Jaký hormon způsobuje akné u žen?

Published:

Akné je běžné kožní onemocnění, které postihuje lidi všech věkových kategorií, nejčastěji se však vyskytuje v období puberty. U mnoha žen se akné objevuje v souvislosti s hormonálními změnami během puberty, menstruace, těhotenství a perimenopauzy. To vedlo k otázkám, jaký hormon způsobuje akné u žen.

Jaký hormon způsobuje akné u žen

Úloha androgenů v akné

Hlavním hormonem, který způsobuje akné u mužů i žen, jsou androgeny neboli mužské pohlavní hormony. Androgeny jsou sice ve větším množství přítomny u mužů, ale přirozeně se vyskytují i u žen. Základními androgeny jsou testosteron, androstendion, dehydroepiandrosteron (DHEA) a dihydrotestosteron (DHT).

Co mají androgeny společného s akné? Androgeny stimulují mazové žlázy v kůži, aby produkovaly více kožního mazu. Nadměrná produkce mazu je jednou z hlavních příčin akné. Androgeny také zvyšují výměnu kožních buněk uvnitř vlasových folikulů, což může vést k ucpávání pórů, když se odumřelé kožní buňky řádně neodstraňují. Ucpané póry v kombinaci s nadbytkem kožního mazu vytvářejí ideální prostředí pro množení bakterií způsobujících akné, které způsobují infekce a záněty.

Kolísání hladiny androgenů a akné

U dospělých žen se hladiny androgenů během menstruačního cyklu cyklicky zvyšují a snižují. Ve dnech předcházejících ovulaci se produkce androgenů zvyšuje, což může vyvolat vznik akné.

U mnoha žen se také objevuje předmenstruační akné zhruba týden před začátkem menstruace, kdy klesá hladina progesteronu a zvyšuje se aktivita androgenů. Nárůst androgenů těsně před menstruací způsobuje, že mazové žlázy zvýší produkci oleje, což vede k ucpávání pórů a tvorbě akné.

Během těhotenství může zvýšená produkce androgenů z vaječníků a nadledvinek zhoršit akné, zejména v prvním a druhém trimestru. Vzplanutí akné je běžné také během perimenopauzy, protože hladina hormonů kolísá. Ačkoli s menopauzou hladina androgenů klesá, u některých žen se hormonální výsevy objevují i nadále, a to kvůli zvýšené citlivosti tukových žláz na androgeny.

U dospívajících dívek je za vznik akné zodpovědná stoupající hladina androgenů, která přichází s pubertou. I malé zvýšení hladiny androgenů může vyvolat akné tím, že zvyšuje produkci kožního mazu. Dívky se syndromem polycystických vaječníků (PCOS) mají tendenci mít zvýšenou hladinu androgenů, a jsou proto náchylnější k akné.

Další hormonální faktory ovlivňující akné

Zatímco androgeny způsobují nadměrnou tvorbu kožního mazu, na vzniku akné se podílejí i další hormony, které ovlivňují růst kožních buněk a zánět.

Inzulín - zvýšená hladina inzulínu může akné zhoršovat, zejména u žen s PCOS. Inzulín stimuluje vaječníky k produkci většího množství testosteronu a také zvyšuje sekreci kožního mazu.

Estrogen - Estrogen působí proti účinkům androgenů a pomáhá udržet akné pod kontrolou. Když hladina estrogenu během premenstruační fáze klesne, aktivita androgenů se zvýší, což vede k výskytu akné.

Progesteron - V druhé polovině menstruačního cyklu zvýšený progesteron uvolňuje stěny mazových žláz, což umožňuje větší produkci kožního mazu. Hladina progesteronu těsně před menstruací prudce klesá, což vyvolává vzplanutí akné.

IGF-1 - tento růstový faktor podporuje růst a reprodukci kožních buněk. Nadměrné množství IGF-1 může zvýšit produkci keratinu ve vlasových folikulech, což podporuje vznik akné.

Kortizol - Stres vede ke zvýšené tvorbě kortizolu, který zvyšuje produkci kožního mazu. Kortizol také zhoršuje zánět, který může akné zhoršit.

