Jaké potraviny léčí akné?

Published:

Máte problémy s vyrážkami a zajímá vás, zda to, co jíte, ovlivňuje vaši pleť? Nejste v tom sami. Akné je jedním z nejčastějších kožních onemocnění, které každoročně postihuje přibližně 50 milionů Američanů. Příčiny jsou složité, ale nové výzkumy ukazují jasnou souvislost mezi stravou a akné.

Dobrá zpráva? Strategické změny na vašem talíři mohou být jednoduchým a přirozeným způsobem léčby a prevence vyrážek. Přečtěte si o nejlepších potravinách, které byste měli jíst (a kterým se vyhnout) pro čistou a zdravou pleť.

Jaké potraviny léčí akné

Jak strava ovlivňuje akné?

Abychom pochopili, které potraviny pomáhají při akné, je třeba se nejprve podívat na jeho příčiny. Akné vzniká, když odumřelé kožní buňky, olej a bakterie ucpou póry. To vede k zánětu a vzniku bílých a černých teček a pupínků.

Akné je často považováno za problém dospívajících, ale postihuje i dospělé. Důležitým faktorem jsou hormony, ale klíčovou roli hraje také životní styl. Věci jako chronický stres, špatné spánkové návyky a nedostatky ve výživě mohou akné vyvolat a zhoršit.

Jak s tím souvisí jídlo? Zde jsou tři hlavní způsoby, jakými strava ovlivňuje akné:

  • Zánět - Některé potraviny vyvolávají zánět, který akné zhoršuje. Mezi největší viníky patří rafinované sacharidy, mléčné výrobky a cukr.
  • Hormonální výkyvy - Potraviny, které zvyšují hladinu cukru a inzulínu v krvi, zvyšují produkci hormonů a zhoršují akné.
  • Zdraví střev - nezdravý střevní mikrobiom může způsobovat záněty kůže. Klíčové živiny z potravin pomáhají vytvořit vyvážené střevní prostředí.

Výběrem správných potravin můžete pomoci zkrotit zánět, vyrovnat hormony a podpořit zdravá střeva. To vše se rovná čisté a zářivé pleti! Nyní se podíváme na nejlepší potraviny proti akné.

12 nejlepších potravin pro léčbu akné

Jedním z nejúčinnějších přírodních prostředků pro čistou pleť je zaměřit se na potraviny bojující proti akné. Zde je 12 nejlepších možností, které můžete zařadit do svého jídelníčku:

1. Tučné ryby

Tučné ryby, jako je losos a makrela, dodávají omega-3 mastné kyseliny, které zmírňují záněty a odstraňují akné. Dejte si alespoň dvě porce ryb o hmotnosti 3,5 unce týdně. Vyzkoušejte lososa se salátem nebo makrelu v pitě jako nápad na snadný oběd.

2. Zelený čaj

Popíjení zeleného čaje chrání pokožku několika způsoby. Antioxidanty snižují záněty a přírodní látky pomáhají vyrovnávat hormony spojené s akné. Největšího prospěchu dosáhnete, když budete pít 2-3 šálky denně.

3. Kurkuma

Kurkuma je silné protizánětlivé koření. Její přidání do jídelníčku, například do ranního latté se zlatým mlékem, pomáhá potlačit záněty způsobující akné. Kurkuma také obsahuje antioxidanty, které chrání vaši pokožku.

4. Listová zelenina

Listová zelenina, jako je kapusta, špenát a zelený salát, je nízkoglykemická a protizánětlivá potravina. Pomáhají odstraňovat toxiny z těla a poskytují klíčové živiny pro zdravý růst kožních buněk. Snažte se o alespoň jednu velkou porci denně.

5. Sladké brambory

Oranžová zelenina, jako jsou sladké brambory, je plná betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A. Vitamin A posiluje stěny kožních buněk a podporuje zdraví pokožky. Opečte si plátky sladkých brambor a přidejte je do salátů, abyste si snadno dodali vitamíny.

6. Avokádo

Avokádo je bohaté na antioxidanty podporující zdraví pokožky a protizánětlivé omega-3. Zdravé tuky pomáhají tělu vstřebávat i další živiny bojující proti akné. Pro blahodárné účinky si denně dopřejte půl avokáda.

