Pomáhá led na akné?

Published:

Akné je jedním z nejčastějších kožních onemocnění, které každoročně postihuje až 50 milionů Američanů. Může být bolestivé, nepříjemné a frustrující. Mnoho lidí hledá řešení, jak se akné rychle zbavit, a chce mít co nejdříve čistou pleť. Jedním z domácích prostředků, který se stal populárním, je použití ledu, který pomáhá zlepšit akné. Pomáhá však led skutečně na akné?

Pomáhá led při akné

Jak může led pomoci při akné

Existuje několik způsobů, jak by led mohl pomoci s příznaky akné:

  • Snižuje zánět - Akné se skládá z červených, zanícených lézí na kůži. Chlad z ledu může stáhnout cévy a pomoci snížit otok a zarudnutí pupínků. Díky tomu může akné vypadat méně rozzlobeně.
  • Uzavírá póry - Přiložením ledově chladného přípravku na pokožku se póry dočasně stáhnou a uzavřou. To může zabránit tomu, aby se v pórech zachytil další olej a bakterie a vytvořily se další pupínky.
  • Pocit znecitlivění - Chlad ledu může znecitlivit bolest a podráždění při výskytu akné. Znecitlivující účinek je dočasný, ale může na krátkou dobu přinést úlevu.

Teoreticky se tedy zdá, že by led mohl být pro akné prospěšný! Je však tato teorie podložena důkazy? Ponořme se do ní hlouběji...

Důkazy o ledu pro léčbu akné

V současné době neexistují žádné vědecké studie, které by se zabývaly konkrétně léčbou akné ledem. Máme však k dispozici výzkumy o vlivu nízkých teplot na pokožku a léze akné. Zde je několik klíčových bodů:

  • Chladné teploty zmírňují záněty kůže. Řada studií potvrzuje, že chlazení snižuje množství zánětlivých chemických látek a markerů spojených s onemocněními, jako je akné.
  • Terapie chladem zužuje cévy a snižuje průtok krve danou oblastí. Tím se snižuje zarudnutí a otok v okolí výskytu akné.
  • Důkazy ukazují, že přímé chlazení lézí akné může potlačit růst bakterií způsobujících akné. Chladné teploty ztěžují množení bakterií.
  • Přikládání studených obkladů omezuje otoky, bolest a svědění způsobené zánětlivými lézemi akné. Pacienti uvádějí, že chladová terapie přináší dočasnou úlevu.

Ačkoli tedy nemáme přímé údaje o použití ledu na akné, důkazy o léčbě chladem podporují teorii, že by led mohl pomoci při příznacích akné, jako je zarudnutí, bolest a otok. Stále je však zapotřebí dalšího výzkumu.

Účinné metody použití ledu na akné

Pokud chcete vyzkoušet led na akné, zde je několik tipů, jak ho účinně používat:

  • Zabalte led do čisté látky - Nepřikládejte led přímo na kůži, protože by mohlo dojít k poškození kožní tkáně. Zabalte kostky ledu nebo ledový obklad do měkkého ručníku nebo látky.
  • Omezte na 5-10 minut - Led na kůži držte pouze krátce, maximálně 5-10 minut. Déle než 10 minut hrozí poškození mrazem.
  • Zaměřte se na zanícené pupínky - zaměřte se na ledovou terapii pouze u červených, oteklých pupínků. Oblasti bez aktivního zánětu nemrazte.
  • Dopřejte pokožce přestávky - Mezi jednotlivými ledováními dopřejte pokožce přestávku, nejméně hodinu. Příliš časté ledování může narušit zdravý průtok krve.
  • Nikdy ne na otevřené rány - Nepoužívejte led na porušené léze akné nebo otevřené rány, protože to může zvýšit riziko infekce.

Kdy se vyhnout ledovému akné

I když je ledování akné obecně bezpečné, není vhodné ve všech situacích:

  • Pokud máte problémy s krevním oběhem nebo jste citliví na chlad, vyhněte se ledování akné. Mohlo by to příliš snížit průtok krve.
  • Led by se neměl dotýkat otevřené rány nebo porušené kůže, včetně prasklých nebo vyrážených pupínků.
  • Pokud trpíte kožním onemocněním, jako je kryoglobulinemie, které ovlivňuje vaši reakci na chlad, akné nemrazte.
  • Pokud používáte lokální léky na akné, které zvyšují citlivost pokožky na světlo, jako jsou retinoidy, vyhněte se ledování.
  • Cystické léze akné nemrazte. Velké a hluboké léze potřebují teplé obklady, které je pomohou zklidnit.

Pokud si nejste jisti, zda je ledování vhodné pro váš konkrétní typ akné, vždy se poraďte se svým dermatologem.

Další užitečné tipy pro použití ledu na akné

Chcete-li dosáhnout co nejlepších výsledků a bezpečnosti při ledování akné, mějte na paměti tyto tipy:

  • Nejprve pleť připravte jemným čisticím přípravkem. Před nanesením ledu se ujistěte, že je pokožka čistá.
  • Přiložte led zabalený do měkkého hadříku, abyste zabránili poškození pokožky. Dobře funguje malý ručník na ruce.
  • Používejte ledový obklad nebo kostky ledu - ani jeden z nich by se nikdy neměl dotýkat přímo holé kůže.
  • Přiložte led jemně k postiženému místu a občas s ním pohněte. Led o kůži energicky netřete.
  • Po polevě použijte lehký hydratační krém, který pokožku zklidní a hydratuje.
  • Pokud ledování dráždí nebo vysušuje pokožku, dejte si na několik dní pauzu.
  • Po ošetření obličeje/chemickém peelingu nikdy neledujte akné, dokud se pokožka zcela nezahojí.
  • V případě těžkého zánětlivého akné se zeptejte svého dermatologa, zda by vám nepomohlo ledování.

