Zhoršuje mytí obličeje akné?

Published:

Mytí obličeje je nezbytnou součástí správné péče o pleť. Může však něco tak jednoduchého, jako je čištění pleti, ve skutečnosti zhoršit stav vašeho akné?

Je to častá otázka, kterou si klade mnoho lidí trpících akné. Myšlenka smývání nečistot, oleje a bakterií z obličeje má smysl pro prevenci výronů. Nadměrné mytí však může pleť zbavit vlhkosti a způsobit více škody než užitku.

Zhoršuje mytí obličeje akné? Stručná odpověď zní - záleží na tom. Příliš agresivní nebo příliš časté čištění může pleť podráždit a akné zhoršit. Pokud se však mytí obličeje provádí správně, pomáhá předcházet vzniku akné tím, že odstraňuje přebytečný olej a bakterie.

Klíčem k úspěchu je najít správnou rovnováhu pro váš jedinečný typ pleti. Přečtěte si, jak nadměrné mytí přispívá ke vzniku akné, jaké jsou nejlepší postupy mytí obličeje a tipy, jak se vyhnout podráždění pleti.

Zhoršuje mytí obličeje akné?

Jak může nadměrné mytí způsobit akné?

Mytím obličeje odstraníte přebytečný olej, odumřelé kožní buňky, znečišťující látky a bakterie, které mohou ucpávat póry a vést ke vzniku akné. Jak je tedy možné, že něco, co má léčit akné, ho ve skutečnosti zhoršuje?

Zde je několik způsobů, jak může nadměrné mytí negativně ovlivnit pleť se sklonem k akné:

1. Odstraňuje ochranné oleje

Maz je olej, který produkují naše mazové žlázy. Nadměrné množství tohoto oleje přispívá k ucpávání pórů, ale zároveň chrání a hydratuje pokožku. Nadměrné mytí pleti ji zbavuje kožního mazu spolu s nečistotami a bakteriemi. Pleť je tak náchylná k podráždění, zánětům a akné.

2. Narušuje hydratační bariéru pokožky

Časté drhnutí pokožku vysušuje, protože poškozuje její ochrannou bariéru proti vlhkosti. Tato nejsvrchnější vrstva zadržuje vodu uvnitř pokožky a zabraňuje přístupu dráždivých látek. Bez této bariéry je pokožka náchylná k transepidermální ztrátě vody. Výsledné vysušení signalizuje žlázám, aby produkovaly více oleje, což vede - hádáte správně - k větší tvorbě akné.

3. Spouštěče zánětu

Drsné čisticí prostředky a agresivní mytí vytvářejí v pokožce mikrotrhliny, které vyvolávají záněty. Zánět je spouštěčem akné. Zčervenání a podráždění způsobené nadměrným mytím může zhoršit výskyt akné.

4. Podporuje bakteriální přerůstání

Naše tváře obsahují směs dobrých a špatných bakterií. Zdravé bakterie pomáhají udržovat pleť v rovnováze a bakterie způsobující akné pod kontrolou. Nadměrné mytí může zničit populaci dobrých bakterií. To umožňuje rozkvět bakterií P. acnes a dalších bakterií způsobujících akné.

Tipy na mytí obličeje šetrné k akné

Nyní, když už víte, jak příliš časté mytí přispívá ke vzniku akné, projděme si několik osvědčených postupů, jak udržet obličej čistý bez podráždění:

Používejte vlažnou vodu

Mytí horkou vodou zbavuje pokožku přirozených olejů. Velmi horká voda poškozuje kožní bariéru. Při oplachování obličeje se držte vlažné teploty.

Nedrhněte příliš silně

Při vmasírování čisticího přípravku do pokožky je nejlepší provádět jemné krouživé pohyby. Nadměrné drhnutí může způsobit mikrotrhliny a záněty.

Zaměření na problémové oblasti

Soustřeďte se na mytí oblastí náchylných k akné, jako je čelo, nos a brada. Vyhněte se nadměrnému čištění čistších oblastí, které vyžadují méně pozornosti.

Důkladně opláchněte

Zbytky čisticího prostředku na pokožce mohou ucpat póry. Oplachujte obličej, dokud voda neteče.

Pat Dry

Třením obličeje ručníkem vzniká tření, které dráždí. Místo toho pleť jemně osušte.

Následné zvlhčení

Po čištění pleti vždy použijte nekomedogenní hydratační krém. Ten doplní hydrataci a obnoví kožní bariéru.

Používejte šetrnější produkty

Drsné složky, jako je alkohol, mentol a vonné látky, mohou pokožku vysušovat a dráždit. Vybírejte jemné čisticí prostředky bez těchto přísad.

