Co ničí bakterie akné?

Published:

Bojujete s akné? Tyto otravné pupínky mohou být nepříjemné a bolestivé. Ale nejste v tom sami! Akné je jedním z nejčastějších kožních onemocnění, které postihuje asi 85 % lidí ve věku mezi 20 a 30 lety.

Klíčem k odstranění akné je především pochopení jeho příčin. Akné vzniká, když odumřelé kožní buňky, olej a bakterie ucpou póry. To vede k zánětům a výronům. Pro odstranění pupínků je tedy zásadní zničit bakterie způsobující akné.

Co zabíjí bakterie akné

Ale jak to udělat? Zde se seznámíme s nejlepšími řešeními, jak zničit bakterie akné a obnovit zdraví vaší pleti.

Benzoylperoxid

Benzoylperoxid je jedním z nejoblíbenějších léků na akné. Působí tak, že snižuje produkci oleje a ničí bakterie akné.

Jak benzoylperoxid ničí bakterie? Uvolňuje kyslík, který vytváří pro bakterie nepřátelské prostředí. Ty jednoduše nemohou přežít vystavení kyslíku.

Studie ukazují, že benzoylperoxid ničí více než 90 % bakterií P. acnes, které jsou jedním z hlavních viníků vzniku akné. Je účinný proti mírnému, středně těžkému a dokonce i těžkému akné.

Benzoylperoxid se dodává v různých koncentracích, obvykle v rozmezí 2,5-10 %. Nižší koncentrace kolem 2,5 % mohou být stejně účinné jako vyšší dávky, ale s menšími vedlejšími účinky, jako je suchost a olupování.

Benzoylperoxid je tedy vynikající možností, jak se zbavit bakterií, které stojí za vznikem výtoků. Jen nezapomeňte začít pomalu s nižší koncentrací, aby se vaše pokožka přizpůsobila.

Zkoušeli jste benzoylperoxid? Pomohl vám při odstraňování bakterií způsobujících akné? Dejte mi vědět v komentářích!

Kyselina salicylová

Dalším lékem na akné je kyselina salicylová. Je to beta-hydroxykyselina, která odlupuje odumřelé kožní buňky a proniká hluboko do pórů.

Kromě toho, že kyselina salicylová uvolňuje póry, má také antimikrobiální účinky. Díky tomu ničí bakterie způsobující akné.

Studie prokázaly, že kyselina salicylová účinně snižuje výskyt bakterií P. acnes na kůži. A pravidelné používání kyseliny salicylové může pomoci zabránit vzniku nových pupínků.

Kyselina salicylová je ideální k léčbě mírného až středně těžkého zánětlivého akné. Působí na bílé a černé tečky, pustuly a papuly. Stejně jako u benzoylperoxidu začněte s nižšími koncentracemi kolem 0,5 %, abyste se vyhnuli vysušení a podráždění.

Používání čisticích přípravků, tonik, masek a přípravků na skvrny s kyselinou salicylovou pomáhá ničit bakterie způsobující akné a vyčistit pleť. Vyzkoušeli jste produkty s kyselinou salicylovou? Podělte se o své zkušenosti v komentářích níže!

Retinoidy

Retinoidy jsou deriváty vitaminu A, které jsou velmi účinné při léčbě akné. Působí tak, že uvolňují ucpané póry, snižují množství oleje a redukují zánět.

Výzkum však také ukazuje, že retinoidy mají antimikrobiální vlastnosti, které ničí bakterie akné. Jak tretinoin, tak adapalen jsou retinoidy na předpis, u nichž bylo prokázáno, že působí antibakteriálně proti P. acnes.

Jedna studie zjistila, že adapalenový gel snížil počet P. acnes o 95 % po 3 měsících používání!

Retinoidy na předpis tak mohou být účinným nástrojem v boji proti bakteriím akné hluboko v kůži. To pomáhá předcházet vzniku nových akné a umožňuje pleti se hojit.

Retinoidy však mohou na začátku působit podráždění, olupování a citlivost na slunce. Pomalá aplikace každé 2-3 dny může minimalizovat vedlejší účinky. Vyzkoušeli jste již dříve retinoidy na předpis? Dejte mi vědět své zkušenosti v komentářích!

