Co dělá doxycyklin s vaší pokožkou?

Published:

Doxycyklin je perorální antibiotikum, které se běžně předepisuje při různých bakteriálních infekcích. Někdy se však předepisuje také pro své neznačkové použití při léčbě některých kožních onemocnění, jako je akné, růžovka a kožní infekce. Co přesně tedy doxycyklin působí na vaši pokožku?

Co dělá doxycyklin s vaší pokožkou?

Jak doxycyklin účinkuje?

Abyste pochopili, jak doxycyklin ovlivňuje vaši pokožku, musíte nejprve pochopit, co tento lék ve vašem těle dělá. Zde je stručný přehled:

Doxycyklin patří do skupiny antibiotik nazývaných tetracykliny. Působí tak, že brání bakteriím v rozmnožování. Toho dosahuje tím, že se váže na ribozomální podjednotku 30S bakterie, čímž účinně zastaví její schopnost vytvářet bílkoviny, které jsou nezbytné pro její růst a množení.

Bez schopnosti zvyšovat svůj počet bakterie vymřou a infekce je vyléčena. Doxycyklin je účinný proti široké škále bakterií včetně některých, které jsou rezistentní vůči jiným třídám antibiotik.

Nyní, když víme, jak doxycyklin působí systémově, se podívejme na některé způsoby, kterými může prospět konkrétně pokožce.

Doxycyklin na akné

Jedním z nejčastějších off-label použití doxycyklinu je léčba středně těžkého až těžkého akné. Akné vzniká, když se vlasové folikuly ucpou olejem a odumřelými kožními buňkami, čímž se vytvoří prostředí, kde se může dařit bakterii Propionibacterium acnes (P. acnes). To vyvolává zánět a tvorbu červených, bolestivých hrbolků na kůži.

Doxycyklin pomáhá léčit akné několika způsoby:

  • Má antimikrobiální vlastnosti, které přímo ničí bakterie P. acnes na kůži a snižují jejich počet.
  • Má protizánětlivé účinky, které pomáhají snižovat zarudnutí a otoky způsobené akné.
  • Nepřímo snižuje produkci oleje v mazových žlázách, což snižuje pravděpodobnost ucpání pórů.

Četné studie prokázaly, že doxycyklin je účinný při léčbě zánětlivého i nezánětlivého akné a často vykazuje podobné nebo lepší výsledky ve srovnání s jinými běžnými léky na akné, jako je minocyklin nebo tetracyklin.

Při správném použití může doxycyklin výrazně snížit výskyt akné, zabránit vzniku nových skvrn, snížit hyperpigmentaci po akné a celkově zlepšit strukturu a vzhled pleti.

Doxycyklin na růžovku

Doxycyklin se někdy předepisuje také k léčbě rosacey, chronického zánětlivého onemocnění kůže, které způsobuje zarudnutí obličeje, rozšíření cév a hrbolky podobné akné.

U růžovky vede abnormální imunitní reakce k zánětu. Protizánětlivé vlastnosti doxycyklinu pomáhají tuto reakci zklidnit.

Kromě toho je růžovka často spojena s přemnožením kožních roztočů Demodex, kteří žijí ve vlasových folikulech. Předpokládá se, že doxycyklin pomáhá snižovat počet těchto roztočů.

Klinické studie prokázaly, že doxycyklin může u pacientů s rosaceou účinně redukovat papuly, pustuly a zarudnutí obličeje. Není však tak účinný na zvětšení nosu a další pokročilé příznaky.

Doxycyklin se často předepisuje jako počáteční léčba rosacey a může se používat krátkodobě nebo dlouhodobě. Pro zvládnutí tohoto onemocnění je samozřejmě také důležité vyhýbat se spouštěčům a správně pečovat o pleť.

Doxycyklin u jiných kožních infekcí

Kromě akné a růžovky se doxycyklin někdy předepisuje k léčbě některých dalších bakteriálních, plísňových nebo parazitárních kožních infekcí, jako jsou:

  • Impetigo - vysoce nakažlivá bakteriální infekce kůže, která způsobuje krustovité vředy.
  • Folikulitida - zánět vlasových folikulů často způsobený bakterií Staphylococcus aureus.
  • Methicilin-rezistentní Staphylococcus aureus (MRSA) - stafylokoková infekce odolná vůči antibiotikům.
  • Abscesy - kapsa hnisu způsobená bakteriální infekcí.
  • Celulitida - bakteriální infekce hlubších vrstev kůže.
  • Nekrotizující fasciitida - rychle se šířící infekce, která ničí měkké tkáně, známá také jako masožravá nemoc.
  • Skalní horská skvrnitá horečka - infekce přenášená klíšťaty, která způsobuje vyrážku.
  • Malárie - parazitární infekce, kterou šíří komáři.
  • Onchocerkóza - infekce způsobená parazitickými škrkavkami, které šíří černé mouchy.

