Jaký nedostatek vitamínů způsobuje akné?

Published:

Akné je jedním z nejčastějších kožních onemocnění, které postihuje 85 % lidí ve věku 12-24 let. Nejčastěji se vyskytuje u dospívajících, ale u některých lidí může akné přetrvávat až do dospělosti. Charakteristické pupínky a skvrny akné jsou způsobeny řadou faktorů, včetně hormonálních výkyvů, genetiky, stresu a stravy. Jedním z dietních faktorů, který je s akné silně spojen, je nedostatek vitamínů. Jaký nedostatek vitamínů tedy způsobuje akné?

Jaký nedostatek vitamínů způsobuje akné

Nedostatek vitaminu A může přispět ke vzniku akné

Vitamin A je důležitý pro zdravý růst a výměnu kožních buněk. Při nedostatku vitaminu A se mohou kožní buňky slepovat a shlukovat, což blokuje folikuly a vede ke vzniku akné. Nedostatek vitaminu A také způsobuje nadměrnou tvorbu keratinu, bílkoviny, která může ucpávat vlasové folikuly.

Několik studií zjistilo souvislost mezi nízkou hladinou vitaminu A a zvýšenou závažností akné:

  • Studie na 100 pacientech s akné zjistila, že ti s nejtěžšími projevy akné měli nejčastěji nízkou hladinu vitaminu A. U pacientů, kterým byl vitamin A podáván, došlo ke klinickému zlepšení akné.
  • Jiná studie zjistila, že nedostatek vitaminu A ve stravě je spojen s ucpanými folikuly a zvýšenou produkcí kožního mazu u pacientů s akné.
  • Nízká hladina vitaminu A v krvi korelovala s výskytem a závažností akné u mladých dospělých v jiné studii.

Důkazy tedy jasně ukazují, že nedostatek vitaminu A se zřejmě podílí na vzniku a závažnosti akné. Zajištění dostatečného množství vitaminu A ve stravě může pomoci předcházet a léčit akné.

Jak vitamin A pomáhá předcházet akné?

Vitamin A podporuje několik funkcí, které udržují pleť čistou a bez akné:

Podporuje normální růst a obrat buněk

Vitamin A pomáhá regulovat růst a výměnu buněk ve vnější vrstvě pokožky (epidermis). Tím zabraňuje hromadění odumřelých kožních buněk, které mohou ucpávat póry. Umožňuje také normální vylučování poškozených buněk.

Snižuje tvorbu mazu

Jednou z příčin vzniku akné je nadměrná produkce kožního mazu mazovými žlázami. Vitamin A pomáhá regulovat tvorbu kožního mazu, čímž zabraňuje tvorbě mastnoty, která ucpává póry.

Snižuje zánět

Akné zahrnuje zánět v okolí ucpaných vlasových folikulů. Vitamin A jako antioxidant pomáhá tuto zánětlivou reakci zmírnit. Jeho protizánětlivé vlastnosti mohou zmírnit zarudnutí a otok pupínků.

Reguluje keratin

Keratin je strukturální bílkovina v kůži, která se při nedostatku vitaminu A může hromadit a blokovat vlasové folikuly. Regulací keratinu zabraňuje vitamin A ucpávání vlasových folikulů.

Díky těmto mechanismům podporuje dostatečný příjem vitaminu A čistou a zdravou pleť odolnou vůči akné. Její nedostatek vede ke změnám, které podporují vznik akné.

Jaké jsou dobré zdroje vitaminu A v potravinách?

Nejlepším způsobem, jak získat vitamin A, je strava. Mezi potraviny bohaté na preformovaný vitamin A (retinol) patří:

  • Hovězí játra
  • Oleje z rybích jater
  • Vejce
  • Sleď
  • Mléko a mléčné výrobky
  • Losos
  • Červený palmový olej

Listová zelenina, mrkev, sladké brambory a další oranžová/žlutá zelenina poskytují provitamin A ve formě beta-karotenu. Beta-karoten musí být v těle přeměněn na retinol, aby mohl být využit.

Pro uspokojení potřeby se snažte získat alespoň 700 mikrogramů (mcg) RAE (ekvivalentů aktivity retinolu) vitaminu A denně z potravy. U osob s akné nebo jinými kožními onemocněními může být pro léčebný účinek potřeba vyšší příjem.

Doplňky vitaminu A pro léčbu akné

V některých případech lze jako léčbu středně těžkého až těžkého akné použít vysoké dávky doplňků vitaminu A. Syntetické verze jako retinol a kyselina retinová působí lokálně i perorálně.

Doplňky vitaminu A by však měly být při léčbě akné používány pouze pod lékařským dohledem kvůli riziku toxicity vysokých dávek. Pro běžné udržování dostatečného stavu vitaminu A jsou nejlepší potravinové zdroje.

