Co dermatologové obvykle předepisují na akné?

Published:

Akné je jedním z nejčastějších kožních onemocnění, které dermatologové léčí. Postihuje lidi všech věkových kategorií, ale nejčastěji se vyskytuje u dospívajících a mladých dospělých. Zatímco některé případy akné se vyřeší samy nebo pomocí volně prodejné léčby, přetrvávající nebo závažné akné často vyžaduje léky na předpis.

Co tedy dermatologové obvykle předepisují k léčbě akné? Existuje několik léků na předpis, které mohou lékaři doporučit v závislosti na typu a závažnosti akné. Zde je přehled nejčastěji předepisované léčby akné.

Co dermatologové obvykle předepisují na akné

Lokální retinoidy

Lokální retinoidy jsou často první linií obrany proti akné. Retinoidy působí tak, že urychlují výměnu kožních buněk, zabraňují ucpávání pórů a snižují zánět. Dodávají se v různých silách a složeních, jako jsou gely, krémy a pleťové vody.

Mezi nejčastěji předepisované lokální retinoidy na akné patří:

  • Tretinoin - Jedná se o nejsilnější retinoid dostupný na lékařský předpis. Mezi obchodní názvy patří Retin-A, Atralin a Avita.
  • Adapalen - tento retinoid, dostupný pod obchodním názvem Differin, je jemnější než tretinoin. Často je dobrou volbou pro uživatele, kteří retinoidy užívají poprvé.
  • Tazaroten - Tazaroten, prodávaný pod obchodními názvy Tazorac a Avage, je středně silný retinoid.

Retinoidy mohou způsobovat nežádoucí účinky, jako je podráždění, zarudnutí, olupování a citlivost na slunce. Dermatologové obvykle doporučují začít s nižší silou nebo aplikovat každý druhý den a poté postupně zvyšovat frekvenci, aby se pokožka přizpůsobila. Důsledné používání je klíčové pro dosažení plného účinku.

Perorální antibiotika

U středně těžkého až těžkého zánětlivého akné se často předepisují perorální antibiotika. Antibiotika působí tak, že ničí bakterie způsobující akné a zmírňují zánět.

Mezi antibiotika, která dermatologové předepisují k léčbě akné, patří:

  • Doxycyklin - široce používané tetracyklinové antibiotikum, které léčí akné tím, že působí na bakterie P. acnes. Dodává se v běžných kapslích nebo kapslích s opožděným uvolňováním.
  • Minocyklin - další tetracyklinové antibiotikum, které působí proti bakteriím akné. Je k dispozici ve formě tobolek a tablet.
  • Erytromycin - makrolidové antibiotikum, které zastavuje růst bakterií. Dodává se ve formě tablet, tobolek, gelů a roztoků.

Antibiotika se obvykle užívají po dobu 6-8 týdnů a po zlepšení akné se přestanou užívat. Dlouhodobé užívání může zvýšit rezistenci vůči antibiotikům. Lékaři mohou předepsat lokální retinoid nebo benzoylperoxid spolu s perorálními antibiotiky, aby se zabránilo rezistenci na antibiotika.

Hormonální terapie

Ženám s akné souvisejícím s hormonálními výkyvy mohou být předepsány antikoncepční pilulky nebo hormonálně modulující léky. Mezi tyto možnosti patří:

  • Kombinovaná perorální antikoncepce - antikoncepční pilulky obsahující estrogen a progestin mohou pomoci kontrolovat vzplanutí akné související s menstruačním cyklem. Mezi oblíbené značky předepisované na akné patří Yaz, Estrostep a Ortho Tri-Cyclen.
  • Spironolakton - Toto diuretikum blokuje androgeny, mužské hormony, které vyvolávají nadměrnou produkci oleje a zhoršují akné. Předepisuje se off-label na hormonální akné.
  • Flutamid - další blokátor androgenů, který se někdy předepisuje ženám s těžkým akné způsobeným hormony, které nereaguje na jinou léčbu.

Lékaři pečlivě sledují pacienty užívající hormonální léčbu kvůli možným nežádoucím účinkům. Léčba se přeruší, jakmile se akné zlepší, aby se předešlo dlouhodobým nežádoucím účinkům.

