Proč se každý den probouzím s novým pupínkem?

Published:

Probuzení a objevení nového pupínku na obličeji může být frustrující a matoucí. Odkud se vzal? Proč se stále objevuje?

Proč se každý den probouzím s novým pupínkem?

Pupínky, které se objeví přes noc nebo hned ráno, jsou často důsledkem dění pod povrchem kůže. Když pochopíte nejčastější příčiny, můžete se začít s častými pupínky vypořádávat.

Co způsobuje mé ranní pupínky?

Existuje několik hlavních viníků, kteří mohou přispívat ke vzplanutí akné po ránu:

Hormony

Hormonální výkyvy jsou velmi častou příčinou vyrážek. Změny hormonů zvyšují produkci oleje a zánětů, což zvyšuje náchylnost k ucpávání pórů a vzniku pupínků.

Některé specifické hormony, které ovlivňují vyrážku:

  • Androgeny - Mužské pohlavní hormony jako testosteron. Ženy je mají také, ale v menším množství. Vyšší hladiny mohou vést k vyrážkám.
  • Estrogen - vrcholí v období ovulace, což může způsobit vyrážku. Pokles hladiny estrogenu před začátkem menstruace může také vyvolat vznik pupínků.

Spánkové návyky

To, jak spíte, může ovlivnit zdraví vaší pleti. Nedostatek kvalitního spánku nebo ponocování narušuje přirozený cirkadiánní rytmus. Tato nerovnováha se může projevit na vaší pleti.

Spánkové návyky, které mohou způsobovat výpadky AM:

  • Nekonzistentní spánkový režim
  • Spaní na polštáři obličejem dolů
  • Nemytí obličeje před spaním
  • Spánek v make-upu nebo potu

Stres

Vysoká hladina stresu vede ke zvýšené produkci kortizolu, který způsobuje nadměrnou produkci oleje a záněty. V noci/ráno je hladina kortizolu nejvyšší, a proto se objevují pupínky.

Mastná pleť

Nadměrná tvorba kožního mazu je hlavní příčinou vzniku pupínků. Mastné typy pleti bývají nejvíce postiženy akné po ránu, protože olej vylučovaný během noci ucpává póry.

Bakterie

Akné vzniká, když se póry ucpou olejem, odumřelými kožními buňkami a bakteriemi. Bakterii Propionibacterium acnes se daří přes noc, a proto se pupínky mohou náhle objevit jako první.

Reakce produktu

Někdy jsou ranní pupínky reakcí na vlasové nebo pleťové přípravky aplikované před spaním. Pokud si všimnete, že se vám dělají pupínky, zkuste změnit noční rutinu.

Proč se pupínky objeví přes noc?

Když už jsme se věnovali běžným příčinám, možná vás zajímá, proč se tyto pupínky objevují z ničeho nic. Zde je několik informací o nočním cyklu pupínků:

Rozdělení se tvoří ve čtyřech klíčových fázích:

1. Ucpaný pór - přebytečný kožní maz, odumřelé kožní buňky a bakterie ucpávají vlasový folikul.

2. Zánět - Imunitní buňky detekují bakterie a způsobí otok stěny folikulu.

3. Zarudnutí a otok - zvyšuje se průtok krve do dané oblasti. Bílé krvinky bojují proti infekci, která způsobuje otok a zarudnutí.

4. Pustula - Ucpaný pór praskne a uvolní se hnis. Vytvoří se bílá nebo černá hlava.

Celý tento proces může trvat několik dní a probíhá hluboko pod povrchem kůže. Tvorbu pupínku můžete zjistit až v pozdějších fázích zánětu/opuchu.

Proto se zdá, že se pupínky objeví náhle přes noc! V předchozích dnech se pod vaší kůží rozpoutala dokonalá bouře.

Tipy na prevenci ranních pupínků

Nyní, když už víte, proč se pupínky přes noc objevují, vám přinášíme několik tipů, jak jim předcházet:

Zavedení jednotného nočního režimu

Chození do postele a vstávání ve stejnou dobu každý den pomáhá vyrovnávat hormony, takže se pleť méně mastí. Snažte se spát 7-9 hodin denně.

Umyjte si obličej ráno a večer

Dvojité čištění na noc odstraňuje nečistoty, olej, make-up a bakterie, takže póry zůstávají čisté. Ráno použijte jemný čisticí přípravek, abyste si udrželi svěží pleť.

Často měňte povlaky na polštáře

Odumřelá kůže a oleje se hromadí na povlaku na polštář a přenášejí se zpět do pokožky, kde ucpávají póry. Měňte je 2-3krát týdně.

Vyhněte se podráždění před spaním

Na noc se vyhýbejte drsným přípravkům, které mohou způsobit podráždění a záněty vedoucí k tvorbě pupínků.

Snížení stresu pomocí cvičení a meditace

Snížení stresu pomáhá normalizovat hladinu kortizolu a vyrovnat hormony pro čistou pleť.

Sledování stravy

Některé potraviny, jako jsou mléčné výrobky a sacharidy s vysokým glykemickým indexem, mohou vyvolat vyrážku. Veďte si potravinový deník, abyste zjistili, kdo je může způsobit.

V případě hormonálního akné mohou být k regulaci produkce oleje zapotřebí léky na předpis, jako jsou antikoncepční pilulky nebo retinoidy.

Kdy bych měl/a navštívit dermatologa?

Přetrvávající noční výsevy mohou signalizovat potřebu odborného ošetření. Navštivte certifikovaného dermatologa, pokud:

  • Ranní pupínky přetrvávají navzdory úpravě rutiny
  • Výsevy na tvářích, čelisti a krku jsou rozsáhlé
  • Akné je středně těžké až těžké s bolestivými cystami nebo uzlíky.
  • máte akné a nepravidelnou menstruaci nebo známky hormonální nerovnováhy.
  • Volně prodejné přípravky nezlepšují akné po 2 měsících každodenního používání.