Jak často byste si měli mýt aknózní pleť?

Neexistuje žádné univerzální pravidlo pro ideální frekvenci čištění. Jak často byste si měli obličej mýt, závisí na typu vaší pleti a klimatických podmínkách. Zde je několik obecných doporučení:

  • Mastná pleť - obvykle stačí dvakrát denně. Nadměrné mytí mastné pleti vede k větší produkci oleje.
  • Suchá/citlivá pleť - omezte čištění na jedenkrát denně, ideálně na noc. Příliš časté mytí zhoršuje stav těchto typů pleti.
  • Smíšená pleť - Zaměřte se na mytí mastných oblastí dvakrát denně a omezte čištění sušších oblastí.
  • Vlhké podnebí - V horkém a vlhkém počasí, kdy je produkce oleje vyšší, si pokožku myjte jednou denně nebo každý druhý den.
  • Chladné a suché podnebí - V chladných a suchých podmínkách, které vysušují pokožku, omezte čištění pleti na 2-3× týdně.

Věnujte pozornost tomu, jak vaše pleť vypadá a jak se na ní cítíte, abyste zjistili optimální frekvenci mytí obličeje. Pokud máte pocit napjaté, šupinaté nebo podrážděné pleti, omezte ji.

Nejlepší a nejhorší čisticí prostředky pro aknózní pleť

Výběr správného čisticího prostředku pro váš typ pleti je klíčem k prevenci akné bez nadměrného mytí. Zde je několik ideálních a problematických složek, na které je třeba si dát pozor:

Nejlepší čisticí prostředek Složení

  • Kyselina salicylová: Vyčistí póry a zmírní zánět
  • Kyseliny glykolová a mléčná: Exfoliace odumřelých kožních buněk a nečistot.
  • Síra a dřevěné uhlí: Absorbuje přebytečný olej a odvádí nečistoty
  • Kyselina hyaluronová: zvyšuje hydrataci a obnovuje hydratační bariéru
  • Niacinamid: reguluje mastnotu a zarudnutí
  • Tea tree olej: Má antibakteriální a protizánětlivé účinky.

Složky, kterým se vyhnout

  • Alkohol: Extrémně vysušuje a dráždí
  • Vůně: Běžná dráždivá látka a alergen
  • Mentol a eukalyptus: Způsobují zarudnutí a vysušení
  • Drsné křoviny: Mohou poškodit pokožku a zhoršit akné
  • Sulfáty: Zbavují pokožku ochranných olejů

Hledejte nekomedogenní čisticí přípravky bez parfemace označené jako určené pro pleť se sklonem k akné. Vyhněte se dráždivým látkám a zvolte jemnější přípravky se složkami bojujícími proti akné.

Další tipy pro péči o akné

Mytí obličeje je jen jednou ze součástí účinného plánu léčby akné. Zde je několik dalších tipů, jak se zbavit akné:

  • Používejte nekomedogenní hydratační krém bez obsahu oleje.
  • Exfoliace 2-3krát týdně kyselinou salicylovou nebo glykolovou.
  • Bodové ošetření pupínků benzoylperoxidem nebo kyselinou salicylovou
  • Zvažte léky na akné, jako jsou retinoidy nebo antibiotika při středně těžkých/těžkých akné.
  • Vyhněte se nadměrnému slunění, které akné zhoršuje.
  • Zvládejte hladinu stresu pomocí péče o sebe, jako je meditace, cvičení atd.
  • Dodržujte dietu šetrnou k akné s nízkým obsahem rafinovaných sacharidů a mléčných výrobků.
  • Často měňte povlaky na polštáře, abyste zabránili přenosu bakterií.
  • Nikdy si akné nevybírejte, nevyskakujte na něj ani se ho nedotýkejte, protože to zhoršuje jeho výskyt.

Kdy navštívit dermatologa

Přetrvávající akné, které se nezlepší základní péčí o pleť, může vyžadovat odbornou léčbu. Pokud se u vás objeví:

  • Těžké akné s bolestivými cystami/nodulemi
  • Akné nereagující na volně prodejné přípravky
  • Akné zanechávající jizvy nebo tmavé skvrny
  • Známky kožní infekce, jako jsou medově zbarvené krusty.

Dermatolog vám může předepsat silnější léky na akné, jako je izotretinoin, nebo laserové a světelné terapie k odstranění úporných výtoků. V případě obtížného akné neváhejte vyhledat lékaře.

