Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Luke je zkušený novinář a hlavní autor pro Cibdol a jiné publikace o kanabinoidech, který má více než desetiletou zkušenost s psaním článků o CBD a kanabinoidech. Luke je odhodlaný přinášet faktický a na důkazech založený obsah a jeho fascinace CBD se také vztahuje na fitness, výživu a prevenci onemocnění.
Read more.

Co jsou to antokyany?

Antokyany jsou ve vodě rozpustné pigmenty. Tyto molekuly můžeme nalézt v mnoha jedlých rostlinách a jsou také obsaženy v některých typech konopí. Jedná se o zástupce největší skupiny přírodních, ve vodě rozpustných pigmentů a momentálně se nám povedlo identifikovat 635 přírodních antokyanů.

Kromě jejich úchvatných barev vykazují antokyany i zajímavý terapeutický potenciál. Buněčné studie, výzkum na zvířatech a dokonce i lidské klinické studie naznačují, že by tyto molekuly mohly hrát roli v prevenci některých chorob a v léčbě některých symptomů.

Přečtěte si náš článek a zjistěte, kde všude můžete antokyany nalézt a co nám říká výzkum o této zajímavé rodině chemikálií.

Barva

Vzhledem k tomu, že jsou antokyany pigmenty, tak jsou zodpovědné za červenou, fialovou a modrou barvu, kterou můžeme nalézt u mnoha druhů ovoce, zeleniny a bylinek.

Kdykoliv, kdy vidíte listy nebo plody v těchto zářivých barvách, tak si buďte jistí, že se jedná o antokyany.

Tyto molekuly jsou také zodpovědné za fialovou barvu konopných listů. Přesně tak, nejedná se o nějaký photosohopový trik. Některé odrůdy mají genetické rysy, díky kterým si vyvinou vysoký obsah antokyanů v průběhu pozdní fáze kvetení. Můžete tak přidat antokyany na dlouhý seznam prospěšných chemikálií, které můžeme nalézt v konopí.

Slovo "antokyanin" nám něco říká o jejich vzhledu. Toto slovo je složeno ze dvou řeckých slov, a to sice slova “ánthos”, která znamená květ a slova “kyáneos”, které znamená ocelově modrý.

Antokyany také hrají důležitou průmyslovou roli jako přírodní potravinářská barviva a v některých případech nahradila potenciálně škodlivá syntetická barviva.

Tyto molekuly mají i jinou funkci, než je estetika. Hrají také důležitou botanickou roli. Rostliny využívají jejich krásného vzhledu k přílákání zvědavých zvířat, která poté roznesou jejich semínka. Tato barevná strategie vede ke zvýšené šanci na vyklíčení.

Kde je také můžeme nalézt

Pokud vás zajímá, která jídla mají vysoký obsah antokyanů, pak jsou to většinou ta nejbarevnější jídla, která znáte.

Antokyany jsou obsaženy v poměrně vysokých koncentracích v ostružinách, černém rybízu, borůvkách, červeném zelí, švestkách, ředkvičkách a malinách.

Antokyany také naleznete v jakékoliv červené až fialovo-modré zelenině, kořenech a zrní.

Podpůrný výzkum

Momentální výzkum naznačuje, že antokyany by mohly hrát důležitou roli v prevenci a v léčbě několika onemocnění. Tyto fytochemikálie navozují následující účinky:

• Antioxidační
• Proti-zánětlivé
• Antikarcinogenní
• Mohou pomoci s prevencí vůči kardiovaskulárním onemocněním
• Kontrola obezity

V porovnání s dalšími konstituenty, které jsou obsaženy v konopné rostlině - konkrétně kanabinoidy a terpeny - byly antokyany součástí poměrně mnoha studií. Mezi tyto studie patří předklinické i klinické testy na lidech.

Pojďme se podívat na některé tyto studie.

Antioxidační účinky

Buněčné studie a studie na zvířecím modelu odhalily antioxidační účinky antokyanů. Antioxidanty jsou důležité molekuly, které pomáhají neutralizovat volné radikály. Tyto molekuly mohou poškodit buňky, proteiny a DNA.

