Co je to pupínek s tvrdou bílou kuličkou uvnitř?

Published:

Všichni jsme se setkali s otravnými pupínky, které se objevují v těch nejhorších chvílích. Jednoho rána se podíváte do zrcadla a všimnete si, že se vám na čele udělala malá boulička. Nejdřív je to jen malá červená boulička, ale během jednoho nebo dvou dnů se z ní vyvine plnohodnotný pupínek s hnisavou hlavičkou. Ale pak jsou tu ještě ty další vzácné pupínky - ty s tvrdou bílou kuličkou uvnitř. Co se děje?

Pokud jste se někdy potýkali s podobným pupínkem, pravděpodobně vás zajímalo, co je to vlastně ta tvrdá bílá kulička uvnitř pupínku. Rozhodně se liší od typických pupínků plných hnisu, které všichni známe. Čtěte dál a dozvíte se, co přesně způsobuje tyto jedinečné pupínky s tvrdými bílými kuličkami uvnitř.

Co je to pupínek s tvrdou bílou kuličkou uvnitř

Co je příčinou vzniku pupínku?

Než se ponoříme do toho, co je to tvrdá bílá kulička uvnitř některých pupínků, udělejme si krátký přehled pupínků a povězme si, jak pupínky obecně vznikají.

Pupínky vznikají hluboko v pórech, které jsou ucpané odumřelými kožními buňkami, přebytečným kožním mazem a bakteriemi. Tato směs látek, nečistot a zárodků se nazývá zátka. Zátka blokuje pór, který je za normálních okolností otevřený na povrch kůže. Tím se v něm uvězní všechny škodlivé látky.

Když se pór ucpe a vytvoří se zátka, místo oteče a vytvoří se boule. To je způsobeno přirozenou reakcí kůže na ucpání. Aby se ucpávka vyčistila, stěny kolem póru se zanítí. V rámci této zánětlivé reakce se oblast naplní bílými krvinkami, které pomáhají bojovat s případnou infekcí, a zčervená a oteče.

V tuto chvíli máte pod povrchem oficiální pupínek.

Pokud ucpaný pór zůstane ucpaný v blízkosti povrchu kůže, bude boule dále růst a plnit se hnisem. Tento hnis je tvořen olejem, odumřelými kožními buňkami, bakteriemi a bílými krvinkami, které v něm uvízly. Nakonec se tato hnisem naplněná oblast protrhne ucpaným pórem a vyleze na povrch jako otevřená, hnisající skvrna. Zábavné chvíle, že?

Někdy se však zátky mohou vytvořit hlouběji v pórech a vést k pupínkům vyplněným jiným materiálem, například tvrdými bílými kuličkami. Podívejme se na tyto jedinečné případy.

Pupínky s tvrdými bílými kuličkami - co se děje?

Hluboko v kůži se vytvořily pupínky, které obsahují spíše tvrdé bílé kuličky než hnis. Tyto skvrny se lékařsky označují také jako uzavřené komedony.

Uzavřené komedony vznikají hlouběji ve struktuře kůže než typické hnisavé pupínky. Když odumřelé kožní buňky, kožní maz a bakterie ucpou pór a způsobí ucpání hlouběji v dermis, spustí reakci a způsobí bouli. Protože se však zátka vytvoří hlouběji v kůži, její obsah je méně vystaven působení vzduchu.

Toto uzavřené prostředí bez přístupu vzduchu podporuje tvorbu tzv. keratinu.

Co je keratin a jak se tvoří?

Keratin je bílkovina, která tvoří nejsvrchnější vrstvu naší pokožky. Keratin je produkován buňkami zvanými keratinocyty hluboko v pórech. Za normálních okolností jsou tyto keratinové bílkoviny transportovány na povrch kůže a tvoří vnější bariéru.

Pokud se však pór ucpe hlouběji v dermis, může se v uzavřeném prostoru nahromadit keratin. Časem se tyto keratinové bílkoviny shluknou do tvrdé, bělavě žluté hmoty. Tento keratinový shluk odumřelých kožních buněk je tvrdá bílá koule, která se tvoří uvnitř těchto jedinečných pupínků.

