťovou masku. Nechte ji na pleti působit 10-15 minut a poté ji smyjte.

8. Ananas

Ananas nabízí několik výhod pro pleť se sklonem k akné:

  • Bromelain pomáhá snižovat zánět a otok
  • Vitamin C stimuluje růst kolagenu
  • Mangan, měď a thiamin pomáhají vyživovat pokožku
  • Hydratační enzymy podporují obnovu pokožky

Ananas také obsahuje AHA, které jemně odlupují odumřelé kožní buňky a uvolňují póry. Zkuste si na čistou pleť několik minut potírat plátek ananasu a využijte jeho účinků.

9. Kiwi

Je čas na zajímavou informaci: kiwi obsahuje dokonce více vitaminu C než pomeranče! Konzumace kiwi pomáhá:

  • Zvýšení produkce kolagenu pro hladší strukturu pleti
  • redukuje nadbytečnou mastnotu a kožní maz díky vysokému obsahu vitaminu C
  • Zlepšení hydratace a pružnosti pokožky

Kiwi také obsahuje antioxidanty, jako je vitamin E a karotenoidy, které chrání pokožku před poškozením sluncem. Vychutnejte si plátky kiwi samotné nebo je přidejte do ovocných salátů a koktejlů.

10. Citrony

A nakonec nezapomeňte na citrony. Ačkoli je citronová šťáva kyselá, při lokální aplikaci působí proti akné, včetně:

  • Antimikrobiální a antibakteriální vlastnosti
  • Přírodní adstringentní účinky pro hloubkové čištění pleti
  • Vitamin C pro kontrolu nadbytečné mastnoty a prevenci vzniku pupínků

Čerstvě vymačkanou citronovou šťávu používejte jako každodenní tonikum, které stahuje póry a podporuje čistotu pleti. Po nanesení citronové šťávy na pleť se nevystavujte slunečnímu záření.

Je čas začít jíst více ovoce!

Pokud do svého jídelníčku zařadíte více těchto plodů, které ničí skvrny, vyživíte svou pleť zevnitř. Abyste dosáhli co největšího prospěchu, jezte ovoce vždy čerstvé nebo rozmixované, nikoliv odšťavněné. Pokud je to možné, vybírejte také organické ovoce.

Zařaďte 2-3 z těchto druhů ovoce do svých denních jídel a svačin. Dodáte své pleti klíčové vitamíny, minerály a antioxidanty nezbytné pro čistou a zářivou pleť. Nebuďte překvapeni, pokud zaznamenáte výsledky již za několik týdnů!

A nakonec nezapomeňte, že ovoce nejlépe funguje spolu se zdravým životním stylem. Nezapomeňte pít hodně vody, cvičit, zvládat stres a dostatečně spát. Udržování zdraví celého těla maximalizuje účinnost diety proti akné.

Až příště vybouchnete, budete vědět, po jakém ovoci sáhnout! Dejte mi vědět, pokud máte další otázky.

Často kladené otázky o ovoci, které léčí akné

Proč je ovoce prospěšné pro pleť se sklonem k akné?

Ovoce obsahuje důležité vitaminy, minerály a antioxidanty, které podporují čistou a zdravou pleť. Pomáhají hydratovat pleť, bojovat proti zánětům, chránit před poškozením sluncem a vyrovnávat produkci oleje. Vláknina obsažená v ovoci také pomáhá odstraňovat odpadní látky z těla a zajišťuje tak čistší pleť.

Zhoršuje někdy ovoce akné?

Některé druhy ovoce, jako je mango, hroznové víno, banány a sušené ovoce, mají vysoký glykemický index, který může u některých lidí akné zhoršovat. Většina lidí je však může jíst s mírou. Zaměřte se na ovoce s nízkým glykemickým indexem, jako jsou bobuloviny, rajčata, jablka, grapefruity a třešně.

Jak nejlépe jíst ovoce pro čistou pleť?

Ovoce jezte pokud možno syrové a čerstvé. Skvělé je také mixování do smoothies. Vyhněte se odšťavňování, které zbavuje ovoce prospěšné vlákniny, jež hydratuje pokožku. Vybírejte organické ovoce, abyste minimalizovali expozici pesticidům.

Kolik ovoce denně se doporučuje pro osoby trpící akné?

Denně si dopřejte alespoň 2-3 porce ovoce, které bojuje proti akné. Jedna porce se rovná přibližně 1 šálku bobulí nebo plátkům většího ovoce. Výběr ovoce obměňujte, abyste získali různé vitamíny a minerály.

Jsou ovocné vody a čaje vhodné pro pleť?

Ano! Přidáním ovoce, jako je citron, limetka, grapefruit, jahody, ananas, pomeranče, jablka a kiwi, do vody získáte osvěžující a zdraví prospěšný nápoj. Prospěšné jsou také bylinné čaje s přídavkem ovoce. Jen se vyhněte přidaným cukrům.

Mám jíst ovoce před jídlem nebo po něm kvůli akné?

Nejlepší je jíst ovoce odděleně od ostatních potravin, buď jako svačinu, nebo před těžšími jídly. Konzumace ovoce po jídle bohatém na bílkoviny nebo tuky může způsobit zažívací potíže, protože ovoce se tráví rychleji než jiné potraviny.

Mohu použít ovocnou šťávu nebo dužinu přímo na pokožku?

Používání malého množství syrové čerstvé šťávy nebo dužiny z citronů, jablek, jahod, kiwi, ananasu, papáji, pomerančů nebo rajčat může při aplikaci na pokožku pomoci v boji proti akné. Jen se vyhněte potírání pokožky celými plátky ovoce, abyste zabránili šíření bakterií.

Za jak dlouho se dostaví výsledky po konzumaci ovoce proti akné?

Chce to trpělivost a důslednost, ale většina lidí po zvýšení konzumace ovoce zaznamená zlepšení pleti za 2-4 týdny. Nezapomeňte dodržovat zdravou stravu a životní styl, abyste měli trvale čistou pleť. Zvažte také přidání dalších potravin, které bojují proti akné, jako je listová zelenina, ryby a probiotika.

Měl bych spolu s ovocem užívat i nějaké doplňky stravy?

Pokud jíte 2-3 porce ovoce denně, pravděpodobně doplňky stravy nepotřebujete. Doplněk zinku však může pomoci těm, kteří mají středně těžké až těžké akné, protože snižuje zánět. Probiotické doplňky také podporují zdraví střev pro čistší pleť. Nejprve si však nechte poradit od lékaře.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?