Jaké jsou 2 nejčastější typy akné?

Published:

Akné je stav kůže, který vzniká, když se vlasové folikuly ucpou olejem a odumřelými kožními buňkami. Způsobuje bílé a černé tečky, pupínky a hrbolky, které se mohou objevit na obličeji, krku, hrudníku, zádech, ramenou a horní části paží. Akné je velmi časté a ročně postihuje až 50 milionů Američanů. Ne každé akné je však stejné. Existují různé typy akné, které se obvykle vyskytují v různém věku a na různých částech těla. Zde se budeme zabývat dvěma nejčastějšími formami akné.

Jaké jsou 2 nejčastější typy akné

2 hlavní typy akné

Dva nejrozšířenější druhy akné jsou:

  • Nezánětlivé akné
  • Zánětlivé akné

Nezánětlivé akné se obvykle projevuje bílými a černými tečkami. Tyto typy pupínků nevykazují zarudnutí ani otok.

Zánětlivé akné vzniká, když bakterie, kožní maz a odumřelé kožní buňky ucpou póry a začnou se zanášet. Výsledkem jsou papuly, pustuly, uzlíky a cysty - což jsou červené, zanícené léze.

Níže se blíže podíváme na tyto dvě hlavní kategorie akné a konkrétní typy pupínků, které zahrnují.

Nezánětlivé akné

Co je to nezánětlivé akné?

Nezánětlivé akné je nejmírnější forma akné. Vzniká, když se póry ucpou přebytečným kožním mazem a odumřelými kožními buňkami a vytvoří se komedon. Nezánětlivé akné se skládá z bílých a černých teček. Tyto typy pupínků nevykazují zarudnutí ani otok.

Nezánětlivé akné se častěji vyskytuje u dětí před pubertou. Často se také objevuje s přibývajícím věkem a nižší produkcí kožního mazu. Podívejme se na bílé a černé tečky podrobněji:

Whiteheads

Bílé hlavy, známé také jako uzavřené komedony, vznikají, když odumřelé kožní buňky a kožní maz ucpou otvor vlasového folikulu. Vznikne tak malý, masově zbarvený hrbolek. Vrchol bílé hlavičky zůstává uzavřený, a proto její obsah tvořený olejem a nečistotami zůstává bílý.

Bílé tečky jsou jedním ze dvou hlavních typů nezánětlivého akné. Obvykle jsou nebolestivé, i když mohou vypadat nevzhledně. Správná léčba akné může pomoci bílé tečky rychle odstranit.

Černé tečky

Černé tečky neboli otevřené komedony vznikají, když ucpaný vlasový folikul zůstane otevřený vzduchu. Olej a nečistoty jsou vystaveny působení kyslíku, což způsobuje jejich zčernání. Z tohoto důvodu se černé tečky objevují jako drobné černé tečky na povrchu kůže.

Stejně jako bílé tečky jsou i černé tečky nezánětlivé a obvykle se u nich neprojevuje zarudnutí ani otok. Jsou nevzhledné, ale obvykle nebolestivé. Volně prodejné léky na akné mohou pomoci odstranit přebytečnou mastnotu a exfoliovat odumřelé kožní buňky, aby se černé tečky odstranily.

Nyní se podíváme na zánětlivé akné...

Zánětlivé akné

Zánětlivé akné je červené a oteklé. Vzniká, když bakterie, olej a odumřelé kožní buňky ucpou póry a zanítí se a podráždí. Zánětlivé akné je považováno za závažnější než nezánětlivé akné. Existují čtyři hlavní typy zánětlivých lézí akné:

  • Papuly
  • Pustuly
  • Uzliny
  • Cysty

U zánětlivého akné je větší pravděpodobnost vzniku jizev. Včasná léčba je důležitá pro hojení akné a prevenci jizvení. Podívejme se blíže na čtyři typy zánětlivého akné:

Papuly

Papuly jsou malé, červené a citlivé hrbolky, které se tvoří při zánětu stěn pórů. Zánět je způsoben bakteriemi, olejem a odumřelými buňkami zachycenými uvnitř póru.

