Co způsobuje akné na bradě?

Published:

Akné je běžné kožní onemocnění, které postihuje lidi všech věkových kategorií. Vzniká, když se vlasové folikuly ucpou tukem a odumřelými kožními buňkami, což často způsobuje vznik pupínků, bílých a černých teček a zanícených červených skvrn. Akné se může objevit kdekoli na těle, ale často se objevuje na obličeji, zádech, hrudníku a ramenou. Pro mnoho lidí je problematická zejména oblast brady, pokud jde o výskyt akné. Co tedy vede ke vzniku akné právě na bradě? Existuje několik možných faktorů.

Co způsobuje akné na bradě

Hormonální změny

Hormonální výkyvy jsou jednou z hlavních příčin akné na bradě u dospělých. V oblasti brady a čelisti je vysoká koncentrace tukových žláz, což je činí náchylnými k tvorbě akné.

Cyklické změny estrogenu, progesteronu a testosteronu, ke kterým dochází během menstruačního cyklu, mohou u žen stimulovat produkci oleje a zánět. Akné podél brady a čelisti se často objevuje těsně před menstruací, kdy se mění hladiny hormonů. Tyto výsevy se někdy označují jako "cyklické akné".

Puberta způsobuje nárůst androgenů, jako je testosteron, což vede ke zvýšené produkci kožního mazu a vyrážkám u dospívajících. Akné na bradě a čelisti je v období dospívání velmi časté.

Hormonální změny, jako je perimenopauza a menopauza, mohou u žen středního věku vyvolat akné dospělých, protože klesá hladina estrogenu. Stres vede ke zvýšené produkci kortizolu, který zvyšuje produkci oleje a způsobuje záněty. Ve stresových obdobích se mohou objevit pupínky na bradě.

Rodinná historie

Máte akné v rodině? Genetika hraje roli v tom, jak náchylná je vaše pleť k výskytu akné. Pokud se jeden nebo oba vaši rodiče potýkali s těžkým akné, máte větší šanci, že se s ním budete potýkat také. Vaše genetika určuje, jak rychle se vaše kožní buňky vylučují, jaké množství kožního mazu produkují vaše mazové žlázy a jaká je zánětlivá reakce vaší pokožky. Při špatné genetické výbavě může být oblast brady náchylná k opakovanému výskytu akné.

Tlak nebo tření

Mezi nejčastější zdroje tření, které mohou vést k vyrážkám na bradě, patří:

  • Opření brady o ruce
  • Telefonování
  • Hra na hudební nástroje, jako jsou housle nebo flétna.
  • Nošení přileb nebo klobouků
  • Spaní na polštáři obličejem dolů

Tlak a tření v těchto situacích může podráždit vlasové folikuly na bradě a vyvolat pupínky. Dbejte na to, aby byl telefon čistý, a nedotýkejte se brady, pokud je náchylná k akné. Dávejte pozor na činnosti způsobující tření v blízkosti oblasti brady.

Drsné produkty péče o pleť

Používání produktů péče o pleť, které obsahují alkohol, vonné látky a další drsné složky, může narušit kožní bariéru a způsobit podráždění. To vede k zánětu, který může vyvolat vznik akné podél brady a čelisti. Podráždění vyvolává také nadměrné mytí a nadměrné odstraňování peelingu.

Buďte k pleti šetrní a vyhněte se stahujícím tonikům, abrazivním peelingům a přípravkům obsahujícím alkohol. Přejděte na jednoduchou péči o pleť se složkami, které pleť zklidňují a zklidňují, jako je zelený čaj, aloe vera, kyselina hyaluronová a niacinamid. Před spaním vždy zcela odstraňte make-up.

Nošení masek a přenos

Dlouhodobé nošení obličejových masek může vést k výskytu pupínků na bradě a čelisti, a to z několika důvodů:

  • Zachycování tepla, vlhkosti a oleje v blízkosti brady
  • Způsobuje tření podél brady a čelisti
  • Přenesení bakterií způsobujících akné z oblasti úst/nosu na masku, která se pak přiloží k dolní části obličeje.

Abyste zabránili vzniku "maskne", dbejte na pravidelné praní látkových masek pro opakované použití. Vybírejte si masky z prodyšných materiálů, jako je bavlna. Vyhněte se nošení make-upu pod maskami. Po použití masky si pleť očistěte a používejte složky bojující proti akné, jako je benzoylperoxid, kyselina salicylová nebo retinol.

