Proč se mi zhoršuje akné?

Published:

Pokud máte pocit, že se vaše akné místo zlepšování zhoršuje, nejste sami. Mnoho lidí se potýká s nečekanými výskyty akné i v dospělosti. Akné může být frustrující, bolestivé a zdá se, že je nemožné ho zvládnout.

Ale neztrácejte naději. S trochou detektivní práce můžete přijít na kloub tomu, co způsobuje vzplanutí vašeho akné. Zde je průvodce, který vám pomůže pochopit možné důvody, proč se vaše akné zdánlivě zhoršuje, a co s tím můžete dělat.

Proč se mi zhoršuje akné

Vaše rutina péče o pleť potřebuje úpravu

Jednou z nejčastějších příčin zhoršení akné je používání nesprávných produktů péče o pleť nebo nesprávných postupů. Pokud jste nedávno změnili péči o pleť, může to být příčinou. Zde je několik věcí, které mohou akné zhoršit:

  • Používání příliš drsných přípravků - Příliš vysušující čisticí prostředky, tonika s alkoholem a silné exfoliační přípravky mohou vaši pleť odlíčit a podráždit, což vyvolá zvýšenou produkci oleje a tvorbu pupínků.
  • Nedostatečná hydratace - Mnoho přípravků na akné je vysušujících. Nedoplnění vlhkosti může způsobit, že se vaše pleť bude mastit a bude náchylná k akné.
  • Používání složek, které ucpávají póry - Pozor na husté krémy, oleje a silikony, které mohou ucpávat póry. Lepší volbou jsou nekomedogenní produkty nebo produkty bez obsahu oleje.
  • Nadměrná exfoliace - Nadměrné drhnutí a používání chemických exfoliantů může způsobit zánět a podráždění.

Náprava? Zhodnoťte svou současnou rutinu. Omezte používání drsných produktů. Zaměřte se na jemné čištění, hydrataci bez obsahu oleje a v případě potřeby občasný chemický peeling. Nesnažte se toho dělat příliš mnoho najednou. Nejlepší je základní, nedráždivá rutina.

Neléčíte všechny typy akné

Existují různé typy akné, jako jsou bílé a černé tečky, papuly, pustuly, uzlíky a cysty. Mnohé způsoby léčby akné se zaměřují pouze na jeden typ.

Pokud například používáte lokální antibiotický gel určený na zánětlivé pupínky, nemusí pomoci vyčistit nezánětlivé černé a bílé tečky. Nebo pokud používáte BHA exfoliant na bílé tečky, nemusí zlepšit bolestivé cysty.

Podívejte se pozorně na své výpadky. Pak si vyberte léčbu, která působí na všechny typy akné, které máte:

  • Černé/bílé tečky - BHA exfolianty, retinoidy
  • Papuly/puchýřky - benzoylperoxid, lokální antibiotika
  • Cystické akné - Perorální antibiotika, antikoncepční pilulky, isotretinoin

Používání produktů zaměřených na konkrétní typy akné má velký význam. Kombinovaný přístup je nejlepší pro odstranění všech forem akné.

Nejste důslední

Léčba akné trvá delší dobu. Vyžadují také pečlivé každodenní používání. Obvykle trvá 4-6 týdnů, než dojde ke zlepšení, a 12 týdnů, než dojde k úplnému vyčištění.

Pokud se budete v péči o akné pohybovat sporadicky, například vynechávat dny nebo týdny, akné se pravděpodobně opět zhorší. Akné se daří díky nedůslednosti!

Buďte trpěliví a dodržujte denní léčbu. Nevzdávejte se příliš brzy. V případě potřeby si nastavte telefonní upomínky. Klíčem je vytrvalost a důslednost na dlouhou dobu.

Neřešíte hlavní příčinu

Někdy je akné povrchovým příznakem hlubší vnitřní příčiny. Mezi nejčastější vnitřní příčiny akné patří:

  • Hormonální výkyvy - U žen může akné propuknout před menstruací v důsledku hormonálních změn. Puberta, těhotenství a perimenopauza mohou také vyvolat akné.
  • Vysoká hladina stresu - stresové hormony, jako je kortizol, zvyšují produkci kožního mazu, což vede k ucpávání pórů a akné.
  • Nerovnováha krevního cukru - špatná strava s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů může způsobit prudké zvýšení hladiny cukru v krvi, což zvyšuje produkci olejů a zánětů.
  • Střevní problémy - nerovnováha střevních bakterií a zánět ve střevech se mohou projevit jako zánět kůže.
  • Léky - Některé léky, jako jsou steroidy a lithium, vyvolávají akné.