Existují rizika ledového akné?

Icing akné je obecně považován za málo rizikový, ale mezi možné vedlejší účinky patří:

  • Dočasné znecitlivění - kůže v blízkosti ošetřované oblasti může být po ledování krátce znecitlivělá. Po odstranění ledu se toto znecitlivění zmírní.
  • Popálení chladem - Pokud se led dostane do přímého kontaktu s pokožkou na příliš dlouhou dobu, může poškodit tkáň a způsobit omrzliny. Led vždy tlumte hadříkem.
  • Zúžení cév - extrémní chlad zužuje cévy. Omezte namrzání, aby nedošlo ke snížení průtoku krve.
  • Opakované zarudnutí - opakované namrzání může narušit regulaci tělesné teploty a zhoršit zánět po odstranění ledu.
  • Podráždění - Silné tření ledu o pokožku nebo příliš časté namrzání může způsobit podráždění a vysušení.

Zatímco ledování akné je při opatrném postupu málo rizikové, nesprávné použití ledu může kůži poškodit. Dodržujte správné pokyny, abyste zůstali v bezpečí. O případných negativních reakcích informujte svého lékaře.

Závěr: Pomáhá led na akné?

Na základě důkazů je pravděpodobné, že terapie ledem přináší při správném použití dočasnou úlevu od některých příznaků akné. Může snížit zarudnutí, bolest a otok v okolí zánětlivých ložisek tím, že zúží cévy a sníží teplotu pokožky. V současné době však chybí výzkum zaměřený konkrétně na ledování pupínků. Vždy buďte opatrní a poraďte se se svým dermatologem, zejména pokud máte určité kožní onemocnění nebo citlivost. Samotné ledování akné nevyléčí ani nezabrání vzniku pupínků. V kombinaci s osvědčenými způsoby léčby akné však může být led užitečným doplňkem při zvládání vzplanutí.

Často kladené otázky o akné s ledvinami

Jaký typ ledu je nejlepší použít na pupínky?

Fungují buď kostky ledu, nebo ledový obklad. Kostky ledu lze tvarovat podle kontur obličeje, ale rychle tají. Ledové obklady vydrží déle chladné, ale nemusí se tak dobře přizpůsobit konturám obličeje. Před použitím se ujistěte, že je led zabalený do měkkého hadříku.

Jak dlouho mám nechat led na akné?

Aktivní výrony ledujte pouze po dobu 5-10 minut. Delší doba než 10 minut může poškodit kožní tkáň. Mezi jednotlivými ledováními nechte uplynout alespoň hodinu, aby se pokožka vrátila k normální teplotě.

Je v pořádku ledovat akné přes noc?

Ne, nenechávejte led na akné přes noc. Hrozí tak vážné poškození pokožky v důsledku příliš dlouhého působení chladu. Jednorázově aplikujte led pouze po dobu maximálně 5-10 minut.

Pomůže ledování akné k rychlejšímu hojení pupínků?

Bohužel ne. Samotné ledování neurychlí životní cyklus pupínku ani přímo neléčí akné. Může však poskytnout dočasnou úlevu při otoku a zarudnutí během výtoku.

Mám se obávat, že mi po zmrzlině na akné znecitliví kůže?

Dočasné znecitlivění do jedné hodiny po ledování je normální a očekávané. Pokud však znecitlivění přetrvává několik hodin nebo pokud znecitlivějí oblasti vzdálené od ošetřované kůže, přestaňte ledovat a navštivte lékaře.

Mohu po ošetření obličeje nebo chemickém peelingu ledovat akné?

Po ošetření obličeje nebo chemickém peelingu neledujte akné, dokud se vaše pleť zcela nezahojí, obvykle do jednoho týdne. Příliš brzké ledování by mohlo vážně poškodit pokožku, která se po těchto ošetřeních zotavuje.

Zmírní ledování jizvy po akné?

Neexistují žádné důkazy o tom, že by samotné ledování zlepšovalo jizvy po akné. Jizvy se tvoří až po zahojení skvrny. Ledování aktivních pupínků však může omezit další zánět a snížit tak možnost vzniku dalších jizev.

Je bezpečné ledovat cystické akné?

Ne, závažné cystické léze nemrazte. Velké, hluboké cysty potřebují teplé obklady, které je pomohou vyléčit. Ledování by mohlo cystické akné zhoršit. Navštivte dermatologa a poraďte se s ním.

Mohu si po cvičení v posilovně ledovat akné?

Ano, ledování ihned po cvičení je bezpečné, pokud si nejprve řádně očistíte pokožku od potu. Ledování snižuje zánět způsobený teplem a potem zachyceným v pórech.

Pokud mi ledování podráždí kůži, mám léčbu přerušit?

Ano, pokud ledování způsobuje výrazné podráždění, suchost nebo nepohodlí, přerušte léčbu. Než to zkusíte znovu, nechte pokožku zotavit. Pokud problémy přetrvávají, přestaňte ledovat a požádejte o radu svého dermatologa.

Je v pořádku ledovat akné, když užívám léky na akné na předpis?

Nejprve se poraďte se svým dermatologem. Většina lokálních přípravků na akné je bezpečná při použití správných ledových metod. Ledování by však mohlo způsobit podráždění v kombinaci s některými drsnějšími přípravky na předpis.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?