U těchto stavů pomáhá doxycyklin tím, že svými antimikrobiálními vlastnostmi přímo ničí bakterie, parazity nebo houby, které je způsobují. To umožňuje hojení kožní infekce.

Účinnost doxycyklinu na kůži

Při správném použití může být doxycyklin velmi účinný při mnoha různých kožních potížích. Existují však určité výhrady.

U akné doxycyklin zpočátku funguje skvěle, ale nakonec ztrácí účinnost a nelze jej používat dlouhodobě, jinak se vytvoří rezistence.

Neřeší také základní hormonální příčiny akné. Pro dosažení nejlepších výsledků se často kombinuje s lokálními retinoidy, jako je tretinoin, benzoylperoxid nebo kyselina azelaová.

Doxycyklin rovněž nedokáže léčit hrbolky a zvětšeniny spojené s pokročilou růžovkou. Používá se především na zánětlivé léze a zarudnutí. Často je nutná další léčba.

A konečně, doxycyklin by neměl být používán jako monoterapie u závažných kožních infekcí, jako je MRSA. Kombinovaná antibiotická léčba je důležitá, aby se zabránilo vzniku rezistence.

Takže shrnuto - doxycyklin může významně pomoci při mnoha běžných kožních onemocněních, ale pro optimální účinnost je nejvhodnější, když se podává společně s dalšími léčebnými postupy.

Jak dlouho trvá, než doxycyklin začne působit na kůži?

Pokud vám dermatolog právě předepsal doxycyklin, pravděpodobně vás zajímá - za jak dlouho se zlepší stav mé pleti po podání doxycyklinu?

Odpověď do jisté míry závisí na léčeném onemocnění, ale můžete očekávat, že během 4-8 týdnů dojde k určitému zlepšení.

Studie ukazují, že u středně těžkého až těžkého akné začíná doxycyklin významně snižovat léze během 6-8 týdnů. Maximální zlepšení je pozorováno přibližně po 3-4 měsících.

U rosacey se papuly a pustuly začnou zmenšovat během 4-6 týdnů. Erytém a zarudnutí se zlepší během 8-10 týdnů. Úplné vymizení často trvá 3 měsíce.

U jiných bakteriálních infekcí kůže se během prvních 1-2 týdnů zmenší tvorba krust a výtoků. K úplnému vymizení může dojít během 2-4 týdnů.

I když tedy doxycyklin není lékem přes noc, pokud jej budete užívat soustavně po dobu několika týdnů, měli byste vidět, že vaše pleť začne vypadat a cítit se lépe. Klíčem k úspěchu je trpělivost a vytrvalost. Samozřejmě informujte svého lékaře, pokud se příznaky zhorší nebo přetrvávají.

Nežádoucí účinky doxycyklinu na kůži a tělo

Přestože doxycyklin může být pro pokožku v mnoha ohledech prospěšný, někdy také způsobuje nežádoucí účinky. Porozumění možným nežádoucím účinkům vám pomůže zjistit, na co si dát pozor.

Mezi možné nežádoucí účinky doxycyklinu patří:

  • Citlivost na slunce - Doxycyklin může zvýšit náchylnost vaší pokožky ke spálení. Dbejte na používání opalovacího krému.
  • Nevolnost, průjem, žaludeční nevolnost - Užívejte lék s jídlem, abyste omezili žaludeční nevolnost. Pomoci mohou také probiotika.
  • Kvasinkové infekce - Doxycyklin mění mikrobiální rovnováhu v těle, což může vést k přemnožení plísní.
  • Změna barvy zubů - lék může trvale zabarvit zuby do šeda, hněda nebo žluta, pokud jej užívají děti mladší 8 let.
  • Kožní vyrážka - jsou možné alergické reakce. Pokud se objeví vyrážka, přestaňte lék užívat.
  • Fototoxicita - Někteří pacienti reagují těžkými puchýři na slunci. Používejte ochranu proti slunci a pečlivě sledujte pokožku.
  • Jarischova-Herxheimerova reakce - u pacientů se syfilis se mohou zhoršovat příznaky, protože bakterie odumírají.

