Pomáhá pití vody při akné?

Published:

Akné je jedním z nejčastějších kožních onemocnění, které postihuje miliony lidí na celém světě. Může být nepříjemné a frustrující. Mnoho lidí se ptá, zda může pouhé pití většího množství vody pomoci odstranit akné.

V tomto článku se budeme zabývat vědeckými poznatky o pitné vodě a akné. Podíváme se na možné výhody a nevýhody zvýšení příjmu vody pro zmírnění akné.

Pomáhá pitná voda při akné

Jak vzniká akné?

Než se podíváme na to, jaký vliv má příjem vody na akné, uvědomme si nejprve, co akné způsobuje.

Akné vzniká, když se póry ucpou odumřelými kožními buňkami, olejem a bakteriemi. To vede ke vzniku lézí, jako jsou bílé a černé tečky, pupínky a cysty. Existují čtyři hlavní faktory, které přispívají ke vzniku akné:

  • Nadměrná produkce oleje - Vaše mazové žlázy produkují mastnou látku zvanou kožní maz. Při nadměrné produkci mazu se může přebytečný maz zachytit v pórech.
  • Ucpané póry - Odumřelé kožní buňky, které nejsou řádně odstraněny, se mohou slepit a ucpat póry. To zadržuje kožní maz a umožňuje růst bakterií.
  • Bakterie - Bakterie zvaná Propionibacterium acnes (P. acnes) žije na kůži každého člověka. Ve velkém množství může způsobovat záněty a zhoršovat vyrážky.
  • Zánět - léze akné se považují za zánětlivé, pokud je oblast zarudlá a oteklá. To je často způsobeno lokalizovanou imunitní reakcí.

Hormony, genetika a některé léky mohou ovlivnit tyto základní faktory a způsobit vzplanutí akné.

Podívejme se nyní, jak může hydratace pomoci některým z těchto problémů předcházet.

Může pití většího množství vody pomoci předcházet akné?

Existuje několik důvodů, proč zvýšení příjmu vody může pomoci zmírnit akné:

1. Pomáhá odplavovat toxiny

Ledviny a játra jsou zodpovědné za filtrování odpadních látek a toxinů z těla. Hydratace podporuje jejich funkci a pomáhá jim účinně odstraňovat toxiny močí a stolicí.

Mezi toxiny, které přispívají ke vzniku akné, patří:

  • Znečištění a chemické látky ze životního prostředí
  • Hormony jako testosteron a inzulín
  • Zánětlivé proteiny

Pití vody by teoreticky mohlo pomoci předcházet vzniku akné tím, že se tyto spouštěče akné vyplaví z vašeho organismu.

2. Hydratuje pokožku zevnitř

Dehydratovaná pleť je náchylnější k vysušování, podráždění a akné. Pití velkého množství vody pomáhá udržovat kožní buňky pružné a hydratované zevnitř. Tím chráníte hydratační bariéru pokožky.

U dobře hydratované pokožky může být méně pravděpodobné, že bude nadměrně produkovat olej jako reaktivní reakci. Udržování klidné a vyvážené pleti může zabránit ucpávání pórů a vzniku akné.

3. Může regulovat tvorbu mazu

Některé zdroje uvádějí, že příjem vody ovlivňuje tvorbu kožního mazu a snižuje jeho nadbytek. Kožní maz je mastná látka vylučovaná mazovými žlázami, která promašťuje a impregnuje pokožku.

Bohužel existuje jen omezený výzkum toho, jak stav hydratace skutečně ovlivňuje tvorbu kožního mazu, a je třeba provést další studie.

4. Podporuje krevní oběh

Pití dostatečného množství vody podporuje zdravý krevní oběh a cirkulaci. Zlepšený krevní oběh zajišťuje přísun kyslíku a živin do kožních tkání.

To pomáhá optimální funkci kožních buněk a může chránit před podrážděním, záněty a akné.

Teoreticky by tedy zvýšení příjmu vody mohlo přinést více výhod pro čistou pleť. Jsou však důkazy dostatečně silné, aby to potvrdily?

Existuje pádný důkaz, že voda pomáhá při akné?

Navzdory teoretickým výhodám je v současné době jen málo přímých důkazů o tom, že vyšší spotřeba vody snižuje výskyt akné.

Většina tvrzení je založena na neoficiálních zprávách. Bylo provedeno jen velmi málo klinických studií, které by se zabývaly konkrétně příjmem vody a akné.

Zde je stručný přehled dosavadního výzkumu:

  • Malá studie z roku 2001 zjistila, že pacienti s akné pijí méně vody než pacienti bez akné. To však nedokazuje, že dehydratace způsobuje akné.
  • Studie z roku 2002 se zabývala čínskými teenagery v Pekingu. Zjistili, že jedinci, kteří pili více limonád, měli tendenci mít více akné. Příjem sodovky nebyl přímo porovnáván s konzumací vody.
  • Přehled literatury z roku 2019 dospěl k závěru, že "neexistují dostatečné důkazy pro změnu příjmu tekutin při léčbě akné".

