Způsobuje káva akné?

Published:

Káva. Pro mnohé z nás je nepostradatelnou součástí každodenní rutiny. Může však náš oblíbený nápoj s kofeinem ve skutečnosti způsobovat vyrážky?

Akné je běžné kožní onemocnění, které postihuje lidi všech věkových kategorií. Projevuje se různými formami, od černých a bílých teček až po zanícené červené pupínky.

Způsobuje káva akné

Akné má mnoho možných příčin, například hormony, genetiku a stres, ale jedním z často diskutovaných faktorů je strava. To přináší důležitou otázku:

Způsobuje káva akné?

V tomto příspěvku se budeme zabývat možnými souvislostmi mezi kávou a akné. Podíváme se na výzkum, zvážíme různé strany a dojdeme k jasnému závěru podloženému vědeckými poznatky a fakty.

Zde je stručný přehled toho, čím se budeme zabývat:

  • Debata o kávě a akné
  • Způsobuje kofein akné? Pohled na vědecké poznatky
  • Způsobují složky kávy akné?
  • Zhoršuje pití kávy akné?
  • Tipy pro pití kávy, pokud máte aknózní pleť

Na konci tohoto příspěvku budete vědět, jak káva ovlivňuje akné, a získáte vědecky podložené rady, jak zvládat kofeinové návyky, pokud máte sklony k akné.

Debata o kávě a akné

Pokud jste hledali informace o stravě a akné, pravděpodobně jste narazili na různé názory na kávu.

Někteří lidé tvrdí, že se jim po vynechání kávy vyčistila pleť. Jiní tvrdí, že jejich každodenní návyk na kávu akné vůbec nezhoršil.

Co se děje? Je káva nevinná, nebo je viníkem pupínků?

Tato debata existuje proto, že káva nebyla v souvislosti s akné příliš studována. Známe však několik klíčových informací.

Zde je přehled argumentů pro a proti kávě, pokud jde o akné:

Argumenty proti kávě:

  • Kofein způsobuje záněty, které mohou akné zhoršovat.
  • Káva může zvýšit hladinu cukru a inzulínu v krvi, což může způsobit akné.
  • Některé složky, jako je mléko a cukr, mohou způsobovat akné.

Případ pro kávu:

  • Žádné rozsáhlé studie přímo nespojují kávu s akné
  • Zdá se, že u většiny lidí nemá káva na akné zásadní vliv.
  • Omezení konzumace kávy samo o sobě jen zřídka odstraňuje akné

Jak vidíte, na obou stranách jsou spravedlivé argumenty. Která z nich má tedy pravdu?

Nejlepším způsobem, jak zjistit vliv kávy na akné, je prozkoumat konkrétní složky kávy - jako je kofein, mléčné výrobky a cukr - a jejich vliv na akné.

Začneme zkoumáním samotného kofeinu.

Způsobuje kofein akné? Pohled na vědecké poznatky

Kofein je hlavní účinnou látkou kávy, která je zodpovědná za povzbuzující a bdělý účinek.

Je to stimulant, který působí tak, že blokuje adenosinové receptory v mozku. Adenosin podporuje ospalost, takže jeho blokování vás udrží bdělé a při vědomí.

Co má ale kofein společného s akné? Existuje několik možných souvislostí.

Kofein může podporovat zánět

Akné vzniká, když se póry ucpou odumřelou kůží a oleji. To umožňuje kožním bakteriím, jako je P. acnes, množit se a způsobovat záněty.

Výzkumy ukazují, že kofein může zvyšovat zánět v celém těle.

Například studie z roku 2015 v časopise Journal of Physiology zjistila, že konzumace kofeinu zvyšuje některé zánětlivé markery, jako je IL-6 a IL-1β, a to jak u štíhlých, tak u obézních žen.

Teoreticky tedy kofein může podněcovat zánětlivé procesy spojené s akné tím, že zvyšuje množství zánětlivých chemických látek. To však zatím nebylo konkrétně prokázáno ve výzkumu akné u lidí.

Kofein může zvýšit hladinu kortizolu a inzulínu

Kofein aktivuje sympatický nervový systém, který je součástí stresové reakce "bojuj nebo uteč". To vede ke zvýšení hladiny hormonů, jako je kortizol a adrenalin.

