Co vyvolává cystické akné?

Published:

Cystické akné může být frustrujícím stavem pleti. Tyto hluboké, bolestivé pupínky se objevují jakoby odnikud a je notoricky známo, že je obtížné se jich zbavit. Porozumění příčinám cystického akné je klíčem k jeho léčbě i prevenci budoucích výsevů.

Co vyvolává cystické akné

Co je cystické akné?

Než se začneme zabývat tím, co vyvolává cystické akné, projděme si nejprve, co přesně cystické akné je.

Cystické akné se skládá z velkých, červených a bolestivých výsevů, které se vyskytují hluboko v kůži. Tyto pupínky jsou mnohem větší a závažnější než typická bílá hlava.

Cystické pupínky se netvoří na povrchu kůže, nýbrž níže v podkožní vrstvě. Zánět a prasknutí cysty hluboko v kůži způsobují vznik bolestivých hnisavých bulek.

Cystické akné je považováno za závažnější než jiné formy akné, protože je hluboké a může zanechat jizvy.

Co způsobuje cystické akné?

Když už víte, co je cystické akné, co vlastně vyvolává tyto bolestivé podzemní pupínky? Zde jsou některé z nejčastějších příčin:

Hormonální nerovnováha

Kolísání hormonů je hlavním spouštěčem výskytu cystického akné.

Hormony, jako jsou androgeny, mohou nadměrně stimulovat mazové žlázy a vlasové folikuly v pokožce, což vede k nadměrné produkci kožního mazu. Toto mastné prostředí ucpává póry a umožňuje rozvoj bakterií způsobujících akné.

Genetika

Stejně jako u mnoha jiných kožních onemocnění hraje i u cystického akné roli genetika. Pokud se cystické akné vyskytuje v rodině, je pravděpodobnější, že se budete potýkat s těžkými výskyty.

Genetika může způsobit, že jste náchylní k produkci nadměrného množství androgenů nebo že jste citlivější na normální výkyvy hormonů, jako je testosteron.

Vysoká úroveň stresu

Vysoká hladina stresu způsobuje zvýšenou produkci kortizolu a dalších hormonů, které stimulují činnost mazových žláz. To může vést k nadměrné tvorbě kožního mazu, ucpávání pórů a vzniku cystického akné.

Stres také zhoršuje hojení ran. To může způsobit, že se cystické pupínky nebudou rychle hojit, nýbrž přetrvávat déle.

Léky

Je známo, že některé léky mohou vyvolat akné, včetně cystického akné. Léky s obsahem hormonů, jako jsou antikoncepční pilulky nebo hormonální náhrady, mohou vést ke vzplanutí akné.

Steroidy a lithium jsou dalšími léky na předpis, u nichž je akné uváděno jako častý nežádoucí účinek.

Chronický zánět

Základem cystického akné je zánět. Chronický zánět v těle proto může způsobit, že budete náchylnější k těžkým akné.

Stavy jako PCOS, IBD a autoimunitní poruchy způsobují vyšší základní zánět. To nakonec vytváří podmínky pro vznik zánětlivých cystických pupínků.

Spouštěče stravy a životního stylu

Kromě vnitřních faktorů, jako jsou hormony a genetika, mohou u některých lidí cystické akné vyvolat také určité faktory životního stylu. Podívejme se na některé potenciální faktory životního stylu způsobující akné.

Vysoce glykemická dieta

Existují důkazy o tom, že strava s vysokým obsahem glykemických sacharidů a cukru může akné zhoršovat.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem způsobují rychlejší nárůst hladiny cukru v krvi. To vede k vyšší hladině inzulínu, která může stimulovat zvýšenou produkci androgenů.

Tyto hormonální účinky potravin s vysokým glykemickým indexem mohou vyvolat vyrážku. Mezi potraviny, na které je třeba dávat pozor, patří sladké limonády, ovocné šťávy, dezerty, bílé pečivo a zpracované pochutiny.

Spotřeba mléčných výrobků

Výzkum stále probíhá, ale některé studie spojují konzumaci mléka a mléčných výrobků se zvýšeným výskytem akné.

Odborníci předpokládají, že hormony přirozeně obsažené v mléčných výrobcích mohou nadměrně stimulovat mazové žlázy. Svou roli může hrát také cukr laktóza obsažený v mléčných výrobcích.