Pokud se vám zdá, že vaše akné nereaguje na lokální léčbu, podívejte se do svého nitra. Léčba vnitřních příčin spolu s léčbou akné vede k lepším výsledkům. Pomoci může změna životního stylu, úprava stravy, hormony, doplňky stravy nebo léky.

Máte nediagnostikované typy akné

Existují různé typy a podtypy akné, které vyžadují specifickou léčbu:

  • Hormonální akné - u dospělých žen se objevuje každý měsíc v oblasti brady, čelisti a krku. Řeší se antiandrogeny, antikoncepčními tabletami nebo doplňky stravy.
  • Plísňové akné - malé stejnoměrné hrbolky často na čele, hrudníku a zádech. Odstraňují se antimykotickou léčbou.
  • Acne cosmetica - Způsobené make-upem, přípravky pro péči o pleť a vlasovými přípravky. Vyhněte se přípravkům ucpávajícím póry.
  • Acne mechanica - Výsevy podél čelisti nebo čela způsobené třením nebo tlakem, např. helmami, batohy, těsnými límci. Vyžaduje šetrnost k dané oblasti.
  • Steroidy indukované akné - způsobené perorálními/topickými steroidy nebo hormonální léčbou. Vyžaduje úpravu dávky a lokální retinoidy.

Pokud standardní léčba akné nezabírá, navštivte dermatologa. Správná diagnóza vede ke správnému řešení. Nebojte se - vyhledejte pomoc s určením konkrétního typu akné.

Nepřizpůsobujete se sezónním změnám

Akné může kolísat v závislosti na ročních obdobích. Zde se dozvíte, jak upravit svůj postup:

Léto - častější slunění může vysušovat pokožku a způsobovat nadměrnou produkci oleje. Používejte lehké hydratační přípravky bez obsahu oleje, jako jsou gely a séra.

Podzim - Nižší vlhkost vzduchu může zhoršovat suchost. Přidejte hydratační séra a obličejové oleje, které udrží vlhkost.

Zima - Suché teplo v místnosti odčerpává vlhkost a zhoršuje loupání. Používejte bohatší krémy a masky na spaní, abyste přes noc doplnili hydrataci.

Jaro - Více slunečního svitu a potu vede k ucpávání pórů. Jemným peelingem 2-3krát týdně uvolníte póry.

Věnujte pozornost tomu, co vaše pleť potřebuje v daném ročním období, a podle toho se zařiďte. Zůstaňte o krok napřed před klimatickými změnami a předcházejte vzniku akné.

Nezvládáte správně stres

Stres je jedním z nejčastějších spouštěčů akné. Nezvládnutý stres vede ke zvýšené hladině kortizolu a zánětu, což vytváří podmínky pro vznik akné.

Když jste ve stresu:

  • Omezte zánětlivé potraviny - cukr, rafinované sacharidy a mléčné výrobky vyvolávají zánětlivé procesy spojené s akné.
  • Hydratace - Dehydratace namáhá pokožku a zpomaluje buněčnou výměnu. Pijte hodně vody.
  • Spánek - nedostatek spánku zvyšuje hladinu kortizolu. Dopřejte si odpočinek.
  • Cvičení - pocení pomáhá snižovat hladinu stresových hormonů způsobujících akné.
  • Vyzkoušejte relaxační cvičení - jógu, meditaci, psaní deníku... najděte to, co vám vyhovuje.
  • Vyhledejte podporu - obraťte se na přátele, rodinu, terapeuta. Neukládejte stres do lahví.

Osvojení si nástrojů pro zvládání stresu spolu s péčí o pleť představuje vítěznou kombinaci proti akné.