Léky

Některé léky, jako jsou kortikosteroidy, testosteron, lithium a antikonvulziva, mohou způsobovat hormonální výkyvy, které vedou k akné na bradě a čelisti. Antikoncepční pilulky obsahující progestin mohou také způsobit vyrážky. Pokud si všimnete, že se u vás po nasazení nového léku objevilo akné, poraďte se se svým lékařem. Může existovat alternativní možnost.

Špatné trávení

Zdraví střev a kůže spolu úzce souvisí. Když se rovnováha bakterií v trávicím systému naruší, může se to projevit zánětem v celém těle - včetně výronů akné podél brady a čelisti. Bylo také prokázáno, že stres negativně ovlivňuje trávení.

Konzumace kvašených potravin, jako je jogurt, kimči a kefír, může pomoci osídlit střeva zdravými probiotiky a zmírnit zánět. Přínosem může být také každodenní užívání probiotických doplňků stravy. Omezte sladké potraviny, které zvyšují hladinu cukru v krvi, a vyhněte se umělým přísadám. Udržujte hydrataci pomocí velkého množství vody po celý den.

Spotřeba mléčných výrobků

Některé výzkumy naznačují, že pití mléka od krav ošetřených hormony může vyvolat akné. Hormony obsažené v mléčných výrobcích mohou zvyšovat produkci oleje a zánětů. Pokud máte podezření, že mléčné výrobky mohou přispívat ke vzniku pupínků na bradě, zkuste na několik týdnů omezit mléko, sýry, jogurty a další mléčné výrobky a zjistěte, zda se vaše pleť zlepší. Zvolte alternativy mléka bez mléka, jako je mandlové nebo ovesné mléko.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem

Studie prokazují souvislost mezi konzumací potravin s vysokým glykemickým indexem, jako jsou zpracované obiloviny, bílé pečivo, cereálie, krekry, sladké potraviny, a akné na bradě. Tyto rafinované sacharidy způsobují zvýšení hladiny cukru a inzulínu v krvi, což může zvýšit zánět a produkci oleje. Vyhýbání se potravinám s vysokým glykemickým indexem a zaměření se na plnohodnotné potraviny, jako je ovoce, zelenina, ořechy, semínka a bílkoviny, může pomoci odstranit akné na bradě.

Kouření

Toxiny obsažené v cigaretovém kouři zužují cévy, zbavují pokožku kyslíku a vyvolávají záněty. Bylo prokázáno, že kouření zhoršuje závažnost akné. Při kouření se navíc ruce a znečištěné cigarety dostávají do blízkosti brady, čímž se mohou přenášet bakterie způsobující akné. Zvažte, zda nepřestat kouřit, abyste zlepšili řadu aspektů svého zdraví, včetně možného vzniku akné na bradě.

Cvičení venku

Pocení během tréninku sice přímo nezpůsobuje akné, ale nošení těsné lycry a sportovních podprsenek, nesprchování se po cvičení a dotýkání se zpocené pokožky může přenášet bakterie do oblasti brady. Dbejte na to, abyste si po cvičení ihned svlékli cvičební oděv, umyli si obličej a tělo jemným čisticím prostředkem a převlékli se do volných, prodyšných tkanin. Udržování obličeje v čistotě při cvičení pomáhá předcházet vzniku akné.

Nedostatky vitamínů

Nedostatek klíčových živin může negativně ovlivnit hormony, hladinu zánětu a celkové zdraví pokožky. Nedostatek vitaminu C, zinku, vitaminu D a vitaminu A je spojován s akné. Nechte si otestovat jejich hladinu a poraďte se s dermatologem o doplňcích stravy, které mohou pomoci v boji proti akné a podpořit čistotu pleti. Zdravá a vyvážená strava poskytuje mnoho vitamínů a minerálů, které vaše pleť potřebuje.

Dehydratace

Když nepijete dostatek vody, dochází k dehydrataci a pleť se zdá být matná a náchylná k tvorbě pupínků. Správná hydratace udržuje pleť v rovnováze a je schopna kontrolovat záněty, produkci oleje a bakterií způsobujících akné. Denně vypijte alespoň 8 sklenic vody a více po cvičení nebo pobytu venku. Vyhněte se diuretikům, jako je kofein a alkohol, které mohou způsobit dehydrataci. Přidáním citronu, máty nebo okurky získáte chuť a další hydratační účinky.