Pokud máte podezření, že mléčné výrobky vyvolávají cystické pupínky, zkuste je na měsíc vyřadit a uvidíte, zda se vaše pleť zlepší.

Nedostatek spánku

Chronický nedostatek spánku může vyvést hormony z rovnováhy. Nedostatek spánku snižuje hladinu testosteronu a zvyšuje produkci kortizolu.

Bez dostatku spánku se vaše pleť také nestihne obnovit. To může vést k ucpávání pórů a silnějším zánětlivým projevům.

Snažte se spát 7-9 hodin denně. Tělo tak získá čas na regulaci hormonů a obnovu kožní tkáně.

Kouření cigaret

Kouření tabáku je jednoznačně spojeno s nárůstem závažnosti akné. Přesné mechanismy nejsou známy, ale pravděpodobně souvisejí s prozánětlivou povahou cigaretového kouře.

Pokud v současné době kouříte, vypracujte plán, jak přestat kouřit. To pravděpodobně pomůže zlepšit vaše cystické akné i vaše celkové zdraví.

Dotýkání se obličeje a sbírání

Nadměrné dotýkání se obličeje a dloubání v něm přenáší bakterie do pórů a zároveň poškozuje jemnou kožní tkáň. Tento dvojitý úder bakterií a zánětu může rozhodně vyvolat vznik nových pupínků.

Po celý den se snažte držet ruce dál od obličeje. Dbejte také na to, abyste si nevybírali pokožku.

Společné spouštěče cystického akné k rekapitulaci:

  • Hormonální výkyvy
  • Genetika
  • Vysoký stres
  • Některé léky
  • Chronický zánět
  • Vysoce glykemická strava
  • Spotřeba mléčných výrobků
  • Nedostatečný spánek
  • Kouření
  • Vybírání obličeje

Tipy pro prevenci výskytu cystického akné

Nyní, když už víte, co obvykle způsobuje cystické akné, vám přinášíme několik tipů, jak těmto bolestivým boulím předcházet:

1. Vyrovnejte své hormony.

Pracujte na vyrovnání hormonů, jako jsou androgeny a inzulín, které mohou nadměrně stimulovat mazové žlázy.

Mezi strategie patří zvládání stresu, dostatek spánku, vyhýbání se zánětům a nízkoglykemická strava.

2. Vyhněte se spouštěčům akné.

Věnujte pozornost svým osobním spouštěčům cystického akné a snažte se jim vyhnout. To může znamenat vynechání mléčných výrobků, vynechání kouření nebo změnu léků.

3. Jemně očistěte.

Drsné peelingy a nadměrné čištění narušují ochrannou bariéru pleti. To vede k podráždění, které může akné zhoršit.

Jemně čistěte pleť pouze dvakrát denně neabrazivním čisticím prostředkem. Vyhněte se drhnutí nebo vybírání.

4. Používejte složky bojující proti akné.

Složky jako kyselina salicylová, benzoylperoxid a retinoidy pomáhají uvolňovat póry a bojovat proti bakteriím akné. Používáním krémů s těmito složkami můžete předcházet vzniku akné.

5. Pečujte o zdraví pokožky.

Vyživujte pleť antioxidanty, používejte ochranu proti slunci a hydratujte ji. Podpora celkového zdraví pokožky snižuje pravděpodobnost vzniku prasklin.

Klíčové je znát nejčastější příčiny cystického akné. Vyhýbání se spouštěčům a vyrovnávání hormonů, kdykoli je to možné, může být velkou prevencí bolestivých cystických výronů.

Kdy navštívit dermatologa kvůli cystickému akné

Závažné cystické akné může být obtížné zvládnout vlastními silami. Pokud se u vás objeví:

  • Časté a bolestivé cystické výrony
  • Akné odolné vůči volně prodejným přípravkům
  • Jizvy po cystických pupíncích
  • Nízké sebevědomí nebo deprese kvůli cystickému akné

Dermatolog má přístup k nejsilnějším lékům na akné, jako je izotretinoin, které mohou pomoci. Procedury, jako jsou steroidní injekce, mohou také pomoci rychle zmenšit velké cystické pupínky.