Tea Tree Oil

Pokud dáváte přednost přírodním prostředkům, čajovníkový olej účinně ničí bakterie akné. Obsahuje aktivní sloučeniny, jako je terpinen-4-ol, které dodávají čajovníkovému oleji antimikrobiální sílu.

Studie prokázaly, že 5% gel z čajovníkového oleje významně snižuje výskyt bakterií P. acnes na pokožce. Ve skutečnosti je jeho antibakteriální aktivita srovnatelná s benzoylperoxidem!

Kromě ničení bakterií akné čajovníkový olej také zmírňuje záněty a uvolňuje ucpané póry. To z něj činí univerzální prostředek na všechny typy pupínků.

Před aplikací nezapomeňte čajovníkový olej zředit nosným olejem, aby nedošlo k podráždění. Pro snadné použití můžete také najít předem zředěné produkty s tea tree olejem.

Používali jste již někdy čajovníkový olej na akné? Podělte se o své oblíbené produkty v komentářích!

Perorální antibiotika

U středně těžkého až těžkého zánětlivého akné se často předepisují perorální antibiotika. Antibiotika působí zevnitř ven, ničí bakterie způsobující akné a zmírňují zánět.

Nejčastěji předepisovaná antibiotika na akné jsou:

  • Tetracykliny jako doxycyklin a minocyklin. Ty mají přímou antimikrobiální aktivitu proti P. acnes.
  • Makrolidy jako erytromycin. I když se rezistence zvýšila, erytromycin stále snižuje počet P. acnes.
  • Trimethoprim-sulfametoxazol. Ten působí proti růstu a metabolismu bakterií.

Perorální antibiotika jsou velmi účinná při ničení bakterií akné a mohou vést k výraznému zlepšení výskytu akné. Při dlouhodobém užívání však vzniká problém s rezistencí na antibiotika. Určitě se poraďte se svým dermatologem, abyste zjistili, zda jsou perorální antibiotika pro vaše akné vhodná.

Terapie modrým světlem

Terapie modrým světlem je zajímavá léčba akné, která ničí bakterie světlem. Vlnová délka modrého světla se zaměřuje na bakterie P. acnes na kůži a ničí je.

Několik studií prokázalo, že terapie modrým LED světlem významně snižuje počet lézí akné a P. acnes. Po 2-4 týdnech léčby modré světlo snižuje výskyt akné v průměru o 60 až 70 %!

Terapie modrým světlem je bezbolestná, neinvazivní léčba bez vedlejších účinků. Většina přístrojů jsou ruční tyčinky, které lze snadno používat doma. Modré světlo pomáhá ničit bakterie, které stojí za vznikem výtoků, bez použití léků.

Jedinou nevýhodou je, že modré světlo proniká pouze do povrchových vrstev kůže. Nejlépe tedy funguje u mírného až středně těžkého zánětlivého akné. Vyzkoušeli jste terapii modrým světlem? Podělte se o své názory níže!

Výběr z nabídky

Klíčem k vyčištění pleti je zničení bakterií P. acnes, které způsobují akné. Lokální léčba, jako je benzoylperoxid, kyselina salicylová a tea tree olej, ničí bakterie akné na povrchu.

Zatímco perorální a lokální antibiotika a terapie modrým světlem působí na bakterie zevnitř ven a hluboko do pórů. Nejlepší výsledky obvykle přináší kombinace léčby.

Spolupracujte s dermatologem na vytvoření individuálního plánu léčby akné. Útokem na bakterie akné ze všech úhlů můžete konečně dosáhnout čisté a zdravé pleti!

Jaký je váš způsob ničení bakterií akné? Působí na vaši pleť nějaké produkty zázračně? Podělte se o své nejlepší tipy a rady v komentářích níže!

Často kladené otázky: Co zabíjí bakterie akné?

Akné je způsobeno řadou faktorů, ale hlavní roli hrají bakterie způsobující akné. Zabití těchto bakterií může pomoci léčit akné a zabránit vzniku nových pupínků. Níže odpovídáme na některé časté otázky týkající se ničení bakterií akné pro čistší pleť.