Máte hormonální nerovnováhu

Hormonální výkyvy jsou hlavní příčinou akné u dospělých. Zde jsou klíčové hormony, které ovlivňují vznik akné:

  • Androgeny, jako je testosteron, zvyšují produkci kožního mazu a zánětů. Nadbytek androgenů je hlavním faktorem akné.
  • Inzulínové výkyvy způsobené vysokým příjmem cukru/sacharidů vyvolávají zvýšený výdej androgenů.
  • Kortizol uvolňovaný během stresu způsobuje zvýšenou produkci oleje.
  • Estrogen pomáhá kontrolovat akné tím, že vyvažuje androgeny. Nízká hladina estrogenu může vyvolat akné.

Pro dlouhodobě čistou pleť je zásadní vyřešit případnou hormonální nerovnováhu. K dosažení hormonální rovnováhy může být zapotřebí provést krevní testy, změnit stravu, užívat doplňky stravy nebo léky. Navštivte endokrinologa nebo specialistu na ženské zdraví, který vám provede testy a poradí.

Máte základní zdravotní potíže

Někdy je akné známkou vnitřního zdravotního stavu, který vyžaduje lékařskou péči. Akné může být příznakem:

  • Poruchy štítné žlázy - jak hyperaktivní (hypertyreóza), tak nedostatečně aktivní štítná žláza (hypotyreóza) způsobují hormonální změny, které stimulují tvorbu oleje a vyrážky.
  • Syndrom polycystických vaječníků (PCOS) - Nadbytek androgenů nadměrně stimuluje mazové žlázy, což zhoršuje akné.
  • Vysoká hladina inzulínu a cukru v krvi - zvýšená hladina inzulínu zvyšuje sekreci oleje a zánět. Prediabetes a diabetes jsou spojeny s akné.
  • Střevní problémy - možnými spouštěči akné jsou potravinová citlivost, střevní záněty, SIBO a přemnožení kandidy.

Neodmítejte akné jako pouhý kožní problém. Poraďte se se svým lékařem a nechte si udělat potřebné krevní testy, abyste zjistili, zda nemáte nějaké zdravotní potíže. Léčba základního problému vede k trvale čisté pleti.

Neměníte povlaky na polštáře dostatečně často

Špinavé povlaky na polštáře, které obsahují olej, bakterie, nečistoty a odumřelé kožní buňky, se mohou každou noc přenést zpět na pokožku, ucpat póry a způsobit vznik akné. Chcete-li tomu zabránit:

  • Povlaky na polštáře perte v horké vodě alespoň dvakrát týdně.
  • Každou noc si na polštář přikládejte čistý ručník.
  • Před spaním si důkladně umyjte obličej, abyste se zbavili oleje a nečistot.

Může se to zdát banální, ale udržování čerstvých povlaků na polštáře pomáhá minimalizovat spouštěče akné z prostředí, ve kterém spíte.

Používáte nečisté produkty péče o pleť/vlasy

Mnoho produktů obsahuje skryté spouštěče akné, jako jsou oleje ucpávající póry, parfémy a chemické látky. Pečlivě čtěte etikety a vyhněte se drsným nebo pochybným složkám. Hledejte nekomedogenní, nedráždivé přípravky bez vůně a barviv. Přírodní produkty jsou často lepší volbou pro pleť.

Složky, kterým je třeba se vyhnout:

  • Silikony - dimetikon, cyklomethicon
  • Kokosový olej a složky odvozené od kokosu
  • Těžké oleje a másla - minerální olej, lanolin
  • Syntetické vonné látky a barviva

Používáním čistých, nedráždivých produktů předejdete vzniku prasklin způsobených reakcemi na produktech. Vyplatí se pečlivě sledovat etikety.

Neprovádíte dostatečný peeling

Odumřelé kožní buňky ucpávají póry, což vede ke vzniku akné. Přílišná exfoliace však může také podráždit a zhoršit výskyt pupínků.

Najděte správnou rovnováhu pomocí jemného peelingu 2-3krát týdně. Používejte buď:

  • Ruční peelingy - měkké žínky, mušelínové utěrky nebo jemné peelingy s jemnými přírodními kuličkami, jako jsou jojobové kuličky. Vyhněte se drsným peelingům s plastovými mikroperličkami.
  • Chemické exfolianty - AHA kyseliny jako glykolová, mléčná, mandlová. BHA, např. kyselina salicylová. Začněte s nižšími procenty a pomalu je zvyšujte.