Isotretinoin

U nejzávažnějších případů akné s jizvami nebo akné rezistentního na léčbu může být předepsán izotretinoin. Izotretinoin, často označovaný obchodním názvem Accutane, je forma syntetického vitaminu A. Je to nejsilnější dostupný lék na akné.

Isotretinoin působí tak, že výrazně snižuje produkci oleje, zabraňuje ucpávání pórů a snižuje množství bakterií a zánětů. K dlouhodobému odstranění akné obvykle vede 4-6měsíční kúra.

Vzhledem k riziku závažných nežádoucích účinků se izotretinoin předepisuje pouze u těžkého akné, které nereagovalo dostatečně na jinou léčbu. Platí přísná pravidla týkající se dávkování, požadovaných laboratorních testů a prevence vrozených vad.

Kombinovaná ošetření

Dermatologové předepisují mnoha pacientům s akné kombinaci perorálních a lokálních léků. To může pomoci působit na akné více mechanismy účinku a může zvýšit účinnost.

Mezi příklady kombinované léčby akné patří:

  • Lokální retinoid + perorální antibiotikum
  • Lokální retinoid + benzoylperoxid
  • Perorální antibiotikum + benzoylperoxid
  • Hormonální terapie + lokální retinoid

Správná kombinace závisí na typu a závažnosti akné. Lékaři mohou v průběhu času upravovat režimy podle toho, jak dobře pleť reaguje. Pro dosažení nejlepších výsledků je důležité dodržovat celou léčebnou kúru.

Tipy pro životní styl a péči o sebe

Kromě léků na předpis dermatologové poskytují důležitá doporučení týkající se životního stylu a vlastní péče, která pomáhají zvládat akné a předcházet mu. Patří mezi ně:

  • Vyhýbejte se produktům, které ucpávají póry - Používejte kosmetiku bez obsahu oleje a nekomedogenní produkty péče o pleť. Vyhněte se těžkým krémům nebo olejům.
  • Mytí obličeje dvakrát denně - Používejte jemný čisticí prostředek a vlažnou vodu. Vyhněte se silnému drhnutí pleti.
  • Omezení dotýkání se pupínků / mačkání pupínků - to může zhoršit zánět a vést k infekci. Extrakci nechte na odbornících.
  • Sledování jídelníčku - Ačkoli žádné potraviny jednoznačně nezpůsobují akné, nejlepší je vyvážená strava s nízkým obsahem glykémie. Zůstaňte hydratovaní, omezte mléčné výrobky/cukr, pokud se zdá, že vyvolávají akné.
  • Zvládání stresu - Stres akné nezpůsobuje, ale může ho zhoršovat. Pomáhají relaxační techniky.
  • Vyhýbání se nadměrnému slunění/opalování v soláriu - Slunce může zhoršit pozánětlivou hyperpigmentaci. Vždy používejte opalovací krém.

S odbornou léčbou a správnou péčí o sebe lze akné účinně zvládnout. pro dosažení optimálních výsledků dodržujte doporučení dermatologa. Klíčem k úspěchu je důslednost a trpělivost - výrazné zlepšení může trvat 6-8 týdnů. Nenechte se však odradit, odstranění akné je proces! Se správným režimem předepsaným na míru vaší pleti můžete dostat akné pod kontrolu.

Často kladené otázky

Máte ještě nějaké otázky ohledně léčby akné na předpis? Zde jsou odpovědi na některé často kladené otázky:

Jak dlouho musím užívat perorální antibiotika na akné?

Většina dermatologů doporučuje užívat perorální antibiotika, jako je doxycyklin nebo minocyklin, po dobu 6 až 8 týdnů. Poté se obvykle přestanou užívat a nahradí se lokálním udržovacím režimem s retinoidy nebo benzoylperoxidem. Užívání antibiotik po dobu delší než 8 týdnů zvyšuje riziko vzniku antibiotické rezistence.

Proč nemohu zůstat na antibiotikách dlouhodobě, když zabírají?