Vysoká hladina kortizolu prodlužuje zánět a souvisí s akné. Některé výzkumy také spojují akné s vysokou hladinou inzulínu, kterou může kofein také zvyšovat.

Studie však ukazují, že kofein pouze dočasně zvyšuje hladinu kortizolu a inzulínu u lidí, kteří ho pravidelně nekonzumují.

Vaše tělo si při obvyklém příjmu kofeinu vytvoří toleranci na jeho účinky. U pijáků kávy je tedy méně pravděpodobné, že kofein bude denně ovlivňovat hormony související s akné.

Celkově lze říci, že kofein může hrát teoretickou roli při vzniku akné tím, že zvyšuje zánět, kortizol a inzulín. Současný výzkum však zatím nedokáže jednoznačně říci, zda má u většiny lidí reálný vliv na vznik akné.

Nyní se podíváme na to, jakou roli hrají další látky obsažené v kávě, jako je mléko a cukr.

Způsobují složky kávy akné?

Káva sama o sobě má přirozeně nízký glykemický index. Ale to, co do kávy přidáte, může ovlivnit její vlastnosti ovlivňující akné.

Mléko a mléčné výrobky

Většina studií neprokázala přímou souvislost mezi mléčnými výrobky a akné.

Některé výzkumy však naznačují, že mléčné výrobky mohou zhoršovat příznaky akné u lidí s již vzniklými akné:

  • Jedna studie z roku 2005 zjistila, že po konzumaci mléka dochází ke zvýšenému výskytu akné, ale ne jogurtu nebo sýra. Autor předpokládal, že mléko obsahuje složky, které akné vyvolávají.
  • Řada studií ukazuje vyšší výskyt akné v populaci, která konzumuje více mléka a zmrzliny.

Existuje několik teorií o tom, jak může mléko podporovat vznik akné:

Hormony: Mléko obsahuje hormony, jako je inzulínový růstový faktor 1 (IGF-1), který může zvyšovat tvorbu kožního mazu a zánětů.

Vysoký glykemický index: Nefermentované mléčné výrobky, jako je mléko, mají vysoký glykemický index, což znamená, že způsobují výrazné zvýšení hladiny cukru v krvi. To stimuluje uvolňování inzulínu, který může akné zhoršovat.

Celkově je zapotřebí dalšího výzkumu, který by se zabýval přímo mlékem a akné. Na základě současných důkazů by však mléko v kávě teoreticky mohlo u některých lidí zhoršit výskyt akné.

Cukr

Přidání cukru do kávy znamená další sacharidy a kalorie, které mohou ovlivnit hladinu cukru v krvi.

Sladké nápoje, jako jsou limonády, jsou u dospělých spojeny s vyšším rizikem vzniku akné. Vzhledem k tomu, že rafinované cukry rychle zvyšují hladinu cukru v krvi, mohl by mít cukr v kávě podobné účinky.

Množství cukru, které přidáváme do kávy, je však ve srovnání s jinými potravinami a nápoji s vysokým obsahem cukru obecně poměrně malé.

Umělá sladidla, jako je aspartam a sacharin, sice přímo nezvyšují hladinu cukru v krvi, ale některé první výzkumy naznačují, že mohou zhoršovat i akné.

Celkově lze říci, že přidané cukry v kávě představují problém pouze v případě nadměrné konzumace. Pokud však máte sklony k akné, je rozumné cukr omezit.

Zhoršuje pití kávy akné?

Na základě dostupných výzkumů vám přinášíme základní informace o vlivu kávy na akné:

Zdá se, že u většiny lidí mírná konzumace kávy sama o sobě akné výrazně nezhoršuje.

Žádné rozsáhlé pozorovací studie neprokázaly, že by pijáci kávy měli celkově vyšší výskyt akné. Mnoho lidí pije kávu denně po celá léta, aniž by to mělo vliv na jejich pleť.

Káva však může u vybraných jedinců zhoršit výskyt pupínků, zejména pokud máte základní faktory, jako jsou:

  • Hormonální nerovnováha
  • Významná inzulínová rezistence
  • Potravinové intolerance, jako je citlivost na mléčné výrobky
  • Vysoká úroveň úzkosti

Káva vám akné přímo nezpůsobí, pokud je vaše pleť obecně čistá. Pokud však s akné již bojujete, káva ho může ještě zesílit.