Jemné každodenní čištění také pomáhá odstranit odumřelé buňky, které ucpávají póry. Jen to nepřehánějte. Správně prováděný peeling udržuje pleť čistou, nikoli zanícenou.

Příliš se dotýkáte svého obličeje

Z rukou se na obličej během dne přenáší velké množství nečistot a bakterií. Vyvarujte se nevědomého dotýkání se obličeje, opírání se o něj nebo dloubání se v něm, což vede k šíření bakterií a vzniku pupínků.

Dbejte na to, abyste měli ruce co nejdále od obličeje. Přestaňte se naklánět k obličeji a sbírat ho. Často si myjte ruce antibakteriálním mýdlem. Zaměstnejte ruce aktivitami, jako jsou například fidget spinnery.

Snažte se méně dotýkat obličeje. Vaše pleť vám poděkuje snížením výskytu akné.

Neměníte svůj jídelníček

To, co jíte, se projeví na vaší pokožce. Špatná strava s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů, cukrů a nezdravých tuků podporuje záněty, hormonální výkyvy a akné. Chcete-li mít čistší pleť, upravte si jídelníček:

  • Omezte rafinované sacharidy - chléb, obiloviny, těstoviny a cukr způsobují prudké zvýšení hladiny cukru v krvi, což zvyšuje vylučování oleje a záněty.
  • Jezte potraviny s nízkým glykemickým indexem - zeleninu, luštěniny, ořechy, semínka, libové bílkoviny. Tyto pomalu se spalující sacharidy minimalizují výkyvy hladiny cukru v krvi.
  • Dodejte siantioxidanty - Ovoce a zelenina bohaté na vitaminy A, C a E chrání pokožku a potlačují záněty.
  • Zvýšení obsahu zdravých tuků - losos, avokádo, olivový olej, ořechy obsahují omega-3, které snižují výskyt akné.
  • Zůstaňte hydratovaní - Pro zdraví a prevenci akné vypijte denně 8-10 sklenic vody.

Zdravá protizánětlivá strava s vysokým obsahem antioxidantů a omega-3, které jsou pro pleť prospěšné, vytváří ideální prostředí pro čistou pleť bez akné zevnitř.

Máte skrytou alergii nebo přecitlivělost

Citlivost na potraviny i lokální alergie mohou vyvolat akné. Mezi nejčastější viníky patří:

  • Mléčné výrobky - syrovátka a hormony obsažené v mléčných výrobcích stimulují mazové žlázy.
  • Lepek - lepek, který se nachází v pšenici, ječmeni a žitu, může způsobovat záněty a střevní problémy vedoucí k akné.
  • Vonné látky - Syntetické parfémy a vonné produkty dráždí pokožku.
  • Chemické látky v opalovacích krémech - Složky jako oxybenzon a avobenzon způsobují u některých lidí reakce.

Veďte si deník potravin a výrobků. Zaznamenávejte si souvislosti mezi konkrétními potravinami/produkty a výskytem pupínků. Klíčové je identifikovat spouštěče akné a vyhýbat se jim.

Nepijete dostatek vody

Voda má úžasné účinky na pleť a akné:

  • Vyplavuje toxiny - odvádí bakterie, olej a buněčné nečistoty z pórů.
  • Hydratuje pleť - Vypíná pleť, snižuje její suchost a šupinatost.
  • Zklidňuje záněty - Uhasí zánětlivé vzplanutí zhoršené dehydratací.

Denně vypijte minimálně 8-10 sklenic vody. Vyřaďte kofein a alkohol, které odvodňují. Pro hydrataci si do vody přidejte citron, okurku nebo mátu. Správný příjem vody zabraňuje vzniku akné způsobeného hromaděním buněčného odpadu a záněty.

Nezvládáte PCOS ani endometriózu

Ženy s PCOS nebo endometriózou často bojují s hormonálním akné. Nadbytek androgenů a zánětů je příčinou vzniku akné.

Navštivte gynekologa a nechte se řádně vyšetřit a léčit. Může vám být doporučena úprava životního stylu, léky, doplňky stravy nebo hormonální antikoncepce, abyste vyrovnali hormony a udrželi akné pod kontrolou.