Pokud cystické akné výrazně ovlivňuje váš život, neváhejte vyhledat odbornou pomoc. Nemusíte se trápit s jedním výsevem za druhým.

Závěr: Dávejte pozor na spouštěče cystického akné

Cystické akné se tvoří hluboko v kůži a může být vyvoláno řadou různých vnitřních i vnějších faktorů. Svou roli mohou hrát hormony, genetika, záněty, vysoký stres, léky, strava a životní návyky.

Věnujte pozornost svým osobním spouštěčům akné a používejte preventivní strategie, abyste se vyhnuli budoucím výsevům. Klíčové je udržet pod kontrolou nadměrné množství androgenů a zánětů.

V případě závažného cystického akné nebo akné rezistentního na léčbu navštivte dermatologa, který vám poskytne přístup ke specializovaným lékům a postupům. Vytrvalostí a správným léčebným plánem můžete dostat cystické akné pod kontrolu a zabránit jeho opakování.

Často kladené otázky o cystickém akné

Jak vypadá cystické akné?

Cystické akné se skládá z velkých, červených a bolestivých výsevů, které se vyskytují hluboko v kůži. Pupínky jsou zanícené a mohou působit jako uzlíky pod kůží. Cysty mají často bílý nebo žlutý střed naplněný hnisem. Výsevy zanechávají tmavé jizvy, které mohou přetrvávat i několik měsíců.

Kde se vyskytuje cystické akné?

Cystické výsevy se nejčastěji objevují v obličeji, zejména v oblasti čelistí, tváří, brady a kolem úst. Cystické pupínky se však mohou tvořit také na zádech, hrudníku, krku, ramenou a horních částech paží.

Jaký je rozdíl mezi cystickým akné a běžným akné?

Běžné akné se skládá z malých bílých a černých teček na povrchu kůže. Cystické akné se vyskytuje hlouběji v podkoží. Cystické pupínky jsou mnohem větší, bolestivější a vedou k jizvení častěji než mírnější bílé nebo černé tečky.

Je cystické akné formou těžkého akné?

Ano, cystické akné je považováno za závažnou formu akné. Řadí se mezi nejzávažnější typy akné, protože pupínky jsou velké, hluboké a mohou způsobit trvalé jizvy. Cysty jsou také velmi bolestivé.

Může cystické akné zmizet samo?

Menší cystické pupínky mohou zmizet samy během 1-2 týdnů. Většina cystického akné však bez léčby na předpis zcela nezmizí. Výsevy mají tendenci se často opakovat a vyžadují pečlivou léčbu.

Jaká je nejlepší léčba cystického akné?

Nejlepší výsledky proti pravému cystickému akné přinášejí léky na předpis. Často se předepisují perorální antibiotika, antikoncepční pilulky, izotretinoin, spironolakton a lokální retinoidy. Volně prodejné přípravky obvykle nejsou dostatečně silné, aby zvládly závažné cystické výsevy.

Jak se rychle zbavit cystického akné?

Návštěva dermatologa a injekce kortizonu může pomoci zmenšit velký cystický pupínek během jednoho nebo dvou dnů. Rychlou úlevu přináší také odsátí tekutiny z velké zanícené cysty pomocí sterilní jehly. Jedná se však pouze o dočasná opatření.

Lze vyrazit cystické pupínky?

Nejlépe je cystické praskliny nevytvářet ani nevybírat. Cysty se tvoří příliš hluboko na to, aby mohly účinně odtékat. Trhání může poškodit kůži a vést k jizvení. Místo toho přiložte teplý obklad, který pomůže podpořit samovolné odtékání cysty.

Zmizí cystické akné natrvalo?

Při důsledné léčbě se cystické akné může dostat do dlouhodobé remise a případně nadobro zmizet. Perorální isotretinoin má největší šanci na trvalé vymizení cystického akné. U některých lidí však dochází k občasným vzplanutím cystického akné i po úspěšné léčbě.

Kdy navštívit lékaře kvůli cystickému akné?

Pokud trpíte bolestivými cystami, které vytvářejí jizvy, nereagují na volně prodejnou léčbu nebo negativně ovlivňují vaše sebevědomí, navštivte svého lékaře a nechte se vyšetřit. Dermatolog může předepsat silnější léky, které pomohou odstranit cystické akné.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?