Další vitamíny pro zdravou pleť a prevenci akné

Ačkoli nedostatek vitaminu A má nejpřímější souvislost s akné, ostatní vitaminy podporují zdraví pokožky a mohou hrát určitou roli.

Vitamin E

Vitamin E je silný antioxidant, který chrání kožní buňky před oxidačním poškozením způsobeným UV zářením, znečištěním a dalšími faktory. Snižuje také záněty. Mezi jeho zdroje patří ořechy, semena, rostlinné oleje a celozrnné produkty.

Vitamin C

Vitamin C je nezbytný pro tvorbu kolagenu a antioxidační ochranu pokožky. Citrusové plody, bobulovité ovoce, papriky a brokolice poskytují tuto základní živinu.

Vitamin B3 (niacin)

Studie ukazují, že podávání vysokých dávek niacinu může zlepšit stav akné a zmírnit jizvy na kůži tím, že snižuje zánět. Dávky vyšší než RDI by však měly být pod lékařským dohledem.

Vitamin D

Tento vitamin reguluje růst a obměnu epitelových buněk. Sluneční světlo běžně pokrývá potřebu vitaminu D, ale jeho nedostatek je běžný. Mezi zdroje vitaminu v potravinách patří mořské plody, vaječné žloutky a obohacené mléčné výrobky.

Ačkoli zdraví pokožky ovlivňuje mnoho živin, nedostatek vitaminu A má nejvýznamnější vliv na vznik akné. Zajištění dostatečného příjmu z přirozených potravinových zdrojů může pomoci udržet čistou pleť odolnou vůči vzniku pupínků. V některých případech mohou být ke zvládnutí středně závažného až závažného akné předepsány vedle jiných léčebných postupů i vysoké dávky doplňků vitaminu A. Pro pokrytí každodenní potřeby vitaminu A jsou však nejvhodnější přírodní zdroje potravy.

Často kladené otázky o nedostatku vitamínů a akné

Stále máte otázky ohledně toho, jak nedostatek vitamínů přispívá ke vzniku akné? Zde jsou odpovědi na některé časté otázky:

Může nedostatek vitaminu D způsobit akné?

Přestože nízká hladina vitaminu D může akné zhoršovat, většina výzkumů nezjistila přímou souvislost mezi hladinou vitaminu D a vznikem akné. Nedostatek vitaminu A má zřejmě nejsilnější vztah k akné ze všech vitaminů.

Způsobuje nedostatek zinku akné?

Některé studie naznačují, že doplňování zinku může pomoci při léčbě těžkého akné. Důkazy, které by spojovaly samotný nedostatek zinku s akné, jsou však slabé. Pokud je nízká hladina zinku způsobena celkově špatnou výživou, může k problémům s pletí přispívat více nedostatků.

Může užívání multivitamínu pomoci při akné?

Vyvážený multivitamín vám pomůže doplnit případné nedostatky živin ve stravě a zajistit jejich dostatečný příjem. Nemusí však stačit k odstranění konkrétního nedostatku, který přispívá k těžkému akné a který vyžaduje vyšší terapeutické dávky konkrétního vitaminu.

Pomohou doplňky vitaminu C zbavit se akné?

Vitamin C podporuje tvorbu kolagenu a chrání pokožku před oxidačním poškozením, což může nepřímo pomoci při vzniku akné. Existují však jen omezené důkazy, že samotné doplňky vitaminu C vyléčí akné, zejména bez řešení dalších nedostatků, jako je vitamin A.

Jaké nedostatky ve výživě způsobují cystické akné?

Závažné formy akné, jako je cystické akné, jsou často ovlivněny hormonálními faktory, ale určitou roli může hrát i nedostatek vitamínů. K cystickému akné může přispívat zejména nízká hladina vitaminů A a D. Náprava jejich nedostatku může pomoci.

Vyvážená a na živiny bohatá strava je velmi důležitá pro to, abyste pleti dodali vitamíny, které potřebuje k tomu, aby zůstala čistá a bez skvrn. Mezi hlavní nedostatky, na které je třeba dávat pozor, patří vitaminy A, C, D, E a B3, které podporují optimální růst a výměnu kožních buněk, tvorbu kožního mazu a úroveň zánětů. Nejvíce důkazů o přímém vztahu mezi nedostatkem vitaminu A a vznikem a závažností akné je právě u tohoto vitaminu.

Často kladené otázky o nedostatku vitamínů a akné

Jaká je přesně souvislost mezi nedostatkem vitaminu A a akné?

