Může dehydratace způsobit akné?

Published:

Pro čistou a zdravou pleť je zásadní pít dostatek vody. Dehydratace může zhoršit příznaky akné. Zde jsou informace o souvislosti mezi dehydratací a akné.

Nedostatek vody v pokožce může vést k různým problémům. Nejzřetelnějším vedlejším účinkem je suchá, šupinatá pokožka, ale dehydratace může také zhoršit akné.

Může dehydratace způsobit akné? Podívejme se blíže na souvislost mezi hydratací pleti a akné.

Může dehydratace způsobit akné

Jak dehydratace ovlivňuje vaši pleť

Voda tvoří 70 % vašeho těla. Je potřebná prakticky pro všechny tělesné funkce. To zahrnuje i udržování pružné a zdravé pokožky.

Pokud nepijete dostatek tekutin, dochází k dehydrataci. Mírná dehydratace nastává, když ztratíte pouze 1-2 % obsahu vody v těle. Při 5% ztrátě vody se dehydratace stává středně těžkou až těžkou.

Dehydratace ovlivňuje zdraví pokožky několika způsoby:

  • Snižuje průtok krve. Krev přenáší kyslík a živiny do kožních buněk. Dehydratace snižuje objem krve, takže se jí do kůže dostává méně.
  • Způsobuje suchost. Voda dodává pokožce pružnost. Bez ní je pokožka suchá, šupinatá a podrážděná.
  • Může vyvolat zánět. Některé výzkumy naznačují, že dehydratace zvyšuje zánětlivé reakce v těle. To může zhoršit akné.
  • Zpomaluje buněčný obrat. Hydratovaná pokožka se lépe regeneruje. Odumřelé kožní buňky se rychleji odbourávají. Při dehydrataci se hromadí a ucpávají póry.
  • Zvyšuje hladinu kortizolu. Dehydratace je stresor, který zvyšuje hladinu kortizolu. Tento hormon může vyvolat vzplanutí akné.

Dehydratace v podstatě vytváří prostředí, ve kterém je výskyt akné pravděpodobnější. Způsobuje však přímo vznik pupínků? To prozkoumáme příště.

Může dehydratace přímo podporovat akné?

Kožní maz a odumřelé kožní buňky ucpávají póry a vytvářejí ideální prostředí pro vznik pupínků. Co však iniciuje nadměrnou produkci oleje a hromadění kožních buněk?

Výzkum role dehydratace je omezený. Některé důkazy však naznačují, že může přispívat ke vzniku akné:

  • Jedna studie zjistila, že silně dehydratovaná pleť má více lézí akné. Účastníci studie vypili méně než jeden litr vody denně. Po sedmi dnech výzkumníci zaznamenali výrazně vyšší počet lézí akné. Zvýšila se také produkce kožního oleje.
  • Dehydratace může změnit kožní mikrobiotu. Podle jedné studie bakteriální prostředí na dehydratované pokožce podporuje bakterie Cutibacterium acnes, které jsou spojovány s akné.
  • Zdá se, že ovlivňuje některé hormony související s akné. V jednom experimentu měly dehydratované ženy vyšší hladinu testosteronu. Tento androgenní hormon stimuluje mazové žlázy a zhoršuje výskyt akné.

Na základě prvních výzkumů se zdá pravděpodobné, že dehydratace může přímo podporovat akné tím, že zvyšuje mastnotu a růst bakterií. K potvrzení této souvislosti je však zapotřebí mnohem více studií.

V současné době odborníci považují dehydrataci za nepřímý spouštěč akné. Vytváří vnitřní prostředí, ve kterém je větší pravděpodobnost vzniku pupínků, ale nemusí je přímo způsobovat.

Dále se podíváme na některé příznaky dehydratované pleti, které mohou naznačovat problém s akné.

Známky dehydratace zhoršují vaše vyrážky

Jak zjistíte, zda nežádoucí akné souvisí s nedostatkem vody? Zde je několik běžných příznaků:

1. Zvýšená mastnota

Když je pleť dehydratovaná, má tendenci nadměrnou produkci oleje kompenzovat. Výsledek? Velmi mastná a lesklá pleť.

2. Častější výpadky

Pokud se vám zdá, že se pupínky po umytí obličeje neustále objevují, může být na vině dehydratace. Nedostatek vody pokožku vysušuje a dráždí. To může akné zhoršit.

3. Akné kolem úst a v oblasti čelistí

Při dehydrataci se často objevují pupínky v okolí úst a čelisti. Lidé mají tendenci se těchto míst více dotýkat, čímž se šíří bakterie.

4. Svědění nebo pocit napětí

Dehydratovaná pokožka je často napjatá, svědí nebo je nepříjemná. Příliš suchá pleť může vést k nutkavému dotýkání se obličeje. A to způsobuje, že se do pórů dostává další olej, nečistoty a bakterie.

5. Nadměrná žízeň a únava

Pokud se neustále cítíte vyprahlí nebo pomalí, znamená to, že jste dehydratovaní. Věnujte pozornost těmto signálům žízně a únavy. Vaše pokožka potřebuje více hydratace.

