Jaký je rozdíl mezi akné a pupínky?

Published:

Přemýšleli jste někdy, jaký je rozdíl mezi akné a pupínky? Mnoho lidí používá tyto pojmy zaměnitelně, ale ve skutečnosti se týkají trochu odlišných kožních onemocnění.

V tomto článku vám vysvětlíme hlavní rozdíly mezi akné a pupínky, jejich příčiny a způsoby účinné léčby.

Jaký je rozdíl mezi akné a pupínky?

Akné vs. pupínky: Hlavní rozdíly

Akné a pupínky mají některé společné rysy, ale také výrazné rozdíly:

  • Akné je chronické, dlouhodobé kožní onemocnění, které zahrnuje zánět mazových žláz. Akné se skládá z bílých a černých teček, pupínků a hlubších hrudek, jako jsou cysty. Akné se obvykle vyskytuje na obličeji, zádech, hrudníku, ramenou a krku.
  • Pupínky jsou mírnější, dočasné onemocnění kůže. Vznikají, když tuk a odumřelá kůže ucpou póry a zachytí bakterie, které způsobují zánět. Pupínky jsou malé, lokalizované hrbolky, které se mohou objevit kdekoli, ale běžně se objevují na obličeji, ramenou, zádech a hrudníku.

Takže shrnutí:

  • Akné je dlouhodobé onemocnění, zatímco pupínky jsou krátkodobý stav.
  • Akné ovlivňuje mazové žlázy, zatímco pupínky ovlivňují vlasové folikuly.
  • Akné způsobuje větší zánět a jizvy, pupínky způsobují mírnější zánět.
  • Akné se vyskytuje v určitých oblastech, pupínky se mohou objevit kdekoli.

Nyní se podrobněji podíváme na příčiny a léčbu akné a pupínků.

Co způsobuje akné?

Akné vzniká, když se póry ucpou olejem a odumřelými kožními buňkami. To umožňuje bakteriím zvaným Propionibacterium acnes (P. acnes) růst uvnitř pórů a způsobovat záněty. Existují čtyři klíčové faktory, které vedou ke vzniku akné:

1. Nadměrná produkce oleje - Mužské pohlavní hormony zvané androgeny stimulují produkci oleje. Během puberty se hladina androgenů zvyšuje, což způsobuje nadměrnou tvorbu kožního mazu. Ženy mají také androgeny.

2. Ucpané póry - odumřelé kožní buňky a olej se hromadí a ucpávají póry. Tato zachycená směs poskytuje ideální prostředí pro množení bakterií.

3. Bakterie - bakterie P. acnes přirozeně žijí na kůži a živí se kožním mazem. Bakterie se rychle množí uvnitř ucpaných folikulů a způsobují zánět.

4. Zánět - léze akné se tvoří, když uvězněné bakterie způsobí, že bílé krvinky zaplaví ucpané folikuly. To způsobí, že folikuly zduří a zčervenají.

V závažných případech mohou léze akné prasknout hluboko v kůži a vytvořit bolestivé cysty.

Na vzniku akné se podílí více faktorů, a proto se jedná o komplexní kožní onemocnění. Nelze ho vyléčit přes noc jednoduchým řešením.

Co způsobuje pupínky?

Pupínky mají jednodušší příčinu. Vznikají, když se póry ucpou olejem, bakteriemi a odumřelými kožními buňkami. To vyvolá mírný zánět a vznikne malá, lokalizovaná boule.

Mezi hlavní příčiny vzniku pupínků patří:

  • Hormony - Androgenní hormony zvyšují produkci kožního mazu, který může ucpávat póry. Hormonální výkyvy během menstruačního cyklu nebo puberty mohou u žen vyvolat vznik pupínků.
  • Stres - Stresové hormony, jako je kortizol, zvyšují produkci oleje. Stres také ovlivňuje imunitní systém a zvyšuje náchylnost k zánětům.
  • Špatná hygiena - Nadměrné množství oleje, make-upu a znečišťujících látek z prostředí může ucpat póry a způsobit vznik pupínků.
  • Léky - některé léky obsahují hormony nebo kortikosteroidy, které mohou vyvolat vznik pupínků.
  • Strava - potraviny s vysokým glykemickým indexem, jako je cukr a rafinované sacharidy, mohou vyvolat zvýšenou tvorbu kožního mazu.

Na rozdíl od akné jsou pupínky obvykle izolované na několika konkrétních místech na kůži. Jsou také dočasné a mírnější, často odezní během několika dní.

