Způsobuje alkohol akné?

Published:

Akné je běžné kožní onemocnění, které postihuje lidi všech věkových kategorií. Akné je nejčastěji spojováno s dospívajícími a hormonálními změnami v pubertě, ale mnoho dospělých se s ním potýká i v dospělosti. To vede mnoho lidí trpících akné k tomu, aby se ptali, co způsobuje a zhoršuje jejich pupínky, a doufali, že získají lepší kontrolu nad svou pletí. Jedním z častých viníků, kteří jsou často obviňováni ze vzniku akné, je alkohol.

Opravdu způsobuje pití alkoholu akné? Čtěte dál a dozvíte se pravdu o souvislosti mezi konzumací alkoholu a akné.

Způsobuje alkohol akné

Jak souvisí akné a alkohol?

Mnoho lidí v souvislosti s výskytem akné rychle ukazuje prstem na alkohol. Poté, co se po noci plné alkoholu objeví nové pupínky, se zdá, že příčina a následek jsou zřejmé. Je však konzumace alkoholu skutečně na vině zhoršení akné? Nebo mohou být ve hře i jiné faktory?

Vztah mezi pitím alkoholu a akné je komplikovaný. Existuje několik různých způsobů, jak může alkohol negativně ovlivnit akné, ale samotný alkohol přímo nezpůsobuje vznik pupínků. Konzumace alkoholu však může u některých jedinců akné zhoršovat a prodlužovat.

Alkohol a zánět

Jedním ze způsobů, jak může alkohol akné zhoršit, je vyvolání zánětu. Léze akné vznikají, když se póry ucpou přebytečným olejem a odumřelými kožními buňkami. To vytváří ideální prostředí pro množení bakterií p. acnes a způsobuje zánět.

Pití alkoholu, zejména ve velkém množství, způsobuje záněty v celém těle. Tento systémový zánět může pupínky ještě více zanítit a způsobit jejich zvětšení a bolestivost.

Alkohol, krevní cukr a hormony

Konzumace alkoholických nápojů způsobuje vzestupy a poklesy hladiny cukru v krvi. Zvyšuje také hladinu některých hormonů a snižuje hladinu jiných. Tyto výkyvy mohou u některých lidí nadměrně stimulovat mazové žlázy a zvyšovat výskyt akné.

Alkohol a spánek

Konzumace alkoholu ovlivňuje kvalitu spánku tím, že mění jeho architekturu. Pití před spaním ztěžuje upadnutí do hlubších, regeneračních fází spánku. Špatný spánek je podle výzkumu spojen se zhoršováním akné. Nedostatek kvalitního spánku vede ke zvýšené zánětlivosti a vyšší hladině stresových hormonů, což obojí přispívá ke vzniku akné.

Alkohol a dehydratace

Alkohol je diuretikum, což znamená, že tělo ztrácí více tekutin, než přijímá. Dehydratace negativně ovlivňuje všechny typy pleti, zanechává pleť matnou a podporuje vznik nových ložisek akné.

Jaké druhy alkoholických nápojů nejčastěji způsobují akné?

Ne všechny alkoholické nápoje působí na pokožku stejně. Některé nápoje jsou více komedogenní (ucpávají póry) a více dehydratují než jiné. Podívejte se, které druhy alkoholu jsou pro pleť se sklonem k akné nejproblematičtější:

  • Pivo - Pivo je plné jednoduchých sacharidů a cukrů, které způsobují výkyvy hladiny cukru v krvi a hormonů. Kvasnice a lepek obsažené v pivu mohou také podporovat záněty.
  • Sladké míchané nápoje - předem namíchané koktejly, jako jsou margarity a daiquiri, jsou plné cukru. Vysoký obsah cukru vede k prudkému nárůstu inzulínu a androgenních hormonů, což zvyšuje produkci oleje.
  • Tmavé likéry - tmavé lihoviny, jako je bourbon, rum, brandy a whisky, mají vysoký obsah kongenerů. Kongenery jsou těkavé sloučeniny, které způsobují záněty a příznaky kocoviny.
  • Suchá vína - Suchá červená a bílá vína mají obvykle nižší obsah cukru a sacharidů než pivo nebo míchané nápoje. Obsahují také antioxidanty, jako je resveratrol, které působí proti zánětům.