Pokud se tyto stavy neléčí, způsobují neustálé problémy s akné. Neignorujte bolestivé cystické akné - zaměřte se na základní hormonální nerovnováhu.

Neřešíte své duševní zdraví

Duševní zdraví ovlivňuje akné mnoha způsoby:

  • Vyšší stres - zvýšená hladina kortizolu zvyšuje produkci oleje.
  • Více zánětů - Duševní stavy, jako je úzkost a deprese, zvyšují množství zánětlivých chemických látek zvaných cytokiny, které zhoršují akné.
  • Nízká motivace vede k vynechávání péče o pleť, nezdravé stravě a nedostatku pohybu.
  • Zvýšené trhání - trhání kůže a trhání vlasů (trichotillomanie) zhoršuje akné.

Navštivte terapeuta a léčte všechny problémy s duševním zdravím současně s akné. Přístup založený na propojení mysli a těla vaší pleti velmi prospěje. Neignorujte spojení mysli a pokožky.

Klíčové poznatky

  • Zhodnoťte svou současnou rutinní péči o pleť - nevhodné produkty nebo metody mohou akné zhoršit.
  • Ujistěte se, že léčíte všechny přítomné typy akné - kombinujte cílené složky.
  • Buďte vytrvalí a důslední v léčbě - akné vyžaduje pečlivou každodenní péči.
  • Hledejte příčiny, jako jsou hormony, faktory životního stylu nebo zdravotní stav.
  • Proveďte potřebné sezónní úpravy svého režimu.
  • Zvládněte úroveň stresu a duševní zdraví pro čistou pleť.
  • Změňte stravu, spánek a další životní návyky, které akné podporují.
  • Navštivte dermatologa nebo lékaře, aby diagnostikoval konkrétní příčinu.

Pomocí pokusů a omylů můžete odhalit příčiny zhoršujícího se akné. Individuální úpravy a odborná pomoc v případě potřeby mohou dostat akné pod kontrolu nadobro. Nevzdávejte se - vyřešení hádanky akné stojí za to.

Často kladené otázky o zhoršujícím se akné

Jaké jsou nejčastější příčiny zhoršení akné u dospělých?

Mezi hlavní příčiny zhoršení akné u dospělých patří:

  • Používání nesprávných produktů péče o pleť nebo rutinních postupů, které dráždí pleť.
  • Nedůsledné používání léčby akné
  • základní zdravotní stav, jako je PCOS nebo střevní zánět.
  • Hormonální výkyvy související se stresem, menstruačními cykly nebo léky.
  • Špatná strava s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů/cukru, které zvyšují hladinu inzulínu a zánětů.
  • Vnější faktory, jako je změna ročních období, nepraní povlaků na polštáře

Moje akné bylo čisté, ale teď se mi opět objevuje. Proč?

Existuje několik možných důvodů, proč se vaše čistá pleť opět stala náchylnou k akné:

  • Přestali jste používat léčbu akné. Akné potřebuje důslednou a dlouhodobou péči.
  • Váš menstruační cyklus, vyšší stres nebo jiné hormonální změny vyvolaly vyrážku.
  • Užíváte nový lék, který způsobuje akné.
  • Začali jste používat nový produkt péče o pleť nebo vlasy, který ucpává póry.
  • Zanevřeli jste na zdravou stravu a životní návyky, které vás zbavovaly akné.

Znovu začněte s plným režimem léčby akné, proveďte všechny potřebné úpravy stravy, kondice nebo zvládání stresu a navštivte svého lékaře, pokud máte podezření na hormonální nebo lékovou příčinu.

Nikdy předtím jsem akné neměla. Proč se mi najednou objevilo?

Mezi možné příčiny nově vzniklého akné u dospělých patří:

  • Hormonální změny - Perimenopauza, vysazení antikoncepce, těhotenství a další hormonální změny mohou vyvolat vyrážku.
  • Nové léky - steroidy, lithium, DHEA atd. mohou vyvolat vzplanutí akné.
  • Stres - zvýšený zánět způsobený vysokým stresem vede k ucpávání pórů.
  • Změny ve stravování - Strava s vyšším obsahem cukrů, nezdravých tuků nebo mléčných výrobků může způsobit nové akné.
  • Základní zdravotní potíže - poruchy štítné žlázy, PCOS, SIBO a další onemocnění vyvolávají akné.
  • Dědičné predispozice - genetické dispozice, které byly v minulosti spící, se mohou objevit později v životě.