7. Vlašské ořechy

Vlašské ořechy obsahují vitamin E, zinek a zdravé tuky, které vyživují pokožku a bojují proti zánětům. Přidejte je do ovesné kaše, salátů nebo jogurtu a snadno tak využijte jejich blahodárných účinků. Dávkujte 1⁄4 šálku 2-3krát týdně.

8. Rajčata

Rajčata obsahují lykopen, antioxidant, který chrání pokožku před poškozením sluncem, jež může zhoršovat akné. Přidáním rajčat do pokrmů, jako jsou těstoviny, míchaná vajíčka a chilli, získáte zdravou dávku lykopenu.

9. Brokolice

Tato zelená zelenina obsahuje sulforafan, sloučeninu se silnými protizánětlivými účinky, která zabraňuje vzniku pupínků. Pro zvýšení obsahu sulforafanu brokolici lehce spařte. Několikrát týdně si ji dejte jako přílohu k večeři.

10. Kefír

Tento nápoj bohatý na probiotika podporuje zdravá střeva a snižuje záněty kůže zevnitř. V obchodě s potravinami hledejte obyčejný neslazený kefír a denně si dejte jeden šálek. Používejte ho na ovoce nebo rozmixovaný ve smoothie.

11. Voda

Hydratace vyplavuje toxiny a udržuje svěží vzhled pleti. Denně vypijte alespoň 2 litry vody, a pokud jste aktivní, tak i více. Přídavek ovoce do vody dodá vodě přirozenou chuť.

12. Zinek

Zinek je nezbytný minerál pro zdraví pokožky. Nejlepším zdrojem jsou ústřice, ale můžete ho získat také z hovězího masa, dýňových semínek, cizrny a ořechů. Týdně si dopřejte 2-4 porce potravin bohatých na zinek.

Jak vidíte, existuje mnoho chutných potravin, které zmírňují záněty, vyrovnávají hormony a podporují čistotu pleti. Zaměříte-li se na tyto léčivé možnosti, dodáte svému tělu přesně to, co potřebujete pro pleť bez akné.

Nyní, když jsme se věnovali nejvhodnějším potravinám, se podíváme na to, které potraviny je třeba omezit nebo se jim vyhnout, pokud máte sklony k akné.

5 potravin, kterým se vyhnout pro čistou pleť

Stejně důležité jako přidání potravin prospěšných pro pleť je omezení spouštěčů akné, které se objevují ve stravě. Zde je 5 největších viníků:

1. Mléčné výrobky

Mléčné výrobky, zejména mléko, obsahují hormony, které mohou působit na hormony vašeho těla a zhoršovat akné. Držte se malého množství řeckého jogurtu s nízkým obsahem cukru a omezte ostatní mléčné výrobky.

2. Rafinované sacharidy

Těstoviny, bílé pečivo, sušenky a další zpracované sacharidy způsobují prudký nárůst hladiny cukru v krvi, který stimuluje produkci hormonů vyvolávajících akné. Místo nich volte celozrnné potraviny, které vám dodají stálou energii.

3. Sladké potraviny

Sladkosti, pečivo a dezerty jsou plné cukru, který podporuje bakterie způsobující akné. Omezte sladkosti a v případě potřeby volte přirozeně sladké potraviny, jako je ovoce.

4. Smažené potraviny

Mastná smažená jídla, jako jsou hranolky a kuřecí prsty, podporují záněty. Obsahují také transmastné kyseliny, které podle studií zhoršují akné. Držte se metod vaření, jako je pečení, smažení a restování.

5. Alkohol

Pití alkoholu, zejména v nadměrném množství, narušuje hormonální rovnováhu a dehydratuje pleť, což může zhoršit výskyt akné. Omezte alkohol, udržujte hydrataci a vyhněte se nárazovému pití.

Snížením příjmu těchto běžných spouštěčů akné pomůžete kontrolovat výskyt akné. Někteří lidé mají čistší pleť jen díky vyřazení mléčných výrobků nebo rafinovaných sacharidů, takže zkuste postupně vyřadit podezřelé potraviny a zjistěte, co vám vyhovuje.

