Měli byste si nechat vyrazit pupínek?

Published:

Vyskočení pupínku. Je to lákavé, ale měli byste to udělat? Zde je komplexní průvodce, který vám pomůže se rozhodnout.

Všichni jsme to zažili. Podíváte se do zrcadla a vidíte to - tu červenou, oteklou bouli, která na vás zírá. Okamžitě vás napadne ji zmáčknout, dokud nepraskne. Pravděpodobně jste však také slyšeli, že pupínky by se neměly mačkat. Co byste tedy měli dělat? Měli byste ten pupínek vyrazit, nebo ne?

Měli byste si udělat pupínek

Nutkání vyrážet pupínky

Proč je tak lákavé vyrážet pupínky? Zbavit se těch pupínků je něco, co vás ze své podstaty uspokojuje, obzvlášť když doslova vidíte, jak se z nich dostávají ven. Pokud se však pupínky odstraňují nesprávně, může to přinést více škody než užitku.

Při rozhodování, zda pupínek vyrazit, nebo ne, je důležité pochopit, co se v pupínku vlastně skrývá a jak vyražení pupínku ovlivňuje jeho životnost.

Co se skrývá uvnitř pupínku?

Pupínky vznikají, když se vlasové folikuly ucpou olejem a odumřelými kožními buňkami. To umožňuje bakteriím zvaným Propionibacterium acnes (P. acnes) množit se uvnitř ucpaného folikulu. Jak se bakterie množí, místo se zanítí a zčervená. Tomuto zánětu říkáme pupínek.

Uvnitř této červené boule se nacházejí pupínky:

  • Sebum - Olej produkovaný kožními mazovými žlázami v blízkosti vlasových folikulů. Nadměrné množství mazu je jednou z příčin vzniku pupínků.
  • Bakterie - bakterie P. acnes se živí kožním mazem a rychle se množí uvnitř ucpaného folikulu.
  • Odumřelé kožní buňky - buňky uvolněné z povrchu kůže se mohou shlukovat a ucpávat folikuly.
  • Hnis - nahromadění bílých krvinek, odumřelých kožních buněk a bakterií. Toto nahromadění tekutiny dává pupínkům bílou "hlavičku".

Když se vám objeví pupínek, všechno to vyteče ven.

Životní cyklus pupínku

Pupínky procházejí během svého relativně krátkého životního cyklu různými fázemi:

1. Vznik - vlasový folikul se ucpe kožním mazem a zbytky kožních buněk. V zachyceném mazu se rychle množí bakterie P. acnes. Začíná zánět.

2. Dozrávání - během 1-2 týdnů se zablokovaný folikul zvětší a zanítí. Na povrchu se hromadí hnis a vytváří se bílá hlava.

3. Ruptura - Zduřelý folikul praskne a uvolní se celý vnitřní obsah. Pupínek se "otevře".

4. Hojení - Po odvodnění se pupínek postupně hojí. Zánět ustupuje a kůže se obnovuje.

Popping ovlivňuje průběh mezi fázemi zrání, prasknutí a hojení. Je to však prospěšné, nebo škodlivé?

Výhody vyrážejících pupínků

Vyskočení pupínků má několik potenciálních výhod:

  • Spokojenost - Mnozí považují za uspokojivé odstranit nečistoty uvnitř a "vyrazit" bouli. Vizuální pokrok může být uspokojivý.
  • Rychlejší hojení - Odvodnění hnisu a bakterií může umožnit rychlejší hojení a zploštění pupínků.
  • Předejděte vzniku jizev - je méně pravděpodobné, že se pupínky samy od sebe roztrhnou a na kůži se vytvoří jizvy.
  • Odhalení ucpání - Vypuštěním pupínku můžete odstranit mazovou "zátku", která blokuje pór.

Tyto výhody se však projeví pouze tehdy, pokud jsou pupínky správně vyskákané. Nesprávné vyskakování může způsobit mnohem více škody než užitku.

Potenciální škodlivost vyskakování pupínků

Zde jsou některá z největších rizik vyrážejících pupínků:

  • Šíření infekce - Stlačováním pupínků můžete bakterie zatlačit hlouběji do kůže a způsobit tak rozsáhlejší infekci.
  • Poškození kůže - trhání pupínků může poškodit kolagenová vlákna a proniknout do stěn folikulů, což vede k jizvení.
  • Zpoždění hojení - Vypíchnutím se rána znovu otevře, čímž se zastaví přirozený proces hojení. To může prodloužit zánět.
  • Zjizvení - Nesprávné vycvaknutí může trvale zanechat jizvy na kůži, které zanechají důlek, stopu nebo zabarvenou skvrnu.
  • Bolest - Stisknutí citlivých zanícených skvrn může být poměrně bolestivé. Existují méně invazivní způsoby léčby pupínků.
  • Nechte bakterie proniknout do rány - Když vyrazíte pupínek, vytvoříte otevřenou ránu. Tím se do kůže dostanou bakterie, které mohou způsobit ještě více pupínků.