Navštivte svého lékaře, aby zjistil příčinu. Krevní testy, úprava medikace, doplňky stravy, změna jídelníčku nebo správná péče o pleť mohou dostat nové akné pod kontrolu.

Proč se mi stále zvětšují cysty a záněty?

Zhoršující se zánětlivé akné s bolestivými cystami, uzlíky a lézemi naznačuje, že je třeba věnovat pozornost některým vnitřním faktorům:

  • Hormonální nerovnováha - nadbytek androgenů, nedostatek estrogenů, inzulínová rezistence podporující zánět.
  • Vysoce glykemická strava - sladké potraviny s vysokým obsahem sacharidů podporují záněty způsobující akné.
  • Stres, nedostatek spánku - Zvýšené množství zánětlivých chemických látek zhoršuje cystické akné.
  • Genetická dispozice - v rodině se vyskytuje těžké akné, které je k němu náchylnější.

Vyhledejte lékařskou pomoc, abyste vyrovnali hormony, snížili vnitřní i vnější záněty a lépe zvládali stres. Závažné zánětlivé akné obvykle vyžaduje systémové nebo perorální léky na předpis. Neváhejte navštívit dermatologa.

Jaké změny bych měla provést v péči o pleť, když se akné zhorší?

Upravte svou rutinní péči o pleť tak, že:

  • Vraťte se k základům s jemným čisticím přípravkem, přípravkem na akné a hydratačním krémem, který neucpává pleť. Nepřehánějte to s komplikacemi.
  • Přestaňte používat produkty, které vaši pokožku dráždí nebo vysušují. Držte se nekomedogenních hydratačních přípravků.
  • Aplikujte léčbu akné na celou oblast, nejen na aktivní výsevy. Tím zabráníte vzniku nového akné.
  • Důsledné používání léčby akné přesně podle pokynů. Nevynechávejte žádné dny.
  • Exfoliace 2-3krát týdně jemným peelingem nebo chemickým exfoliantem, pokud je vaše akné z velké části způsobeno ucpanými póry.
  • Pokud volně prodejné přípravky nezabírají, navštivte dermatologa, abyste mohli dostat přípravky na předpis.

Jaké změny životního stylu mohou pomoci dostat zhoršující se akné pod kontrolu?

K úpravám životního stylu, které pomáhají odstranit akné, patří:

  • Cvičení - Cvičení snižuje hladinu stresových hormonů, jako je kortizol, které způsobují tvorbu pupínků.
  • Zdravá strava - Omezte cukr, rafinované sacharidy a mléčné výrobky a jezte více potravin, které čistí pleť, jako je ovoce, zelenina a ryby bohaté na antioxidanty a omega-3.
  • Úleva od stresu - zkuste jógu, meditaci, hluboké dýchání, psaní deníku. V případě potřeby vyhledejte poradce.
  • Více spánku - Snažte se spát minimálně 7-9 hodin denně, abyste se vyhnuli akné způsobenému nedostatkem spánku.
  • Doplňky stravy - Zeptejte se svého lékaře na doplňky stravy, které snižují výskyt akné, jako je zinek, vitamín A, D, E a probiotika.
  • Výměna povlaků na polštáře - dvakrát týdně vyměňte čisté povlaky na polštáře.

Celostní přístup, který kombinuje péči o pleť s akné, vnitřní wellness a životní návyky, přináší největší úspěch při zastavení zhoršování výskytu akné.

Kdy bych měl/a navštívit dermatologa kvůli akné?

Navštivte dermatologa, pokud máte:

  • Akné, které se stále zhoršuje nebo se nezlepšuje pomocí volně prodejných léků a domácí péče.
  • Cystické, nodulární nebo zjizvené akné
  • Akné spolu s dalšími příznaky, jako je nepravidelná menstruace, nadměrný růst vlasů, řídnutí vlasů, tmavé skvrny na kůži. Ty mohou ukazovat na PCOS nebo jiné základní onemocnění.
  • Akné před nebo po vysazení perorální antikoncepce nebo jiné hormonální léčby
  • Akné se soustředí hlavně na bradu, čelist a oblast krku, což svědčí o hormonálním akné.
  • Akné po podání nového léku

Dermatolog může pomoci určit příčinu, vytvořit léčebný plán na míru vašemu typu akné a dostat těžké nebo rezistentní akné pod kontrolu.