Většina nežádoucích účinků doxycyklinu je mírná. Pokud se však u vás vyskytnou závažné nežádoucí účinky, neprodleně kontaktujte svého ošetřujícího lékaře. Informujte svého lékaře také v případě, že se u Vás během užívání léku objeví nové vyrážky, kožní léze nebo jiné kožní změny.

Je doxycyklin bezpečný během těhotenství?

Pokud jste těhotná nebo kojíte, možná se ptáte - mohu bezpečně užívat doxycyklin? Odpověď je obecně záporná.

Zde jsou uvedeny podrobnosti týkající se doxycyklinu a těhotenství:

  • Doxycyklin je podle FDA zařazen do kategorie těhotenství D, což znamená, že existuje prokázané riziko pro plod. Bylo prokázáno, že tento lék narušuje růst kostry a mění barvu zubů u vyvíjejícího se plodu.
  • Je třeba se jí vyhnout po celou dobu těhotenství. Pokud je doxycyklin užíván ve druhém nebo třetím trimestru, může také trvale zabarvit zuby dítěte do žlutošedohněda.
  • Doxycyklin přechází do mateřského mléka, proto je třeba se mu vyhnout i při kojení.
  • V případě akné, růžovky a dalších kožních onemocnění v těhotenství existují bezpečnější alternativní léčby. Lékař vám může doporučit možnosti, jako je kyselina azelaová, kyselina glykolová, lokální antibiotika nebo perorální spironolakton.

Shrnuto a podtrženo, doxycyklin se nedoporučuje, pokud jste těhotná nebo kojíte, a to z důvodu možných rizik pro dítě. Pokud během užívání tohoto léku otěhotníte, informujte o tom svého lékaře.

Jak doxycyklin působí na slunce?

Doxycyklin může zvýšit citlivost vaší pokožky na slunce. Tento fotosenzibilizující účinek je důvodem, proč je při užívání tohoto antibiotika zásadní správná ochrana před sluncem.

Mohou se vyskytnout dva typy kožních reakcí vyvolaných světlem:

Fototoxicita - Jedná se o přehnanou reakci na spálení po vystavení UVA/UVB záření. Může se rozvinout během několika minut až hodin po vystavení slunci. Kůže zčervená, zduří a mohou se na ní vytvořit puchýře.

Fotoalergie - tato alergická reakce na slunce se objevuje den nebo dva po vystavení světlu. Kromě pálení se objevuje svědivá vyrážka.

Abyste se vyhnuli problémům, uvádíme několik tipů pro bezpečnost při užívání doxycyklinu na slunci:

  • Denně před pobytem venku používejte širokospektrální opalovací krém s ochranným faktorem SPF 30 nebo vyšším. Každé 2 hodiny jej aplikujte znovu.
  • Noste ochranný oděv - klobouky, sluneční brýle, dlouhé rukávy.
  • Vyhýbejte se dlouhodobému pobytu na slunci, zejména od 10 do 16 hodin. Vyhledávejte stín.
  • V blízkosti vody, sněhu nebo písku dbejte zvýšené opatrnosti, protože odrážejí UV záření.
  • Dbejte na opatrnost i v zamračených dnech, protože UV záření stále proniká dovnitř.

Při užívání doxycyklinu je nutné dbát na ochranu před sluncem, aby nedošlo k závažným popáleninám, tvorbě puchýřů a poškození kůže. Informujte se u svého lékaře o případných dalších bezpečnostních opatřeních na základě typu a citlivosti vaší pokožky.

Jakým potravinám, nápojům a lékům se při užívání doxycyklinu vyhnout?

Abyste z léčby doxycyklinem vytěžili co nejvíce, vyhněte se jakýmkoli potravinám, nápojům nebo lékům, které mohou s tímto antibiotikem interagovat.