Papuly signalizují, že se nezánětlivá léze (bílá nebo černá hlava) infikovala. Papuly jsou obvykle citlivé nebo bolestivé na dotek. Jsou malé, měří méně než 1⁄2 palce v průměru.

Pustuly

Pustuly neboli pupínky naplněné hnisem jsou červené hrbolky s bílým nebo žlutým hnisem. Hnis se skládá z oleje, bakterií, odumřelých kožních buněk a bílých krvinek. Pustuly vznikají, když ucpaný, infikovaný pór praskne v blízkosti povrchu kůže a vylije obsah.

Pustuly jsou často zaměňovány za papuly. Pustuly však obsahují viditelný hnis na špičce, zatímco papuly nikoli. Stejně jako papuly jsou i pustuly citlivé a bolestivé.

Uzliny

Uzliny jsou velké, pevné a bolestivé bulky pod povrchem kůže. Na rozdíl od papul a pustul se noduly nacházejí hluboko v kůži. Vznikají, když ucpané póry prasknou velmi hluboko v škáře a způsobí zánět.

Uzliny signalizují závažnou infekci póru. Infekce způsobuje hromadění hnisu a bakterií, které se shromažďují v bolestivém uzlu pod kůží. Uzliny mohou přetrvávat týdny nebo měsíce.

Cysty

Cystické akné se skládá z hrudek naplněných tekutinou, které vznikají ucpáním a infikováním mazových kanálků. Cysty se nacházejí pod povrchem kůže a mohou působit jako velké, bolestivé uzliny.

Cysty jsou však naplněné hnisem a často jsou měkčí. Když cysta praskne, uvolní infikovaný obsah do okolní kůže, což může způsobit zjizvení. Cystické akné postihuje spíše bradu, čelist, záda a hrudník.

Zánětlivé akné se skládá z papul, pustul, uzlíků a cyst. Jedná se o závažnější, bolestivější léze ve srovnání s nezánětlivými bílými a černými tečkami. U zánětlivého akné se doporučuje rychlá dermatologická léčba, aby se zabránilo vzniku jizev.

Akné vulgaris - nejčastější typ celkově

Acne vulgaris, lékařský název pro běžné akné, je nejrozšířenějším typem akné. Vyznačuje se přítomností jak nezánětlivých (bílé tečky, černé tečky), tak zánětlivých lézí (papuly, pustuly, uzlíky, cysty).

Tato forma akné začíná obvykle v pubertě, kdy androgenní hormony stimulují produkci kožního mazu. Obvykle se objevuje na obličeji, zádech, hrudníku a ramenou, tedy v oblastech s velkým množstvím mazových žláz. Akné vulgaris může mít mírnou až těžkou formu.

Klíčové poznatky

  • Dvě hlavní kategorie akné jsou nezánětlivé a zánětlivé.
  • Nezánětlivé akné se skládá z bílých a černých teček. Tyto typy pupínků nevykazují zarudnutí ani otok.
  • Zánětlivé akné je červené a oteklé. Zahrnuje papuly, pustuly, uzlíky a cysty.
  • Akné vulgaris, které je celkově nejčastějším typem, obsahuje směs nezánětlivých a zánětlivých lézí. Často začíná v období dospívání.
  • Správná léčba akné může pomoci zvládnout jak nezánětlivé, tak zánětlivé pupínky. V případě závažného zánětlivého akné se doporučuje vyhledat dermatologickou péči, aby se předešlo vzniku jizev.

Léčba a prevence dvou hlavních typů akné

Nyní, když jsme se seznámili se dvěma hlavními klasifikacemi akné, probereme, jak je léčit a jak jim předcházet. Úspěšná léčba akné závisí na používání správných produktů a životních návyků založených na konkrétním typu pleti a výskytu akné. Zde se budeme zabývat některými tipy pro péči o nezánětlivé i zánětlivé akné.

