Způsobuje mléko a mléčné výrobky akné?

Published:

Akné je jedním z nejčastějších kožních onemocnění na světě, které postihuje přibližně 85 % lidí ve věku od 12 do 24 let. Akné však nepostihuje pouze dospívající - může přetrvávat i v dospělosti.

Způsobuje mléko a mléčné výrobky akné

Vzhledem k tomu, že akné trápí tolik lidí, není divu, že kolem jeho příčin koluje spousta mýtů. Jednou z potravin, které jsou často obviňovány ze vzniku akné, jsou mléčné výrobky. Je však vyřazení mléčných výrobků skutečně lékem na čistou pleť?

V tomto průvodci založeném na důkazech se budeme zabývat vědeckými poznatky a výzkumem, abychom vám odpověděli na tyto otázky:

Způsobují mléčné výrobky akné?

Budeme se zabývat:

  • Navrhovaná souvislost mezi mléčnými výrobky a akné
  • Klíčové studie o mléčných výrobcích a akné
  • Mléčné výrobky a hormonální účinky
  • Zánět, inzulín a akné
  • Tipy pro úpravu příjmu mléčných výrobků pro čistou pleť

Na konci tohoto průvodce pochopíte, jaký je skutečný vliv mléčných výrobků na akné - pokud vůbec nějaký - podle výzkumu.

Začněme tím, proč se předpokládá, že mléčné výrobky způsobují akné.

Podezření na souvislost mezi mléčnými výrobky a akné

Jak se stalo, že mléčné výrobky byly obviněny z toho, že způsobují pupínky? Existuje několik předpokládaných mechanismů:

Mléčné výrobky ovlivňují hormony. Mléko přirozeně obsahuje hormony, jako je inzulínový růstový faktor 1 (IGF-1), androgeny a progesteron. Někteří se domnívají, že hormony obsažené v mléčných výrobcích mohou podporovat vznik akné.

Mléčné výrobky zvyšují hladinu cukru v krvi. Sacharidy a cukry obsažené v mléčných výrobcích zvyšují hladinu glukózy v krvi, což může zhoršit akné.

Mléčné výrobky způsobují zánět. Obsah aminokyselin v mléčných výrobcích může stimulovat zánět, který je spojován se vznikem akné.

Mléko obsahuje antibiotika způsobující akné. Někteří se domnívají, že stopy antibiotik podávaných dojnicím podporují rezistenci na antibiotika a střevní nerovnováhu, což přispívá ke vzniku akné.

Vzhledem k mnoha pravděpodobným souvislostem je snadné připsat akné na vrub mléčným výrobkům. Ale co vlastně říká výzkum?

Klíčové studie o mléčných výrobcích a akné

Vztahem mezi konzumací mléčných výrobků a akné se zabývala řada studií. Podívejme se na některé z nejdůležitějších důkazů.

Pozorovací studie

Některé z prvních studií o mléčných výrobcích a akné byly rozsáhlé pozorovací studie. Ty analyzovaly výskyt a závažnost akné u lidí s různou stravou.

V jedné studii provedené na 47 355 ženách se ukázalo, že ty, které v dospívání konzumovaly více nízkotučného a odtučněného mléka, měly v dospělosti vyšší výskyt akné. Příjem plnotučného mléka s výskytem akné v dospělosti nesouvisel.

Jiná rozsáhlá studie u íránských dospívajících a dospělých zjistila, že osoby s akné pijí více mléka. Celkový příjem mléčných výrobků se mezi aknózní a kontrolní skupinou nelišil.

Tyto pozorovací studie sice naznačují možnou souvislost, ale nemohou prokázat příčinu a následek. Bylo třeba provést důkladnější klinické studie.

Intervenční studie

Vědci provedli klinické studie, aby přímo ověřili, zda omezení mléčných výrobků zlepšuje stav akné.

V jedné studii byli účastníci náhodně vybráni, aby na jeden týden vyřadili mléčné výrobky nebo nezměnili stravu. Již po sedmi dnech došlo ve skupině bez mléčných výrobků k výraznému zlepšení akné ve srovnání s kontrolní skupinou, u které nedošlo k žádné změně.

V jiné studii se subjekty řídily dietou s nízkou glykemickou zátěží s omezením mléka a potravin s vysokou glykemickou zátěží nebo běžnou stravou. U skupiny s nízkou glykemickou zátěží došlo po 12 týdnech k většímu snížení výskytu akné.

Celkově lze říci, že řada studií prokázala zlepšení akné po snížení příjmu mléčných výrobků:

  • Metaanalýza 14 studií zjistila, že omezení mléčných výrobků významně zlepšuje stav akné, zejména v závažných případech.
  • Několik systematických přehledů dospělo k závěru, že omezený příjem mléčných výrobků je spojen se zlepšením akné.
  • Jiná metaanalýza uvádí, že omezení mléčných výrobků vedlo k mírnému zlepšení akné ve srovnání s kontrolními skupinami.

