Vrací se akné po doxycyklinu?

Published:

Děsíte se červených, oteklých pupínků, které se objevují v nejhorší možnou dobu? Akné může být frustrující, bolestivé a nepříjemné. Pokud jste bez úspěchu vyzkoušeli volně prodejné krémy a výplachy, váš dermatolog vám možná předepsal perorální antibiotikum doxycyklin, které vaši pleť vyčistí. Možná vás ale zajímá: Vrací se akné po léčbě doxycyklinem?

To je častý problém pacientů trpících akné, kteří s doxycyklinem dosáhli úspěchu. Představa, že se čistá pleť vrátí do stavu, kdy je narušená, může být zneklidňující.

Pravdou je, že recidiva akné po léčbě antibiotiky je možná. Existuje však mnoho věcí, které můžete udělat, abyste zabránili návratu akné.

Vrací se akné po doxycyklinu?

Jak doxycyklin působí na akné

Než se budeme zabývat tím, co se stane, když přestanete doxycyklin užívat, podívejme se na to, jak doxycyklin akné léčí.

Doxycyklin je perorální tetracyklinové antibiotikum, které se předepisuje k léčbě středně těžkého až těžkého zánětlivého akné. Doxycyklin působí tak, že:

  • Boj proti bakteriím způsobujícím akné, jako je Propionibacterium acnes (P. acnes)
  • Snížení zánětu způsobeného bakteriemi akné

Doxycyklin zastavuje růst a šíření bakterií P. acnes, které ucpávají póry a způsobují propuknutí infekce. Antibiotikum má také protizánětlivé účinky, které pomáhají snižovat zarudnutí, otok a bolest pupínků.

Pokud se doxycyklin užívá denně podle předpisu, může výrazně vyčistit pleť náchylnou k tvorbě skvrn. Zlepšení akné je však postupné v průběhu týdnů a měsíců užívání. Většina dermatologů doporučuje užívat doxycyklin nejméně 6 až 8 týdnů, aby se projevil plný přínos pro vyčištění.

Vrátí se akné po vysazení doxycyklinu?

Při důsledném užívání může doxycyklin u mnoha pacientů zajistit dlouhodobé odstranění akné. Po vysazení doxycyklinu však existuje riziko návratu příznaků akné.

Proč se akné po doxycyklinu vrací? Důvodů je několik:

1. Doxycyklin není dlouhodobá léčba akné

Doxycyklin je považován za krátkodobé řešení pro zlepšení akné. Antibiotikum léčí aktivní výsevy a snižuje nadbytek bakterií akné. Doxycyklin však neřeší základní příčiny vzniku akné.

Faktory, jako je nadměrná produkce oleje, ucpané póry, špatná obměna kožních buněk a zánět, jsou přítomny i po vysazení doxycyklinu. Když už antibiotikum nedrží bakterie akné pod kontrolou, mohou tyto nevyřešené spouštěče akné vést k návratu výronů.

2. Bakterie akné se mohou stát rezistentními na doxycyklin

Při opakovaném nebo dlouhodobém užívání jakéhokoli antibiotika se bakterie způsobující akné mohou přizpůsobit a stát se rezistentními. Pokud se bakterie P. acnes stanou vůči doxycyklinu rezistentní, nemusí doxycyklin nadále účinně působit.

Když doxycyklin přestanete užívat, rezistentní bakterie P. acnes, které v něm zůstaly, se mohou znovu rozmnožit a vést k opakovanému výskytu akné.

3. Doxycyklin může změnit rovnováhu kožního mikrobiomu

Perorální antibiotika, jako je doxycyklin, redukují všechny bakterie, nejen P. acnes. Toto narušení přirozené rovnováhy kožního mikrobiomu může po ukončení užívání antibiotik umožnit přemnožení bakterií akné.

Bez doxycyklinu, který neustále snižuje hladinu P. acnes, se tyto bakterie rychle obnoví a vzniká akné.

Za jak dlouho se akné po doxycyklinu vrátí?

Většina dermatologů doporučuje užívat doxycyklin po dobu 12 až 16 týdnů. Pokud užíváte doxycyklin krátce, akné se pravděpodobně během několika týdnů po vysazení znovu objeví.

Při delší léčbě, která trvá 6 a více měsíců, může trvat několik měsíců, než se akné po doxycyklinu vrátí. Recidiva je však stále častá.

Studie ukazují, že akné se znovu objeví u 40 % až 60 % pacientů do 3 až 4 měsíců po vysazení doxycyklinu.

Návrat akné může být frustrující poté, co jste při užívání doxycyklinu viděli čistou pleť. Ve většině případů však akné po doxycyklinu nebude tak závažné jako před zahájením léčby.

Lze zabránit návratu akné po doxycyklinu?

Přestože po vysazení doxycyklinu hrozí recidiva akné, existují způsoby, jak zabránit vzniku akné:

1. Doxycyklin postupně snižujte

Náhlé vysazení doxycyklinu může způsobit šok a rychlé vzplanutí akné. Místo toho se svým dermatologem pomalu snižujte dávku doxycyklinu po dobu 4 až 6 týdnů. Vaše pokožka tak získá čas na přizpůsobení.

2. Zeptejte se na dlouhodobou léčbu nízkými dávkami

Někteří dermatologové pokračují v podávání doxycyklinu dlouhodobě v nižší udržovací dávce, např. 50 nebo 100 mg denně. To udržuje bakterie akné potlačené s menším rizikem nežádoucích účinků.

3. Zahájení lokální léčby akné

Při ukončení podávání perorálních antibiotik použijte lokální léčbu na předpis, jako jsou retinoidy, benzoylperoxid nebo lokální antibiotika. Tím se zajistí trvalá prevence proti akné.