Jak přesně vzniká akné?

Nyní, když jsme se seznámili s hlavními hormony způsobujícími akné, se krátce podíváme na to, jak se hormonální výkyvy projevují na skvrnách akné na pleti:

  • Androgenní stimulace způsobuje nadměrnou produkci mazu v mazových žlázách.
  • Více kožního mazu v kombinaci s rychlou výměnou kožních buněk ucpává vlasové folikuly.
  • Ucpané folikuly se stávají ideálním prostředím pro množení bakterií způsobujících akné Propionibacterium acnes (P. acnes).
  • Tyto bakterie vyvolávají zánět a infekci v ucpaném folikulu, což vede k červeným a oteklým lézím akné.
  • V závažných případech může dojít k prasknutí vlasového folikulu a k úniku oleje, bakterií a kožních buněk do dermis. To vyvolá další zánět a vznik uzlíků a cyst.

Klíčem k úspěchu je zabránit počátečnímu ucpání folikulů kontrolou nadměrné produkce kožního mazu pomocí správné léčby akné. Podívejme se na některá další řešení.

Jaká léčba může pomoci při hormonálním akné u žen?

Existuje několik účinných možností léčby ženského hormonálního akné:

Perorální antikoncepce - antikoncepční pilulky obsahující estrogen a progestin působí tak, že snižují produkci androgenů a snižují sekreci kožního mazu. Estrogen zvyšuje hladinu globulinu vázajícího pohlavní hormony (SHBG), který váže volný testosteron, takže není k dispozici pro stimulaci mazových žláz.

Antiandrogeny - spironolakton je blokátor androgenů, který se často předepisuje při hormonálním akné. Snižuje hladinu testosteronu u žen tím, že blokuje jeho receptory v kožních mazových žlázách. Novější antiandrogeny, jako je Aczone, se rovněž zaměřují na aktivitu androgenů.

Retinoidy - Retinoidy, jako je Differin a Retin-A, které jsou na předpis, pomáhají předcházet ucpávání pórů tím, že urychlují výměnu kožních buněk. To pomáhá zbavit se přebytečných kožních buněk uvnitř folikulů, aby nebránily odtoku kožního mazu.

Antibiotika - Antibiotika bojují proti bakteriím P. acnes uvnitř ucpaných folikulů a omezují infekci a zánět. Mezi možnosti patří lokální nebo perorální antibiotika, jako je klindamycin, erytromycin nebo doxycyklin.

Hormonální nitroděložní tělíska - nitroděložní tělíska, jako je Mirena, uvolňují progestin, který zabraňuje ovulaci a snižuje množství cirkulujících androgenů. To pomáhá zlepšit hormonální akné.

Doplňky stravy - Některé doplňky stravy, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, zinek, vitamin D, mátový čaj a pupalkový olej, mohou pomoci vyrovnat hormony a léčit akné. Před vyzkoušením doplňků se poraďte se svým dermatologem.

Světelná terapie - Fotodynamická terapie (PDT) využívá světelnou energii k ničení bakterií způsobujících akné uvnitř pórů a zároveň snižuje aktivitu mazových žláz. Laserové nebo LED světelné přístroje lze používat doma na mírné až středně závažné akné.

Chemický peeling - peelingy s kyselinou glykolovou nebo salicylovou pomáhají exfoliovat ucpané póry a redukovat bakterie P. acnes. Peelingy pomáhají absorbovat přebytečnou mastnotu a zlepšují strukturu pleti.

Pro dosažení optimálních výsledků je nejlepší kombinovat několik těchto terapií přizpůsobených konkrétním příčinám hormonálního akné. A nezapomeňte být důslední a trpěliví - může trvat 2 až 3 měsíce, než se dostaví zlepšení, protože se hormony znovu vyrovnají. Sledování vašeho cyklu a příznaků v deníku akné vám pomůže identifikovat personalizované spouštěče, abyste se mohli lépe bránit proti výronům.

Lze hormonální akné léčit přirozeně?