Léčba akné

Protože akné je komplexní, chronické onemocnění kůže, vyžaduje dlouhodobou léčbu a údržbu. Zde jsou některé klíčové postupy léčby akné:

Léky na předpis - K léčbě akné se běžně používají perorální a lokální léky na předpis, jako jsou retinoidy, antibiotika a antimikrobiální látky. Pomáhají ničit bakterie, snižují produkci oleje a zabraňují ucpávání pórů.

Volně prodejné přípravky - benzoylperoxid a kyselina salicylová pomáhají uvolňovat póry, redukovat bakterie a zklidňovat záněty. Hledejte čisticí prostředky na akné, tonika, hydratační přípravky a přípravky na ošetření skvrn.

Světelná a laserová terapie - přístroje využívající modré světlo, červené světlo a laserovou energii mohou ničit bakterie akné a zmírňovat zánět. Profesionální světelné ošetření může doplnit farmakologickou léčbu.

Chemický peeling a mikrodermabraze - Tyto procedury odstraňují odumřelé kožní buňky, aby se póry neucpávaly. Jejich pravidelné provádění pomáhá potlačit akné.

Správná péče o pleť - Používejte jemné, nekomedogenní čisticí prostředky a hydratační krémy bez obsahu oleje. Vyhněte se drhnutí pleti, které může akné zhoršit. Nemačkejte ani nevybírejte léze akné.

Zdravý životní styl - Výživná strava, pravidelný pohyb, dobrá hygiena a zvládání stresu pomáhají zvládat akné zevnitř.

Nejlepších výsledků dosahují léky na předpis v kombinaci s volně prodejnými přípravky a profesionálním ošetřením. Většina lidí musí používat přípravky na akné nepřetržitě, aby měli výskyty pod kontrolou.

Léčba pupínků

Pupínky lze často léčit a skrýt doma pomocí základních technik péče o pleť:

Volně prodejné přípravky na akné - benzoylperoxid, kyselina salicylová, síra a retinol pomáhají vysušovat pupínky a předcházet vzniku nových. Podívejte se po přípravcích na skvrny, které můžete nanést přímo na pupínky.

Jemné čištění - Používejte jemný čisticí prostředek a dvakrát denně si pleť umyjte, abyste odstranili přebytečný olej a bakterie bez podráždění. Vyvarujte se drhnutí pokožky.

Vyhněte se doteku a vyskakování - Trhání nebo mačkání pupínků může zhoršit zánět a vést k jizvení. Nepokoušejte se pupínky vyrážet.

Používejte make-up bez obsahu oleje - Nekomedogenní make-up s označením "bez oleje" nebo "neaknegenní" neucpává póry a nezhoršuje tvorbu pupínků. Vyhněte se těžkým podkladovým krémům.

Přiložení ledu - přiložení kostky ledu zabalené do látky pomáhá snížit zarudnutí a otok vznikajícího pupínku.

Udržujte pleť hydratovanou - Používáním lehkého hydratačního krému bez obsahu oleje předejdete nadměrnému vysušování, které může způsobit, že se vaše pleť začne nadměrně mastit.

Zdravé návyky - Dobrá hygiena, zvládání stresu a vyvážená strava pomáhají předcházet pupínkům a léčit je zevnitř.

Většinu pupínků lze léčit doma pomocí základní péče o pleť a krycího make-upu. Pokud se pupínky zhorší nebo se objeví bolestivé cysty, navštivte dermatologa.

Jak rozeznat akné od pupínků

Nyní, když znáte různé příčiny akné a pupínků, vám přinášíme několik tipů, jak je rozlišit:

  • Lokalizace - Akné se obvykle vyskytuje na obličeji, zádech, hrudníku a krku. Pupínky se mohou objevit kdekoli.
  • Počet lézí - Akné způsobuje mnohočetné léze, včetně pupínků, bílých a černých teček a cyst. Jen několik ojedinělých pupínků pravděpodobně není akné.
  • Typ zánětu - Léze akné jsou zánětlivé, červené, oteklé a bolestivé. Pupínky mají mírnější zarudnutí a citlivost.
  • Trvání - Akné je chronické a opakující se. Pupínky jsou dočasné a často souvisejí s hormonálními výkyvy.
  • Zjizvení - akné často vede k trvalému zjizvení, pokud léze prasknou hluboko do kůže. Pupínky se zřídkakdy zjizví, pokud nejsou silně vybírány nebo vymačkávány.
  • Věk vzniku - Akné se často objevuje v období dospívání, kdy se zvyšuje hladina androgenních hormonů. Pupínky se mohou objevit v každém věku.
  • Závažnost - Akné může být od mírného až po velmi závažné. Pupínky mají většinou mírnou až střední závažnost.

