Jaké jsou nezdravé potraviny na akné?

Published:

Akné je jedním z nejčastějších kožních onemocnění, které postihuje miliony lidí na celém světě. Akné má mnoho příčin, ale jedním z možných spouštěčů je strava s vysokým obsahem zpracovaných a nezdravých potravin. Pokud se potýkáte s akné, podívejte se blíže na svůj jídelníček a omezte nezdravé potraviny, které mohou mít na akné negativní vliv.

Jaké jsou nezdravé potraviny pro akné

Jak strava ovlivňuje akné?

Strava ovlivňuje všechny aspekty vašeho zdraví, včetně zdraví vaší pokožky. Konzumace velkého množství plnohodnotných potravin podporuje čistotu pleti, zatímco strava plná nezdravých potravin může vyvolat a zhoršit výskyt akné. Zde se dozvíte, jak strava souvisí s akné:

  • Záněty - nezdravá strava s vysokým obsahem cukru, rafinovaných sacharidů a nezdravých tuků podporuje záněty v celém těle, včetně zánětů kůže. To vede k červeným a bolestivým lézím akné.
  • Hormonální výkyvy - nezdravé potraviny způsobují prudké zvýšení a snížení hladiny cukru v krvi. To stimuluje zvýšenou produkci androgenů, jako je testosteron, což způsobuje nadměrnou tvorbu kožního mazu a ucpávání pórů.
  • Zdraví střev - nezdravá strava narušuje rovnováhu střevních bakterií. To může poškodit střevní sliznici a způsobit systémový zánět, který se projeví na kůži.

Nejlepší nezdravé potraviny, kterým se vyhnout pro aknózní pleť

Chcete-li se zbavit akné, je vhodné omezit nebo vyřadit z jídelníčku tyto běžné nezdravé potraviny:

Rafinované obiloviny

Rafinované obiloviny, jako je bílý chléb, bagety, krekry a cereálie, mají velmi vysoký glykemický index. To znamená, že při jejich konzumaci dochází k rychlému nárůstu hladiny cukru v krvi a inzulínu. Tyto nárůsty stimulují zvýšenou produkci androgenů a kožního mazu, což vede k ucpávání pórů a akné.

Snižte spotřebu: bílého chleba, baget, muffinů, cereálií, krekrů, pečiva z rafinované mouky.

Nápoje slazené cukrem

Limonády, ovocné šťávy, sportovní nápoje a slazené kávové a čajové nápoje jsou plné přidaných cukrů. Pití sladkých nápojů zaplavuje organismus glukózou a zhoršuje hormonální výkyvy, které vyvolávají vznik akné.

Vyhněte se nebo omezte konzumaci: běžných limonád, ovocných šťáv, sladkého čaje, ochucené kávy, sportovních a energetických nápojů, vitaminové vody.

Rychlé občerstvení

Hamburgery, hranolky, kuřecí nugety a další jídla z rychlého občerstvení mají vysoký obsah zánětlivých tuků a přidaných cukrů. Často také obsahují mléčné výrobky, na které je mnoho lidí se sklonem k akné citlivých. Pravidelná konzumace rychlého občerstvení je téměř zárukou, že se objeví nové pupínky.

Snižte četnost konzumace hamburgerů, hranolků, smažených kuřat, pizzy, hot dogů a mléčných koktejlů.

Pečivo a sladkosti

Sušenky, koláče, cukrovinky, zmrzlina a další sladké pochoutky jsou plné cukru a rafinovaných sacharidů. Zvyšují zánět a stimulují hormonální výkyvy. Pokud se potýkáte s akné, raději se jim vyhněte.

Jezte méně: sušenek, koláčů, dortů, cukrovinek, čokolády, zmrzliny, koblih.

Slané občerstvení

Chipsy, preclíky, krekry a další slané pochutiny jsou často smažené nebo obsahují oleje způsobující záněty. Obsahují také přidaný cukr a rafinované sacharidy. Chroupání těchto pochutin podporuje spíše akné než čistou pleť.

Omezte bramborové lupínky, kukuřičné lupínky, krekry, pečené brambůrky, preclíky, ochucené směsi na svačinu.

Mléčné výrobky

Mléčné výrobky, zejména mléko, obsahují hormony a růstové faktory, které mohou stimulovat produkci oleje. Mnoho lidí je citlivých na syrovátkové a kaseinové bílkoviny obsažené v mléčných výrobcích. To vyvolává záněty včetně cystických výronů akné.

Jezte méně: mléka, sýrů, smetany, másla, zmrzliny, jogurtů.

Sójové výrobky

Sója obsahuje rostlinné sloučeniny zvané izoflavony, které v těle napodobují estrogen. U některých lidí způsobuje konzumace velkého množství sóji hormonální výkyvy, které vedou k výskytu akné.

Omezte příjem: sójového mléka, tofu, edamamu, izolátu sójových bílkovin, texturovaných rostlinných bílkovin (TVP).

Alkoholické nápoje

Alkohol způsobuje v těle záněty a dehydratuje pokožku. Metabolizuje se také na acetaldehyd, který může vyvolat vznik akné. Nadměrné pití alkoholu u mnoha lidí akné zhoršuje.