Zvýšení příjmu vody sice pravděpodobně neublíží, ale neexistuje přesvědčivý důkaz, že by aktivně snižovalo výskyt pupínků. Je třeba zvážit i některé potenciální nevýhody.

Možné nevýhody pití většího množství vody

Než se pustíte do litrů vody denně, abyste měli čistou pleť, uvědomte si, že přehánění se může v některých případech vymstít.

Zde je několik možných nevýhod nadměrného příjmu vody:

  • Nerovnováha elektrolytů - pití příliš velkého množství vody ředí sodík a další elektrolyty v krvi. To může vést k nízké hladině sodíku, draslíku a dalším problémům.
  • Zatížení ledvin - denní zpracování velkého množství vody zatěžuje ledviny a nutí je pracovat přesčas.
  • Falešný pocit úspěchu - Pouhé pití většího množství vody odvádí pozornost od osvědčených způsobů léčby akné, jako je péče o pleť, výživa a léky.
  • Neustálé návštěvy toalety - nadměrné močení a narušení každodenního života.
  • Intoxikace vodou - I když je to vzácné, rychlé vypití nadměrného množství vody může nebezpečně změnit hladinu elektrolytů.

Klíčem je umírněnost. Ujistěte se, že jste hydratovaní, ale nepřehánějte to.

Kolik vody byste měli pít na akné?

Neexistují žádné konkrétní pokyny pro příjem vody pro zmírnění akné. Obecná zdravotní doporučení doporučují, aby průměrný člověk pil:

  • Ženy - přibližně 11 šálků (2,7 litru) celkového množství tekutin denně.
  • Muži - přibližně 15 šálků (3,7 litru) denně

To závisí na vašem věku, úrovni aktivity, zdravotním stavu a podnebí. Pravidlo "8 šálků denně" není vědecky podložené.

Nechte se vést svou žízní. Pijte tolik vody, abyste jen zřídka pociťovali žízeň a vaše moč byla světle žlutá. Tmavá moč obvykle signalizuje dehydrataci.

Tipy, jak zůstat hydratovaný

Zde je několik rychlých tipů, jak si zajistit hydrataci během dne:

  • Noste s sebou opakovaně použitelnou láhev na vodu, abyste se mohli snadno napít.
  • Kdykoli je to možné, dejte přednost vodě před sladkými nápoji.
  • Jezte hydratační ovoce a zeleninu, jako jsou okurky, pomeranče, jahody.
  • Do vody přidejte plátky citronu, limetky nebo okurky, abyste ji ochutili.
  • Nastavte si v telefonu připomínku, abyste v pravidelných intervalech pili vodu.
  • Hned po probuzení vypijte sklenici vody.
  • Před cvičením a po něm si dejte skleničku.
  • Před, během a po konzumaci alkoholu pijte vodu, abyste předešli dehydrataci.

Nechte se do pití nadměrného množství vody nutit, ale nechte se vést svým tělem a mírou žízně. U většiny lidí je největším problémem mírná dehydratace než nadměrná hydratace.

Měli byste se úplně vzdát pití vody na akné?

Ne, bylo by to velmi nezdravé.

Voda tvoří 60 % tělesné hmotnosti. Je nezbytná pro správné fungování všech systémů v těle. Těžká dehydratace může vést k selhání orgánů, záchvatům a dokonce i ke smrti.

Navíc neexistují žádné důkazy o tom, že by snížení příjmu vody zlepšovalo akné. Vyhněte se výraznému omezení příjmu tekutin v naději, že se vám podaří vyléčit akné.

Pokud vám však voda způsobuje dočasné nadýmání nebo otoky, možná se jí budete chtít těsně před významnými událostmi vyhnout. V ostatních případech pijte normální množství.

Souhrn

Zvýšení spotřeby vody vám pravděpodobně neublíží, ale důkazy o tom, že by výrazně zlepšilo stav akné, jsou omezené. Pití dostatečného množství vody je pro celkové zdraví důležitější než čištění pleti.

Raději se zaměřte na osvědčené faktory stravy a životního stylu, které mají vliv na akné:

  • Omezte mléčné výrobky a potraviny s vysokým obsahem glykémie - zvyšují hladinu cukru v krvi a stimulují hormony způsobující akné.
  • Užívejte probiotický příprav ek - ten vyrovnává střevní bakterie spojené se zdravím kůže.
  • Zvládejte hladinu stresu - vysoký stres zvyšuje zánět, hormony a riziko vzniku akné.
  • Dostatek spánku - Nedostatek spánku je spojen se zvýšenou tvorbou kožního mazu a tvorbou pupínků.
  • Myjte si obličej dvakrát denně - Používejte jemný nekomedogenní čisticí přípravek vhodný pro pleť se sklonem k akné.
  • Používejte léky na akné - Léky na předpis, jako jsou retinoidy, antibiotika a antikoncepce, mohou léčit základní příčiny výskytu akné.

Hydratace je sice zdravá, ale není třeba pít nadměrné množství vody a očekávat, že to bude zázračný lék na akné. Místo toho zvolte holistický přístup k čisté pleti.

