Jak poznám, zda je mé akné způsobeno hormony nebo stresem?

Published:

Akné je běžné kožní onemocnění, které postihuje lidi všech věkových kategorií. Snaha zjistit příčinu výskytu akné může být frustrující. Dva z nejčastějších viníků akné jsou hormony a stres. Jak ale zjistíte, zda je vaše akné způsobeno hormony nebo stresem? Tady je to, co byste měli vědět.

Jak poznám, zda je mé akné způsobeno hormony nebo stresem?

Co způsobuje akné?

Než se začneme zabývat hormonálním a stresovým akné, zopakujme si, co je příčinou akné obecně. Akné vzniká, když se vlasové folikuly ucpou přebytečným olejem a odumřelými kožními buňkami. To umožňuje bakteriím hromadit se uvnitř folikulu, což vede k zánětům a prasklinám.

Mezi hlavní faktory, které přispívají ke vzniku akné, patří:

  • Nadměrná tvorba kožního mazu
  • Nahromadění odumřelých kožních buněk
  • Růst bakterií
  • Zánět a otok

Cokoli, co vede ke změnám těchto faktorů, může vyvolat akné. Hormony a stres jsou dva velké faktory, které k tomu přispívají. Čtěte dále a dozvíte se, jak rozdílně ovlivňují akné.

Jak hormony způsobují akné?

Hormony, zejména androgeny, jako je testosteron, stimulují mazové žlázy a ovlivňují vznik akné. Hormonální změny související s pubertou, menstruací, těhotenstvím, menopauzou a dalšími faktory mohou vyvolat akné. Tady je návod, jak na to:

Puberta

Akné často začíná v pubertě, protože hormonální výkyvy zvyšují produkci oleje. Akné u dospívajících je obvykle nejhorší na začátku menstruace.

Menstruační cyklus

Těsně před menstruací dosahuje hladina progesteronu vrcholu, zatímco hladina estrogenu klesá. Tato nerovnováha může zvýšit produkci oleje a zhoršit vyrážky.

U mnoha žen se v důsledku těchto měsíčních hormonálních změn objevuje předmenstruační akné neboli "menstruační pupínky".

Těhotenství

Těhotenství přináší velké hormonální změny, které rozšiřují mazové žlázy a zvyšují produkci kožního mazu. Během prvního trimestru se často objevuje akné.

Menopauza

S poklesem hladiny estrogenů v menopauze převládají androgeny. To může u žen středního věku vyvolat akné.

Zdravotní stavy

Zdravotní stavy, jako je syndrom polycystických vaječníků (PCOS) a hyperplazie nadledvin, způsobují hormonální nerovnováhu, která akné podporuje.

Léky

Některé léky, jako jsou kortikosteroidy, anabolické steroidy a lithium, mohou měnit hladiny hormonů a vést k akné.

Příznaky hormonálního akné

Pokud jsou za vašimi výtoky hormony, můžete si všimnout těchto charakteristik:

  • Vzplanutí před/během menstruace
  • Přetrvávající výsevy v oblasti čelisti a brady (podél "hormonální zóny")
  • Hluboké, citlivé cysty a uzlíky spíše než bílé/černé tečky
  • Výpadky se zlepšují při užívání perorální antikoncepce nebo antiandrogenů
  • Výskyt nebo vzplanutí akné během hormonálních změn, jako je těhotenství, menopauza atd.

A co akné způsobené stresem?

Stres působí na naše tělo složitým způsobem. Stres sám o sobě sice akné nezpůsobuje, ale může zhoršovat faktory, jako je produkce oleje a zánět. Děje se to takto:

Naše tělo uvolňuje kortizol a další stresové hormony. Ty zvyšují produkci oleje, který může ucpávat póry. Stres také vyvolává záněty, které způsobují zarudnutí a bolestivost pórů.

Vysoký stres oslabuje imunitní systém. To umožňuje bakteriím způsobujícím akné, jako je P. acnes, přemnožit se a vyvolat akné.

Stres vede k nezdravému chování, jako je špatný spánek, konzumace zánětlivých potravin a dloubání/dotýkání se kůže. To vše může akné zhoršovat.