6. Závažnější reakce na akné

Při dehydrataci může propuknout intenzivní zánětlivé akné, jako jsou bolestivé cysty nebo uzlíky. Nedostatek tekutin je jednou z forem stresu. Může zhoršit zánětlivou reakci organismu.

7. Pomalé hojení skvrn

Pokud vaše pokožka nemá dostatek vlhkosti k rychlému hojení, akné se pravděpodobně zjizví nebo přetrvává déle. Pijte a dodávejte pokožce vodu, abyste urychlili její obnovu.

Jaké je správné množství vody pro čistou pleť?

Když už víte, že dehydratace může negativně ovlivnit akné, kolik vody byste měli pít? To závisí na různých faktorech, jako je věk, pohlaví, úroveň aktivity a podnebí.

Obecně se však snažte denně vypít alespoň 2-3 litry tekutin. To se rovná zhruba osmi sklenicím vody o objemu 8 uncí.

Věnujte pozornost barvě moči. Bledá nebo téměř čirá moč znamená, že jste dobře hydratovaní. Tmavě žlutá moč je znamením, že potřebujete hltat více tekutin, zejména vody.

Žízeň není vždy nejlepším měřítkem potřeby hydratace. V době, kdy cítíte žízeň, můžete být již dehydratovaní. Zaměřte se na konzumaci vody během celého dne.

Zdravá strava plná ovoce a zeleniny bohatých na vodu pomáhá hydratovat pleť zevnitř. Potraviny jako okurky, bobulovité ovoce, melouny, salát a rajčata dělají zázraky.

Nemůžete pít dost čisté vody? Přidejte citron, mátu, okurku nebo plátky ovoce, abyste si ji ochutili. Potřebu tekutin pomáhají uspokojit také bylinné čaje a kokosová voda.

7 tipů, jak hydratovat pleť a předcházet akné

Pití většího množství vody je pro krásnou a čistou pleť jednoznačně klíčové. K optimální hydrataci však přispívají i další návyky:

1. Omezte dehydratační nápoje

Omezte kofein a alkohol, které mohou způsobit dehydrataci. Mezi tím pijte hodně vody jako protiváhu.

2. Jezte více hydratačních potravin

Ovoce, zelenina, polévky na bázi vývaru, jogurt a ovesné vločky hydratují zevnitř.

3. Zachování funkce bariéry

Drsné produkty odstraňují přírodní oleje. Používejte jemné čisticí prostředky a hydratujte je, abyste zajistili hydrataci.

4. Zvýšení vnitřní hydratace

Doplňky jako kyselina hyaluronová, ceramidy a vitamin B7 biotin podporují udržení vlhkosti.

5. Maska nahoru

Hydratační masky dodávají žíznivé pleti příval lokální hydratace.

6. Uzamčení vlhkosti

Použití tonika a séra na vlhkou pleť zachytí ve vrchních vrstvách pleti dodatečnou hydrataci.

7. Zvýšení hydratace životního prostředí

Používejte zvlhčovače vzduchu a vyhýbejte se horkým sprchám, které vysušují.

Pomocí těchto tipů můžete zvýšit hydrataci a získat čistou pleť bez akné. Jen to s ní nepřehánějte. Existuje něco jako příliš mnoho vody.

Můžete pít příliš mnoho vody pro vaši pleť?

Je při léčbě akné vždy lepší více hydratace? Ne nutně.

Pití nadměrného množství vody může narušit rovnováhu elektrolytů. Elektrolyty jako sodík, vápník a draslík pomáhají přenášet vodu v těle.

Příliš mnoho vody a příliš málo elektrolytů vede ke stavu zvanému hyponatrémie. Ta v podstatě nadměrně ředí tělesné tekutiny.

Mezi vedlejší účinky hyponatrémie patří:

  • Únava
  • Nevolnost
  • Bolesti hlavy
  • Svalová slabost, křeče a křeče
  • Otoky rukou a nohou
  • Zmatek

Ve vzácných případech může být nadměrný příjem vody smrtelný. Snažte se proto o mírnou hydrataci, nikoliv o nadměrnou. Dodržujte standardní denní doporučení 2-3 litry maximálně za den.

Více pijte pouze v případě, že se silně potíte, jste nemocní zvracením nebo průjmem nebo žijete v horkém podnebí. Dbejte také na rovnováhu elektrolytů.

Souhrn

Může dehydratace přímo způsobit akné? Omezený výzkum naznačuje, že pravděpodobně hraje sekundární roli. Mírná až střední dehydratace nepřímo vytváří ideální prostředí pro vznik pupínků.

Zdá se, že dehydratace zvyšuje produkci oleje, zpomaluje výměnu kožních buněk, mění pH, zhoršuje záněty a zvyšuje hladinu stresových hormonů. Všechny tyto faktory mohou zhoršovat tvorbu pupínků.

Samotné pití většího množství vody sice akné zázračně nevyléčí, ale optimální hydratace podporuje čistotu pleti. Snažte se denně vypít přibližně osm sklenic tekutin. Omezte dehydratační nápoje, jako je káva a alkohol. A jezte dostatek hydratačního ovoce, zeleniny a zdravých tuků.