Často kladené otázky o pitné vodě a akné

Jaké jsou příznaky toho, že možná nepijete dostatek vody?

Mezi příznaky mírné dehydratace patří sucho v ústech, únava, bolest hlavy, závratě, zácpa, tmavě žlutá moč a olupování kůže. Těžká dehydratace vyžaduje okamžité lékařské ošetření, ale prvními příznaky jsou nadměrná žízeň, lepkavá ústa, nedostatek slz, zapadlé oči a neschopnost potit se nebo močit.

Záleží na teplotě vody, kterou pijete?

Ne, neexistuje žádný důkaz, že by pití studené nebo horké vody mělo jakýkoli vliv na akné. Pijte vodu o teplotě, která vám nejvíce vyhovuje. Jedinou výjimkou je vyhnout se velmi horké nebo vařící vodě, která může poškodit vaše ústa a hrdlo.

Měli byste při akné pít minerální nebo filtrovanou vodu?

Neexistuje žádný výzkum, který by prokázal, že minerální nebo filtrovaná voda je na akné lepší než běžná voda z kohoutku. Voda z kohoutku ve většině vyspělých zemí je v pořádku. Balená minerální voda pravděpodobně nepřinese další výhody, ale neuškodí.

Je špatné pít vodu těsně před jídlem?

Pití vody přímo před jídlem může dočasně vyvolat pocit plnosti, což může způsobit, že budete jíst méně. Pro většinu lidí to není škodlivé. Avšak ti, kteří mají žaludeční problémy, jako je například reflux, se možná budou chtít vyhnout velkému příjmu vody 30-60 minut před jídlem, aby předešli příznakům.

Má typ láhve na vodu vliv na zdraví pokožky?

Nejlepší jsou skleněné nebo nerezové lahve, aby se do vody nevymývaly chemikálie z plastů, zejména při opakovaném použití. Nikdy nepijte z plastových lahví ponechaných v horkém autě. Nakonec neexistuje žádná dokonalá láhev. Soustřeďte se spíše na to, abyste vypili dostatek vody, než abyste se stresovali nádobou.

Měli byste pít elektrolytovou vodu na akné?

Většině zdravých lidí stačí obyčejná voda a další elektrolyty ze sportovních nápojů nejsou nutné. Pokud se však věnujete dlouhodobé intenzivní činnosti, při které se silně potíte, mohou sportovní nápoje nahradit ztracené elektrolyty. Jen se vyhněte nápojům s vysokým obsahem cukru.

Pomáhá citronová voda na akné?

Citronová voda může pomoci díky vitaminu C, který je antioxidantem. Její přínos je však ve srovnání s ověřenými změnami stravy minimální. Citronová voda je bezpečná, pokud si po ní vyčistíte zuby nebo použijete brčko. Kyselost může dlouhodobě poškodit zubní sklovinu.

Zvyšuje pití vody zadržování vody a nadýmání?

U většiny lidí nezpůsobuje dostatečný příjem vody viditelné zadržování vody. Pijte podle toho, jakou máte žízeň. Osoby se srdečními, jaterními nebo ledvinovými problémy mohou potřebovat omezit příjem vody kvůli riziku zadržování tekutin. Poraďte se se svým lékařem.

Pomůže pleti ranní pití horké vody?

Pití horké vody může přinést úlevu, pokud máte překrvení nebo příznaky nachlazení. Přímo na akné to ale nepůsobí. Jakákoli forma obyčejné vody po ránu vám pomůže hydratovat se po spánku. Vyhýbejte se opařeným horkým teplotám.

Je pravda, že pitná voda ředí žaludeční kyseliny?

To není pravda. Voda prochází žaludkem příliš rychle na to, aby ovlivnila kyselost. Velké množství může u náchylných lidí dočasně vyvolat pocit plnosti nebo reflux kyseliny. Lidé, kteří mají problémy s překyselením, by měli pít vodu mezi jídly, ne během nich.

Může pití různých druhů čaje pomoci hydratovat vaši pleť?

Čaj může přispět k dennímu příjmu tekutin a poskytuje zdraví prospěšné antioxidanty. Čaj však obsahuje kofein, který působí jako přirozené diuretikum a odstraňuje z těla část vody. Pokud chcete mít prospěch z hydratace, volte raději bezkofeinové druhy.

Za jak dlouho se dostaví výsledky zvýšeného příjmu vody?

Existují jen omezené důkazy, že pití většího množství vody odstraňuje akné. Jakékoli menší výhody se pravděpodobně projeví až po několika týdnech. Zaměřte se raději na osvědčené změny ve stravování, péči o pleť a léky, než abyste pouze zvyšovali příjem vody a čekali, až akné zmizí. Buďte trpěliví.

Klíčem k úspěchu není obsedantní vynucování příjmu vody, ale udržování přiměřené hydratace jako součásti celkového zdravého životního stylu. Spolupracujte s dermatologem a najděte plán léčby akné, který bude vyhovovat vašim potřebám.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?