Dermatolog má přístup k léčbě na předpis, která může odstranit příčiny opakujících se pupínků AM. Mezi oblíbené možnosti patří:

  • Perorální antikoncepce - antikoncepční pilulky pomáhají vyrovnávat hormony a snižují produkci oleje.
  • Spironolakton - lék na krevní tlak, který zpomaluje produkci oleje a snižuje hladinu testosteronu.
  • Izotretinoin - nejúčinnější lék na akné, izotretinoin, léčí akné tím, že snižuje sekreci oleje a zánět.
  • Lokální retinoidy - deriváty vitaminu A, jako je tretinoin, pomáhají odblokovat póry a zabraňují vzniku nových černých/bílých teček.

Výběr z nabídky

Probuzení s novým pupínkem vám může zkazit ráno. Porozumění běžným příčinám, jako jsou hormony, poloha během spánku, hygiena, bakterie, stres a typ pleti, vám však pomůže těmto otravným ranním pupínkům předcházet.

Věnujte pozornost svému nočnímu režimu. Dodržujte pravidelný spánkový režim, před spaním si dobře umyjte obličej, často měňte povlaky na polštáře a vyhýbejte se potenciálním dráždivým látkám. Zlepšit noční vyrážky může také zvládání stresu a vaše strava.

Pokud vaše ranní pupínky přetrvávají navzdory opatřením životního stylu, neprodleně navštivte dermatologa. Léčba akné na předpis je nejúčinnějším způsobem boje proti přetrvávajícímu hormonálnímu a zánětlivému akné. S odbornou pomocí můžete dát konečně sbohem ranním překvapením v podobě pupínků a těšit se z trvale čisté pleti!

Často kladené otázky týkající se probuzení s akné

Zajímá vás, proč se vám přes noc dělají pupínky? Nejste sami! Zde jsou odpovědi na některé časté otázky týkající se ranního akné:

Jaká je souvislost mezi akné a spánkem?

Vaše spánkové návyky mají rozhodně vliv na výskyt pupínků. Nedostatek spánku nebo nekonzistentní spánkový režim může narušit váš cirkadiánní rytmus. To vede k větší produkci oleje a zánětům. Spaní obličejem dolů vytváří tlak na pokožku a přenáší nečistoty a oleje z polštáře zpět na obličej, čímž ucpává póry.

Jak může noční pocení způsobit pupínky?

Přebytečný pot z převalování se mísí s olejem a odumřelými kožními buňkami, což vytváří ideální prostředí pro bakterie způsobující pupínky. Převlékání do čistého pyžama a mytí obličeje po nočním pocení může pomoci předcházet vzniku pupínků. Používání prodyšného bavlněného povlečení a lehkých přikrývek také snižuje pocení.

Může používání špinavých štětců na make-up způsobit ranní akné?

Ano! Při nesprávném čištění štětců na make-up se nečistoty, olej a bakterie přenášejí zpět na obličej při nanášení produktů. Tato usazenina ucpává póry, což vede k dalšímu vzniku akné. Hloubkově čistěte štětce pomocí čisticího prostředku na štětce nebo jemného šamponu alespoň jednou týdně.

Proč se mi pleť ve dnech, kdy cvičím, více dělá?

Pokud se ihned po cvičení neosprchujete, pot a oleje, které se při cvičení vytvoří, se zachytí pod kůží. Ty ucpávají póry a přes noc způsobují pupínky. Opláchněte se hned po tréninku a důkladně si umyjte obličej, aby cvičení nevyvolávalo tvorbu pupínků.

Jak zabráním tomu, aby přípravky na vlasy způsobovaly akné?

Vlasové gely, pěny a bezoplachové kondicionéry obsahují složky, které ucpávají póry. Pokud se vlasy v noci dotýkají obličeje, přenášejí se tyto produkty na pleť a způsobují ranní výtoky. Před spaním si dejte vlasy nahoru a umyjte si obličej/krk, abyste odstranili zbytky produktů.

Může prací prostředek nebo změkčovač prádla způsobit vyrážku?

Ano, obsahují drsné chemické látky, které se usazují na povlacích na polštáře a prostěradlech. Tyto dráždivé látky se během spánku dostávají na vaši pokožku a ucpávají póry. Používejte prací prostředky bez parfemace, určené pro citlivou pokožku. Vynechejte změkčovače tkanin, které snižují prodyšnost tkanin.

Proč se mi pleť přes noc více mastí?

Produkce kožního mazu v těle se řídí cirkadiánním rytmem a přirozeně se zvyšuje přes noc. Vyšší hladina mazu spolu s odumřelými kožními buňkami zvyšuje riziko ucpání pórů a ranního akné. Používání produktů na regulaci mastnoty před spaním pomáhá snížit noční tvorbu mastnoty.

Jak mohu zabránit vzniku výronů v masce?

Akné v místě, kde se maska nachází, se často nazývá "maskne". Teplo, vlhkost a tření pod maskou ucpává póry. Po použití masky si nezapomeňte umýt obličej. Jednorázové masky a vložky do masek mohou také pomoci zabránit vzniku pupínků maskne.

Kdy bych měl/a navštívit dermatologa?

Pokud máte silné a bolestivé akné, pokud vám po dvou měsících nepomohly volně prodejné přípravky nebo pokud má akné vliv na vaše sebevědomí, objednejte se na konzultaci. Dermatolog vám může předepsat léky na hormonální nebo zánětlivé složky chronického akné.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?