Přestože perorální antibiotika často přinášejí rychlou počáteční úlevu od zánětlivého akné, sama o sobě nevedou k dlouhodobému odstranění akné. Příliš dlouhé užívání antibiotik může způsobit, že bakterie způsobující akné se stanou rezistentními, čímž se antibiotika stanou neúčinnými. Dlouhodobé užívání antibiotik navíc může vést k nežádoucím účinkům. Proto lékaři přecházejí na bezpečnější udržovací možnosti.

Jaký je rozdíl mezi volně prodejnými retinoidy a retinoidy na předpis?

Volně prodejný retinol je slabší, nepředepsaná forma vitaminu A. Retinoidy na předpis, jako je tretinoin a tazaroten, jsou mnohem silnější. Retinoidy vyžadují předpis kvůli možným vedlejším účinkům, jako je olupování a zarudnutí. Retinoidy na předpis také dlouhodobě mnohem účinněji odstraňují akné.

Jak rychle isotretinoin (Accutane) účinkuje?

U mnoha pacientů dochází k počátečnímu zlepšení akné po 4-6 týdnech léčby isotretinoinem. Maximální čistoty pleti je obvykle dosaženo po celé 4-6měsíční kúře. Cystické akné se může zlepšit rychleji než černé nebo bílé tečky. Vždy dokončete celou předepsanou kúru izotretinoinu, i když se pleť vyčistí dříve.

Proč potřebuji laboratorní testy na isotretinoin?

Při léčbě izotretinoinem je nutné pravidelně provádět krevní testy, aby bylo možné sledovat nežádoucí účinky, jako jsou zvýšené hladiny jaterních enzymů nebo lipidů. Ženy musí každý měsíc absolvovat těhotenské testy. Aktuální laboratorní vyšetření pomáhají zajistit bezpečnou toleranci isotretinoinu, abyste mohli dokončit léčbu.

Lze léky na akné na předpis užívat dlouhodobě?

V závažných případech může být odůvodněna dlouhodobá medikace. Perorální antibiotika by se měla používat pouze krátkodobě. Hormonální terapie nebo nízké dávky izotretinoinu mohou u některých pacientů bezpečně pokračovat po několik let, aby se akné udrželo na uzdě. Většina lidí může po 6-12 měsících přejít na volně prodejné možnosti a léky na předpis používat pouze pravidelně, pokud dojde k velkému vzplanutí.

Klíčové poznatky

  • Lokální retinoidy, jako je Retin-A, jsou často první předepsanou léčbou akné. Pomáhají uvolnit póry a zmírnit zánět bez použití antibiotik.
  • Při zánětlivém akné mohou být předepsána perorální antibiotika. Nejčastěji se používají doxycyklin a minocyklin. Antibiotika by se měla užívat pouze po dobu 6-8 týdnů.
  • Hormonální terapie, jako jsou antikoncepční pilulky nebo spironolakton, pomáhají léčit akné u žen s hormonálními výkyvy. Regulují hladiny androgenů.
  • Závažné akné s jizvami může vyžadovat isotretinoin (Accutane). Tento lék se silným obsahem vitaminu A snižuje produkci oleje a bakterií. Je nutná několikaměsíční léčba.
  • Pro dosažení optimálních výsledků se často předepisuje kombinovaná léčba. Lokální a perorální léky používané společně působí na akné více způsoby.
  • Opatření v oblasti životního stylu, jako je vyhýbání se produktům na bázi oleje, nemačkání pupínků a snížení stresu, pomáhají doplnit léčbu na předpis.

Klíčem k úspěchu je vytrvalost a důslednost - s odbornou péčí a správnými léky přizpůsobenými vašemu akné můžete dosáhnout úlevy a znovu získat čistou a zdravou pleť.

Jaké jsou důvody, proč akné přestává reagovat na léčbu, která dříve fungovala?