Známky, že vaše akné souvisí se stresem

Pokud je příčinou vašeho akné stres, můžete si toho všimnout:

  • Výpadky během stresových životních událostí - nové zaměstnání, zkoušky, trauma atd.
  • Akné se zlepšuje, když se stres snižuje pomocí relaxačních technik
  • Více zánětlivého akné - červené, bolestivé pupínky spíše než nezapálené černé/bílé tečky.
  • Zvýšené vybírání a dotýkání se, které šíří praskliny
  • Rozpuknutí po celém obličeji, nikoli pouze v "hormonální zóně".

Může se jednat o hormonální a stresové akné?

Pro mnohé z nás to není úplně jedno nebo druhé. Hormony a stres se často vzájemně ovlivňují a zhoršují akné.

Například vysoká hladina stresu narušuje hormonální rovnováhu. Tato hormonální nerovnováha pak vyvolává vyrážky.

Navíc kolísající hladiny hormonů v období PMS a menopauzy způsobují zvýšenou citlivost na stres.

Hormonální a stresové reakce jsou vzájemně složitě propojeny. Výsledkem je, že hormonální akné může být zhoršeno stresem a naopak.

Jak je rozeznáte?

I když se hormonální a stresové akné mohou překrývat, existují mezi nimi některé zásadní rozdíly:

Umístění

  • Hormonální akné se projevuje v oblasti čelistí a brady.
  • Stresové akné se objevuje spíše náhodně po celém obličeji.

Časování

  • Hormonální akné se vyskytuje každý měsíc nebo se objevuje během hormonálních událostí.
  • Stresové akné se objevuje ve stresových obdobích a mizí, když se stres sníží.

Typy výpadků

  • Hormony vyvolávají hlubší, cystické praskliny.
  • Stres vede ke vzniku zanícených pupínků, bílých a černých teček.

Další příznaky

  • U hormonálního akné se mohou objevit další příznaky, jako je nepravidelná menstruace nebo řídnutí vlasů.
  • Stresové akné mohou doprovázet bolesti hlavy, nespavost, únava, podrážděnost.

Rozdíly v příčinách

  • Hormonální akné je způsobeno vnitřními hormonálními faktory, které nemůžete ovlivnit.
  • Stresové akné je často způsobeno vnějšími faktory životního stylu, které lze změnit.

Všímání si těchto nuancí vám může pomoci zjistit, zda větší roli ve vašem vyrážce hrají hormony nebo stres. V případě pochybností je však nejlepší navštívit dermatologa.

Kdy navštívit dermatologa

Přemýšlíte, zda byste se měli objednat na dermatologii? Zvažte to, pokud máte:

  • Středně těžké až těžké akné, které se nezlepšilo použitím volně prodejných přípravků.
  • Bolestivé cysty nebo uzlíky
  • Akné zanechávající jizvy nebo pigmentaci
  • Zmatené příznaky, jejichž příčina je nejasná

Dermatolog má odborné znalosti, které mu umožní diagnostikovat váš typ akné, vyloučit základní onemocnění a vytvořit léčebný plán na míru.

Může vám nařídit krevní testy nebo odebrat anamnézu, aby zjistil, zda se na vzniku vašich výtoků podílejí hormony. Pokud ano, může nabídnout léky na regulaci hormonů.

V případě stresového akné vám mohou navrhnout změnu životního stylu a zároveň poskytnout profesionální ošetření pleti, abyste odstranili poškození.

Správná diagnóza je klíčem k nalezení nejlepší možnosti léčby akné.

Tipy životního stylu pro zlepšení hormonálního a stresového akné

Zatímco čekáte na návštěvu dermatologa, existuje několik obecných zdravých návyků, které mohou zlepšit akné způsobené hormonálními příčinami a stresem. Vyzkoušejte tyto tipy:

Snižte příjem cukru a rafinovaných sacharidů: Strava s vysokým obsahem cukru a rafinovaných sacharidů zvyšuje hladinu inzulínu, což zvyšuje produkci tuků a zánětů. Jejich omezení může zlepšit stav akné.

Užívejte cílené doplňky stravy: Doplňky stravy, jako jsou omega-3, zinek, vitamin D a adaptogenní byliny, mohou vyrovnávat hormony a zvládat hladinu stresu. Zeptejte se svého lékaře, zda jsou některé z nich vhodné pro vaše potřeby.