Závěrem lze říci, že akné se skládá z opakujících se rozsáhlých zánětlivých lézí, zatímco pupínky jsou dočasné, mírné, ojedinělé hrbolky. Věnujte pozornost umístění, počtu, délce trvání a závažnosti, abyste zjistili, zda se jedná o akné, nebo jen o sporadický pupínek.

Kdy navštívit dermatologa

V určitých situacích se doporučuje navštívit dermatologa kvůli akné a pupínkům:

  • Akné, které se po 2 měsících nezlepšuje pomocí volně prodejné péče
  • Těžké zánětlivé akné s bolestivými cystami
  • Akné zanechávající tmavé skvrny nebo jizvy
  • Časté pupínky před důležitými událostmi
  • Náhlý nárůst pupínků nebo akné z neznámého důvodu
  • Příznaky kožní infekce - zarudnutí, citlivost, teplo, hnisání
  • Otok, zarudnutí, teplo nebo citlivost rostoucí cysty.

Dermatolog může vyšetřit vaši pleť a určit, zda máte akné nebo ojedinělé pupínky. Může vám předepsat silnější léky na předpis nebo profesionální léčbu, abyste dostali výsevy pod kontrolu.

Včasná návštěva dermatologa v případě vznikajících cyst nebo uzlíků může pomoci zabránit trvalému zjizvení. Závažné léze akné se nepokoušejte sami doma vyčistit nebo vysušit.

Klíčové poznatky

  • Akné se skládá z černých a bílých teček, pupínků a cyst způsobených ucpanými folikuly a mazovými žlázami. Pupínky jsou mírnější a jsou způsobeny ucpanými póry.
  • Akné je chronické, zánětlivé onemocnění, zatímco pupínky jsou dočasné, ojedinělé hrbolky, které se mohou objevit kdekoli na kůži.
  • Akné vyžaduje léčbu na předpis a dlouhodobou udržovací péči. Pupínky se často vyřeší základní péčí o pleť.
  • Hledejte klíčové rozdíly, jako je počet lézí, umístění, doba trvání, závažnost a zjizvení, abyste zjistili, zda se jedná o akné, nebo jen o pupínky.
  • V případě závažných, zhoršujících se nebo bolestivých lézí akné neprodleně navštivte dermatologa, abyste předešli trvalému zjizvení.

Shrneme-li to, akné a pupínky mají některé společné rysy, ale také důležité rozdíly. Schopnost rozlišovat mezi akné a sporadickými pupínky vám umožní správně léčit a kontrolovat frustrující výtoky.

Často kladené otázky týkající se akné a pupínků

Jaký je rozdíl mezi akné a pupínky?

Akné je chronické zánětlivé onemocnění kůže, které se týká mazových žláz a folikulů. Skládá se z černých a bílých teček, pupínků a hlubších cyst a uzlíků. Akné se obvykle vyskytuje na obličeji, zádech, hrudníku, ramenou a krku, kde jsou mazové žlázy nejaktivnější.

Pupínky jsou mírnější, dočasné onemocnění kůže, které vzniká, když se póry ucpou olejem, odumřelými kožními buňkami a bakteriemi. Pupínky tvoří malé, lokalizované hrbolky a mohou se objevit kdekoli na kůži. Nejsou přímo spojeny s mazovými žlázami.

Co způsobuje akné?

Akné vzniká, když se nadměrná produkce oleje, odumřelé kožní buňky, bakterie způsobující akné a záněty spojí a ucpou póry. Mezi hlavní příčiny patří:

  • Androgenní hormony, které nadměrně stimulují produkci oleje
  • Hromadění odumřelých kožních buněk uvnitř folikulů
  • Bakterie související s akné zvaná Propionibacterium acnes (P. acnes)
  • Zánět způsobený reakcí imunitního systému na zachycené bakterie P. acnes.

Co způsobuje pupínky?

Pupínky mají jednodušší příčinu. Vznikají, když se póry ucpou olejem, odumřelými kožními buňkami a bakteriemi. Toto mírné ucpání způsobí malou, lokalizovanou bouli. Mezi konkrétní spouštěče pupínků patří např:

  • Hormonální výkyvy těsně před menstruací nebo během puberty
  • Vysoká hladina stresu, která zvyšuje produkci oleje
  • Užívání některých léků, jako jsou kortikosteroidy nebo testosteron.
  • Komedogenní make-up, který ucpává póry
  • Vysoce glykemická strava a příjem cukru

Jak rozeznat akné a pupínky?