Obecně platí, že čiré nápoje, jako je vodka, tequila a gin, zhoršují akné méně než tmavé nápoje. Záleží však také na tom, jaké míchací prostředky se do koktejlů přidávají. Jednoduché kombinace, jako je vodka se sodou nebo gin s tonikem, jsou pro čistou pleť lepší volbou.

Kolik alkoholu způsobuje akné?

U většiny lidí je nepravděpodobné, že by mírná konzumace alkoholu způsobila výrazné vzplanutí akné. Ti, kteří se již potýkají s častým výskytem akné, mohou zjistit, že jakékoli množství alkoholu jejich akné zhoršuje. To se u každého jednotlivce značně liší.

Nadměrné pití a konzumace alkoholu podporuje zánět a hormonální změny, které akné zhoršují. Omezení konzumace alkoholu na 1-2 porce 1-2krát týdně pravděpodobně ve většině případů akné výrazně nezhorší.

Zde je několik obecných doporučení ohledně množství alkoholu, které by mohlo vyvolat vznik akné:

  • Ženy: Více než 4 nápoje za den nebo 8 nápojů týdně
  • Muži: Více než 5 nápojů za jeden den nebo 15 nápojů za týden.

Důležitou roli samozřejmě hrají individuální faktory. Genetika, životní návyky, strava, úroveň stresu a typ pleti mohou ovlivnit, jak moc konzumace alkoholu zhoršuje akné. Věnujte pozornost tomu, jak vaše vlastní pleť reaguje po vypití různého množství alkoholu.

Tipy pro prevenci výskytu akné způsobeného alkoholem

Mnoho lidí se nechce úplně vzdát pití, aby si udrželi čistou pleť. Zde je několik tipů, jak zabránit vzplanutí akné způsobenému alkoholem:

  • Držte se čirých lihovin - vodka, gin, stříbrná tequila a další destilované lihoviny jsou méně náchylné k výronům než pivo, víno nebo tmavé likéry.
  • Vyhněte se sladkým míchaným nápojům - Vynechejte sladké džusy, limonády a sirupy v míchaných nápojích. Jako míchátka volte sodovou vodu, tonik nebo limetkovou šťávu.
  • Střídejte alkoholické a nealkoholické nápoje - mezi každým alkoholickým nápojem si dejte sklenici vody, abyste zůstali hydratovaní.
  • Omezte se na maximálně 2 nápoje - konzumace více než 2 porcí alkoholu najednou může vyvolat zvýšenou produkci oleje a zánět.
  • Užívejte probiotika - probiotika mohou pomoci čelit narušení střevního mikrobiomu způsobeného alkoholem.
  • Čištění pleti a hydratace před spaním - Před spaním si odstraňte make-up a důkladně si umyjte obličej. Naneste výživný noční krém.
  • Dodejte siantioxidanty - Jezte hodně ovoce, zeleniny a potravin bohatých na antioxidanty, které obsahují vitamin C, a bojujte tak proti zánětům.

Uvědomění si vlivu alkoholu na pleť a preventivní opatření mohou pomoci udržet pleť se sklonem k akné čistou. Pokud však výsevy přetrvávají, může být nutné omezit nebo zcela vyloučit pití alkoholu.

Souhrn

Může pití alkoholu způsobit vznik akné? Tento vztah je složitý, ale zdá se, že existuje souvislost mezi konzumací alkoholu a zhoršením akné.

Pití alkoholu vede ke zvýšeným zánětům, kolísání hladiny cukru v krvi, hormonálním změnám a dehydrataci - to vše může akné zhoršovat. Nárazové a silné pití alkoholu je pravděpodobnějším spouštěčem akné než mírné pití.

Alkohol sám o sobě sice akné přímo nezpůsobuje, ale u náchylných jedinců může zhoršit již existující akné. Věnujte pozornost tomu, jak reaguje vaše vlastní pleť, abyste zjistili, zda alkohol přispívá ke vzniku vašich akné. Podnikněte kroky k prevenci akné způsobeného alkoholem tím, že si budete vybírat čiré nápoje, zůstanete hydratovaní a omezíte celkovou konzumaci.

I když u některých lidí může hrát alkohol roli při vzniku akné, akné nakonec vzniká jako důsledek mnoha vnitřních a vnějších faktorů. Nesvádějte každý pupínek pouze na své pití alkoholu. Místo toho zaujměte k léčbě akné holistický přístup, který se zabývá stravou, životním stylem, genetikou, stresem a dalšími faktory. Spolupracujte s dermatologem a vytvořte si režim boje proti akné přizpůsobený vašim jedinečným potřebám.