Postupem času může toto oxidační poškození vést ke vzniku kardiovaskulárního onemocnění, zánětu, stárnutí kůže či rakoviny.

Výzkum[1] publikovaný v časopise Agricultural and Food Chemistry testoval antioxidační aktivitu dvou antokyanů. Vědci zjistili, že tyto chemikálie vykazují antioxidační účinky, které jsou podobné účinkům vitamínu E.

Další studie, které byly vypracovány na lidských buňkách ukázaly, že antokyany přítomné v červeném víně jsou schopné chránit lidské červené krvinky[2] proti oxidačnímu stresu.

Antokyany také vykazují antioxidační účinky na žijících zvířatech (in vivo). Studie[3] publikovaná v časopise Free Radical Biology and Medicine testovala tyto antioxidační účinky na myších. Hlodavci obdrželi jídlo bez vitamínu E po dobu 12 týdnů. To vedlo ke zvýšení náchylnosti na oxidační poškození.

Po 12 týdnech nakrmili vědci myši extraktem bohatým na antokyany. Vědci zjistili, že tato antokyanová dieta velice zlepšila antioxidační účinky.

Vědci svou studii zakončili tvrzením, že užívání jídel bohatých na antokyany by mohlo vést k celkovému zlepšení antioxidačního stavu. Zahrnutí antokyanů do stravy by mohlo být velice užitečné u populací, které mají nedostatek vitamínu E.

Proti-zánětlivé účinky

Antokyany také mohou pomoci se zánětem. Skupina proteinů, které se jmenují cyklooxygenázy (COX), pomáhají se zánětem tak, že přeměňují kyselinu arachidonovou v zánětlivé tuky, které se jmenují prostaglandiny.

Zajímavé je, že antokyany mohou zastavit tuto aktivitu a tím pádem snížit hladinu zánětu.

Výzkum[4] publikovaný v časopise Phytomedicine testoval účinek několika antokyanových extraktů na COX. Pomocí extraktů z třešní, borůvek, ostružin, brusinky, černého bezu, maliny a jahody vědci zjistili, že všechny tyto extrakty byly účinné v inhibici aktivity COX.

Nejefektivnější extrakty byly z jahod, ostružin a malin a účinky byly porovnatelné s účinky ibuprofenu.

Podobná studie[5] testovala antokyanový extrakt z ostružiny na zánětu u myší. Zajímavé je, že tento extrakt zvládl snížit všechny aspekty zánětu.

Antikarcinogenní

Mnoho studií dokumentuje antikarcinogenní účinky antokyanů. Zdá se, že tyto molekuly jsou schopné bojovat proti rakovině (v laboratorních podmínkách). Momentálně vědci zjistili[6], že antokyany inhibují buněčnou transformaci, proliferaci a navozují apoptózu u tumorů.

Rakovinové buňky mají nekontrolovatelný buněčný cyklus. Tento faktor je odlišuje od zdravých buněk. Normální buňky se dělí pouze několikrát. Po čase se přestanou rozmnožovat a eventuálně umřou.

Rakovinové buňky ignorují toto pravidlo a pokračují v proliferaci bez omezení a eventuálně se z nich stane nádor. Důkazy naznačují, že antokyany by mohly pomoci s tímto nekontrolovatelným rozmnožováním.

Výzkum[7], který byl poublikován v časopise Nutrition and Cancer zjistil, že antokyany jsou schopné inhibovat proliferaci rakovinných buněk bez inhibice normálních buněk. Zdá se, že tohoto účinku dosahují aktivací specifické signální dráhy, která umožňuje rakovinným buňkám se nadále rozmnožovat.

Například antokyany z lesních plodů, mohou interagovat s třemi drahami[8] - β-catenin, Wnt, a Notch drahou. Touto interakcí mohou zastavit růst a proliferaci u lidských buněk rakoviny plic. 