Závěr

Zhoršuje mytí obličeje akné? Nadměrné čištění a drhnutí pleti může ve skutečnosti zhoršit vznik akné, protože dráždí pokožku a ničí její hydratační bariéru. Správné mytí obličeje je však zásadním krokem v prevenci akné, protože odstraňuje přebytečný olej, odumřelou pokožku a bakterie.

Buďte jemní, čistěte pleť jednou až dvakrát denně, vyhněte se drsným přísadám a po čištění pleti použijte hydratační krém. Věnujte pozornost potřebám své pleti a podle toho upravte svůj postup mytí obličeje. Kombinujte čištění pleti s osvědčenými prostředky proti akné, jako jsou retinoidy a kyselina salicylová, a získejte čistou a zdravou pleť. Pokud volně prodejné metody selžou, navštivte dermatologa a nechte se odborně ošetřit.

Často kladené otázky

Jaký typ čisticího přípravku je nejlepší pro pleť se sklonem k akné?

Jemné, nekomedogenní čisticí přípravky jsou ideální pro pleť se sklonem k akné. Vyhněte se drsným peelingům nebo čisticím prostředkům s vůní, mentolem, alkoholem nebo sulfáty, které mohou pleť podráždit. Hledejte složky, jako je kyselina salicylová nebo síra, které léčí akné, aniž by pleť narušovaly.

Měli byste si po pocení umýt obličej?

Ano, po silném pocení nebo tréninku pleť jemně očistěte. Pot může ucpat póry a vést k tvorbě pupínků. K odstranění potu a bakterií bez podráždění použijte jemný nepěnivý čisticí prostředek a vlažnou vodu.

Je mytí studenou vodou lepší na akné?

Pro pleť se sklonem k akné je nejlepší mytí vlažnou vodou. Horká voda odstraňuje přirozené oleje, zatímco studená voda stahuje póry, které mohou zadržovat olej a bakterie. Vlažná voda pomáhá čistit pleť bez podráždění a vysušení.

Mám používat mycí přípravek na obličej s peelingovými perličkami?

Vyhněte se drsným, zrnitým peelingům s kuličkami nebo drcenými skořápkami/semeny/ořechy. Zubaté částice mohou způsobit mikrotrhliny a zhoršit akné. Místo toho používejte 2-3krát týdně chemický peeling s kyselinou salicylovou, glykolovou nebo mléčnou.

Mohu si místo čisticího prostředku opláchnout obličej vodou?

U některých typů pleti může stačit ranní opláchnutí vlažnou vodou. Večer je však důležité používat jemný čisticí přípravek, který odstraní make-up, olej a bakterie před spaním.

Jak zabránit vzniku akné při používání make-upu?

Používejte bezolejový make-up určený pro pleť se sklonem k akné. Každý večer důkladně odstraňte make-up jemným čisticím prostředkem. Pravidelně dezinfikujte štětce na líčení. Vyhněte se líčení, když jste doma, aby mohla pleť dýchat.

Jakým potravinám nebo nápojům bych se měl vyhnout při akné?

Omezte mléčné výrobky, potraviny s vysokým glykemickým indexem, sladké nápoje, kofein, alkohol a transmastné kyseliny, které mohou vyvolat tvorbu pupínků. Pro čistou pleť pijte hodně vody, jezte více zeleniny, ovoce a omega-3.

Může používání příliš mnoha přípravků na akné zhoršit pleť?

Nejlepší je zavádět přípravky na akné pomalu, jeden po druhém. Používání příliš mnoha vysušujících látek, jako je benzoylperoxid nebo retinoidy, může pokožku podráždit. Navštivte dermatologa, který vám sestaví režim léčby akné na míru.

Jak mohu zabránit vzniku jizev po akné?

Nikdy si pupínky nevybírejte ani nevyskakujte, protože tím se bakterie dostávají hlouběji a způsobují jizvy. Včas léčit akné lokálními léky. V případě bolestivých uzlíků/cyst neprodleně navštivte dermatologa. Lasery, peelingy a výplně mohou minimalizovat jizvy.

Proč se mi akné zhoršuje těsně před menstruací?

Hormonální výkyvy před menstruací zvyšují produkci oleje a zánětů, což vede k tvorbě pupínků. K léčbě hormonálního akné vyzkoušejte volně prodejné retinoidy, antiandrogeny na předpis nebo perorální antikoncepci.

Způsobuje stres výskyt akné?

Stres přímo nezpůsobuje akné, ale může ho zhoršovat. Vysoká hladina stresu zvyšuje zánět a vede k nezdravým návykům, jako je špatná strava, nespavost a vybírání pleti, které akné zhoršují.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?