Snížení hladiny stresu: Cvičte denně antistresové techniky, jako je dechová cvičení, meditace, psaní deníku, jóga nebo poslech hudby. Najděte si čas také na relaxační koníčky.

Dostatek spánku: Nedostatečný spánek zvyšuje hladinu kortizolu a narušuje hormonální rovnováhu. Snažte se spát 7-9 hodin denně a osvojte si správné spánkové návyky, například omezte čas strávený u obrazovky před spaním.

Zůstaňte hydratovaní: Pijte hodně vody po celý den. Dehydratace může narušit hormony a zhoršit akné.

Pravidelně cvičte: Pravidelné cvičení snižuje hladinu stresových hormonů a obnovuje jejich rovnováhu. Intenzivní cvičení však může zvýšit hladinu kortizolu a testosteronu, což zhoršuje výskyt pupínků.

Vyhněte se dráždivým látkám: Přílišné mytí, drhnutí a používání drsných přísad zhoršuje podráždění. Používejte jemné mycí prostředky na obličej a nekomedogenní hydratační krém.

Tyto tipy sice nevyléčí hormonální nebo stresové akné přes noc, ale mohou vám pomoci dostat se k příčinám vzniku akné. Buďte trpěliví a důslední ve změnách životního stylu a zároveň zkoušejte i medikamentózní léčbu.

Profesionální léčba, která může pomoci

U středně závažných až závažných případů hormonálního nebo stresového akné je často kromě opatření týkajících se životního stylu nutná i odborná léčba. Zde je několik možností, které můžete probrat se svým dermatologem:

Perorální antikoncepce: Antikoncepční pilulky jako Ortho Tri-Cyclen a Estrostep pomáhají vyrovnávat hormony a jsou schváleny FDA pro léčbu akné.

Blokátory androgenů: Spironolakton, flutamid a cyproteron acetát blokují androgeny, jako je testosteron, a snižují tak hormonální akné, zejména u dospělých žen.

Retinoidy: Retinoidy na předpis, jako je tretinoin (Retin-A, Retin-A Micro, Renova), regulují produkci oleje a odstraňují ucpané póry.

Antibiotika: Perorální antibiotika, jako je doxycyklin a tetracyklin, působí tak, že redukují bakterie způsobující zánět. Často se používají krátkodobě spolu s lokální léčbou.

Kortikosteroidy: Injekce, jako jsou injekce kortizonu, pomáhají zmenšit velké, bolestivé cysty a uzliny tím, že zmírňují zánět. Výsledky jsou dočasné, takže časté používání je omezené.

Světelné a laserové ošetření: Fotodynamická terapie, terapie modrým světlem a pulzní barvivové lasery ničí bakterie způsobující akné a zároveň zmenšují mazové žlázy. Často se používají společně s dalšími způsoby léčby akné.

Chemický peeling a mikrodermabraze: Tato profesionální ošetření odstraňují odumřelou kůži, aby se póry neucpávaly, a zároveň zmenšují stopy po akné a jizvy.

Poradenství pro zvládání stresu: Poradenství od terapeuta, psychologa nebo jiného odborníka na duševní zdraví může pomoci vytvořit zdravé strategie zvládání stresu.

Otevřeně s dermatologem proberte veškeré obavy a anamnézu, aby vám mohl doporučit nejbezpečnější a nejúčinnější léčbu. Buďte trpěliví, protože to může vyžadovat několik pokusů a omylů.

Výběr z nabídky

Zjistit, zda je akné způsobeno hormony, stresem nebo obojím, může být složité. Často se totiž překrývají. Pokud budete věnovat pozornost načasování, umístění a typům výsevů, můžete začít skládat puzzle. Zkušený dermatolog může pomoci potvrdit, zda větší roli hrají hormony nebo stres.

I když se příčina liší, existují společná opatření týkající se životního stylu, jako je zdravá strava, zmírnění stresu a cvičení, která mají příznivý vliv na hormonální i stresové akné. Profesionální léčbu lze také přizpůsobit tak, aby řešila konkrétní faktory, které způsobují vznik akné.