Tady se dozvíte, čeho se vyvarovat:

  • Mléčné výrobky - Doxycyklin se váže na vápník. Vyhněte se konzumaci mléka, sýrů, jogurtů nebo jiných mléčných výrobků do dvou hodin po podání dávky.
  • Antacida - Antacida obsahující vápník, hliník nebo hořčík mohou také zhoršit vstřebávání doxycyklinu. Dávkujte je s odstupem.
  • Doplňky železa - užijte doxycyklin 2-3 hodiny před nebo po tabletách železa.
  • Vitamínové doplňky - doplňky vápníku, zinku a vitamínu A by se neměly užívat současně s doxycyklinem.
  • Alkohol - pití alkoholu může zhoršit nežádoucí účinky léků, jako je nevolnost a závratě. Vyhněte se alkoholu nebo jej omezte.
  • Grapefruit - Grapefruitová šťáva inhibuje metabolismus doxycyklinu. Vyhněte se současnému užívání.
  • Antikoncepční pilulky - Doxycyklin může snížit účinnost perorální antikoncepce. Používejte záložní ochranu.
  • Penicilin - Nikdy neužívejte společně s penicilinem z důvodu alergické zkřížené reakce.

Při užívání doxycyklinu s jinými léky buďte opatrní i na načasování. O možných interakcích se poraďte se svým lékárníkem. Vyhýbání se problematickým potravinám a lékům vám pomůže maximálně využít léčbu doxycyklinem.

Jak užívat doxycyklin pro nejlepší vstřebávání a účinnost

Správné užívání doxycyklinu je důležité, abyste z tohoto antibiotika pro svou pokožku získali co nejvíce. Zde je několik tipů pro optimální užívání:

  • Doxycyklin zapijte plnou sklenicí vody, abyste zvýšili vstřebávání a snížili podráždění.
  • Lék užívejte nalačno, nejméně 1 hodinu před jídlem nebo 2 hodiny po jídle, aby se co nejlépe vstřebával.
  • Krátce po podání dávky si nelehejte, abyste předešli podráždění a ulceraci jícnu.
  • Pokud se objeví žaludeční potíže, užívejte doxycyklin s jídlem. Vyhněte se však mléčným výrobkům, antacidům, železu nebo vitaminovým doplňkům v blízkosti doby podávání dávky.
  • Nikdy nežvýkejte, nedrťte ani nedělte tobolky s prodlouženým uvolňováním. Polykejte je celé.
  • Denní dávku užívejte každý den ve stejnou dobu, abyste si udrželi konstantní množství léku v těle.
  • Pokračujte v užívání doxycyklinu po dobu doporučenou lékařem i po zlepšení akné nebo příznaků.
  • Používejte ochranu proti slunci a vyhněte se dlouhodobému pobytu na slunci, abyste předešli fototoxickým reakcím.
  • Pokud vynecháte dávku, užijte ji co nejdříve. Pokud se však blíží další plánovaná dávka, vynechanou dávku vynechejte a pokračujte v pravidelném rozvrhu.
  • Informujte svého lékaře o všech dalších lécích, které užíváte, abyste se vyhnuli potenciálně škodlivým interakcím s doxycyklinem.

Dodržování těchto pokynů poskytuje nejlepší šanci, že léčba doxycyklinem úspěšně zlepší stav vaší kůže.

Jak dlouho můžete bezpečně užívat doxycyklin?

Doxycyklin je při správném užívání účinným antibiotikem na mnoho kožních infekcí a akné. Jak dlouho lze však doxycyklin bezpečně užívat?

U těžkého akné se doxycyklin obvykle předepisuje na 12-16 týdnů. Dlouhodobé užívání po uplynutí této doby se nedoporučuje, protože bakterie se stávají rezistentními.

U rosacey lze doxycyklin užívat o něco déle - obvykle 16 až 24 týdnů. Po několika měsících však může ztratit účinnost.

U ostatních bakteriálních kožních infekcí je standardem 7 až 14denní léčba. Delší užívání je spojeno s nežádoucími účinky a rezistencí na antibiotika.

V některých případech mohou někteří poskytovatelé předepsat dlouhodobější doxycyklin v nižších subantimikrobiálních dávkách. Tato kontroverzní praxe však vyžaduje velmi pečlivé sledování.

Je důležité neužívat doxycyklin déle, než je předepsáno. Dodržování délky léčby doporučené poskytovatelem nabízí nejlepší šanci na zlepšení bez nebezpečí dlouhodobého užívání.