Tyto spolehlivé důkazy ukazují, že omezení mléčných výrobků pomáhá mnoha lidem snižovat výskyt akné. Ale jak? Prozkoumejme hormonální a zánětlivé vlivy.

Vliv mléčných výrobků na hormony

Jak jsme již uvedli, mléčné výrobky obsahují hormony, které mohou teoreticky akné zhoršovat. Potvrzují to však vědecké poznatky?

Většina studií nezjistila žádné významné změny hladin hormonů při omezení mléčných výrobků. Ve studii eliminační diety nebyly zjištěny žádné rozdíly v hladině testosteronu, IGF-1 ani inzulínu mezi skupinou bez mléčných výrobků a kontrolní skupinou.

Jedna studie však zjistila nižší hladiny IGF-1 a inzulínu po 12 týdnech diety s nízkou glykemickou zátěží a omezením mléka.

Mléčné výrobky mohou u některých lidí přispívat k hormonálnímu akné, ale důkazy jsou celkově smíšené. U většiny lidí pravděpodobně hraje větší roli při vyvolávání zánětů.

Mléčné výrobky, zánět, inzulín a akné

Rostoucí počet výzkumů ukazuje, že chronický zánět má vliv na vznik akné. Klíčové markery zánětu jsou u aknózní pleti zvýšené.

Jak tedy mléčné výrobky podporují zánět?

Jak jsme se již zmínili, mléčné výrobky zvyšují hladinu cukru a inzulínu v krvi. Nadměrné množství inzulínu může prostřednictvím složitých buněčných drah vyvolat zánět.

Mléčné bílkoviny obsahují také aminokyseliny, jako je leucin, glutamin a arginin, které aktivují mTORC1 - proteinový komplex regulující zánět.

Jedna studie zjistila, že pouhé dva týdny bezmléčné diety snižují hodnoty markerů zánětu, jako je hsCRP. Vyloučení mléčných výrobků také snižuje oxidační stres, který je dalším původcem akné.

Omezením mléčných výrobků se vyhnete zánětlivým výkyvům hladiny cukru v krvi, inzulínu a mTORC1. To pomáhá předcházet zánětlivým lézím akné.

Tipy pro úpravu příjmu mléčných výrobků pro čistou pleť

Výzkum přesvědčivě dokazuje, že omezení mléčných výrobků může zlepšit akné, a to především snížením zánětu.

Mléčné výrobky však nemusíte zcela vyřadit. Zde je několik tipů, jak upravit jejich příjem:

  • Omezte mléko. Protože odstředěné a nízkotučné mléko je nejsilněji spojováno s akné, omezte pravidelný příjem mléka na minimum.
  • Vychutnejte si jogurt a sýr. Kvašené mléčné výrobky, jako je jogurt a zrající tvrdé sýry, obsahují méně cukrů. Držte se obyčejných, neslazených druhů.
  • Hlídejte si velikost porcí. I když si vyberete šetrnější mléčné výrobky, pro pleť se sklonem k akné je nejlepší malé až střídmé množství.
  • Zvažte doplňky stravy s probiotiky. Pokud výrazně omezíte/vyřadíte mléčné výrobky, mohou probiotické doplňky pomoci udržet zdraví střev.
  • Mléčné výrobky zavádějte s rozvahou. Po vyřazení mléčných výrobků je pomalu znovu zavádějte, abyste zjistili, jaká je vaše hranice snášenlivosti, aniž by došlo ke vzplanutí.

Stejně jako při jakékoli jiné změně stravy se při zvažování omezení mléčných výrobků při akné nejprve poraďte se svým lékařem nebo dermatologem. Sledujte změny na pleti a případné potíže s omezením stravy.

Závěr: Jak silná je souvislost mezi mléčnými výrobky a akné?

Vraťme se tedy k naší původní otázce:

Způsobují mléčné výrobky akné?

Výzkumy sice nemohou jednoznačně prokázat, že mléčné výrobky způsobují akné, nicméně důkazy naznačují, že u mnoha lidí přispívají ke vzniku akné.

Řada studií prokázala, že nízký příjem mléčných výrobků nebo jejich absence zlepšuje stav akné, zejména v závažných případech. Mléčné výrobky pravděpodobně podporují akné tím, že zvyšují hladinu cukru v krvi, inzulínu a zánětů.