Rakovinové buňky se také vyhýbají zničení apoptózou. Tento proces, který je také znám jako programovaná buněčná smrt, je určen k eliminaci nefunkčních buněk. Maligní rakovina se však tomuto mechanismu vyhýbá.

Zajímavé je, že antokyany mohou být schopné spustit apoptózu u nádorových buněk[9]. Zdá se, že tohoto procesu dosáhnou tím, že cílí na mitochondriální "death receptor".

Prevence kardiovaskulárních onemocnění

Výzkum naznačuje, že antioxidační účinky antokyanů by mohly pomoci s prevencí kardiovaskulárních onemocnění.

Konkrétněji se jedná o rodinu molekul, která by mohla ochránit arterie před tvrdnutím. Toto onemocnění se nazývá arteroskleróza. Toto onemocnění je samo o sobě nebezpečné a může vést k mrtvici či infarktu.

Kořeny arterosklerózy leží v nízkodenzitním lipoproteinu (LDL). Tento lipoprotein se také nazývá "špatný" cholesterol. Nadbytečný příjem LDL může vést k tvorbě plaku na stěnách tepny. Postupem času začnou volné radikály v krvi oxidovat LDL a napomáhat tak ke vzniku arterosklerózy a srdečního onemocnění.

Nicméně příjem antioxidantů, jako jsou právě antokyany, může zlepšit hladinu antioxidantů v krvi a zabránit tak oxidaci LDL a ochránit tak naše tělo před vznikem srdeční choroby.

Kontrola obezity

Antokyany mohou hrát důležitou roli při obezitě. Toto onemocnění postihuje asi 13% světové populace. Obezita je nerovnováha mezi příjmem a výdejem energie a také nahromadění adipózní tkáně - tuku.

Antokyany mohou být schopné pomoci s léčbou určitých aspektů obezity prostřednictvím antioxidačních a proti-zánětlivých účinků. Také mohou pomoci snížit tělesnou hmotnost a obsah adipózní tkáně.

Výzkum[10] publikovaný v časopise Journal of Agriculture and Food Chemistry testoval účinky čistých antokyanů na myších s dietou bohatou na tuky. Vědci zjistili, že myši, které obdržely antokyany, vážily méně než kontrolní skupina myší. Vědci svou studii uzavřeli tvrzením, že krmení myší antokyany z borůvek a jahod vedlo ke snížení obezity.

Několik testů se věnovalo účinkům antokyanů v léčbě obezity u lidí. Tyto testy dopadly různě.

V jedné studii[11] došlo k podání modulátoru gastrointestinálního mikrobiomu (GIMM), který obsahoval borůvkové antokyany, společně s dalšími ingrediencemi. Po čtyřech týdnech od podání zažívala skupina s GIMM menší nutkání jíst, než skupina s placebem.

Další studie zjistila, že antokyany ve fialové mrkvi nemají žádný vliv na tělesnou hmotnost, chuť k jídlu, zánět či metabolismus tuků.

Vědci naznačují, že je potřeba vytvořit studie na moderních buněčných a zvířecích modelech, díky kterým budeme moci zefektivnit testy na lidech.

Bezpečnost a vedlejší účinky

Antokyany jsou obecně velice bezpečné. Tyto fytonutrienty byly konzumovány lidmi i zvířaty již po tisíce let. Nebyly zjištěny žádné vedlejší účinky[12] při konzumaci potravy bohaté na antokyany.

Odhaduje se, že obyvatelé USA spotřebují průměrně 12,5 mg antokyanů každý den. Antokyany se také používají jako potravinářské barvivo v mnoha zemích a jejich toxicita je velice nízká.

Vedlejší účinky nadměrné konzumace antokyanů nejsou známé a může k nim dojít pouze při konzumaci velice velkého množství[13].