Ukázka 7denního stravovacího plánu pro boj s akné

Změny ve stravování mohou být zpočátku zdrcující. Abychom vám to usnadnili, přinášíme vám jednoduchý sedmidenní stravovací plán zaměřený na potraviny, které bojují proti akné:

Pondělí

Snídaně: Zelený čaj, avokádový toast s rajčaty a špenátem

Oběd: Zeleninový salát s cizrnou a zálivkou z olivového oleje

Večeře: Pečený losos s brokolicí

Úterý

Snídaně: Snídaně: ovesné vločky přes noc s kefírem, vlašskými ořechy a bobulovitým ovocem Oběd: Krůtí hamburger s hranolky ze sladkých brambor Večeře: Smažené kuřecí maso s kapustou a paprikami

Středa

Snídaně: Zeleninová omeleta s rajčaty, špenátem a fetou Oběd: Tuna salad lettuce wrap Dinner: Kuřecí kari s květákovou rýží

Čtvrtek

Snídaně: Snídaně: Kefírové smoothie se špenátem, banánem a lněným semínkem Oběd: Grilovaný kuřecí salát s avokádem Večeře: Cuketové nudle s tofu, bazalkou a marinádou

Pátek

Snídaně: Snídaně: řecký jogurt s bobulovým ovocem a mandlemi Oběd: Večeře: polévka z máslové dýně Losos na plechu s brokolicí a bramborami

Sobota

Snídaně: Zeleninová míchanice se sladkou bramborovou kaší Oběd: Falafel pita s okurkovou jogurtovou omáčkou Večeře: Chilli s mletým krůtím masem a spoustou zeleniny

Neděle

Snídaně: Zeleninová omeleta s kozím sýrem Oběd: Zavařovací salát s cizrnou, rajčaty a okurkou
Večeře: Kuřecí tacos se zelným salátem

Tento jídelníček vám poskytne skvělou kombinaci zeleniny bohaté na vitamíny, libových bílkovin, zdravých tuků a probiotických potravin - vše klíčové pro čistou a zářivou pleť! Velikost porcí si upravte podle svých kalorických potřeb a podle potřeby je doplňte zdravými svačinami.

Tipy životního stylu pro čistou pleť

Strava hraje velkou roli, ale na akné mají vliv i další faktory životního stylu. Zde je několik rychlých tipů pro podporu čisté pleti:

  • Dodržujte hydrataci vodou po celý den
  • Zavedení důsledné péče o pleť
  • Umyjte si obličej po pocení, abyste zabránili ucpání pórů.
  • Vyhněte se nadměrnému vystavování slunečnímu záření, které může zhoršovat výskyt pupínků.
  • Zvládejte hladinu stresu pomocí cvičení, meditace, psaní deníků atd.
  • Spěte 7-9 hodin denně
  • Vyměňte si povlak na polštář 1-2krát týdně, abyste zabránili hromadění bakterií.

Pokud spojíte zdravou stravu se správnou péčí o pleť a návyky v péči o sebe, budete mít čistou a sebevědomou pleť během chvilky. Buďte trpěliví, protože po zlepšení stravy a životního stylu může trvat 6-8 týdnů, než uvidíte rozdíl. Ale vydržet u toho se vyplatí!

Klíčové poznatky

  • Některé potraviny, jako jsou tučné ryby, listová zelenina a avokádo, bojují proti akné tím, že snižují zánět a vyrovnávají hormony.
  • Omezení mléčných výrobků, rafinovaných sacharidů, cukru, smažených jídel a alkoholu může zabránit vzniku výtoků.
  • Základem čisté a zdravé pleti je dodržování protizánětlivé stravy s plnohodnotnými potravinami.
  • Dejte své pleti 6-8 týdnů na to, aby reagovala na zlepšení stravy a životního stylu. Pro dosažení nejlepších výsledků buďte důslední!

To, co si dáváte na talíř, skutečně ovlivňuje zdraví vaší pleti. Pokud budete konzumovat ty nejlepší potraviny proti akné a zároveň omezíte spouštěče, můžete přirozeně léčit a předcházet vzniku akné. Využijte tipy uvedené v tomto průvodci k úpravě svého jídelníčku a dosáhněte čisté a zářivé pleti.

Často kladené otázky o dietě při léčbě akné

Jaké potraviny bych měl jíst, abych se zbavil akné?

Mezi nejlepší potraviny pro čistou pleť patří:

  • Tučné ryby, jako je losos a makrela.
  • Listová zelenina jako špenát a kapusta
  • Avokádo
  • Vlašské ořechy
  • Rajčata
  • brokolice
  • Kefír a jogurt
  • Kurkuma
  • Zelený čaj
  • Sladké brambory
  • potraviny bohaté na zinek, jako jsou ústřice, hovězí maso, ořechy a semena

Tyto potraviny bojují proti akné různými způsoby - snižují zánět, vyrovnávají hormony, podporují zdraví střev a poskytují antioxidanty.