Zdá se však, že mléčné výrobky nezhoršují akné u všech. Tento vztah pravděpodobně závisí na individuálních faktorech, jako jsou např:

  • Jak náchylná je vaše pleť k zánětům
  • Přítomnost potravinové přecitlivělosti/intolerance
  • Zdraví střev a mikrobiom
  • Vaše obvyklé množství a druh přijímaných mléčných výrobků

Pro ty, kteří se potýkají se zánětlivým a cystickým akné, které nereaguje na standardní léčbu, může pokus o eliminaci mléčných výrobků přinést výrazné zlepšení čistoty pleti.

Ačkoli mléčné výrobky nejsou samy o sobě příčinou akné, omezení jejich konzumace - zejména mléka - může být účinnou strategií, pokud zjistíte, že vyvolávají akné. Vyplatí se však omezení mléčných výrobků pro vaši pleť se sklonem k tvorbě skvrn?

Doufám, že vám tento průvodce založený na důkazech pomohl při rozhodování, zda omezit nebo vyřadit mléčné výrobky ze svého jídelníčku, abyste zlepšili stav akné.

Jako vždy úzce spolupracujte se svými lékaři, abyste určili nejlepší změny stravy a životního stylu pro vaše cíle v oblasti pleti. Pomocí pokusů a omylů můžete zjistit, zda a jak úprava příjmu mléčných výrobků ovlivňuje vaše akné.

Způsobuje mléko a mléčné výrobky akné? Často kladené otázky o důkazech

Akné je rozšířené onemocnění kůže, se kterým se někdy potýká téměř každý. Vzhledem k tomu, že akné postihuje tolik lidí, je pochopitelné, že chtějí zjistit, co je příčinou vzniku akné.

Mléčné výrobky jsou jednou z potravin, které jsou často obviňovány jako viníci akné. Co však výzkumy o vlivu mléčných výrobků na pleť skutečně říkají?

Níže uvádíme nejčastější dotazy týkající se důkazů o vztahu mléčných výrobků a akné. Přečtěte si vědecky podložené odpovědi na časté otázky.

Často kladené otázky

Proč si lidé myslí, že mléčné výrobky způsobují akné?

Existuje několik důvodů, proč jsou mléčné výrobky obviňovány z toho, že vyvolávají vyrážky:

  • Mléko obsahuje hormony, jako je inzulínový růstový faktor 1 (IGF-1), androgeny, estrogen a progesteron, které mohou podporovat vznik akné.
  • Mléčné výrobky zvyšují hladinu cukru a inzulínu v krvi, což může akné zhoršovat.
  • Obsah aminokyselin může stimulovat zánětlivé procesy spojené s akné.
  • Antibiotika podávaná dojnicím mohou přispívat k bakteriální nerovnováze způsobující akné.

Mléčné výrobky tedy teoreticky mohou ovlivňovat několik faktorů - hormony, záněty a zdraví střev -, o nichž se předpokládá, že mají vliv na akné. Je však tato teorie podložena spolehlivými důkazy?

Co říká výzkum o mléčných výrobcích a akné?

Stále více výzkumů naznačuje, že konzumace mléčných výrobků souvisí s výskytem a závažností akné. Důkazy se však různí.

První observační studie zjistily souvislost mezi konzumací mléka a akné. Vzhledem k omezením však nemohly prokázat příčinu a následek.

V poslední době se v mnoha klinických studiích testuje eliminace mléčných výrobků. Tyto studie poskytují přesvědčivější důkazy o příčinné souvislosti mezi mléčnými výrobky a akné:

  • Několik studií zjistilo výrazné zlepšení akné po dodržování bezmléčné diety po dobu jednoho týdne až 12 týdnů.
  • Systematické přehledy a metaanalýzy shodně uvádějí, že omezení mléčných výrobků pomáhá zlepšit stav akné, zejména v závažných případech, které nereagují na standardní léčbu akné.

Několik klinických studií však nezjistilo žádný významný rozdíl ve výskytu akné mezi stravou s vysokým a nízkým obsahem mléčných výrobků.

Shrneme-li to, většina studií ukazuje, že omezení mléčných výrobků prospívá pleti se sklonem k akné.

Jak přesně mléčné výrobky podporují akné?

Je nepravděpodobné, že by mléčné výrobky způsobovaly akné samy o sobě. Nejvíce podporovanou teorií je, že mléčné výrobky spouštějí zánětlivé cesty, které zhoršují akné.

Konkrétně mléčné výrobky zvyšují hladinu cukru v krvi, inzulínu a inzulínového růstového faktoru 1 (IGF-1). Nadměrné množství inzulínu zvyšuje zánětlivou aktivitu a nadměrnou sekreci kožních olejů - obojí přispívá k tvorbě akné.