Existují některé přírodní prostředky, které mohou pomoci udržet hormonální akné pod kontrolou v kombinaci s lékařskou léčbou:

Zelený čaj - Zelený čaj obsahuje antioxidanty, které pomáhají snižovat zánět a zpomalují nadměrnou tvorbu kožního mazu. Denní popíjení zeleného čaje a přikládání použitých sáčků na místa s akné může pomoci.

Gel z aloe vera - Aloe vera má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Každodenní používání čistého gelu z aloe může pomoci zmírnit podráždění a zarudnutí způsobené vyrážkami.

Jablečný ocet - organické kyseliny v jablečném octu mají antimikrobiální účinky a pomáhají obnovit normální pH pokožky, čímž zabraňují přemnožení bakterií P. acnes. Zředěný ACV používejte jako tonikum.

Tea Tree Oil - Olej z čajovníku střídavolistého (Melaleuca alternifolia) je osvědčený lokální antibakteriální a antimykotický prostředek. K bodovému ošetření pupínků použijte 5% ředění.

Doplňky zinku - Perorální doplňky zinku mohou pomoci zmírnit zánět a snížit produkci kožního mazu u pleti se sklonem k akné. Neužívejte vyšší než doporučenou denní dávku.

Probiotika - Zlepšení stavu střev pomocí probiotik může snížit systémový zánět a snížit hladinu kortizolu. To pomáhá obnovit rovnováhu hormonů a zlepšit akné.

Zvládání stresu - Vyzkoušejte relaxační techniky, jako je meditace, jóga, psaní deníku nebo aromaterapie, které snižují stres. Snížení hladiny kortizolu může zlepšit hormonální akné.

Před použitím nových produktů péče o pleť nezapomeňte vždy provést náplasťový test, abyste zjistili, zda nedochází k alergickým reakcím. Přírodní prostředky zavádějte postupně, abyste zjistili, co vaší pleti nejlépe vyhovuje. A před užíváním jakýchkoli perorálních doplňků se poraďte se svým dermatologem, zejména pokud jste těhotná.

Závěr: Jaký hormon způsobuje akné u žen?

Shrneme-li, hlavním hormonem, který způsobuje akné u žen, jsou androgeny, konkrétně testosteron. Na vzniku ženského hormonálního akné se podílejí především:

  • Nadměrná produkce kožního mazu stimulovaná androgeny
  • Zvýšený obrat kožních buněk ucpávajících póry
  • Bakterie P. acnes vyvolávající infekci a zánět

Kolísající hladiny androgenů související s menstruačním cyklem, pubertou, perimenopauzou nebo stavy, jako je PCOS, často zhoršují vyrážky. Další hormony, jako je inzulín, IGF-1 a kortizol, také přispívají ke zvýšení sekrece mazu a zánětu.

Léky na předpis, jako jsou perorální antikoncepce, retinoidy a antiandrogeny, pomáhají obnovit hormonální rovnováhu a léčit akné u zdroje. Přírodní prostředky, jako jsou probiotika, zelený čaj a zinek, mohou poskytnout další hormonální podporu.

Vypořádat se s měsíčními výtoky může být frustrující, ale pochopení vašich osobních hormonálních spouštěčů akné vám pomůže dostat tyto otravné pupínky pod kontrolu! Sledování cyklu, příznaků, stravy a léčby se časem vyplatí.

Často kladené otázky týkající se hormonálního akné u žen

Co je hormonální akné?

Hormonální akné je typ akné způsobený kolísáním hormonů, zejména androgenů, jako je testosteron. Zvýšený obsah androgenů zvyšuje produkci oleje a může vyvolat akné. Léze akné se obvykle objevují v době hormonálních změn, jako je puberta, menstruace, těhotenství a menopauza.

Jaký hormon způsobuje akné u žen?

Hlavním hormonem způsobujícím akné u žen jsou androgeny. Androgeny, jako je testosteron, jsou sice přítomny v menším množství, ale stimulují mazové žlázy k větší produkci oleje, což vede k ucpávání pórů a vzniku akné.

Kdy se v menstruačním cyklu objevuje hormonální akné?

Hormonální akné se obvykle objevuje na začátku cyklu v době menstruace. Je to způsobeno poklesem estrogenu těsně před menstruací, který způsobuje nárůst testosteronu. Nárůst androgenů zvyšuje produkci kožního mazu a vytváří podmínky pro vznik akné.