Jak vidíte, existuje několik velmi pádných důvodů, proč se vyhnout vyskakování pupínků. Pokud se však provádí opatrně a správně, může být popping prospěšný.

Jak bezpečně vyrazit pupínek

Pokud se chystáte vyrazit pupínek, musíte to udělat správným způsobem. Postupujte podle následujících kroků, abyste se vyhnuli případnému poškození:

1. Umyjte si ruce a obličej - Očistěte si pokožku a ruce jemným čisticím prostředkem, abyste odstranili přebytečný olej a bakterie.

2. Sterilizujte jehlu - místo mačkání použijte jehlu nebo dezinfikovanou lancetu a jemně propíchněte skvrnu. Jehlu držte rovnoběžně s kůží, aby nedošlo k hlubokému proniknutí.

3. Přiložte teplý obklad - Na místo přiložte na několik minut teplou vlhkou žínku, která změkčí kůži a vytáhne hnis na povrch.

4. Jemně zmáčkněte - vatovým tamponem nebo kapesníkem lehce přitlačte na obě strany skvrny. Silně ji nestlačujte ani ji znovu nepropichujte.

5. Vyčistěte oblast - Po vypuštění obsahu pupínku použijte antimikrobiální tonikum, abyste zabránili infekci. Překryjte hydrokoloidním obvazem, který absorbuje tekutinu a urychlí hojení.

6. Nikdy se nedotýkejte ani netrhejte - nepoužívejte nehty, které přenášejí bakterie. A vyhněte se opakovanému vyskakování stejného pupínku, které způsobuje další zánět.

7. Vědět, kdy se vyhnout vyskakování - Některé pupínky, například hormonální cystické akné, jsou příliš hluboké a riskantní na to, abyste je vyskakovali doma. Ty nechte na dermatologovi.

Vyskočení pupínků pomůže pouze tehdy, když to uděláte správně. I v takovém případě to má svá rizika a nemělo by se stát zvykem.

Existují alternativy k poppingu?

Naštěstí existují mnohem bezpečnější a účinnější alternativy, jak pupínky léčit a předcházet jim, aniž byste je museli vyrážet:

  • Benzoylperoxid - volně prodejná složka, která ničí bakterie způsobující akné a odlupuje odumřelé kožní buňky uvnitř ucpaných pórů. Hledejte přípravky na akné obsahující benzoylperoxid.
  • Kyselina salicylová - pomáhá uvolňovat póry tím, že rozpouští "lepidlo" mezi odumřelými kožními buňkami. Kyselina salicylová je obsažena v mnoha přípravcích na každodenní mytí obličeje proti akné.
  • Retinoidy - deriváty vitaminu A, které urychlují buněčnou výměnu v zapojených vlasových folikulech. Retinoidy, jako je adapalen, jsou dostupné volně prodejné i na lékařský předpis.
  • Clindamycin - Toto antibiotikum zastavuje růst bakterií způsobujících pupínky. Je k dispozici lokálně nebo ve formě perorálních kapslí pro těžší zánětlivé akné.
  • Nedotýkejte se obličeje - Během dne se nedotýkejte rukama obličeje, abyste zabránili šíření bakterií do stávajících pupínků.
  • Používejte produkty, které neobsahují oleje - na etiketách přípravků péče o pleť a make-upu hledejte označení "nekomedogenní" nebo "neobsahuje oleje". U produktů bez obsahu oleje je méně pravděpodobné, že budou ucpávat póry a způsobovat výtoky.

Používáním léků a vyhýbáním se nadměrnému dotýkání obličeje můžete pupínky léčit a předcházet jim, aniž byste je museli vyrážet.

Kdy navštívit dermatologa

Pokud se u vás objevují velké a bolestivé výtoky, které nereagují na volně prodejnou léčbu, objednejte se ke svému dermatologovi. Dermatolog může:

  • Předepsání silnějších léků, jako je izotretinoin, spironolakton nebo perorální antibiotika.
  • Provádění extrakcí nebo injekcí u těžkého cystického akné v ordinaci.
  • Poskytnout odborné poradenství pro konkrétní typ a stav vaší pleti.

Nepokoušejte se bolestivé cystické akné vyléčit doma. Navštivte odborníka, abyste se vyhnuli trvalému zjizvení.

Závěr: Měli byste pupínky vyrážet?