Péče o nezánětlivé akné

Nezánětlivé akné se skládá z bílých a černých teček. Zde je několik tipů, jak tyto mírné, nerudné pupínky udržet na uzdě:

Používejte volně prodejné léky na akné. Hledejte přípravky na akné, které obsahují:

  • Kyselina salicylová - odstraňuje odumřelé kožní buňky a mastnotu z pórů.
  • Benzoylperoxid - odstraňuje bakterie akné
  • Retinoidy - Uvolňují póry a odstraňují peelingy

Jemně exfoliujte. K odstranění odumřelé kůže používejte jemné peelingy a chemické exfoliátory, jako jsou alfa-hydroxykyseliny. Nepřehánějte to s peelingem, který může akné zhoršit.

Pravidelně šamponujte. Šampon používejte každý druhý den a po pocení, abyste zabránili přenosu vlasových olejů na obličej.

Nedotýkejte se obličeje. Zabráníte tak přenosu nečistot a bakterií z rukou na obličej a zhoršení akné.

Sprcha po cvičení. Opláchněte pot hned po tréninku, abyste si udrželi čisté póry.

Umyjte štětce na make-up. Pravidelně čistěte štětce, abyste se vyhnuli zbytkům make-upu, nečistotám a bakteriím.

Vyměňte si povlak na polštář. Každou noc spěte na čistém povlaku na polštář, abyste zabránili přenosu olejů zpět na obličej.

Zvládání stresu. Vysoká hladina stresu může akné zhoršovat. Najděte si čas na relaxační péči o sebe.

Jezte vyváženou stravu. Zaměřte se na plnohodnotné potraviny, jako je ovoce, zelenina a protizánětlivé potraviny, například tučné ryby.

Léčba zánětlivého akné

Zánětlivé akné, jako jsou papuly, pustuly, uzlíky a cysty, může vyžadovat léky na akné na předpis a odbornou léčbu. Zde je několik tipů:

Navštivte dermatologa. V případě středně těžkého až těžkého zánětlivého akné navštivte certifikovaného dermatologa. Ten vám může předepsat silnější léky nebo poskytnout odbornou léčbu.

Užívejte antibiotika. Antibiotika, jako je klindamycin a erytromycin, bojují proti bakteriím akné a snižují infekci a zánět. Obvykle se používají lokálně nebo v kombinaci s jinými léky na akné.

Používejte retinoidy. Retinoidy na předpis, jako je tretinoin, pomáhají uvolňovat póry, redukovat mastnotu a obnovovat pleť. Retinoidy pomáhají léčit bílé a černé tečky, papuly a puchýřky.

Zvažte izotretinoin. U těžkého cystického akné může být předepsán isotretinoin (Accutane). Tento silný perorální retinoid bojuje proti produkci oleje a léčí úporné uzlíky a cysty.

Nechte si píchnout kortizonovou injekci. Bolestivé uzliny a cysty lze léčit injekcemi kortikosteroidů, které rychle zmírní otok a bolest.

Vyzkoušejte laserovou nebo světelnou terapii. Tato profesionální ošetření využívají lasery, modré světlo, červené světlo nebo fotodynamickou terapii, které ničí bakterie akné a snižují zánět.

Vyhněte se vybírání/naklepávání. Trhání a vyskakování pupínků může zhoršit otok, vést k jizvení a šíření bakterií. Nedotýkejte se pupínků rukama.

Používejte lokální antibiotika. Antibiotické gely na předpis, jako je klindamycin, aplikované dvakrát denně, pomáhají kontrolovat zánětlivé bakterie akné.

Užívejte perorální antibiotika. U středně těžkého až těžkého zánětlivého akné mohou být předepsána perorální antibiotika na 2-6 měsíců, aby se kontrolovala infekce a systémově se omezilo propuknutí akné.

Jemně vyčistěte pleť. Dvakrát denně používejte neabrazivní čisticí prostředek bez parfemace. Vyvarujte se drhnutí nebo používání drsných mýdel, která mohou podráždění zhoršit.