Zdroje

[1] Tsuda, T., Watanabe, M., Ohshima, K., Norinobu, S., Choi, S. W., Kawakishi, S., & Osawa, T. (1994). Antioxidative Activity of the Anthocyanin Pigments Cyanidin 3-O-.beta.-D-Glucoside and Cyanidin. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 42(11), 2407–2410. https://doi.org/10.1021/jf00047a009 [Zdroj]

[2] Tedesco, I., Luigi Russo, G., Nazzaro, F., Russo, M., & Palumbo, R. (2001). Antioxidant effect of red wine anthocyanins in normal and catalase-inactive human erythrocytes. The Journal of Nutritional Biochemistry, 12(9), 505–511. https://doi.org/10.1016/s0955-2863(01)00164-4 [Zdroj]

[3] Ramirez-Tortosa, C., Andersen, Y. M., Gardner, P. T., Morrice, P. C., Wood, S. G., Duthie, S. J., Collins, A. R., & Duthie, G. G. (2001). Anthocyanin-rich extract decreases indices of lipid peroxidation and DNA damage in vitamin E-depleted rats. Free Radical Biology and Medicine, 31(9), 1033–1037. https://doi.org/10.1016/s0891-5849(01)00618-9 [Zdroj]

[4] SEERAM, N. (2001). Cyclooxygenase inhibitory and antioxidant cyanidin glycosides in cherries and berries. Phytomedicine, 8(5), 362–369. https://doi.org/10.1078/0944-7113-00053 [Zdroj]

[5] He, J., & Giusti, M. M. (2010). Anthocyanins: Natural Colorants with Health-Promoting Properties. Annual Review of Food Science and Technology, 1(1), 163–187. https://doi.org/10.1146/annurev.food.080708.100754 [Zdroj]

[6] Lin, B., Gong, C., & Song, H. (2017). Effects of anthocyanins on the prevention and treatment of cancer. NCBI. Published. https://doi.org/10.1111/bph.13627 [Zdroj]

[7] Malik, M., Zhao, C., Schoene, N., Guisti, M. M., Moyer, M. P., & Magnuson, B. A. (2003). Anthocyanin-Rich Extract From Aronia meloncarpa E. Induces a Cell Cycle Block in Colon Cancer but Not Normal Colonic Cells. Nutrition and Cancer, 46(2), 186–196. https://doi.org/10.1207/s15327914nc4602_12 [Zdroj]

[8] Kausar, H., Jeyabalan, J., Aqil, F., Chabba, D., Sidana, J., Singh, I. P., & Gupta, R. C. (2012). Berry anthocyanidins synergistically suppress growth and invasive potential of human non-small-cell lung cancer cells. Cancer Letters, 325(1), 54–62. https://doi.org/10.1016/j.canlet.2012.05.029 [Zdroj]

[9] Lazze, M. C. (2004). Anthocyanins induce cell cycle perturbations and apoptosis in different human cell lines. Carcinogenesis, 25(8), 1427–1433. https://doi.org/10.1093/carcin/bgh138 [Zdroj]

[10] Prior, R. L., Wu, X., Gu, L., Hager, T. J., Hager, A., & Howard, L. R. (2008). Whole Berries versus Berry Anthocyanins: Interactions with Dietary Fat Levels in the C57BL/6J Mouse Model of Obesity. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56(3), 647–653. https://doi.org/10.1021/jf071993o [Zdroj]

[11] Azzini, E., Giacometti, J., & Russo, G. L. (2017). Antiobesity Effects of Anthocyanins in Preclinical and Clinical Studies. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2017, 1–11. https://doi.org/10.1155/2017/2740364 [Zdroj]

[12] Khoo, H. E., Azlan, A., & Tang, S. T. (2017). Anthocyanidins and anthocyanins: colored pigments as food, pharmaceutical ingredients, and the potential health benefits. NCBI. Published. https://doi.org/10.1080/16546628.2017.1361779 [Zdroj]

[13] Burton-Freeman, B., Sandhu, A., & Edirisinghe, I. (2016). Anthocyanins. Nutraceuticals, 489–500. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-802147-7.00035-8 [Zdroj]