Méně pijte: pivo, víno, likéry, míchané nápoje.

Mastná, smažená jídla

Hranolky, kuřecí prsty, bramborové lupínky, koblihy a další smažené pokrmy se připravují v zápalných olejích při vysoké teplotě. Tím oleje oxidují a vznikají volné radikály, které poškozují kožní buňky. Problematická jsou také mastná jídla, jako je pizza.

Omezte: hranolky, smažené kuře, bramborové lupínky, koblihy, pizzu.

Nejlepší dieta pro čistou pleť

Klíčovým krokem je vyhnout se nezdravým potravinám, které vyvolávají akné. Je však také důležité zaměřit se ve svém jídelníčku na výživné plnohodnotné potraviny, které aktivně zlepšují zdraví vaší pleti. Zde jsou některé z nejlepších potravin pro čistou pleť bez akné:

  • Zelenina: Brokolice, špenát, kapusta, rajčata, mrkev, sladké brambory, papriky, houby.
  • Ovoce: Jablka, hrušky, kiwi.
  • Chudé bílkoviny: losos, krůta, kuře, vejce, fazole, ořechy.
  • Celozrnné obiloviny: Oves, hnědá rýže, quinoa, pohanka.
  • Semena a ořechy: Chia semínka, lněná semínka, vlašské ořechy, mandle.
  • Zdravé tuky: Olivový olej, avokádový olej, kokosový olej, ghí.
  • Bylinky a koření: Kurkuma, skořice, česnek, zázvor.

Celozrnná strava zaměřená na zeleninu, ovoce, libové bílkoviny, ořechy/semena a zdravé tuky dodává tělu klíčové vitamíny, minerály a antioxidanty pro optimální zdraví pokožky. Stabilizuje také hladinu cukru a inzulínu v krvi, čímž minimalizuje hormonální výkyvy způsobující akné.

5 živin pro boj s akné, na které je třeba se zaměřit

Pro čistou pleť je klíčové zajistit, aby vaše strava obsahovala dostatečné množství následujících živin:

1. Vitamin A

Vitamin A je nezbytný pro zdravou výměnu a regeneraci kožních buněk. Výbornými zdroji jsou sladké brambory, mrkev, špenát a brokolice.

2. Zinek

Zinek pomáhá regulovat produkci oleje a má protizánětlivé účinky. Zinek obsahují ústřice, ořechy, semena, luštěniny, hovězí a kuřecí maso.

3. Vitamin C

Vitamin C je nezbytný pro tvorbu kolagenu a napomáhá hojení ran. Vitamín C obsahují citrusové plody, papriky, brokolice, jahody a kiwi.

4. Vitamin E

Vitamin E je silný antioxidant, který chrání kožní buňky a zlepšuje zadržování vlhkosti. Získáte ho ze slunečnicových semínek, mandlí, špenátu, avokáda a olivového oleje.

5. Omega-3

Omega-3 snižují záněty a udržují buněčné membrány pružné a hydratované. Omega-3 mastné kyseliny poskytují tučné ryby, vlašské ořechy, chia semínka a lněná semínka.

Zaměření na dostatečný příjem těchto živin z plnohodnotných potravin pomáhá vytvořit vnitřní prostředí, ve kterém se vaší pleti daří a je čistá.

Zdravé záměny pro aknózní stravování

Nahrazení nezdravých potravin, které vyvolávají akné, výživou, která čistí pleť, neznamená, že se budete ochuzovat. Zde je několik snadných výměn potravin, které vám pomohou vyčistit jídelníček:

  • Místo: Místo sodovky slazené cukrem si dejte perlivou vodu s citronem nebo neslazený ledový čaj.
  • Místo: Místo sladkostí nebo sušenek si dejte čerstvé ovoce nebo malou hrst ořechů.
  • Místo: Místo bramborových lupínků nebo preclíků si upečte kapustové lupínky nebo si dejte mrkev s humusem.
  • Místo: Místo mléčné čokolády si dejte malé množství hořké čokolády s minimálně 70 % kakaa.
  • Místo: místo bílého chleba nebo bagety zvolte celozrnný toast, ovesnou kaši nebo zeleninovou omeletu.
  • Místo: Místo smaženého jídla z rychlého občerstvení si dejte salát s grilovaným kuřecím masem nebo lososem.
  • Místo: Místo sladkých cereálií nebo muffinů snídejte ovesné vločky s bobulemi a vlašskými ořechy.
  • Místo: Místo kravského mléka zvolte neslazené mandlové nebo kokosové mléko.

Těmito jednoduchými změnami odstraníte ze svého jídelníčku spouštěče akné a zároveň si budete moci vychutnávat chutná jídla.