Na povrchu vypadají jako typické pupínky s červeným zaníceným prstencem. Jakmile je však otevřete, místo hnisu objevíte tvrdou keratinovou kuličku připomínající kamínek, která se vytvořila hluboko v póru.

Co způsobuje, že se keratin mění v tvrdou kouli?

Možná vás zajímá, jak se keratin mění z bílkoviny ve ztvrdlou kuličku. V uzavřeném prostoru hluboko v dermis je keratin vystaven zánětlivému prostředí pupínku. To způsobí oxidaci - chemickou reakci mezi keratinem a kyslíkem, které byly uvězněny uvnitř ucpaného póru.

Proces oxidace způsobí, že keratin ztvrdne a vykrystalizuje, čímž se amorfní bílkovina změní v pevný útvar. Vzpomeňte si, jak vejce po uvaření ztvrdne do pevné podoby. Teplo vznikající při vaření vede k denaturaci a oxidaci bílkovin, čímž dochází ke změně měkkého tekutého stavu syrového vejce na pevné vařené vejce.

Podobný proces probíhá i uvnitř těchto uzavřených pupínků, což vede k tomu, že keratinové proteiny získají svůj typický tvar tvrdé bílé kuličky. Konečným výsledkem je neprostupná bílá koule pevně zaklíněná hluboko uvnitř póru.

Běžné příčiny a místa výskytu tvrdých pupínků s bílou hlavou

Tvrdé pupínky se mohou objevit náhodně, ale existují určitá místa a spouštěče, které zvyšují pravděpodobnost jejich vzniku. Zde jsou některé z nejčastějších příčin a míst vzniku těchto jedinečných pupínků s bílými hlavami:

Genetika

Někteří lidé jsou jednoduše náchylní k tvorbě uzavřených komedonů a tvrdých pupínků s bílými hlavami kvůli své genetice. Takže zatímco váš přítel se může potýkat jen s drobnými černými tečkami, vy skončíte s hlubokými hrbolky plnými keratinových kuliček. Genetika může způsobit, že je někdo k tomuto typu akné náchylnější.

Hormony

Hormonální výkyvy jsou klasickým spouštěčem vzniku pupínků. Proto se často objevují v období puberty, menstruace, těhotenství a menopauzy. Hormonální změny, ke kterým v těchto obdobích dochází, mohou zvýšit produkci kožního mazu a zúžit póry. Toto mastné prostředí připravuje pokožku na ucpávání pórů hluboko v škáře, které vede k tvorbě tvrdých bílých teček.

Mastná pleť

Pokud máte přirozeně mastnou pleť, můžete se stát hlavním terčem těchto nepříjemných tvrdých pupínků. Přebytečný olej se může smísit s odumřelými kožními buňkami a bakteriemi, dostat se hluboko do pórů a způsobit hrbolky plné zachyceného keratinu.

Pleťové produkty

Některé složky v produktech péče o pleť, make-upu a vlasové kosmetice mohou ucpat póry a podráždit pokožku. To může vytvořit podmínky pro vznik tvrdých bílých teček pod povrchem. Složky, jako je minerální olej, kokosový olej a kakaové máslo, jsou vysoce komedogenní, což znamená, že mají na stupnici hodnocení skóre, které udává pravděpodobnost ucpávání pórů.

Těsné oblečení a ochranné pomůcky

Spandexové cvičební legíny, přiléhavé šaty, těsné džíny, ramenní vycpávky v oblečení nebo vybavení a ramínka podprsenky dlouhodobě tlačí na kůži. Toto neustálé tření může dráždit vlasové folikuly a vést ke vzniku tvrdých hrbolků zachyceného keratinu pod povrchem. Řemínky sportovních přileb a chrániče brady mohou také způsobit vznik uzavřených komedonů.

Některé léky

Některé léky, jako jsou kortikosteroidy, testosteron nebo lithium, jsou spojovány se zvýšeným výskytem ucpaných pórů a pupínků s bílými hlavami. Mechanismy nejsou zcela objasněny, ale zdá se, že zahrnují zvýšenou produkci oleje a výměnu kožních buněk.