Problémy může způsobit i nadměrné pití kávy.

Jedna malá studie například zjistila, že lidé, kteří pijí ≥ 3 šálky denně po dobu nejméně jednoho roku, mají více zánětlivých lézí akné než ti, kteří pijí méně než 3 šálky.

Co z toho plyne? Káva v malém až středním množství pravděpodobně není pro většinu lidí problematická pro akné. Pokud však máte podezření, že vám zhoršuje pleť, upravte její příjem.

Tipy pro pití kávy, pokud máte aknózní pleť

Pokud máte rádi kávu, ale trpíte akné, nemusíte s ní nutně úplně přestat. Správným přístupem můžete pít kávu a zároveň si udržet kožní problémy na uzdě.

Zde je několik tipů, jak si kávu upravit tak, aby byla šetrnější k akné:

Držte se 1-2 malých/středních šálků denně. Konzumace většího množství může mít větší pravděpodobnost hormonálního ovlivnění akné.

Vyberte si filtrovanou kávu. Nefiltrovaná káva obsahuje kafestol, sloučeninu, která může zvyšovat hladinu cholesterolu spojenou s akné.

Omezte přidané mléko a cukr. Zkuste místo toho používat přirozeně nízkoglykemická sladidla, jako je skořice nebo neslazené ořechové mléko.

Zvládněte hladinu stresu. Chronický stres může zvýšit citlivost na účinky kávy na hormony související s akné.

Věnujte pozornost své pokožce. Všimněte si, zda se vám po častém pití kávy nebo po překročení obvyklého množství kávy objevují skvrny.

Vyhněte se pití kávy na lačný žaludek. Nejprve se nasnídejte, abyste zabránili prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi.

Zůstaňte hydratovaní. Pijte hodně vody, abyste zabránili močopudným účinkům, které mohou koncentrovat toxiny způsobující akné.

Přejděte raději na čaj. Čaje s nižším obsahem kofeinu mají podobné účinky, aniž by tolik narušovaly hormony.

Doplňte antioxidanty. Živiny jako vitamin C a zinek mohou bojovat proti některým účinkům kávy, které vyvolávají akné.

Klíčové je uvědomit si, jak vaše tělo reaguje na kávu. Omezte ji nebo se jí vyhněte, pokud zjistíte, že vyvolává vyrážky. V opačném případě si kávu dopřávejte s mírou jako součást životního stylu šetrného k akné.

Závěr: Jak káva ovlivňuje akné

Způsobuje káva akné? Po přezkoumání vědeckých poznatků je tu následující závěr:

Káva pravděpodobně zhoršuje akné pouze u náchylných jedinců - pokud však máte sklony k akné, může vám pomoci její omezení a vyhýbání se mléku/cukru.

Ačkoli káva nebyla v souvislosti s akné příliš studována, některé mechanismy ji teoreticky spojují se zvýšeným zánětem a hormonálními faktory, které se podílejí na vzniku akné.

Zdá se však, že mírná konzumace kávy nemá u většiny lidí vliv na akné. Složky jako mléko a cukr pravděpodobně hrají větší roli při vzniku akné než samotná černá káva.

Pokud máte akné, věnujte pozornost tomu, jak vaše pleť reaguje na pití kávy. Pokud máte podezření, že káva zhoršuje vaše vyrážky, omezte její příjem a vyhněte se přidávání mléčných výrobků s vysokým glykemickým indexem nebo cukru.

Jinak je pro mnoho lidí s akné šálek kávy s mírou v pořádku. Zaměřte se na celkově zdravou stravu a životní styl, abyste si udrželi čistou pleť.

Často kladené otázky: Způsobuje káva akné?

Co je to akné?

Akné je běžné kožní onemocnění, které se vyznačuje ucpanými póry (černé a bílé tečky), zanícenými pupínky a hlubšími bulkami (cysty nebo uzlíky). Obvykle se vyskytuje na obličeji, čele, hrudníku, horní části zad a ramenou, ale může se objevit i na jiných částech těla. Akné je způsobeno kombinací faktorů, jako je nadměrná produkce oleje, odumřelé kožní buňky, bakterie způsobující akné, hormony a genetika.