Existuje několik možných důvodů, proč akné přestane reagovat na léčbu, která byla dříve účinná:

  • Bakterie se staly vůči antibiotiku rezistentní a antibiotikum přestalo účinkovat. Proto lékaři doporučují omezit užívání antibiotik na 6-8 týdnů.
  • Hormonální změny, jako je puberta, menstruace nebo zahájení/ukončení užívání antikoncepce, mohou vyvolat nové výsevy, které váš současný režim nemusí řešit.
  • Zvýšená hladina stresu může opět zhoršovat akné. Stres nezpůsobuje akné, ale může zhoršit stávající případy.
  • Pokožka může být příliš suchá a podrážděná po lokálním použití retinoidu nebo benzoylperoxidu, což snižuje její toleranci. Snížení frekvence může pomoci tento nežádoucí účinek zmírnit.
  • Nedůsledné užívání léků nebo užívání podle pokynů může vést ke snížení účinnosti. Je velmi důležité přesně dodržovat léčebný režim.
  • Akné se mohlo časem vyvinout do závažnější formy, která vyžaduje silnější léčbu.

Pokud používám retinoidní krém, mohu použít také přípravek s kyselinou salicylovou nebo benzoylperoxidem?

Ano, retinoidy se často kombinují s jinými volně prodejnými přípravky proti akné, jako je kyselina salicylová nebo benzoylperoxid. Nejlepší je však používat je v různou denní dobu, aby nedošlo k podráždění pokožky. Například retinoid používejte na noc a přípravek s kyselinou salicylovou nebo benzoylperoxidem ráno. Před přidáním nových produktů do svého režimu se vždy poraďte se svým dermatologem.

Jak dlouho trvá, než perorální isotretinoin opustí váš organismus po ukončení léčby?

Isotretinoin se po ukončení léčby z těla vyloučí přibližně za měsíc. Účinky izotretinoinu na mazové žlázy mohou přetrvávat týdny až měsíce po ukončení léčby, přičemž u většiny pacientů se produkce oleje normalizuje přibližně 6 měsíců po ukončení léčby. Účinky v boji proti akné často přetrvávají mnohem déle.

Zmizí někdy akné natrvalo, nebo je vždy nutná udržovací léčba?

U mnoha lidí akné trvale zmizí po dvacítce, kdy se hladina hormonů ustálí. Někteří však s akné bojují i v dospělosti a vyžadují průběžnou péči. Dlouhodobé lokální retinoidy, benzoylperoxid nebo hormonální přípravky pomáhají udržet vzplanutí na uzdě. Při silných vzplanutích může být zapotřebí občasná krátká léčba antibiotiky. Spolupráce s dermatologem pomáhá vypracovat účinný, individuální dlouhodobý plán léčby.

Jak poznáte, že volně prodejná léčba nezabírá a je čas navštívit dermatologa?

Pokud se vaše akné po 2-3 měsících důsledné léčby volně prodejnými přípravky výrazně nezlepší nebo pokud po akné zůstávají jizvy, navštivte dermatologa. Středně těžké až těžké zánětlivé akné obvykle vyžaduje léčbu na předpis, aby byly dosaženy nejlepší výsledky. Dermatolog vám pomůže určit typ vašeho akné a nasadí vám účinnější terapii přizpůsobenou vaší jedinečné situaci. Neváhejte a vyhledejte odbornou pomoc raději dříve než později, abyste dosáhli lepších výsledků.

Může používání příliš mnoha přípravků na akné najednou zhoršit stav?

Ano, používání příliš mnoha produktů současně může v některých případech podráždit pleť a zhoršit akné. K léčbě akné je třeba přistupovat strategicky. Navštivte dermatologa, který vám pomůže navrhnout cílený režim se synergickými složkami, které působí na akné více způsoby, aniž byste to s aktivními látkami přeháněli. Při léčbě akné někdy méně znamená více!

Pokud je mé akné převážně hormonální, potřebuji ještě lokální léky?

I když jsou hlavním spouštěčem hormony, přidání lokálních léků může pomoci optimalizovat výsledky. Hormonální terapie, jako jsou antikoncepční pilulky nebo spironolakton, řeší vnitřní hormonální složku, zatímco lokální retinoidy řeší póry, bakterie a zánět lokálně. Používání perorální i lokální léčby často vede k nejúčinnějšímu odstranění akné. Nejlepší kombinaci vám pomůže určit váš dermatolog.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?