Správnou rovnováhou mezi příjmem vody a hydratačními návyky zajistíte své pleti jasný a zářivý vzhled.

Často kladené otázky týkající se dehydratace a akné

Co způsobuje dehydrataci?

K dehydrataci dochází, když tělo ztrácí více vody, než přijímá. Mezi příčiny patří pocení, zvracení, průjem, nadměrný příjem alkoholu, léky jako diuretika, vysoké teploty a nedostatečný příjem tekutin.

Kolik vody byste měli vypít pro čistou pleť?

Většina dospělých by měla denně přijmout 2-3 litry tekutin. Pijte vždy, když máte žízeň, a přijímejte tekutiny z vody, bylinkového čaje, ovoce, zeleniny, vývarů a podobně. Omezte kofein a alkohol, které mohou dehydratovat.

Potřebují některé typy pleti zvýšenou hydrataci?

Ano. Lidé s přirozeně suchou pletí, jako je pleť náchylná k ekzémům, potřebují pro čistou a zdravou pleť více hydratace. Mastná pleť a pleť se sklonem k akné také potřebuje správnou hydrataci, aby se zabránilo nadměrnému maštění.

Jaké vitaminy pomáhají hydratovat pleť?

Vitamíny C, B7 biotin, B3 niacinamid a E zvyšují hydrataci pleti. Vitamin C umožňuje tvorbu kolagenu pro udržení mladistvého vzhledu pleti. Vitamíny skupiny B napomáhají růstu buněk a obnově pokožky. Vitamin E posiluje ochrannou bariéru pokožky.

Jak dehydratace způsobuje vrásky?

Nedostatek tekutin snižuje pružnost a plnost pokožky, která ztrácí polštářky. Snadněji se tak tvoří jemné linky a vrásky. Dehydratace také zhoršuje tvorbu nového kolagenu, který brání vzniku vrásek. Udržujte hydrataci, abyste si udrželi pružnost pokožky.

Mohou elektrolyty pomoci hydratovat vaši pokožku?

Ano. Elektrolyty jako draslík, hořčík a sodík pomáhají tělu účinně vstřebávat a rozvádět vodu. Konzumace potravin bohatých na elektrolyty nebo užívání doplňků stravy pomáhá optimalizovat hydrataci.

Které složky v produktech péče o pleť zvyšují hydrataci?

Kyselina hyaluronová, glycerin, ceramidy, skvalan, aloe vera a sodná sůl PCA jsou vynikající hydratační složky, které je třeba hledat v sérech, mlhách, hydratačních a čisticích přípravcích. Přitahují a uzavírají vlhkost.

Měli byste se při hydrataci pleti vyhýbat dehydratačním potravinám?

Je v pořádku jíst některé přirozeně odvodňující potraviny, jako je kofein, alkohol a zpracované sacharidy s mírou. Jen nezapomeňte před a po nich zvýšit příjem vody, abyste to vyvážili. Celkově se zaměřte na konzumaci více hydratačních potravin.

Jak poznáte, že jste dehydratovaní?

Mezi příznaky dehydratace patří nadměrná žízeň, únava, závratě, zřídkavé močení, tmavá moč, sucho v ústech, bolesti hlavy, zácpa, špatná pružnost kůže a zvýšená srdeční frekvence. Věnujte těmto signálům pozornost.

Má teplota vody vliv na hydrataci pokožky?

Nejlepší je pokojová nebo vlažná voda. Ledová voda zužuje cévy a snižuje krevní oběh. Některé výzkumy ukazují, že teplá voda se vstřebává účinněji. Vyhněte se extrémně horké vodě, která odstraňuje přírodní oleje.

Může pití příliš velkého množství vody poškodit pokožku?

Konzumace více než 1 litru denně po delší dobu může vést k nerovnováze minerálů, která zhoršuje zdraví pokožky. Držte se doporučené dávky 64 uncí a v případě nemoci nebo aktivity v horkém počasí ji dočasně zvyšte.

Jak hydratace pomáhá rychlejšímu hojení jizev po akné?

Jizvy potřebují k remodelaci poškozené tkáně dostatečnou výživu a průtok krve. Správná hydratace zlepšuje krevní oběh, dodává živiny, odstraňuje odpadní látky a urychluje obnovu buněk pro rychlejší blednutí stop po akné.

Může napařování pomoci hydratovat pleť se sklonem k akné?

Ano. Napařování obličeje otevírá póry a umožňuje lepší pronikání zvlhčujících složek. Poté jemně vklepejte hydratační séra nebo masky, abyste zvýšili hydrataci. Vyhněte se nadměrnému napařování, které pleť vysušuje.

Jak nejlépe zajistit hydrataci pleti přes noc?

Před spaním použijte olej nebo hydratační noční masky, které zajistí vlhkost. Spěte v chladné a vlhké místnosti. Vyhýbejte se neprodyšným látkám, které se dotýkají pokožky. Hydrataci přes noc zvyšují také doplňky stravy, jako je kyselina hyaluronová.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?