Chronické tření nebo vybírání

Obvyklé tření, škrabání nebo škrábání pokožky může podnítit vznik tvrdých pupínků s bílými hlavami. Neustálé podráždění žene nečistoty hlouběji do póru, kde mohou vyvolat hluboké komedony plné keratinových kuliček.

Obvyklá místa výskytu tvrdých bílých teček:

  • Linie vlasů
  • Čelo
  • Chin
  • Horní část paží
  • Ramena
  • Hýždě
  • Vnitřní stehna

Anatomie pórů a vlasových folikulů v těchto oblastech je náchylná k ucpávání kanálků a uzavírání komedonů. Tření a odírání oděvem také způsobuje, že se v těchto místech mohou objevit pupínky s bílými hlavami.

Dá se tvrdým pupínkům s bílými hlavami předcházet?

Přestože se tvrdým pupínkům s bílými hlavami nemůžete vždy zcela vyhnout, můžete přijmout opatření, která riziko sníží:

  • Udržujte pokožku čistou, aby se na ní co nejméně usazoval olej a nečistoty. Denně používejte jemné mycí prostředky na obličej.
  • Pravidelně provádějte peeling pomocí přípravků obsahujících kyselinu salicylovou. To pomáhá uvolnit póry a odstranit nahromaděné odumřelé kožní buňky.
  • Omezte používání kosmetiky, krémů a mastí, které ucpávají póry. Vybírejte výrobky s označením "nekomedogenní", které neobsahují oleje.
  • Pravidelně šamponujte, zejména po pocení, abyste měli pod kontrolou mastnotu ve vlasech a pokožce hlavy.
  • Vyvarujte se nadměrného tření, dloubání a škrábání. Tím se nečistoty dostanou hlouběji do pórů.
  • Pokud je to možné, noste volné, prodyšné oblečení a ochranné pomůcky.
  • Pokud jsou výtoky závažné nebo trvalé, poraďte se s dermatologem o lécích na předpis.

Občasné tvrdé pupínky jsou sice frustrující, ale při správné péči o pleť jsou normální a dají se zvládnout. Pokud si však začnete všímat velkého množství tvrdých hrbolků a uzavřených komedonů, obraťte se na dermatologa a prozkoumejte příčiny a řešení. Stále se opakující uzavřené komedony mohou signalizovat základní onemocnění kůže, které vyžaduje léčbu.

Jak se zbavit tvrdých bílých teček

Na tváři se vám udělala boule s tvrdou bílou bulkou uvnitř. Jak se jí nejlépe zbavit a odstranit nepoddajnou keratinovou zátku?

Nemačkejte!

Ačkoli je to velmi lákavé, agresivní trhání nebo mačkání tvrdé bílé tečky ji může ještě zhoršit. Vynucením hmoty pravděpodobně jen zatlačíte keratin hlouběji do kůže, místo abyste ho odstranili. A všechno to mačkání a zkoumání nehty může vést k poranění a zjizvení.

Pára k uvolnění a změkčení

Lepším prvním krokem je napaření pokožky, které pomůže tvrdou bílou hlavičku otevřít a změkčit. Vezměte žínku namočenou v horké vodě a podržte ji několik minut nad skvrnou. Vlhkost a teplo pomohou uvolnit obsah a vynést zátku na povrch.

Sterilizujte

Před pokusem o odstranění bílé tečky si očistěte ruce a potřete skvrnu alkoholem. Tím snížíte riziko zatlačení bakterií hlouběji do póru a způsobení infekce. sterilizace místa je důležitým prvním krokem.

Použití sterilní lancety

Poté pomocí sterilní lancety jemně nařízněte samotnou špičku bílé tečky. Lancety jsou sterilní propichovací zařízení, které používají lékaři a zdravotní sestry k propíchnutí kůže a získání kapek krve. V tomto případě ji můžete použít k opatrnému vytvoření malého otvoru, kterým můžete bílou hlavičku vyjmout.

Lehký tlak

Po vytvoření malého otvoru použijte vatový tampon, kterým velmi jemně a rovnoměrně zatlačte na tvrdou bílou hlavu. Pomalu vytahujte keratinovou zátku nahoru a ven skrz předem vytvořený otvor. Postupujte pomalu - žádné agresivní mačkání! Po lehkém zatlačení by měla tvrdá kulička sklouznout do póru a vyjít ven.