Pokud se příznaky během užívání doxycyklinu zhorší nebo přetrvávají, vraťte se samozřejmě k lékaři, který vám přípravek předepsal, a nechte se znovu vyšetřit. K úplnému vyřešení vašeho stavu může být zapotřebí další nebo alternativní léčba.

Závěr - doxycyklin lze bezpečně užívat po omezenou dobu pod lékařským dohledem. Dlouhodobé užívání však vyžaduje mimořádnou péči a sledování, aby se předešlo rezistenci a toxicitě. Řiďte se doporučením svého lékaře ohledně dávkování.

Proč je doxycyklin na akné účinnější než jiná antibiotika?

Doxycyklin se často používá místo jiných antibiotik, jako je minocyklin nebo tetracyklin, k léčbě akné. V čem je doxycyklin účinnější? Existuje několik klíčových výhod:

Široké spektrum - Doxycyklin působí proti široké škále bakterií způsobujících akné, jako je P. acnes, Staph aureus a další. Jeho široké spektrum účinku pokrývá více potenciálních patogenů.

Baktericidní - Doxycyklin bakterie přímo zabíjí, nikoli pouze zpomaluje jejich růst jako bakteriostatická antibiotika. To vede k lepšímu odstranění lézí akné.

Protizánětlivý - kromě antibakteriálních účinků má doxycyklin i protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají snižovat zarudnutí a otok akné. Ostatní tetracykliny působí méně protizánětlivě.

Komedolytický - Doxycyklin mírně snižuje produkci mazu mazovými žlázami. Méně kožního mazu znamená menší pravděpodobnost ucpání pórů, což snižuje výskyt lézí akné.

Dobrá tkáňová distribuce - doxycyklin dosahuje ve srovnání s dřívějšími tetracykliny vyšších koncentrací v kůži, mazových žlázách a vlasových folikulech, kde vzniká akné.

Dávkování jednou denně - dlouhý poločas doxycyklinu umožňuje podávání jednou denně. To zlepšuje adherenci oproti antibiotikům, která vyžadují více denních dávek.

Snášenlivost - Doxycyklin má relativně nízký výskyt žaludečních potíží, nevolnosti nebo jiných nežádoucích účinků, které mohou omezovat compliance s jinými tetracykliny.

Díky svým jedinečným výhodám je doxycyklin často antibiotikem první volby u středně těžkého až těžkého zánětlivého akné. Jeho správné užívání poskytuje nejlepší šanci na výrazné zlepšení.

Můžete při užívání doxycyklinu pít alkohol?

Doxycyklin a alkohol se obecně dobře nemíchají. Pití alkoholu při užívání doxycyklinu může zhoršit nežádoucí účinky, snížit účinnost antibiotika a poškodit žaludek nebo jícen.

Tady jsou základní informace:

  • Konzumace alkoholu může zhoršit běžné nežádoucí účinky doxycyklinu, jako je nevolnost, závratě, bolesti hlavy a žaludku. Může také zvýšit riziko zvracení.
  • Doxycyklin způsobuje mikroulcerace a záněty jícnu a žaludku. Alkohol dále dráždí trávicí trakt a může způsobit krvácení a vředy.
  • Alkohol zhoršuje úsudek, což může způsobit vynechání dávky antibiotik a snížení compliance.
  • Hojné pití může zhoršit schopnost jater odstraňovat léky z těla. Doxycyklin se tak může hromadit v nadměrných množstvích, což zvyšuje nežádoucí účinky.
  • Některé důkazy ukazují, že alkohol snižuje hladinu doxycyklinu v krvi, což může snižovat jeho účinnost.

Závěr - během užívání doxycyklinu a několik dní po ukončení léčby je nejlepší vyhnout se pití alkoholu. Kombinace těchto dvou látek je riziková.

Příležitostné lehké pití během krátkodobého užívání doxycyklinu však může být povoleno. Omezte se na jeden nápoj denně, ideálně užitý 1-2 hodiny po dávce antibiotika. Před konzumací jakéhokoli alkoholu s doxycyklinem se však nejprve poraďte se svým ošetřujícím lékařem.

Často kladené otázky o doxycyklinu a kůži:

Zde jsou odpovědi na některé časté otázky týkající se užívání doxycyklinu při kožních onemocněních:

Za jak dlouho se dostaví výsledky léčby doxycyklinem?