Zde je několik klíčových poznatků, které je třeba si zapamatovat:

  • Popping může někdy urychlit hojení, ale často pupínky ještě zhorší.
  • Vypouštějte pouze správně vytvořené bílé tečky a jemně vypusťte obsah
  • Nikdy nemačkejte, nepropichujte ani nevybírejte cystické výrůstky.
  • Vyhněte se nadměrnému praskání, abyste zabránili poškození kůže a vzniku jizev.
  • Vyzkoušejte alternativy, jako jsou léky na akné, produkty bez oleje a návštěva dermatologa.

Ve většině případů je lepší se vyskakování pupínků úplně vyhnout. Rizika obvykle převažují nad přínosy. Pokud se však chystáte vyrazit zralý pupínek, udělejte to alespoň opatrně a bezpečně. Několika preventivními opatřeními můžete minimalizovat pravděpodobnost infekce a zjizvení.

Pamatujte si, že trhání a mačkání pupínků téměř vždy vede k větší škodě než užitku. Léčte akné osvědčenými léky, nedotýkejte se pupínků a v případě těžkého zánětlivého cystického akné navštivte dermatologa. Pokud budeme všichni dodržovat tyto tipy, naše pleť bude vypadat a cítit se mnohem lépe!

Často kladené otázky týkající se vyskakujících pupínků

Co se stane, když vám vyskočí pupínek?

Při prasknutí pupínku dojde k protržení stěny folikulu. Tím se uvolní obsah uvnitř, včetně oleje, odumřelých kožních buněk, bakterií a hnisu. Stlačením pupínku se tyto látky dostanou ven otvorem ucpaného póru. Bílý sajrajt, který se dostane ven, je infekční materiál, který byl uvězněn pod kůží.

Je praskání pupínků špatné?

Vyskočení pupínků může být špatné, pokud se neprovádí správně. Nesprávné rozpraskání může zatlačit bakterie hlouběji do kůže, způsobit další zánět, rozšířit infekci a poškodit kůži, což může vést k trvalému zjizvení. Proto dermatologové varují před vyskakováním pupínků doma.

Zhoršuje vyrážka pupínky?

Vyskočení pupínků je může ještě zhoršit:

  • zatlačení bakterií hlouběji do pórů, což zhoršuje původní infekci.
  • Způsobuje větší zánět a zarudnutí
  • Šíření bakterií na další místa, což způsobuje další pupínky.
  • Vytvoření otevřené rány náchylné k působení bakterií zvenčí
  • Zpoždění procesu hojení a prodloužení výskytu pupínků

I když je to uspokojivé, vyrážka pupínků může v mnoha případech zhoršit jejich výskyt.

Zanechává vyskakování pupínků jizvy?

Ano, vyrážka pupínků může vést k jizvení, pokud se neprovádí správně. Trhání a mačkání pupínků může poškodit stěnu folikulu a okolní kolagenová vlákna. Výsledkem mohou být různé typy jizev po akné:

  • Jizvy po sekání ledu - Hluboké, úzké jamky způsobené infikovanými vlasovými folikuly.
  • Boxcar jizvy - široké prohlubně ve tvaru písmene U vzniklé ztrátou kolagenu.
  • Válečkové jizvy - pásy jizevnaté tkáně, které vytvářejí nerovnoměrnou strukturu kůže.
  • Hyperpigmentace - Tmavé skvrny od pupínků praskajících v blízkosti povrchu.

Nejlepší prevencí trvalých jizev je vyhnout se šťourání a zánětům.

Kdy je vhodné vyrazit pupínek?

Za určitých okolností může být v pořádku vyrazit zralý pupínek:

  • Pupínek je připraven sám prasknout (velká bílá hlava).
  • Vada je malá, povrchová a nezánětlivá.
  • používáte sterilní nástroje a správnou techniku
  • Následně místo řádně vyčistíte a postaráte se o něj.

Obecně je však lepší se vyskakování pupínků úplně vyhnout. V případě bolestivých cyst navštivte dermatologa.

Jak nejlépe vyrazit pupínek?

Pokud musíte pupínek vyčistit, postupujte podle následujících pokynů:

  1. Důkladně si umyjte ruce a obličej
  2. Sterilizujte jehlu alkoholem
  3. Přiložte teplý obklad na 10 minut
  4. Jemně propíchněte samotný povrch bílé tečky.
  5. Sterilním vatovým tamponem lehce přitlačte na boční strany.
  6. Vyčistěte oblast kyselinou salicylovou nebo benzoylperoxidem.
  7. Přiložte hydrokoloidní obvaz a místo nevybírejte.

Vyvarujte se nadměrného tlaku, mačkání nebo opakovaného vybírání stejného pupínku.

Co byste měli dělat po prasknutí pupínku?