Jaké potraviny zhoršují akné?

Mezi potraviny, které jsou spojovány se zvýšeným výskytem akné, patří:

  • Mléčné výrobky, zejména mléko
  • Rafinované sacharidy, jako je bílý chléb, těstoviny, krekry.
  • Sladké potraviny, jako jsou dezerty, sladkosti a pečivo.
  • Mastné, smažené potraviny
  • Alkohol

Tyto potraviny podporují záněty, narušují hladinu hormonů a živí bakterie způsobující akné. Jejich omezení může u mnoha lidí výrazně zlepšit stav akné.

Jak rychle se akné zlepší po změně stravy?

Při změnách stravy při léčbě akné je třeba určitého času, než se dostaví výsledky. Můžete očekávat, že bude trvat 4-12 týdnů, než zaznamenáte výrazné zlepšení pleti. Buďte trpěliví a vydržte! Zahájení diety proti akné spolu s dalšími změnami životního stylu vám dává nejlepší šanci na dlouhodobě čistou pleť.

Měl/a bych vyřadit všechny mléčné výrobky, abych si pomohl/a proti akné?

Některým lidem trpícím akné může úplné vyřazení mléčných výrobků pomoci, ale obvykle funguje i umírněný přístup. Zůstaňte u 1-2 porcí mléčných výrobků s nízkým obsahem cukru, jako je řecký jogurt, denně. Vyhněte se mléku, zmrzlině a mléčným výrobkům s vysokým obsahem cukru. Zjistěte, jaká míra omezení mléčných výrobků je pro vaši pleť nejvhodnější.

Kolik vody bych měl pít pro čistou pleť?

Pro čistou pleť je klíčové zůstat hydratovaný. Snažte se vypít alespoň 2 litry nebo 8 sklenic vody denně. Noste s sebou láhev s vodou, která vám usnadní popíjení během celého dne. Pokud jste aktivní nebo se hodně potíte, pijte ještě více, abyste doplnili tekutiny. Správná hydratace vám pomůže odplavit toxiny z těla.

Pomáhají některé vitaminy na akné?

Ano, některé vitaminy a minerály jsou pro zdraví pleti obzvláště důležité. Dbejte na jejich dostatečný příjem:

  • Vitamín A ze sladkých brambor, mrkve, špenátu.
  • vitamín E z ořechů, semínek, avokáda.
  • vitamín C z citrusových plodů, paprik, brokolice.
  • zinek z ústřic, hovězího masa, ořechů, cizrny

Cílený denní multivitamín může pomoci doplnit veškeré nutriční mezery, které samotná strava nemusí pokrýt.

Mám se vyhýbat čokoládě, když mám akné?

Čokoládu nemusíte nutně úplně vyřadit. Hořká čokoláda s vysokým podílem kakaa obsahuje antioxidanty prospěšné pro zdraví pokožky. Vyhýbejte se však mléčné čokoládě, protože mléčné výrobky a přidaný cukr mohou zhoršit výskyt akné. Čokoládu konzumujte s mírou jako součást celkové zdravé stravy.

Co když po změně stravy nezaznamenám zlepšení akné?

Buďte trpěliví, protože změna stravy může trvat až 3 měsíce, než se projeví. Pokud po 12 týdnech nezaznamenáte zlepšení, zvažte spolupráci s dermatologem nebo registrovaným dietologem, abyste zjistili další faktory, které přispívají ke vzniku vašeho akné. Na vzniku akné se podílí také genetika, hormony a stres. Možná budete potřebovat léky na akné nebo doplňky stravy, abyste dosáhli co nejčistší pleti.

Je zaručeno, že stravování pro čistou pleť bude fungovat?

Strava může mít na akné velký vliv, ale absolutní záruka neexistuje. Každý člověk je individuální v tom, jaké potraviny u něj vyvolávají akné. Nejlepším přístupem je zdravá protizánětlivá strava s vysokým obsahem potravin podporujících pleť a zároveň omezení možných spouštěčů akné ve stravě. Tím získáte nejlepší šanci na dlouhodobě čistší pleť bez nutnosti užívání drsných léků.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?