Následná péče

Po odstranění naneste na otevřený pór kapku krému s benzoylperoxidem, abyste zničili všechny bakterie a zabránili dalšímu ucpávání. Nechte oblast přirozeně uzavřít a zahojit a udržujte ji v čistotě. Během zotavování se vyhněte líčení, dloubání a podráždění místa.

Pečlivým napařováním, sterilizací a lehkým tlakem můžete úspěšně odstranit nepříjemné tvrdé pupínky. Pokud však přetrvávají, určitě navštivte dermatologa.

Kdy vyhledat lékařskou péči v případě tvrdých bílých teček

I když je občasný výskyt tvrdých bílých teček normální, vyhledejte lékařskou pomoc, pokud si všimnete některého z následujících případů:

  • Náhlý nápor opakujících se tvrdých ohnisek bílých teček
  • Neschopnost správně extrahovat tvrdou bílou hlavu doma
  • Příznaky kožní infekce - šířící se zarudnutí, otok, bolest, teplo
  • Zjizvení nebo tmavé skvrny, které po bouli zůstanou.
  • Tvrdé oblasti s bílými hlavami, které se po vyčištění opakovaně zaplňují

Pokud máte některý z těchto problémů, dermatolog vám pomůže odhalit příčinu a vrátit pleť do zdravého stavu. Může vám předepsat lokální nebo perorální léky, které se zaměří na ucpané póry a zabrání vzniku budoucích tvrdých pupínků. Odstranit tvrdé bílé pupínky mohou pomoci také postupy, jako je šetrná extrakce, chemický peeling nebo steroidní injekce.

Nekonečně dlouho si nevybírejte tvrdé nerovnosti. Vyhledejte pomoc při účinné léčbě, která zabrání vzniku jizev a dlouhodobě vyčistí vaši pleť.

Kdy jsou tvrdé bílé tečky důvodem k obavám?

Pro většinu z nás je občasný tvrdý pupínek jen nepříjemností, se kterou se musíme potýkat. V některých případech však mohou shluky opakujících se uzavřených komedonů signalizovat něco vážnějšího.

Časté výskyty tvrdých akné s bílou hlavou mohou naznačovat kožní poruchy, jako jsou:

  • Acne Conglobata - vzácná, těžká forma nodulárního akné charakterizovaná zahloubenými komedony a uzlíky.
  • Hidradenitis suppurativa - Chronické onemocnění kůže způsobující ucpání vlasových folikulů a bolestivé hrboly v kožních záhybech.
  • Pseudofolliculitis Barbae - podráždění vlasových folikulů při holení, které u mužů vede k zarůstání chloupků, hnisavým boulím a jizvení.

Pokud se u vás opakovaně objevují tvrdé pupínky s bílými hlavami, obraťte se na certifikovaného dermatologa. Správná diagnóza je klíčová pro vyloučení základních poruch a vypracování vhodného léčebného plánu. Stálé uzavřené komedony mohou vyžadovat předepsání perorálních nebo lokálních léků k odstranění příčin.

Váš dermatolog může určit, zda se jedná o základní onemocnění kůže, nebo zda stačí upravit každodenní péči o pleť, abyste předešli běžným pupínkům s bílými hlavičkami. Nesmiřujte se s neustálým vznikem těžkých bílých pupínků - vyhledejte pomoc a zjistěte, co je jejich příčinou.

Závěrem

Občasné pupínky patří k životu, ale ty tvrdé mohou být obzvlášť nepříjemné. Prvním krokem k odstranění těchto pupínků je pochopit, co je příčinou tvrdé keratinové kuličky uvnitř pupínku. Díky pečlivé péči o póry a správné technice extrakce můžete tvrdým pupínkům s bílými hlavičkami dát sbohem!

Často kladené otázky o pupíncích s tvrdými bílými kuličkami uvnitř

Pupínky s tvrdou bílou kuličkou uvnitř mohou být matoucí a frustrující. Níže jsou uvedeny odpovědi na některé často kladené otázky týkající se těchto jedinečných pupínků:

Co je to pupínek s tvrdou bílou kuličkou uvnitř?