Nadprodukce kvasinek

Přemnožení kvasinek zvaných Malassezia může způsobit plísňové akné, které vypadá jako malé bílé tečky soustředěné podél brady, čelistí a v oblasti úst. Této kvasince se daří na olejích, takže nejvíce postiženi bývají lidé s velmi mastnou pletí. Houbové akné se léčí snížením hladiny kvasinek pomocí antimykotických složek, jako je sulfid selenu, tea tree olej a pyrithion zinku. Pro diagnostiku plísňového akné navštivte dermatologa.

Stres a úzkost

Když se cítíte vystresovaní nebo úzkostní, vaše tělo zvyšuje produkci kortizolu a dalších hormonů, které zvyšují produkci oleje a zánětů. Vyrážky na bradě mohou signalizovat vysokou hladinu stresu. Pro zklidnění stresu a úzkosti si denně zavádějte relaxační cvičení, jako je meditace, jóga, hluboké dýchání nebo psaní deníku. Dopřejte si dostatek spánku, který umožní pleti obnovit hormonální rovnováhu. Adaptogenní byliny jako ashwagandha a ženšen pomáhají bojovat proti stresu.

Akné na bradě

Ačkoli je to frustrující, akné na bradě a čelisti lze často odstranit identifikací a vyvarováním se spouštěčů, které ve vašem jedinečném případě způsobují akné. Svou roli mohou hrát hormonální výkyvy, rodinná anamnéza, dráždivé látky, faktory životního stylu a stres. Pokud potřebujete pomoci s odstraněním příčin akné na bradě, navštivte dermatologa nebo kosmetičku. Dosažení trvale čisté pleti zvyšuje sebevědomí.

Často kladené otázky o akné na bradě

Akné v oblasti brady je častým problémem. Zde jsou odpovědi na některé často kladené otázky o tom, co způsobuje pupínky na bradě a jak jim předcházet.

Jaké jsou hlavní příčiny akné na bradě?

Mezi nejčastější příčiny výronů na bradě patří:

  • Hormonální výkyvy během puberty, menstruačních cyklů, perimenopauzy, menopauzy atd.
  • Genetika - pokud vaši rodiče trpěli těžkým akné, je pravděpodobnější, že s ním budete bojovat i vy.
  • Tření způsobené opíráním brady o ruce nebo hraním na nástroje.
  • Drsné produkty péče o pleť, které narušují kožní bariéru.
  • Dlouhodobé nošení obličejových masek
  • Nežádoucí účinky některých léků
  • Špatné trávení a zdraví střev
  • Citlivost na potraviny, jako jsou mléčné výrobky nebo potraviny s vysokým glykemickým indexem.
  • Kouření cigaret
  • Cvičení bez následného umytí
  • Nedostatky vitamínů
  • Dehydratace
  • Stres a úzkost
  • přemnožení kvasinek na kůži (plísňové akné).

Proč hormonální změny často vedou k akné na bradě a čelisti?

Brada a čelist obsahují více mazových žláz než jiné části obličeje. Při výkyvech hormonů během puberty, menstruačního cyklu, menopauzy atd. mohou androgeny nadměrně stimulovat mazové žlázy a způsobit zvýšenou produkci mazu. To vede k ucpávání pórů a akné v dolní části obličeje.

Změny estrogenu, progesteronu a testosteronu mají vliv na výskyt akné. Změny hormonů těsně před menstruací jsou častým viníkem akné na bradě.

Opravdu způsobuje nošení obličejových masek pupínky na bradě?

Ano, masky mohou vést k vyrážkám tím, že:

  • Zachycení tepla, vlhkosti, potu a oleje na bradě.
  • Způsobuje tření podél brady a čelistí
  • Přenášení bakterií z úst a nosu na povrch masky, která je pak přiložena ke spodní části obličeje.

Abyste se vyhnuli "maskne", používejte prodyšné materiály masek, jako je bavlna, pravidelně masky měňte, nenanášejte si pod masky make-up a po použití masky si umyjte obličej.

Jak může stres vést k akné na bradě?

Když je tělo vystaveno stresu, uvolňuje hormony, jako je kortizol, které zvyšují produkci tuků a zánětů. To může způsobit vyrážky podél brady a čelisti. Stres také negativně ovlivňuje trávení, imunitu a celkové zdraví pokožky. Snížení stresu pomocí jógy, meditace, psaní deníku, adaptogenních bylin a dostatku spánku může pomoci.