Akné se může objevit také v období kolem ovulace, protože v polovině cyklu dochází k vrcholu hladiny androgenů. U některých žen se před menstruací objevují skvrny od akné v důsledku poklesu hladiny progesteronu v týdnu před menstruací, což vyvolává zvýšenou aktivitu androgenů.

Jaké další hormony ovlivňují akné?

Ačkoli hlavní roli hrají androgeny, na vzniku akné se podílejí i další hormony, jako je inzulín, kortizol, estrogen, progesteron a IGF-1, které regulují růst kožních buněk, tvorbu kožního mazu a zánět.

Zvýšená hladina inzulinu z vysokoglykemické stravy může stimulovat sekreci testosteronu a zhoršovat akné. Vyšší hladina kortizolu ze stresu urychluje tvorbu kožního mazu. Estrogen a progesteron se během menstruačního cyklu koordinují s androgeny, což má vliv na vznik akné.

Jak hormony způsobují akné?

Androgeny stimulují mazové žlázy v kůži k vylučování většího množství oleje (kožního mazu). Nadměrné množství kožního mazu se spojuje s abnormálním vylučováním kožních buněk uvnitř vlasových folikulů a způsobuje jejich ucpávání. Tyto ucpané póry se stávají živnou půdou pro bakterie způsobující akné, což vede ke vzniku zánětlivých lézí.

Jak se hormonální akné liší od běžného akné?

Zatímco všechny typy akné jsou důsledkem ucpaných pórů, hormonální akné se objevuje cyklicky spolu s menstruačními cykly a hormonálními změnami. Výskyty se obvykle soustřeďují podél spodní části obličeje, čelisti, brady a krku. Léze bývají hlubší, větší a bolestivější než běžné bílé nebo černé tečky.

Jaké jsou nejlepší způsoby léčby hormonálního akné?

Mezi léky na předpis, které mohou léčit hormonální akné snížením hladiny androgenů a produkce kožního mazu, patří:

  • Hormonální antikoncepční pilulky
  • Spironolakton a další antiandrogeny
  • Lokální nebo perorální retinoidy
  • Antibiotika
  • Hormonální nitroděložní tělíska jako Mirena

Lokální přípravky s obsahem benzoylperoxidu, kyseliny salicylové a kyseliny azelaové mohou pomoci odblokovat póry a snížit množství bakterií akné. Laser, světelný a chemický peeling jsou rovněž účinné při hormonálním akné.

Jaké přírodní prostředky mohou pomoci při hormonálním akné?

Mezi přírodní doplňky, které mohou podpořit hormonální rovnováhu a pomoci zlepšit akné, patří:

  • Omega-3 mastné kyseliny
  • Zinek
  • Probiotika
  • Večerní pupalkový olej
  • Zelený čaj
  • Mátový čaj

Lokální prostředky, jako je aloe vera, jablečný ocet, tea tree olej a zelený čaj, mohou pomoci snížit zánět, bojovat proti bakteriím a regulovat produkci oleje.

Jak můžete předcházet hormonálním výronům?

Pomáhá předcházet měsíčním vzplanutím akné:

  • Sledujte svůj cyklus, abyste zjistili, kdy se objevují výpadky
  • Před menstruací se vyhněte spouštěčům, jako je stres a potraviny s vysokým obsahem glykémie.
  • Pravidelně se čistěte, abyste odstranili přebytečný olej, ale vyhněte se nadměrnému mytí.
  • Používejte nekomedogenní make-up bez obsahu oleje a opalovací krém.
  • Důsledně užívejte předepsané léky na akné
  • Dostatek spánku a pohybu pro hormonální rovnováhu

Kdy navštívit dermatologa kvůli hormonálnímu akné?

Pokud máte hluboké, bolestivé cysty nebo uzlíky, na které nepomohly volně prodejné léky, navštivte dermatologa. Může vám předepsat hormonální terapii, antibiotika a retinoidy na míru vašemu typu akné a jeho příčinám. Léčba často trvá 2-3 měsíce, než se dostaví plné výsledky.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?