Je třeba se zaměřit na několik zásadních rozdílů:

  • Akné způsobuje mnohočetné léze, jako jsou pupínky, bílé a černé tečky. Pupínky jsou jen ojedinělé, izolované hrbolky.
  • Akné se obvykle vyskytuje v nejmastnějších oblastech, jako je obličej a záda. Pupínky se mohou objevit kdekoli.
  • Akné je chronický, opakující se stav, zatímco pupínky jsou dočasné.
  • Akné je zánětlivé, bolestivé a způsobuje jizvy. Pupínky mají mírnější zánět.
  • Akné se objevuje během puberty, kdy se poprvé zvýší hladina hormonů. Pupínky se mohou objevit v každém věku.
  • Těžké akné se pohybuje od středně těžkého až po velmi těžké. Pupínky jsou obvykle mírné až středně těžké.

Jak léčíte akné?

Léčba akné vyžaduje komplexní přístup:

  • Léky na předpis, jako jsou retinoidy, antibiotika a antimikrobiální látky.
  • Volně prodejné přípravky na akné se složkami, jako je benzoylperoxid a kyselina salicylová.
  • Profesionální procedury, jako je světelná terapie, laserové ošetření, peeling a mikrodermabraze.
  • Správná péče o pleť s použitím šetrných nekomedogenních produktů.
  • návyky zdravého životního stylu - výživa, pohyb, spánek a zvládání stresu.

Léčba na předpis nabízí nejlepší výsledky, zejména v případě středně těžkého až těžkého akné. Většina lidí s akné potřebuje dlouhodobou údržbu a léčbu.

Jak léčíte pupínky?

Většinu pupínků lze léčit doma pomocí jednoduchých technik péče o pleť:

  • Používání volně prodejných přípravků na skvrny obsahujících složky bojující proti akné.
  • Mytí obličeje dvakrát denně jemným čisticím prostředkem
  • Nikdy nevybírejte ani nemačkejte pupínky
  • Použití ledu ke snížení otoku vznikajících pupínků
  • Používání nekomedogenního make-upu bez obsahu oleje
  • Hydratace pleti pomocí lehkého hydratačního krému bez obsahu oleje
  • Udržování zdravých návyků pro pleť - správná hygiena, vyvážená strava, spánek a odbourávání stresu.

V případě závažných nebo zhoršujících se pupínků navštivte dermatologa a nechte se odborně ošetřit.

Kdy byste měli navštívit dermatologa?

Neprodleně navštivte dermatologa pro:

  • Akné se nezlepšuje po 2 měsících volně prodejné léčby
  • Těžké zánětlivé akné s bolestivými cystami a uzlíky
  • Akné způsobující tmavé skvrny nebo jizvy
  • Náhlé zvýšení výskytu výtoků z neznámého důvodu
  • Známky kožní infekce, jako je otok, zarudnutí, hnis.
  • Velké rostoucí cysty nebo uzlíky akné

V případě těžkých forem akné je zásadní vyhledat dermatologa, aby se předešlo trvalému zjizvení. Nepokoušejte se sami praskat nebo vymačkávat cysty akné.

Lze se trvale zbavit akné?

Trvalý lék na akné neexistuje. Protože akné je chronické onemocnění s mnoha příčinami, většina lidí ho musí zvládat dlouhodobou léčbou. Pro udržení akné pod kontrolou je důležité používat přípravky na předpis i volně prodejné přípravky podle pokynů dermatologa.

Důslednou péčí můžete udržet akné na uzdě a předejít jeho vzniku. Je však důležité pokračovat v léčbě a péči o pleť, i když se akné vyčistí, aby se stav znovu neprojevil.

Jak dlouho pupínky vydrží?

Pupínky jsou dočasné ranky, které obvykle zmizí během několika dnů až týdne. Malé bílé a černé tečky mohou trvat jen několik dní. Větší pupínky s hnisem mohou zcela zmizet až za týden.

Při správné péči se většina pupínků zhojí do 7-10 dnů. Některé pupínky přetrvávají déle, pokud je někdo mačká, vybírá, špatně vytahuje nebo je dráždí. Cystické pupínky hluboko pod kůží mohou přetrvávat týdny nebo měsíce a mohou vyžadovat odbornou drenáž.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?