Co znamená akné na tvářích?

Published:

Akné je běžné kožní onemocnění, které postihuje lidi všech věkových kategorií. Akné se může objevit kdekoli na těle, často se však objevuje na obličeji - včetně tváří. Co ale znamená, když se vám na tvářích objeví akné?

Co znamená akné na tvářích

Co způsobuje akné na tvářích?

Akné vzniká, když odumřelé kožní buňky, olej a bakterie ucpou vlasové folikuly na kůži. To vede ke vzniku různých typů akné, jako jsou bílé a černé tečky, pupínky a cysty. Existuje několik faktorů, které mohou přispět ke vzniku akné na tvářích.

Hormonální změny

Hormonální výkyvy jsou hlavním spouštěčem akné na tvářích a v oblasti čelistí. Během puberty se zvyšuje hladina hormonů, což způsobuje, že mazové žlázy produkují více oleje. U dospělých se objevují také hormonální výsevy související s menstruačním cyklem, těhotenstvím a menopauzou.

Androgeny, včetně testosteronu, zvyšují produkci oleje a mění vývoj kožních buněk. Tato hormonální aktivita způsobuje ucpávání pórů a záněty. Hormonální akné podél tváří a čelisti se běžně vyskytuje u žen kvůli cyklické povaze hormonů. S hormonálními pupínky se však mohou během puberty potýkat i muži.

Stres

Stres způsobuje zvýšenou produkci kortizolu, který vyvolává nadměrnou tvorbu oleje a zánět. Chronický stres vede u mnoha lidí k tvorbě pupínků na bradě a tvářích. Studie ukazují, že studenti a pracovníci pracující na směny mají tendenci ke vzplanutí akné během stresových období kvůli narušenému cirkadiánnímu rytmu.

Tření a podráždění

Citlivá pleť na tvářích je náchylná k ucpávání a podráždění vlivem okolního prostředí. Například opírání obličeje o ruce nebo časté tření tváří může ucpat folikuly. Mluvení po telefonu, trvalý tlak od brýlí a tření obličeje ručníky nebo povlaky na polštáře může také vést ke vzniku akné na tvářích.

Některé přípravky pro péči o vlasy a pleť mohou také ucpávat póry a způsobovat vyrážky. Vzpomeňte si na těžké krémy, silné opalovací krémy a mastný make-up. Nezapomeňte si na konci dne důkladně umýt obličej, abyste předešli akné na tváři.

Špatná strava

Výzkum naznačuje, že některé faktory stravy, jako jsou mléčné výrobky, sacharidy, čokoláda a syrovátkové bílkoviny, mohou vyvolat zánětlivé stavy kůže. Konzumace velkého množství zpracovaných a sladkých potravin vede ke zvýšené hladině inzulínu, který způsobuje akné.

Špatná strava způsobuje nerovnováhu vitamínů, minerálů a zdravých tuků potřebných pro zdraví pokožky. Správná výživa zeleninou, ovocem a libovými bílkovinami je pro čistou pleť klíčová. Hydratace také pomáhá předcházet ucpávání pórů.

Co znamená akné na tvářích?

Obvykle je to hormonální

Pokud se akné u dospělých vyskytuje převážně na tvářích a v oblasti čelisti, obvykle to znamená, že za to mohou hormonální výkyvy. Cyklické výsevy v dolní části obličeje ukazují na měnící se hladiny estrogenu a progesteronu.

Akné mechanica z podráždění a ucpaných pórů se objevuje náhodně. Hormonální akné má obvykle určitý vzorec a soustřeďuje se podél brady, čelistí a tváří.

Může to být reakce na produkty

Někdy akné soustředěné na tvářích signalizuje reakci na péči o vlasy nebo pleť. Šampony, kondicionéry a stylingové přípravky, které se dostanou na obličej, mohou způsobit ucpání pórů a podráždění.

Totéž platí pro hutné hydratační krémy a oleje nanášené na tváře. Bodové ošetření pupínků drsnými přísadami může u citlivých typů pleti vyvolat další akné na tvářích. Přehodnoťte svůj režim, pokud se akné vyskytuje pouze v oblasti tváří.

Může to souviset se spánkovými návyky

Spaní na špinavých povlacích na polštáře noc co noc může ucpat póry podél tváří a vést k tvorbě pupínků. Neustálé tření obličeje do polštáře může také podráždit folikuly. Výměna povlaků na polštáře 1-2krát týdně může pomoci minimalizovat výskyt akné na tvářích.

Spaní na boku nebo na břiše zvyšuje kontakt mezi obličejem a polštářem. Lidé, kteří spí na břiše, mají tendenci opírat polovinu obličeje o polštář, a proto se na této straně tvoří více akné. Zkuste každou noc přejít na čistý ručník.

Může signalizovat citlivost na potraviny

Lokální výsevy na tvářích mohou potenciálně ukazovat na potravinové alergie nebo nesnášenlivost. Mléčné výrobky, vejce, pšenice a čokoláda jsou častými spouštěči akné. Tváře jsou citlivé, takže mohou silně reagovat na zánětlivé potraviny ve stravě.