Tento typ pupínku, někdy nazývaný uzavřený komedon, vzniká, když odumřelé kožní buňky, olej a bakterie ucpou vlasový folikul hluboko v póru. Obsah ucpávky podléhá chemické reakci, která způsobí jeho ztvrdnutí do bělavě žluté keratinové hmoty. Tato tvrdá keratinová koule se zachytí hluboko uvnitř pupínku. Na povrchu je vidět jen malá červená boulička.

Co je příčinou vzniku těchto tvrdých pupínků?

Existuje několik možných příčin:

  • Genetika - Někteří lidé jsou prostě náchylní k tvorbě uzavřených komedonů.
  • Hormonální výkyvy během puberty, menstruace atd.
  • Velmi mastná pleť
  • Používání komedogenních produktů, které ucpávají póry.
  • Podráždění kůže těsným oděvem, sportovním vybavením, obvyklým třením
  • Léky jako kortikosteroidy

Kde se tyto pupínky s tvrdými bílými hrbolky obvykle objevují?

Mezi nejčastější místa patří obličej (čelo, brada), záda, hrudník, ramena a hýždě. Oblasti často zakryté oblečením nebo vybavením bývají náchylné k tvorbě uzavřených komedonů. Póry a vlasové folikuly v těchto oblastech jsou anatomicky náchylnější k ucpání.

Jak se zbavit pupínku s tvrdou kuličkou uvnitř?

NESMÍTE je agresivně mačkat. Tím se keratin dostane hlouběji do kůže. Místo toho:

  • Napařte oblast, aby se obsah uvolnil a změkčil.
  • Sterilizujte oblast alkoholem
  • Pomocí sterilní lancety jemně nařízněte povrch
  • Velmi jemným tlakem pomocí vatového tamponu uvolněte zátku.

Jak lze těmto tvrdým pupínkům předcházet?

Jejich výskyt můžete snížit:

  • Denní mytí pleti jemným čisticím prostředkem
  • Používání nemastných, nekomedogenních pleťových produktů
  • Pravidelný peeling k odstranění odumřelých kožních buněk
  • Zamezení podráždění kůže častým třením/odíráním
  • Pravidelné mytí vlasů šamponem, zejména po pocení.

Kdy bych měl/a navštívit dermatologa kvůli tvrdým pupínkům s bílými hlavičkami?

Pokud máte:

  • Náhlý nárůst výskytu tvrdých bílých teček
  • Nemožnost je doma řádně extrahovat
  • Příznaky infekce - šířící se zarudnutí, otok, bolest
  • Opakující se tvrdé pupínky, které se po vyčištění znovu zaplní
  • Jizvy nebo tmavé skvrny

Mohou opakované tvrdé bílé tečky znamenat něco vážného?

Časté výskyty tvrdých bílých teček mohou někdy ukazovat na poruchy, jako jsou:

  • Acne congolobata - těžké, uzlovité akné
  • Hidradenitis suppurativa - chronické boule v kožních záhybech
  • Pseudofolliculitis barbae - podráždění při holení vedoucí ke vzniku zarůstání

Pokud se u vás opakovaně objevují tvrdé pupínky, navštivte dermatologa, aby vyloučil jakékoli kožní onemocnění vyžadující léčbu.

Jak nejlépe odstranit tvrdý pupínek?

Postupujte podle následujících kroků:

  1. Sterilizujte oblast alkoholem
  2. Přiložte na místo teplou vlhkou žínku, aby se póry změkčily a otevřely.
  3. Sterilní lancetou jemně nařízněte povrch bílé tečky.
  4. Velmi lehce přitlačte vatovým tamponem vedle pupínku a vymačkejte zátku ven.
  5. Vyvarujte se mačkání nebo šťourání!
  6. Po extrakci namažte benzoylperoxidovým krémem

Správnou technikou můžete odstranit tvrdé bílé tečky. Pokud se objeví známky infekce, jizvy nebo recidivy, navštivte dermatologa.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?