Prevence je klíčová

Ačkoli se v závislosti na věku a hormonech určitým projevům akné nevyhnete, můžete podniknout preventivní kroky, abyste se nadměrnému výskytu akné vyhnuli. Zde je několik tipů:

  • Důsledně pečujte o pleť a používejte produkty přizpůsobené vašemu konkrétnímu typu akné.
  • Vyhněte se nadměrnému dotýkání, trhání a praskání pupínků.
  • Po zpocení pokožku opláchněte a v případě potřeby použijte přípravky pohlcující mastnotu.
  • Jezte zdravou stravu s nižším obsahem rafinovaných sacharidů a cukru.
  • Zvládejte hladinu stresu pomocí cvičení, meditace, jógy, terapie atd.
  • Pravidelně měňte povlaky na polštáře a masky.
  • Při prvních příznacích středně těžkého až těžkého zánětlivého akné navštivte dermatologa.

Kdy navštívit dermatologa

Pokud se u vás vyskytne, možná byste se měli objednat k dermatologovi:

  • Závažné zánětlivé akné (uzlíky, cysty)
  • Akné, které se nezlepšuje pomocí volně prodejných přípravků
  • Akné zanechávající tmavé skvrny nebo jizvy
  • Hluboké bolestivé pupínky
  • Náhlý nástup akné u dospělých

Dermatolog může vyšetřit vaši pleť, určit typ akné a vytvořit individuální léčebný plán, který vám pomůže úspěšně odstranit akné.

Podtrženo, sečteno

Existují dvě hlavní klasifikace akné:

Nezánětlivé (bílé a černé tečky)

Zánětlivé (papuly, pustuly, noduly a cysty)

Znalost konkrétního typu akné je vodítkem pro správný postup léčby. Mírné nezánětlivé akné často dobře reaguje na volně prodejné přípravky. Závažnější zánětlivé akné obvykle vyžaduje léky na předpis nebo procedury.

Návštěva dermatologa je nejlepším řešením pro středně závažné až závažné akné, které vede k jizvení nebo se nezlepšuje základními přípravky z lékárny. S odborným vedením a důsledným používáním správné léčby akné pro vaši pleť můžete úspěšně zvládnout jak nezánětlivé, tak zánětlivé akné.

Často kladené otázky týkající se 2 nejčastějších typů akné

Akné je rozšířené kožní onemocnění, které postihuje miliony dospívajících a dospělých. Ne každé akné je stejné. Existují dvě hlavní klasifikace akné: nezánětlivé a zánětlivé. Pochopení rozdílů mezi těmito dvěma typy je klíčové pro správnou léčbu a prevenci akné. Níže odpovídáme na některé časté otázky týkající se dvou hlavních kategorií akné.

Nezánětlivé akné

Co je to nezánětlivé akné?

Nezánětlivé akné se vyznačuje bílými a černými tečkami. Tyto typy pupínků nevykazují zarudnutí ani otok. Bílé hlavičky jsou uzavřené komedony, které zůstávají pod kůží a mají bělavý vzhled. Černé tečky jsou otevřené komedony, které na vzduchu tmavnou.

Co způsobuje nezánětlivé akné?

Nezánětlivé akné vzniká, když se póry ucpou přebytečným olejem, odumřelými kožními buňkami a nečistotami. Tím se vytvoří zátka, která zablokuje folikul. Nezánětlivé akné je obvykle způsobeno hormonálními změnami, genetikou, produkcí oleje, nahromaděním kožních buněk a růstem bakterií.

Kdo trpí nezánětlivým akné?

Nezánětlivé akné se často objevuje u dospívajících a mladších dětí, když hormony začnou stimulovat produkci oleje. Běžně postihuje i dospělé v pozdějším věku, kdy hladina hormonů klesá. Nadměrné množství oleje a odumřelých kožních buněk vede k ucpávání pórů a vzniku bílých/černých teček.

Jak léčíte nezánětlivé akné?

Mírné nezánětlivé akné často dobře reaguje na volně prodejné léky na akné obsahující složky, jako je kyselina salicylová, benzoylperoxid a retinoidy. Jemný peeling a používání produktů pohlcujících mastnotu mohou také pomoci zabránit ucpávání pórů. Čistou pleť podporují také faktory životního stylu, jako je zvládání úrovně stresu, zdravé stravování a výměna povlaků na polštáře.