4. Užívání perorálních probiotik

Probiotické doplňky mohou pomoci obnovit rovnováhu kožního mikrobiomu po užívání antibiotik. Zdravý mikrobiom odolává přemnožení bakterií P. acnes.

5. Zlepšete svou rutinní péči o aknózní pleť

Používejte nekomedogenní make-up a produkty pro péči o pleť, které neobsahují oleje. Obličej si myjte dvakrát denně a po pocení, abyste si udrželi čisté póry. Nedotýkejte se obličeje. Tyto tipy pomáhají předcházet novým výsevům akné.

6. Zvažte izotretinoin (Accutane)

Některým pacientům s akné, kteří mají sklon k recidivě po antibiotikách, nabízí izotretinoin dlouhodobé vyčištění. Isotretinoin řeší příčiny akné a přináší trvalejší výsledky.

Udržování čisté pleti po doxycyklinu

I když se akné může po ukončení léčby doxycyklinem opakovat, existuje mnoho účinných způsobů, jak o svou pleť dlouhodobě pečovat. Úzce spolupracujte se svým dermatologem, abyste našli správný plán péče o akné.

Díky chytré léčbě můžete mít akné pod kontrolou a nadále se těšit z čisté a sebevědomé pleti, které jste dosáhli s doxycyklinem. Neztrácejte naději, pokud se vám po podání antibiotik akné vrátí. Důsledná péče o pleť, opatření v oblasti životního stylu a sledování dermatologem vám mohou pomoci udržet si těžce získanou čistou pleť.

Často kladené otázky týkající se akné po vysazení doxycyklinu

Co způsobuje návrat akné po užívání doxycyklinu?

Akné se po doxycyklinu vrací, protože antibiotika neléčí příčiny vzniku akné. Faktory, jako je nadbytek oleje, ucpané póry, bakterie a záněty, jsou po antibiotikách stále přítomny. Po vysazení doxycyklinu mohou tyto spouštěcí faktory vést k opětovnému výskytu příznaků akné.

Léčí doxycyklin trvale akné?

Ne, doxycyklin akné trvale nevyléčí. Doxycyklin pouze dočasně potlačuje akné tím, že snižuje množství bakterií akné a zánětu. Neřeší základní příčiny akné. Po vysazení doxycyklinu se akné pravděpodobně vrátí.

Za jak dlouho po ukončení užívání doxycyklinu se akné vrátí?

U většiny pacientů se akné obnoví během 1 až 4 měsíců po ukončení léčby doxycyklinem. U některých se objeví výsevy během několika týdnů, zatímco u jiných může zůstat bez výskytu až 6 měsíců po podání antibiotik. Časový průběh se u jednotlivých osob liší.

Způsobuje rezistence na doxycyklin návrat akné?

Ano, bakterie akné se mohou po opakovaném nebo dlouhodobém užívání doxycyklinu přizpůsobit a stát se vůči němu rezistentními. Rezistentní bakterie již nejsou doxycyklinem usmrcovány. To může vést k návratu akné po vysazení antibiotik.

Měl by se doxycyklin užívat až do úplného vymizení akné?

Ne, doxycyklin by se měl používat po omezenou dobu předepsanou dermatologem, obvykle 3-6 měsíců. Užívání doxycyklinu déle, než je nutné, zvyšuje riziko vzniku rezistence na antibiotika a nežádoucích účinků. Akné se bude pravděpodobně opakovat bez ohledu na to, jak dlouho budete antibiotika užívat.

Je špatné náhle vysadit doxycyklin?

Náhlé vysazení doxycyklinu může způsobit šok a rychlé vzplanutí akné. Nejlepší je postupně snižovat dávku během 4-6 týdnů pod vedením dermatologa. To umožní vašemu tělu pomalu se přizpůsobit vysazení antibiotik.

Co můžete udělat, aby se akné po doxycyklinu nevrátilo?

Používání lokální léčby, perorální užívání probiotik, šetrné snižování dávky doxycyklinu, zlepšení péče o aknózní pleť a pravidelné návštěvy dermatologa mohou pomoci udržet čistší pleť po ukončení užívání doxycyklinu.

Je možné zůstat čistý po vysazení doxycyklinu?

Ano, je to možné, ale vyžaduje to pečlivou péči o akné. Úzce spolupracujte se svým dermatologem, abyste našli správné produkty, postupy a životní návyky, které pomohou zabránit opakovanému výskytu akné po antibiotikách. Udržovací léčba je klíčem k tomu, abyste se dlouhodobě vyhnuli výskytu akné.

Co byste měli použít, pokud se akné po doxycyklinu vrátí?

Navštivte svého dermatologa a poraďte se s ním o nasazení lokálních léků na předpis, jako jsou retinoidy, benzoylperoxid nebo antibiotické krémy. Ústní probiotika a volně prodejné přípravky s kyselinou salicylovou mohou také pomoci udržet akné pod kontrolou po podání antibiotik.

Můžete se vrátit k doxycyklinu, pokud se akné vrátí?

V případě potřeby můžete později absolvovat další kolo doxycyklinu. Místo něj však mohou být předepsána jiná perorální antibiotika, aby se předešlo bakteriální rezistenci. Dlouhodobě je izotretinoin často další linií obrany po opakovaném výskytu akné po doxycyklinu.

Jaké jsou příznaky návratu akné po doxycyklinu?

Zvýšená mastnota, černé tečky a ucpané póry, malé pupínky měnící se ve větší zanícené pupínky a časté nové skvrny, zejména v okolí úst/čelistí, jsou příznaky toho, že se akné po vysazení doxycyklinu vrací. Pokud zaznamenáte jejich návrat, neprodleně navštivte svého dermatologa.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?