Díky správné péči o pleť, zdravému životnímu stylu a přírodním lékům na akné nebo lékům na předpis se můžete těšit z čisté pleti s občasným pitím, pokud se tak rozhodnete. Alkohol nemusí být překážkou pro vaši vysněnou pleť.

Často kladené otázky o alkoholu a akné

Způsobuje pití alkoholu častější výskyt akné?

Alkohol sám o sobě akné přímo nezpůsobuje. Konzumace alkoholu však může u některých lidí zhoršit stávající akné v důsledku zvýšeného zánětu, kolísání hladiny cukru v krvi, hormonálních změn a dehydratace způsobené pitím. Nárazové a silné pití alkoholu má silnější souvislost se vzplanutím akné.

Proč někteří lidé po požití alkoholu propuknou?

Alkohol u některých jedinců zvyšuje hladiny androgenů, inzulínu a zánětlivých markerů. To může nadměrně stimulovat mazové žlázy, vést k nadměrné produkci kožního mazu a způsobovat záněty. U lidí se sklonem k akné se po požití alkoholu častěji objevují pupínky.

Záleží na druhu alkoholu, pokud jde o akné?

Ano, některé druhy alkoholických nápojů mohou akné zhoršovat kvůli obsahu sacharidů, cukru a kongenerů. Pivo, sladké míchané nápoje a tmavé likéry, jako je whisky, bývají nejvíce komedogenní. Čiré likéry jako vodka a gin nebo suchá vína mají menší pravděpodobnost, že způsobí akné.

Je pro vaši pleť horší víno nebo pivo?

Pivo je obecně aknegennější než víno, protože obsahuje více sacharidů, kvasnic a lepku. Suchá vína jsou však pro pleť se sklonem k akné vhodnější než sladká vína, a to díky nižšímu obsahu cukru.

Může alkohol pomoci při léčbě akné?

Ne, alkohol by se nikdy neměl nanášet přímo na pokožku. Může pokožku nadměrně vysušit, způsobit podráždění a zánět a celkově zhoršit akné. Vždy používejte přípravky na akné určené k aplikaci na obličej.

Způsobuje konzumace alkoholu jizvy po akné?

Ne, jizvy vznikají při hojení lézí akné, nikoli přímo v důsledku pití alkoholu. Alkohol však může zhoršit zánětlivé léze akné, které zvyšují riziko trvalého zjizvení. Je důležité akné správně léčit, aby se předešlo vzniku jizev.

Měli byste se vyhýbat alkoholu, pokud máte akné?

Pokud máte akné, není nutné se alkoholu zcela vyhýbat, ale klíčová je umírněnost. Omezte konzumaci na maximálně 1-2 nápoje denně, vybírejte si čiré nápoje, zůstaňte hydratovaní a věnujte pozornost tomu, jak vaše pleť reaguje. Vyhněte se nárazovému pití.

Jak nejlépe předcházet akné po pití?

Abyste předešli vzniku akné způsobeného alkoholem, používejte čistý alkohol, jako je vodka a gin, vyhýbejte se sladkým míchaným nápojům, střídejte alkoholické a nealkoholické nápoje, pijte hodně vody, užívejte probiotika a dodržujte pravidelnou péči o akné.

Zbaví vás vynechání alkoholu akné?

Vyřazení alkoholu může u některých lidí pomoci zlepšit akné, ale roli hrají i další faktory, jako je genetika, strava, stres a hormony. U mírných pijáků je nepravděpodobné, že by samotné vyřazení alkoholu akné zcela vyřešilo. Nejlepší je kombinovaný přístup.

Měli byste přestat pít alkohol, pokud užíváte isotretinoin?

Ano, během užívání isotretinoinu byste se měli zcela vyhnout alkoholu kvůli toxicitě léku pro játra. Kombinace isotretinoinu a alkoholu zvyšuje riziko závažného poškození jater. Vždy se řiďte doporučeními svého dermatologa.

Může alkohol způsobit akné v pozdějším věku nebo v dospělosti?

Ano, akné u mnoha lidí přetrvává i po pubertě. Hormonální výkyvy, záněty a další faktory mohou u osob se sklonem k akné vyvolat jeho propuknutí v dospělosti v souvislosti s konzumací alkoholu.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?