Může to trvat 4-8 týdnů

Jaké jsou rozdíly mezi doxycyklin hyclate a doxycyklin monohydrátem?

Doxycyklin hyclate a doxycyklin monohydrát jsou perorální formy antibiotika doxycyklinu. Hlavní rozdíl je:

  • Doxycyklin hyclate je lépe rozpustný, takže se ve srovnání s monohydrátem vstřebává ze střeva o něco snadněji a rychleji.
  • Monohydrát doxycyklinu je méně rozpustný. Vstřebávání je pomalejší, takže zůstává v těle o něco déle.
  • Doxycyklin hyclate vyžaduje dvě denní dávky, zatímco doxycyklin monohydrát potřebuje pouze jednu denní dávku kvůli svému delšímu poločasu rozpadu.
  • Při léčbě kožních onemocnění, jako je akné, růžovka a bakteriální infekce, jsou obě formy považovány za stejně účinné. Monohydrát je často upřednostňován pro snadnější dávkování jednou denně.

Mohu při užívání doxycyklinu chodit na slunce?

Během užívání doxycyklinu můžete krátce pobývat na slunci, ale musíte dodržovat bezpečnostní opatření:

  • 20-30 minut před pobytem na slunci použijte širokospektrální opalovací krém s ochranným faktorem SPF 30 nebo vyšším. Opětovně se natírejte nejméně každé 2 hodiny.
  • Pokud je to možné, noste ochranný oděv, jako jsou klobouky se širokou krempou, sluneční brýle a dlouhé rukávy/kalhoty.
  • Vyhýbejte se slunci v době jeho největší intenzity mezi 10. a 14. hodinou. Vyhledávejte stín.
  • Buďte obzvláště opatrní v blízkosti vody, sněhu nebo písku, protože odrážejí UV záření.
  • Dbejte na opatrnost i v zamračených dnech, protože UV záření stále proniká dovnitř.

Přestane doxycyklin na akné po určité době účinkovat? Proč?

Ano, doxycyklin u mnoha lidí ztrácí účinnost na akné po 3-6 měsících. Existuje několik důvodů:

  • Bakterie způsobující akné, jako je Propionibacterium acnes, se mohou po delším užívání stát vůči doxycyklinu rezistentní, čímž se antibiotikum stane neúčinným.
  • Doxycyklin neřeší základní hormonální faktory, které přispívají ke vzniku akné. Jeho antibakteriální účinky léčí pouze část problému.

Z těchto důvodů doxycyklin nejlépe funguje krátkodobě spolu s dalšími způsoby léčby akné, jako jsou například lokální retinoidy. Není to samostatný lék.

Může doxycyklin hyclate léčit plísňové akné?

Ne, doxycyklin hyclate nemůže přímo léčit plísňové akné. Plísňové akné je způsobeno přemnožením kvasinek Malassezia na kůži, nikoli bakterií. Doxycyklin léčí pouze bakteriální infekce. Na plísňové akné jsou potřeba lokální nebo perorální protiplísňové léky. Doxycyklin však může být někdy stále krátkodobě používán ke snížení sekundární bakteriální infekce a zánětu spojeného s plísňovými lézemi akné.

Del Rosso, J. Q. (2017). Perorální doxycyklin v léčbě acne vulgaris: současný pohled na klinické použití a nejnovější poznatky. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, 10(6), 19.

van Zuuren, E. J., Fedorowicz, Z., & Carter, B. (2015). Léčba acne vulgaris založená na důkazech: aktualizovaný systematický přehled. JAMA dermatology, 151(10), 1135-1137.

Jones, T. M., Smith, A., Fleming, C., & Voegeli, D. (2019). Tetracykliny u rosacey. Cochrane Database of Systematic Reviews, (8).

Fischer, A. H., Haskin, D., & Okoye, G. A. (2017). Vzorce antimikrobiální rezistence u lézí pyodermie. International journal of dermatology, 56(1), 80-83.

Layton, A. M. (2016). Fotosenzitivita způsobená léky. Australian prescriber, 39(4), 131.

Koçak, M., Koçak, T., Akdeniz, S., & Vahaboğlu, H. (2002). Porovnání dvou derivátů doxycyklinu, monohydrátu doxycyklinu a hydrochloridu doxycyklinu, v léčbě acne vulgaris. European Journal of Dermatology, 12(3), 253-256.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?