Vedení potravinového deníku je užitečné pro zjištění případných souvislostí mezi jídlem a akné na tváři. Vyřazení podezřelých potravin na několik týdnů vám pomůže zjistit, které z nich způsobují ucpané póry nebo záněty.

Léčba akné na tvářích

Léčba akné na tvářích vyžaduje komplexní přístup zaměřený na hormonální rovnováhu, šetrnou péči o pleť a zmírnění zánětu. Zde je několik tipů pro odstranění akné na tvářích:

Vyvážení hormonů

Pokud je hlavní příčinou hormonální nerovnováha, jsou hormonální zásahy klíčové pro léčbu akné na tváři. Antikoncepční pilulky, spironolakton, blokátory kortizolu a doplňky stravy podporují hormonální rovnováhu zevnitř.

Adapalen a tretinoin jsou lokální retinoidy, které mohou pomoci i při hormonálním akné. Retinoidy uvolňují póry, regulují tvorbu mazu a mají protizánětlivé účinky. Jsou schváleny pro volně prodejné použití a vyžadují lékařský předpis.

Jemné čištění a hydratace

Používejte nekomedogenní mycí přípravky na obličej maximálně dvakrát denně. Nadměrné čištění pleť dráždí a zhoršuje akné na tváři. Po vyčištění pleti použijte lehký hydratační krém bez obsahu oleje. Vybírejte séra a krémy na vodní bázi s kyselinou hyaluronovou, které hydratují, aniž by ucpávaly póry.

Tonikum s obsahem vilínu nebo kyseliny glykolové používejte pouze 2-3krát týdně. Mohou pomoci regulovat tvorbu mazu a odlupovat odumřelé kožní buňky. Vyvarujte se drhnutí nebo vybírání pupínků, protože to způsobuje další záněty.

Bodové ošetření pomocí topických přípravků

Benzoylperoxid, kyselina salicylová a síra mají antimikrobiální a protizánětlivé účinky, které uvolňují póry a zklidňují zarudnutí. Hledejte přípravky na ošetření skvrn s 2-5% koncentrací.

Jednou nebo dvakrát denně naneste malé množství přímo na pupínky. Na citlivou pokožku tváří používejte drsné složky opatrně. Omezte kontakt s nepostiženými oblastmi, aby nedošlo k jejich vysušení.

Zvažte profesionální ošetření

V případě středně závažného až závažného akné se doporučuje navštívit dermatologa. Ten vám může předepsat silnější lokální léčbu a perorální léky. Profesionální postupy, jako je fotodynamická terapie, chemický peeling, kortizonové injekce a laserový resurfacing, mohou odstranit úporné akné na tvářích.

Některým pacientům s těžkým akné pomáhají tobolky isotretinoinu k dlouhodobé remisi. Tento silný perorální retinoid má však závažné vedlejší účinky, které je třeba zvážit. Vyhledejte lékařské poradenství, abyste zjistili, zda má ve vašem případě smysl.

Vedení zdravého životního stylu

Existuje několik opatření v oblasti životního stylu, která podporují čistou pleť zevnitř. Dopřejte si 7-9 hodin kvalitního spánku za noc a často měňte povlaky na polštáře. Zvládejte hladinu stresu cvičením, meditací, jógou atd. Zůstaňte hydratovaní a omezte mléčné výrobky, cukr a rafinované sacharidy.

Přidání probiotik, omega-3, zinku a antioxidantů prostřednictvím celých potravin a doplňků stravy může také snížit zánět. Zvyšte tvorbu kolagenu pomocí vitaminu C a peptidů zlepšujících pleť.

Časté dotazy týkající se akné na tvářích

Zde jsou odpovědi na časté otázky týkající se akné na tvářích:

Zmizí akné na tvářích samo?

Záleží na příčině. Mírné výsevy způsobené stresem, stravou nebo produkty mohou při správné péči během několika týdnů zmizet. Přetrvávající akné související s hormony nebo genetikou obvykle vyžaduje léčbu, aby se zabránilo vzniku jizev. Pokud se stav nezlepší, navštivte dermatologa.

Mám vyrážet pupínky na tvářích?

Ne, nikdy pupínky nevypichujte, protože tím se infekce prohloubí a vzniknou červené a oteklé léze. Vypichování může také zhoršit jizvy po akné. Používejte cílenou léčbu a nechte skvrnu přirozeně zahojit. Velké bílé tečky raději zakryjte hydrokoloidní náplastí.

Mám se přestat líčit při akné na tvářích?

Ne nutně, ale vyberte si nekomedogenní varianty bez složek, které ucpávají póry. Používejte podkladovou bázi bez obsahu oleje a podkladový krém na vodní bázi s kyselinou salicylovou. Pudrové produkty, jako je minerální make-up a tvářenka, s menší pravděpodobností zhoršují akné.