Jak můžete nezánětlivému akné předcházet?

Chcete-li předejít vzniku nezánětlivého akné, dodržujte důslednou péči o pleť a používejte produkty přizpůsobené vašemu typu pleti. Jemným peelingem pleti odstraňujte odumřelé buňky a udržujte póry čisté. V případě potřeby používejte složky pohlcující mastnotu. Vyhněte se nadměrnému dotýkání obličeje a pravidelně si myjte odličovací pomůcky. Zvládejte stres, cvičte a jezte vyváženou stravu s nízkým obsahem glykémie.

Zánětlivé akné

Co je zánětlivé akné?

Zánětlivé akné se projevuje jako červené, citlivé hrbolky včetně papul, pustul, uzlíků a cyst. Vzniká, když se v ucpaných pórech zachytí bakterie, olej a odumřelé buňky, což vede k infekci a zánětu. Zánětlivé pupínky mohou být bolestivé a vést k jizvení, pokud nejsou správně léčeny.

Co způsobuje zánětlivé akné?

Zánětlivé akné vzniká, když se v ucpaném folikulu zachycené oleje, odumřelá kůže a bakterie zanítí a zduří. To vede ke vzniku bolestivých papul, pustul, uzlíků a cyst. Hlavními příčinami jsou hormonální změny, nadměrná produkce oleje, nahromadění odumřelých kožních buněk, růst bakterií a zánět.

Kdo trpí zánětlivým akné?

Zánětlivé akné se nejčastěji vyskytuje u dospívajících a dospělých, u kterých dochází k hormonálním výkyvům. Častěji se vyskytuje v období puberty, menstruace, těhotenství a perimenopauzy, kdy se hormony mění. Zánětlivé akné také často vzniká u dospělých s mastnou pletí nebo u osob s chronickým akné.

Jak léčíte zánětlivé akné?

U středně těžkého až těžkého zánětlivého akné se doporučuje návštěva dermatologa. Ten vám může předepsat silnější lokální nebo perorální léky, jako jsou retinoidy, antibiotika nebo izotretinoin. U hlubokých cyst a uzlíků mohou být opodstatněné odborné postupy, jako je fotodynamická terapie, injekce kortizonu nebo laserové ošetření.

Jak můžete předcházet zánětlivému akné?

Prevence zánětlivého akné spočívá v důsledné péči o pleť s přísadami, které bojují proti akné. Vyvarujte se trhání a praskání pupínků, které zhoršuje infekci. Oplachujte se po pocení, pravidelně měňte povlaky na polštáře, zvládejte stres a vyhýbejte se spouštěčům ve stravě. Při prvních příznacích cystického akné navštivte dermatologa a nechte se odborně ošetřit.

Kdy navštívit dermatologa

  • Máte bolestivé, červené uzliny nebo velké cysty.
  • Volně prodejné přípravky nezlepšují akné
  • Vaše akné zanechává tmavé skvrny nebo jizvy.
  • objeví se u vás náhle silné akné u dospělých
  • Vaše akné ovlivňuje vaše sebevědomí

Návštěva dermatologa vám pomůže diagnostikovat váš typ akné a sestavit léčebný plán na míru. Správná léčba akné zabraňuje tvorbě jizev a udržuje pleť dlouhodobě čistou.

Klíčové poznatky

  • Existují dva hlavní typy akné: nezánětlivé a zánětlivé.
  • Nezánětlivé akné se skládá z bílých a černých teček bez zarudnutí.
  • Zánětlivé akné se projevuje jako červené, citlivé papuly, pustuly, cysty a uzlíky.
  • Mírné nezánětlivé akné často reaguje na volně prodejnou léčbu.
  • Středně těžké až těžké zánětlivé akné obvykle vyžaduje návštěvu dermatologa.
  • Poznání typu akné je vodítkem pro správný postup léčby pro čistou pleť

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?