Jaké bakterie způsobují akné?

Nejčastější bakterií způsobující akné je Propionibacterium acnes, nazývaná také P. acnes. Ta se přirozeně vyskytuje na kůži každého člověka, ale u některých lidí dochází k jejímu přemnožení, což vede k zánětům a výronům.

Jak zabíjíte bakterie akné?

Existuje mnoho způsobů, jak zničit bakterie akné, včetně:

  • Benzoylperoxid - uvolňuje kyslík a vytváří pro bakterie nepřátelské prostředí.
  • Kyselina salicylová - má antimikrobiální účinky, které snižují výskyt bakterií.
  • Retinoidy - mají antibakteriální účinky, zejména adapalen a tretinoin.
  • Tea tree olej - obsahuje antibakteriální sloučeniny jako terpinen-4-ol.
  • Perorální antibiotika - působí systémově a ničí bakterie akné.
  • Terapie modrým světlem - modré vlnové délky cíleně ničí p. acnes

K úplnému odstranění bakterií akné nejlépe funguje kombinace lokální a systémové léčby.

Jaký je nejlepší přípravek na mytí obličeje proti bakteriím akné?

Hledejte přípravky na mytí obličeje proti akné obsahující benzoylperoxid nebo kyselinu salicylovou. Začněte s nižšími koncentracemi, jako je 2,5% benzoylperoxid nebo 0,5% kyselina salicylová, abyste se vyhnuli vysušení a podráždění. Cerave a Cetaphil vyrábějí skvělé jemné čisticí přípravky s přidanými prostředky proti akné.

Jak přirozeně ničit bakterie akné?

Mezi nejlepší přírodní prostředky k ničení bakterií akné patří:

  • Čajovníkový olej - před nanesením na pokožku zřeďte
  • Jablečný ocet - používá se jako tonikum k obnovení pH pleti
  • Med - má antimikrobiální účinky v boji proti bakteriím.
  • Aloe vera - snižuje zánět a otok
  • Ošetření drceným česnekem - antibakteriální a antimikrobiální prostředek

Kdy byste měli navštívit dermatologa kvůli akné?

Navštivte dermatologa kvůli akné, pokud:

  • Volně prodejné přípravky po 2 měsících nezlepšily výskyt pupínků
  • Máte velké, bolestivé uzliny a cysty.
  • Akné zanechává jizvy nebo tmavé skvrny
  • Výpadky způsobují emocionální utrpení

Dermatolog může posoudit závažnost akné a předepsat silnější léčbu, například perorální antibiotika nebo retinoidy na předpis, které ničí bakterie akné.

Jak dlouho trvá, než se zbavíte bakterií akné?

Při důsledné léčbě většina lidí po 6-8 týdnech zaznamená snížení výskytu bakterií akné a výronů. V těžkých případech může trvat 3-4 měsíce, než se bakterie akné zcela odstraní. Klíčem k úspěchu je trpělivost, protože odstranění příčin akné vyžaduje čas.

Dodržování léčebného režimu je zásadní pro úspěšné zničení bakterií akné a čistou a zdravou pleť. Neváhejte upravit produkty u svého dermatologa, pokud nevidíte výsledky. Nalezení správného antibakteriálního postupu pro vaši pleť vyžaduje určitý pokus a omyl.

Jak nejlépe zabránit vzniku akné v budoucnu?

Chcete-li po vyčištění pleti dlouhodobě předcházet akné, pokračujte v používání antibakteriálních látek, jako je benzoylperoxid nebo kyselina salicylová. Dodržujte jednoduchou rutinní péči o pleť, která neucpává póry. Exfoliaci provádějte 2-3krát týdně, abyste zabránili hromadění odumřelé kůže. A nedotýkejte se obličeje ani se v něm nešťourejte, abyste minimalizovali přenos bakterií.

Se správným antibakteriálním léčebným plánem můžete své potíže s akné nadobro porazit! Dejte mi vědět, pokud máte nějaké další otázky v komentářích níže!

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?