Jaké léky na předpis a léčba mohou odstranit zhoršující se akné?

Mezi možnosti předepisování patří:

  • Perorální antibiotika - pomáhají redukovat zánětlivé bakterie akné. Obvykle doxycyklin nebo minocyklin.
  • Lokální retinoidy - účinně odblokovávají póry a redukují mastnotu, např. tretinoin, adapalen, tazaroten.
  • Hormonální antiandrogeny - spironolakton, perorální antikoncepce snižují nadbytek androgenních hormonů způsobujících akné.
  • Isotretinoin - mimořádně účinný perorální retinoid pro těžké cystické akné.
  • Světelná a laserová terapie - pomáhají ničit bakterie akné a zmírňují zánět.
  • Chemický peeling - peelingy s kyselinou glykolovou, salicylovou a TCA exfoliují a ničí bakterie způsobující akné. Lze kombinovat se světelnou terapií.
  • Injekce steroidů - Přímá injekce do velkých cyst a uzlíků k rychlému zmenšení velikosti a zánětu.

Terapie na předpis pomáhá řešit i to nejúpornější, zhoršující se akné, když volně prodejné možnosti selžou. Navštivte svého dermatologa!

Existují nějaké doplňky, které mohou pomoci dostat akné pod kontrolu?

Ano, následující doplňky mohou zlepšit akné:

  • Zinek - pomáhá snižovat tvorbu oleje a zánětů. Doporučuje se 30 mg denně.
  • Omega-3 - protizánětlivé esenciální mastné kyseliny z rybího oleje nebo řas. 2 gramy denně.
  • Vitamin A - retinol a kyselina retinová pomáhají odblokovat póry. Používejte pouze pod dohledem lékaře v maximální denní dávce 10 000 IU.
  • Vitamin D - Imunitní regulační účinky mohou snížit výskyt akné. 2 000-5 000 IU denně. Nechte si vyšetřit hladinu.
  • Vitamin E - silný antioxidační účinek zmírňuje akné. 400 IU denně.
  • Probiotika - podporují zdraví střev a imunitní systém. Hledejte kmeny jako Lactobacillus a Bifidobacterium.

Před zahájením užívání jakýchkoli nových doplňků, zejména vitaminu A, se vždy poraďte se svým dermatologem. Přestože jsou tyto doplňky slibné, je stále zapotřebí dalšího výzkumu v oblasti doplňků na akné.

Jak zjistím, zda přípravek péče o pleť může ucpávat póry a způsobovat akné?

Vyhněte se výrobkům obsahujícím:

  • Oleje - kokosový olej, minerální olej, lanolin, mandlový olej
  • Silikony - dimetikon, cyklomethicone, cyclopentasiloxane
  • Husté krémy a másla - bambucké máslo, kakaové máslo
  • Těžké vosky - včelí vosk, cetylalkohol
  • Syntetické vonné látky, barviva, alkoholy
  • Komedogenní složky, jako je isopropylmyristát, isopropylpalmitát.

Místo toho si vyberte bezolejové, nekomedogenní, bez parfemace a barviv vhodné pro pleť se sklonem k akné. Pečlivě kontrolujte etiketu. V případě pochybností se jim vyhněte.

Pomáhá hormonální antikoncepce při akné? Jak?

Antikoncepční pilulky, které obsahují estrogen a progestin, mohou zlepšit akné tím, že:

  • Snížení produkce androgenních hormonů, které stimulují olejové žlázy.
  • Zvýšení hladiny estrogenu, který vyrovnává nadměrné účinky androgenů.
  • Udržování stálé hladiny hormonů a zamezení jejich kolísání
  • Snížení zánětu

Antikoncepce s nízkým obsahem estrogenu, jako jsou pilulky obsahující pouze progestin nebo nitroděložní tělísko Mirena, má tendenci akné zhoršovat. Kombinovaná perorální antikoncepce obvykle pomáhá, ale účinky se individuálně liší. Poraďte se se svým gynekologem.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?