Jak může káva souviset s akné?

Existuje několik možných způsobů, jak může káva souviset s výskytem akné:

  • Kofein ovlivňuje hormony jako kortizol a inzulín, které mohou akné zhoršovat. Výzkumy však ukazují, že u lidí, kteří kofein nekonzumují pravidelně, dochází ke zvýšení těchto hormonů pouze dočasně.
  • Přísady přidávané do kávy, jako je mléko a cukr, mohou mít vliv na akné. Mléčné výrobky mohou obsahovat hormony a zvyšovat glykemickou zátěž, zatímco cukr způsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi.
  • Káva by mohla zhoršovat zánět, který hraje roli při vzniku akné. Je však třeba provést další výzkum, zda kofein skutečně zvyšuje zánětlivé markery natolik, aby ovlivnil akné.

Způsobuje pití kávy vznik akné?

U většiny lidí se zdá, že mírná denní konzumace kávy akné nezpůsobuje ani nezhoršuje. Velké observační studie ukazují, že pijáci kávy nemají celkově vyšší výskyt akné. Káva však může zhoršovat akné u osob, které jsou již náchylné k výskytu akné z důvodů, jako jsou hormony, genetika, citlivost na stravu a vysoký stres.

Kolik kávy můžete vypít, když máte akné?

U většiny lidí je nepravděpodobné, že by 1-2 šálky kávy denně měly vliv na akné. Pokud však zjistíte, že vám káva zhoršuje akné, může být prospěšné omezit příjem kávy na 1 šálek nebo méně denně. Pomoci může i vyhýbání se nadměrnému množství 3 a více šálků denně.

Měli byste se vyhýbat kávě, pokud máte aknózní pleť?

Pokud máte sklony k akné, nemusíte nutně úplně vynechat kávu. Věnujte však pozornost reakci své pleti. Omezte příjem kávy a vyhněte se přidávání mléka nebo cukru, pokud zjistíte, že má tendenci zhoršovat vaše akné. Alternativou s nižším obsahem kofeinu může být také přechod na čaj.

Zhoršují přísady přidávané do kávy akné?

Podle výzkumu může přidané mléko a cukr zhoršovat akné více než samotná černá káva. Mléko obsahuje hormony a zvyšuje glykemickou zátěž, zatímco přidaný cukr způsobuje prudké zvýšení hladiny cukru v krvi. Omezení přidaného mléka a cukru může snížit pravděpodobnost, že káva bude zhoršovat akné.

Jak nejlépe pít kávu, když máte akné?

Mezi tipy, jak si kávu udělat šetrnější k akné, patří: vybírat filtrovanou kávu, omezit mléko/cukr, nepít ji na lačno, udržovat hydrataci, doplňovat antioxidanty, jako je vitamin C, zvládat stres a přejít na čaj s nižším obsahem kofeinu.

Měli byste se vzdát kávy, pokud máte silné akné?

Vyloučení kávy může v některých případech, kdy se zdá, že káva je spouštěčem akné, pomoci vyřešit závažné chronické akné. Spolupracujte s dermatologem a zkuste se po dobu 6-8 týdnů vyhýbat kávě, abyste zjistili, zda se pleť zlepší. Později ji opět s mírou zařaďte, abyste zjistili, zda nezhoršuje akné.

Může káva prospět vaší pleti?

Některé výzkumy naznačují, že káva obsahuje antioxidanty, které mohou pomáhat chránit pokožku před poškozením sluncem. Je však třeba provést další studie o lokálních účincích kávy na pokožku. Pití kávy pravděpodobně prospívá pleti pouze v případě, že její požití nemá žádné účinky zhoršující akné.

Jaký je verdikt ohledně kávy a akné?

Celkově se zdá, že mírné pití kávy u většiny lidí nezpůsobuje akné ani ho výrazně nezhoršuje. Osoby se sklonem k tvorbě akné by však měly její příjem omezit a vyhnout se přidávání vysoce glykemických složek, aby se akné nezhoršilo. Věnujte pozornost reakci své vlastní pokožky, abyste zjistili, jaký vliv má káva na vaše akné.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?