Vitamin A je důležitý pro regulaci růstu a výměny buněk ve vnější vrstvě kůže (epidermis). Při nedostatku vitaminu A dochází k hromadění odumřelých kožních buněk, které mohou ucpávat póry a způsobovat kožní léze. Způsobuje také zvýšenou produkci keratinu, strukturálního proteinu, který může při nadměrné produkci ucpávat vlasové folikuly. Nedostatek vitaminu A narušuje tvorbu kožního mazu a normální vylučování kožních buněk, což vytváří ideální prostředí pro rozvoj bakterií způsobujících akné.

Jak častý je nedostatek vitaminu A?

Nedostatek vitaminu A je v rozvinutých zemích vzácný, ale častější je v rozvojových zemích, kde je podvýživa běžná. I ve vyspělých zemích může dojít k mírnému nedostatku, pokud lidé nejedí dostatek potravin bohatých na vitamin A. Nedostatek je pravděpodobnější při restriktivní stravě s nedostatkem tuků a živočišných potravin obsahujících preformovaný vitamin A.

Jaké jsou nejlepší zdroje vitaminu A v potravinách?

Předtvořený vitamin A (retinol) se nachází v živočišných potravinách, jako jsou hovězí játra, rybí játrový olej, vejce, sleď a mléčné výrobky. Rostlinné potraviny, jako jsou sladké brambory, mrkev, špenát a další zelené listy, poskytují karotenoidy provitaminu A, například beta-karoten. Ty musí tělo přeměnit na retinol, aby je mohlo využít.

Kolik vitaminu A potřebuji pro čistou pleť?

RDI pro vitamin A je 700mcg RAE (ekvivalentů aktivity retinolu) denně pro ženy a 900mcg pro muže. Osoby s akné nebo jinými kožními onemocněními mohou potřebovat vyšší množství pro dosažení léčebného účinku. Přídavky nad 2 500 mcg denně mohou způsobit toxicitu, takže příjem nad RDI by měl být pod lékařským dohledem.

Vyřeší užívání doplňků vitaminu A akné?

Ke zvládnutí středně těžkého až těžkého akné mohou být vedle jiných léčebných postupů předepsány vysoké dávky doplňků vitaminu A, jako je retinol nebo kyselina retinová. Doplňky vitaminu A by se však měly používat pouze pod lékařským dohledem kvůli riziku toxicity vysokých dávek. Pro každodenní potřebu se zaměřte na potravinové zdroje vitaminu A.

Jaké další vitamíny pomáhají při akné?

Ačkoli je nedostatek vitaminu A nejsilněji spojen s nedostatkem vitaminu A, zdraví pokožky podporují i další vitaminy, například vitamin C, E, B3 a D. Vitamin C napomáhá tvorbě kolagenu, vitamin E je antioxidant, vitamin B3 snižuje záněty a vitamin D reguluje růst a výměnu buněk. Pestrá strava s těmito vitaminy může pomoci předcházet akné, ale pravděpodobně sama o sobě nevyléčí závažné případy, aniž by se zároveň odstranil základní nedostatek vitaminu A.

Proč jsou při akné doporučovány potraviny bohaté na vitamin A a ne doplňky stravy?

Výzkumy ukazují, že vitamin A z přírodních potravinových zdrojů má příznivý vliv na akné, aniž by to bylo spojeno s riziky spojenými s užíváním megadávek doplňků stravy. Játra, rybí tuk, mléčné výrobky a barevné ovoce a zelenina poskytují vitamin A bezpečně spolu s dalšími živinami, které synergicky podporují čistotu pleti. Vysoké dávky syntetického vitaminu A by se měly používat pouze krátkodobě pod lékařským dohledem.

Co bych měla jíst, abych získala více vitaminu A pro čistou pleť?

Důraz klaďte na hovězí játra, rybí tuk, vejce, mléko, jogurty a sýry, které obsahují předem připravený vitamin A. Jezte hodně sladkých brambor, mrkve, špenátu, manga, rajčat a dalšího barevného ovoce a zeleniny, které obsahují karotenoidy provitaminu A. Do jídelníčku zařaďte také zdravé tuky, jako je olivový olej, ořechy a avokádo, které napomáhají vstřebávání vitaminu A. Strava bohatá na plnohodnotné potraviny vyživuje pokožku zevnitř.

Může k akné přispívat i nízká hladina vitaminu D?

Možná. Některé výzkumy naznačují, že nedostatek vitaminu D souvisí se zvýšeným zánětem a závažností akné. Vliv vitaminu D na akné se však zdá být slabší než vliv vitaminu A. Přesto může udržování dostatečného množství vitaminu D prostřednictvím slunečního záření, obohacených potravin a mořských plodů podpořit čistotu pleti.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?