Zdroje

[1] Tsuda, T., Watanabe, M., Ohshima, K., Norinobu, S., Choi, S. W., Kawakishi, S., & Osawa, T. (1994). Antioxidative Activity of the Anthocyanin Pigments Cyanidin 3-O-.beta.-D-Glucoside and Cyanidin. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 42(11), 2407–2410. https://doi.org/10.1021/jf00047a009 [Zdroj]

[2] Tedesco, I., Luigi Russo, G., Nazzaro, F., Russo, M., & Palumbo, R. (2001). Antioxidant effect of red wine anthocyanins in normal and catalase-inactive human erythrocytes. The Journal of Nutritional Biochemistry, 12(9), 505–511. https://doi.org/10.1016/s0955-2863(01)00164-4 [Zdroj]

[3] Ramirez-Tortosa, C., Andersen, Y. M., Gardner, P. T., Morrice, P. C., Wood, S. G., Duthie, S. J., Collins, A. R., & Duthie, G. G. (2001). Anthocyanin-rich extract decreases indices of lipid peroxidation and DNA damage in vitamin E-depleted rats. Free Radical Biology and Medicine, 31(9), 1033–1037. https://doi.org/10.1016/s0891-5849(01)00618-9 [Zdroj]

[4] SEERAM, N. (2001). Cyclooxygenase inhibitory and antioxidant cyanidin glycosides in cherries and berries. Phytomedicine, 8(5), 362–369. https://doi.org/10.1078/0944-7113-00053 [Zdroj]

[5] He, J., & Giusti, M. M. (2010). Anthocyanins: Natural Colorants with Health-Promoting Properties. Annual Review of Food Science and Technology, 1(1), 163–187. https://doi.org/10.1146/annurev.food.080708.100754 [Zdroj]

[6] Lin, B., Gong, C., & Song, H. (2017). Effects of anthocyanins on the prevention and treatment of cancer. NCBI. Published. https://doi.org/10.1111/bph.13627 [Zdroj]

[7] Malik, M., Zhao, C., Schoene, N., Guisti, M. M., Moyer, M. P., & Magnuson, B. A. (2003). Anthocyanin-Rich Extract From Aronia meloncarpa E. Induces a Cell Cycle Block in Colon Cancer but Not Normal Colonic Cells. Nutrition and Cancer, 46(2), 186–196. https://doi.org/10.1207/s15327914nc4602_12 [Zdroj]

[8] Kausar, H., Jeyabalan, J., Aqil, F., Chabba, D., Sidana, J., Singh, I. P., & Gupta, R. C. (2012). Berry anthocyanidins synergistically suppress growth and invasive potential of human non-small-cell lung cancer cells. Cancer Letters, 325(1), 54–62. https://doi.org/10.1016/j.canlet.2012.05.029 [Zdroj]

[9] Lazze, M. C. (2004). Anthocyanins induce cell cycle perturbations and apoptosis in different human cell lines. Carcinogenesis, 25(8), 1427–1433. https://doi.org/10.1093/carcin/bgh138 [Zdroj]

[10] Prior, R. L., Wu, X., Gu, L., Hager, T. J., Hager, A., & Howard, L. R. (2008). Whole Berries versus Berry Anthocyanins: Interactions with Dietary Fat Levels in the C57BL/6J Mouse Model of Obesity. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56(3), 647–653. https://doi.org/10.1021/jf071993o [Zdroj]

[11] Azzini, E., Giacometti, J., & Russo, G. L. (2017). Antiobesity Effects of Anthocyanins in Preclinical and Clinical Studies. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2017, 1–11. https://doi.org/10.1155/2017/2740364 [Zdroj]

[12] Khoo, H. E., Azlan, A., & Tang, S. T. (2017). Anthocyanidins and anthocyanins: colored pigments as food, pharmaceutical ingredients, and the potential health benefits. NCBI. Published. https://doi.org/10.1080/16546628.2017.1361779 [Zdroj]

[13] Burton-Freeman, B., Sandhu, A., & Edirisinghe, I. (2016). Anthocyanins. Nutraceuticals, 489–500. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-802147-7.00035-8 [Zdroj]

Jaký produkt potřebuji?