Po vyražení pupínku je důležité:

  • Očistěte oblast obličeje antimikrobiálním přípravkem.
  • Aplikujte ošetření skvrn benzoylperoxidem
  • Překryjte otevřenou lézi hydrokoloidní náplastí.
  • Použijte lokální hojivou mast, například aloe vera.
  • Nedotýkejte se oblasti, nesbírejte ji a nedrážděte ji.
  • Udržujte pokožku hydratovanou a denně používejte opalovací krém

Správná následná péče může podpořit rychlejší hojení po vyražení pupínku.

Jak mohu léčit pupínky, aniž bych je musel vyrážet?

Mezi bezpečnější způsoby léčby pupínků bez praskání patří:

  • Používání léků na akné, jako jsou retinoidy, benzoylperoxid atd.
  • Užívání antibiotik na předpis při zánětlivém cystickém akné
  • Používání nemastných a nekomedogenních produktů péče o pleť
  • Vyhýbání se nadměrnému dotýkání obličeje během dne
  • Návštěva dermatologa kvůli kortizonovým injekcím na velké pupínky
  • Profesionální extrakce prováděné kosmetičkou
  • Pravidelné čištění a peeling, aby se zabránilo ucpání pórů.

Celkově je lepší pupínky nevyskočit. Vyhledejte raději odborné ošetření.

Kdy byste měli navštívit dermatologa kvůli pupínkům?

Pokud máte pupínky, navštivte dermatologa:

  • Velké, bolestivé cystické léze akné
  • Akné nereagující na volně prodejné přípravky
  • Akné především podél čelisti nebo v dolní části obličeje
  • Zánětlivé akné zanechávající jizvy nebo tmavé skvrny
  • Časté pupínky před menstruací každý měsíc
  • Závažné výpadky způsobující emocionální utrpení

Dermatolog vám může poskytnout léčbu akné na předpis, drenáž a rady šité na míru vaší pleti. Závažné cystické akné se nepokoušejte vyléčit doma.

Zvyšuje praskání pupínků riziko infekce?

Ano, praskání pupínků může vést k infekci. Stisknutím pupínků se z nich dostanou bakterie, které se mohou rozšířit na další místa. Otevřený folikul je vstupní branou pro vnější bakterie, které mohou proniknout do kůže a způsobit další pupínky. V závažných případech může bakteriální infekce prasklého pupínku dokonce přejít do stafylokokové infekce.

Mohou prasklé pupínky zanechat otlaky?

Ano, nesprávné vymačkávání pupínků může způsobit trvalé vrypy nebo dolíčky v kůži, zejména pokud jsou vymačkávány hlubší cysty. Tlak poškozuje kolagenovou matrici pod povrchem kůže. A prasklý folikul se nikdy správně nezahojí a zanechá důlek. Pokud pupínek vyrazíte, vyvarujte se vybírání a dodržujte správnou následnou péči, abyste minimalizovali jizvy po vrypech.

Měl bych použít nástroj na odstraňování pupínků?

Sterilní lancety jsou jediným dermatology doporučovaným nástrojem na odstraňování pupínků, který jemně propíchne samotný povrch zralých bílých teček. Nikdy nepoužívejte nástroje na vyskakování, jako jsou ty, které najdete na internetu, k násilnému vymačkávání nebo vykopávání obsahu pupínků. Zhoršíte tím zánět. Klíčová je správná technika, nikoli nástroj.

Jaká je nejlepší náplast na pupínky po vyrážce?

Nejlepší náplasti na pupínky, které se používají po vyčištění, obsahují hydrokoloid, například náplasti COSRX Acne Pimple Master Patches nebo Hero Cosmetics Mighty Patch. Ty absorbují tekutinu z otevřené rány a podporují rychlejší hojení. Hledejte také náplasti s tea tree olejem, které zabraňují přemnožení bakterií. Vyhněte se obyčejným náplastem.

Lze prasknout cystický pupínek?

Cystické pupínky byste nikdy neměli vyrážet ani mačkat. Cysty jsou velké, bolestivé, hnisem naplněné léze hluboko pod kůží. Jejich domácí vycvakávání pravděpodobně skončí jen zatlačením infekce hlouběji a způsobí vážné zjizvení. Cystické akné přenechte dermatologovi, který vám aplikuje kortizon.

Shrneme-li to, je nejlepší pupínky pokud možno nevyskočit. Místo toho vyhledejte odbornou léčbu akné. Pokud musíte vyrazit povrchový pupínek, proveďte nejprve dezinfekci a poté o pokožku pečujte. Vyvarujte se opakovaného vyskakování, mačkání nebo vybírání, které vede ke vzniku jizev. Díky zdrženlivosti a správné technice můžete některá rizika vyskakování pupínků minimalizovat.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?