Některé mléčné bílkoviny také aktivují zánětlivou signalizaci prostřednictvím dráhy mTORC1. Několik studií zjistilo, že omezení mléčných výrobků snižuje systémový a kožní zánět.

Mléčné výrobky sice mohou ovlivňovat hormony, ale většina studií neprokázala významné hormonální změny pouze v důsledku omezení mléčných výrobků. U některých jedinců mohou mléčné výrobky hrát i menší hormonální roli.

Jsou všechny mléčné výrobky stejně škodlivé pro akné?

Ne, některé mléčné výrobky se jeví jako více podporující akné než jiné. Podle většiny výzkumů je největším viníkem mléko:

  • Vyšší příjem nízkotučného a odtučněného mléka je spojen s častějším výskytem akné u dospělých.
  • Plnotučné mléko není spojeno se zvýšeným výskytem akné.
  • Jen málo studií analyzuje konkrétně jogurt nebo sýr. Jako fermentované výrobky mohou být méně zánětlivé.

Protože mléko zvyšuje hladinu cukru v krvi výrazněji než jiné mléčné potraviny, představuje pravděpodobně největší riziko pro zánětlivé hormonální akné.

Měli byste se úplně vzdát mléčných výrobků, pokud máte akné?

Pokud máte pleť náchylnou k akné, nemusíte se nutně na 100 % vzdát mléčných výrobků. Zde je několik tipů, jak vhodně upravit jejich příjem:

  • Zaměřte se na snížení příjmu mléka, protože to je nejvíce spojováno s akné.
  • Držte se jemnějších fermentovaných mléčných výrobků, jako jsou jogurty a zrající sýry.
  • Hlídejte si velikost porcí, a to i u méně zánětlivých mléčných výrobků.
  • Vyzkoušejte probiotické doplňky, pokud výrazně omezujete mléčné výrobky.
  • Mléčné výrobky zavádějte pomalu, abyste zjistili svou toleranci.

Poraďte se se svým dermatologem nebo dietologem, zda omezení mléčných výrobků může zlepšit stav vašeho akné. Mohou vám pomoci sledovat případné změny v jídelníčku.

Co dělat, pokud se vám zdá, že mléčné výrobky zhoršují akné?

Pokud máte podezření, že mléčné výrobky mohou být příčinou vašich výtoků, zkuste je na 2-6 týdnů pod lékařským dohledem vyřadit.

Všímejte si změn na kůži a dokumentujte je fotografiemi. Znovu zavádějte mléčné výrobky pomalu a sledujte vzplanutí.

Proberte s poskytovateli zdravotní péče i další změny stravy a životního stylu. Omezení mléčných výrobků funguje nejlépe spolu s celkovými protizánětlivými návyky.

Mohou mléčné výrobky někdy zlepšit akné?

Ačkoli snížení konzumace mléčných výrobků prospívá mnoha lidem s akné, ne u všech se pleť po vysazení mléčných výrobků vyjasní.

V některých případech mohou být mléčné výrobky stále dobře snášeny nebo dokonce prospěšné. Například jogurty a sýry obsahují probiotika, která podporují zdraví střev a kůže.

Dopad pravděpodobně závisí na jednotlivci. Pokud pro vás mléčné výrobky nepředstavují problémovou potravinu, můžete je bez obav ponechat ve svém jídelníčku, nebo vám dokonce mohou prospět.

Co byste měli jíst místo mléčných výrobků, pokud je odstraníte?

Chcete-li nahradit klíčové živiny, jako je vápník, bílkoviny a probiotika, zdůrazněte tyto potraviny místo mléčných výrobků:

  • nemléčná mléka (sójové, mandlové, ovesné atd.)
  • Listová zelenina, jako je kapusta, špenát a zelený salát.
  • Fazole, čočka, tofu, tempeh, edamame
  • Ořechy a semena
  • Obohacený nemléčný jogurt
  • Tofu s vápníkem
  • Rybí konzervy s kostmi, například sardinky.
  • Kvašené probiotické potraviny, jako je kimči, nakládaná zelenina a natto.

Ke zlepšení akné může přispět i konzumace více protizánětlivých potravin, jako jsou tučné ryby, ovoce a zelenina.

Takeaway

Výzkumy naznačují, že konzumace mléčných výrobků - zejména mléka - přispívá ke vzplanutí akné u mnoha lidí se sklonem k akné. Zkuste na několik týdnů pod lékařským dohledem vyřadit mléčné výrobky a zjistěte, zda se vaše pleť zlepší.

Mléčné výrobky však nezhoršují akné u všech. Poraďte se se svým lékařem nebo dermatologem, zda by omezení příjmu mléčných výrobků mohlo prospět právě vaší pleti se sklonem k tvorbě skvrn.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?