Změny životního stylu, které podporují čistou pleť

Samotná dieta nezbaví akné každého. Nejlépe obvykle funguje komplexní přístup, který kombinuje výživu proti akné s dalšími zdravými návyky. Zde je několik dalších způsobů, jak podpořit čistou pleť:

  • Pravidelné cvičení - cvičení pomáhá snižovat stres a regulovat hormonální výkyvy. Většinu dní cvičte 30-60 minut.
  • Dostatek spánku - snažte se spát 7-9 hodin denně. Špatný spánek zvyšuje záněty a vyřazuje hormony z rovnováhy.
  • Zvládání stresu - vyzkoušejte jógu, meditaci, hluboké dýchání a další relaxační techniky, které snižují hladinu stresových hormonů, jako je kortizol.
  • Užívání cílených doplňků strav y - doplňky stravy, jako je zinek, vitamin D, rybí tuk a probiotika, mohou zvýšit přínosy stravy pro boj s akné. Doplňky stravy by však měly zdravou stravu doplňovat, nikoli nahrazovat.
  • Vyhněte se nadměrnému slunění - I když je určité množství slunečního záření zdravé, přílišné slunění může pokožku poškodit a způsobit nadměrnou tvorbu kožního mazu.

Změna stravy a životního stylu pro podporu čisté pleti vyžaduje odhodlání, ale přináší skutečné výsledky. Buďte trpěliví a dodržujte program boje proti akné alespoň 6-8 týdnů, abyste viděli znatelné zlepšení.

Souhrn

Strava podporující akné obsahuje velké množství rafinovaných sacharidů, přidaných cukrů, nezdravých tuků a zánětlivých potravin. Omezení nezdravých potravin a zdůraznění celých, nezpracovaných potravin může u mnoha lidí výrazně zlepšit stav akné. Zaměřte se na přísun dostatečného množství živin, které bojují proti akné, prostřednictvím stravy a proveďte další pozitivní změny životního stylu, které zvýší jejich přínos. Díky důslednosti můžete přejít od pleti se sklonem k akné k čisté a zdravé pleti díky síle výživy a zdravým návykům.

Jaké potraviny bych měl jíst, abych se zbavil akné?

V jídelníčku se zaměřte na zeleninu, ovoce, libové bílkoviny, ořechy/semínka a zdravé tuky. Mezi potraviny, které jsou obzvláště prospěšné při akné, patří tučné ryby, bobulovité ovoce, listová zelenina, mrkev, brokolice, kurkuma, zázvor, avokádo, chia semínka a vlašské ořechy. Tyto látky poskytují klíčové vitamíny, minerály a antioxidanty, které pomáhají snižovat záněty a regulovat produkci oleje.

Způsobují některé potraviny častěji výskyt akné?

Ano. Mezi potraviny, které často vyvolávají akné, patří potraviny s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů, přidaných cukrů a nezdravých tuků, jako je rychlé občerstvení, pečivo, pizza, chipsy, sladkosti a limonády. U některých lidí se sklonem k akné mohou problémy způsobovat také mléčné výrobky a sója.

Jak rychle se může moje strava projevit na akné?

Během několika týdnů po úpravě stravy byste měli zaznamenat zlepšení stavu akné. U závažnějšího akné však může trvat 6-12 týdnů, než se díky změně stravy a životního stylu zcela vyčistí. Buďte trpěliví a vydržte.

Je pití vody důležité pro prevenci akné?

Ano! Pití dostatečného množství vody je pro čistou pleť zásadní. Voda odplavuje toxiny, hydratuje kožní buňky a zabraňuje zácpě, čímž minimalizuje tvorbu pupínků. Snažte se denně vypít alespoň 2-3 litry nesladkých tekutin.

Mohou některé doplňky pomoci v boji proti akné?

Mezi doplňky stravy, které zlepšují stav akné, patří rybí oleje omega-3, zinek, vitamin D, vitamin A/beta-karoten a probiotika. Před užíváním doplňků se poraďte se svým dermatologem, zejména pokud užíváte nějaké léky.

Způsobuje stres výskyt akné?

Ano. Stres způsobuje, že vaše tělo produkuje více kortizolu a dalších hormonů, které zvyšují produkci oleje a zánětů. Zvládání stresu pomocí cvičení, meditace, jógy a dalších relaxačních technik může pomoci.

Jak spánek ovlivňuje akné?

Nedostatek spánku zvyšuje zánět a narušuje regulaci hormonů v těle. Spěte 7-9 hodin denně, abyste se zbavili výskytu akné. Nekvalitní spánek může akné také zhoršovat.

Má akné vliv na zdraví střev a trávení?

Ano. Nezdravé střevní prostředí může vyvolat systémový zánět, který se projevuje jako akné. Konzumace probiotických potravin pomáhá zlepšit zdraví střev. Zácpa může akné zhoršit, proto si stravou a životním stylem udržujte pravidelnost.

Mohou některé léky nebo doplňky stravy způsobit akné?

Ano. Některé léky, jako jsou steroidy, testosteron a lithium, jsou spojovány se vzplanutím akné. U některých lidí mohou akné způsobovat také vysoké dávky doplňků stravy s obsahem B12 nebo biotinu. Pokud si všimnete nových výsevů, poraďte se se svým lékařem.

Kdy bych měl/a navštívit dermatologa kvůli akné?

Pokud máte bolestivé, cystické akné nebo akné, které se nezlepšilo pomocí volně prodejných přípravků a přírodních metod, navštivte dermatologa. Dermatolog může poskytnout léky na předpis nebo postupy.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?