Důslednou péčí o pleť i celkové zdraví můžete přijít na kloub problémům s akné a sestavit účinný plán léčby. Neváhejte se obrátit na dermatologa, který vám pomůže diagnostikovat příčinu a najít řešení, jak se akné jednou provždy zbavit.

Často kladené otázky o hormonálním a stresovém akné

Jaký je rozdíl mezi hormonálním a stresovým akné?

Hlavní rozdíly spočívají v místě výskytu, načasování a hlavních příčinách. Hormonální akné se objevuje v dolní části obličeje/čelistní linii, má měsíční průběh a je způsobeno vnitřními hormonálními změnami. Stresové akné se objevuje náhodně po celé ploše, propuká během stresových období a je důsledkem vnějších faktorů životního stylu zvyšujících hladinu kortizolu.

Může se hormonální akné objevit po vysazení antikoncepce?

Ano, u některých žen se po vysazení perorální antikoncepce objevuje "post-birth control acne". Pilulka potlačuje přirozené hormonální výkyvy. Takže když ji přestanete užívat, androgeny se mohou vrátit zpět a nadměrně produkovat oleje, což vede k vyrážkám.

Zmizí těhotenské akné po porodu?

V prvním trimestru těhotenství je akné běžné, protože se rychle mění hladina hormonů. Ve druhém a třetím trimestru se projevy obvykle zlepší, protože hormony se stabilizují. Po porodu trvá 6 týdnů až 3 měsíce, než se hormony opět vyrovnají a akné zmizí.

Jak souvisí hormony a stres se vznikem akné?

Vysoká hladina stresu narušuje endokrinní systém a způsobuje prudký nárůst kortizolu a dalších hormonů, jako je testosteron, které zvyšují produkci oleje a zánětů. Stres také vyvolává nezdravé chování, jako je špatná strava, nedostatek spánku a vybírání pleti, které akné zhoršuje.

Mohou vitamíny nebo doplňky stravy pomoci při hormonálním akné?

Některé doplňky stravy mohou pomoci přirozeně vyrovnat hormony. Omega-3 mastné kyseliny mohou snižovat hladinu testosteronu a regulovat menstruační cykly. Chasteberry poskytuje mírné účinky podobné progesteronu. Saw palmetto blokuje receptory testosteronu. Před užíváním nových doplňků se vždy poraďte se svým lékařem.

Zhoršuje stres všechny typy akné?

Stres přímo nezpůsobuje akné, ale může zhoršit již vzniklé akné, a to z více důvodů. Stresové hormony, jako je kortizol, zvyšují produkci oleje, zánět a citlivost na androgeny. Stres navíc oslabuje imunitu a vede k nezdravému chování, které akné zhoršuje.

Může jídlo vyvolat hormonální akné?

Strava není přímou příčinou hormonálního akné, ale konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem, jako jsou rafinované sacharidy a cukry, může akné zhoršovat. Vyvolávají záněty a ovlivňují inzulín, hormon, který ovlivňuje aktivitu testosteronu a produkci oleje. Zdravá protizánětlivá strava zlepšuje hormonální rovnováhu.

Jak poznáte, že je vaše akné plísňové?

Mezi příznaky akné, které mohou být způsobeny plísněmi, patří svědivé červené hrbolky/pupuly na čele, tvářích a čelisti. Plísňové akné často odolává tradiční léčbě akné. Navštivte dermatologa, aby diagnostikoval plísňové akné, které vyžaduje různé léky, jako jsou antimykotické krémy nebo perorální antimykotika.

Může přírodní léčba pomoci při stresovém akné?

Snížení stresu pomocí přirozených relaxačních technik, jako je meditace, jóga, hluboké dýchání, biofeedback nebo aromaterapie, může zklidnit stresovou reakci a zlepšit akné vyvolané stresem. Masáže a pobyt v přírodě jsou dalšími způsoby, jak přirozeně snížit stres.

Kdy byste měli zvážit léčbu na předpis?

Pokud máte závažné, přetrvávající akné nebo pokud se vám po 2-3 měsících nepodařilo zvládnout výtoky po volně prodejných mycích přípravcích, gelech, krémech atd., navštivte dermatologa a poraďte se s ním o možnostech předepsání léků. Středně těžké až těžké hormonální a stresové akné často vyžaduje lokální nebo perorální léky na předpis.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?