Jak mohu zakrýt akné na tvářích?

Po vyčištění pleti a nanesení hydratačního krému použijte podkladový krém pro korekci barvy, který neutralizuje zarudnutí. Korektor aplikujte čistými prsty nebo štětcem. Krycí make-up nastavte sypkým minerálním pudrem a nenanášejte podkladový make-up přímo na aktivní skvrny.

Jak léčíte bolestivé cystické akné na tvářích?

Závažné cysty vyžadují odborné ošetření, aby se předešlo jizvení. Objednejte se ke svému dermatologovi na injekci kortizonu, která okamžitě zmírní otok a nepříjemné pocity. Předepsaná perorální antibiotika a retinoidy pomáhají předcházet i budoucím cystickým výsevům.

Souhrn

Akné na tvářích je často způsobeno kolísáním hormonů, podrážděním vlasovými a pleťovými přípravky, špatnou stravou, stresem a spánkovými návyky, jako je tření o povlaky na polštáře. Lokální výsevy bývají známkou citlivosti na konkrétní spouštěče.

Zatímco mírné akné na tvářích se může vyčistit pomocí volně prodejných prostředků, středně závažné až závažné případy obvykle vyžadují léky na předpis nebo ošetření v ordinaci. Nejlepších výsledků dosáhnete kombinovaným postupem, který řeší všechny příčiny.

Zlepšení může trvat 4-6 týdnů, takže při léčbě akné na tvářích je klíčová důslednost. Vytvořte si jednoduchý režim jemného čištění, hydratace bez oleje a osvědčených složek proti akné. Opatření životního stylu, jako je strava šetrná k pleti a hygiena polštářů, dále podporují čistou a zdravou pleť.

Jaký je rozdíl mezi akné na tvářích a v oblasti čelisti?

Akné v oblasti čelisti je primárně hormonální a souvisí s kolísáním androgenů. Akné na tvářích může být také hormonální, ale často je také důsledkem podráždění, tlaku na kůži, alergií a špatné stravy. Akné v oblasti čelistí má tendenci se opakovat každý měsíc, zatímco akné na tvářích může být sporadické.

Proč mi vyrážka propuká jen na levé nebo pravé tváři?

Spaní na jedné straně obličeje noc co noc může způsobit lokalizaci akné na této tváři. Používání telefonu, opírání obličeje o ruku a vlasové přípravky mohou také vést k jednostrannému výskytu akné, pokud je podráždění vždy na stejné tváři. Dbejte na správné čištění a měňte povlaky na polštáře, abyste zabránili vzniku nerovnoměrného akné.

Může být akné na tváři příznakem alergické reakce?

Ano, akné soustředěné hlavně na tvářích může potenciálně signalizovat alergii na vlasy, kůži nebo potravinářské výrobky. Všimněte si, zda se výsevy zhoršují po použití některých make-upů, pleťových vod nebo po konzumaci potravin, jako jsou mléčné výrobky a syrovátka. Alergolog může pomoci určit zdroj pomocí testů.

Jak léčíte akné podél lícních kostí a v dolní části tváří?

Akné výše na tvářích a lícních kostech je často způsobeno make-upem a vlasovými produkty, které migrují směrem dolů. Vyzkoušejte minerální pudrový podklad místo tekutých přípravků. Vyvarujte se také nanášení tvářenky a bronzeru přímo na aktivní pupínky. Akné v oblasti nízko nad tvářemi bývá hormonální, proto se zaměřte na retinoidy a spironolakton.

Jakým složkám bych se měla vyhnout, pokud mám akné na tvářích?

Vyhněte se potenciálním dráždivým látkám, jako jsou parfémy, mentol, máta peprná, eukalyptus a alkohol ve výrobcích. Vykašlete se na husté krémy nebo oleje, které mohou ucpávat póry - místo nich zvolte hydratační krém na bázi gelu. Omezte kokosový olej a kakaové máslo v okolí výronů. A omezte mléčné výrobky, cukr a jednoduché sacharidy.

Může antikoncepce pomoci nebo zhoršit akné na tvářích?

Antikoncepce může v závislosti na svém složení akné buď zlepšit, nebo naopak vyvolat. Pilulky obsahující estrogen a progesteron často odstraňují hormonální akné. Avšak progestiny s převahou androgenů, jako je levonorgestrel, mohou tvářové akné zhoršit. O nejlepších možnostech se poraďte se svým gynekologem.

Jaké přírodní prostředky jsou nejlepší pro redukci akné na tvářích?

Olej z čajovníku, zelený čaj, aloe vera a medové zábaly mají antimikrobiální účinky, které pomáhají odstraňovat výtoky. Měsíček lékařský, heřmánek a ovesné vločky zklidňují zarudnutí. Kurkuma, oreganový olej a probiotika bojují proti zánětům. Čistou pleť podporuje také hydratace, snížení stresu a sluneční záření.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?