Pokud mléčné výrobky způsobují akné, proč se projevuje hlavně na bradě?

Výzkumy spojují mléčné výrobky s akné kvůli hormonům a bioaktivním molekulám, které obsahují. Jak přesně mohou mléčné výrobky vyvolat akné, není zcela jasné, ale brada je na to náchylná kvůli velkému množství tukových žláz. Mnozí lidé, kteří trpí akné na bradě, uvádějí, že se jim akné vyčistilo, když ze svého jídelníčku vyřadili mléčné výrobky.

Jak mohu změnou stravy předejít akné na bradě?

Strava s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů a cukru způsobuje prudký nárůst hladiny cukru v krvi, což může stimulovat produkci oleje a zánět. Konzumace celých, nezpracovaných potravin zlepšuje zdraví střev a dodává nezbytné vitamíny pro vyváženou hladinu hormonů a čistou pleť.

Konkrétní tipy na stravu pro čistší pleť zahrnují:

  • Pijte hodně vody
  • Jezte probiotické potraviny, jako je jogurt, kimči a kombucha.
  • Naložte si ovoce a zeleninu bohaté na antioxidanty.
  • Vyhýbejte se sladkým potravinám a rafinovaným sacharidům.
  • Zvažte odstranění mléčných výrobků, pokud máte podezření na přecitlivělost.

Jaké složky pomáhají zbavit se akné na bradě?

Mezi účinné volně prodejné složky pro boj s akné patří:

  • Benzoylperoxid: ničí bakterie akné
  • Kyselina salicylová: exfoliuje a uvolňuje póry
  • Síra: vysušuje pupínky a snižuje množství oleje
  • Niacinamid: snižuje zánět a produkci kožního mazu
  • Retinol: zvyšuje obnovu kožních buněk

Používání šetrných produktů péče o pleť určených pro pleť se sklonem k akné může pomoci předejít budoucímu výskytu pupínků na bradě.

Kdy bych měl/a navštívit dermatologa kvůli akné na bradě a čelisti?

Pokud máte silné a bolestivé akné, na které nepomáhají volně prodejné léky, objednejte se k dermatologovi. Dermatolog může diagnostikovat přesnou příčinu a předepsat lokální nebo perorální léky na předpis. Včasné vyhledání odborné léčby vede k lepšímu odstranění akné a předchází vzniku jizev.

Jakými postupy lze léčit akné na bradě?

Mezi postupy a ošetření, které dermatologové mohou použít k odstranění akné na bradě, patří:

  • Chemický peeling na předpis
  • Kortikosteroidní injekce
  • Světelné terapie jako LED
  • Laserový resurfacing
  • Hydrafacial
  • Extrakce
  • Fotodynamická terapie
  • Perorální léky na předpis, jako je spironolakton nebo izotretinoin.

Kombinace profesionálního ošetření s domácími produkty maximalizuje výsledky odstraňování akné. Klíčem k úspěšné léčbě je správná diagnóza typu akné.

Mohu zabránit budoucímu vzniku pupínků v oblasti brady?

Akné na bradě můžete předcházet:

  • Mytí obličeje dvakrát denně jemným čisticím prostředkem.
  • Používání nemastných, nekomedogenních pleťových produktů
  • Exfoliace 2-3krát týdně k uvolnění pórů
  • Vyhýbání se vybírání/vypichování pupínků
  • Zvládání stresu prostřednictvím relaxačních aktivit
  • Hydratace a vyvážená strava
  • Častá výměna povlaků na polštáře
  • Návštěva dermatologa pro zlepšení zdraví pleti

Přestože nemůžete vždy ovlivnit spouštěče akné, jako jsou hormony, důsledná péče o pleť pomáhá udržet akné pod kontrolou.

Závěr

Pupínky na bradě mohou být způsobeny různými faktory, jako jsou hormony, rodinná anamnéza, tření, masky na obličej, kouření, střevní problémy, nedostatek vitamínů, přemnožení kvasinek a stres. Pokud volně prodejné prostředky nepomáhají odstranit akné na bradě, navštivte certifikovaného dermatologa. Léčba na předpis, procedury v ordinaci a změna životního stylu/stravy mohou dostat akné na bradě nadobro pod kontrolu.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?