Způsobuje stres pupínky?

Published:

Stres je součástí každodenního života. Když se však stane chronickým, může způsobit spoušť na vašem zdraví - včetně vaší pleti. Pokud jste si všimli, že se vám během stresových období objevuje více pupínků, nejste sami. Stres může akné zhoršovat mnoha způsoby. Čtěte dále a dozvíte se více o souvislosti mezi stresem a akné.

Způsobuje stres pupínky

Jak stres ovlivňuje vaši pleť

Stres způsobuje, že vaše tělo produkuje více stresového hormonu kortizolu. To vede k zánětům, které mohou akné zhoršovat. Stres také způsobuje zvýšenou produkci oleje. Nadbytek oleje ucpává póry a přispívá k tvorbě akné.

Vysoká hladina stresu navíc narušuje hormonální rovnováhu. To může zvýšit produkci kožního mazu a narušit rovnováhu obnovy pleti. Výsledek? Více ucpaných pórů, podráždění a pupínků.

Stres může také neúmyslně zhoršit stav vaší pleti. Můžete si například více vybírat skvrny nebo zapomenout dodržovat pravidelnou péči o pleť. Všechny tyto účinky stresu mohou vést ke zhoršení pleti.

Spojení mezi kůží a střevy

Existují také důkazy o tom, že stres může zhoršovat výskyt akné svými účinky na zdraví střev. Stres narušuje rovnováhu mikrobů ve střevech. Nerovnováha střevních bakterií souvisí se záněty, které, jak víme, mohou akné zhoršovat.

Stres může také zhoršit funkci střevní bariéry. To umožňuje bakteriím a toxinům unikat do krevního oběhu a způsobovat systémové záněty. Tím, že stres podporuje zánět zevnitř, může zhoršovat pupínky a kožní problémy.

Jak minimalizovat výskyt stresových pupínků

Nyní, když víte, jak stres ovlivňuje akné, vám přinášíme několik tipů, jak pupínkům ze stresu předcházet:

Nalezení zdravé úlevy od stresu

Najděte si čas na relaxační aktivity, jako je jóga, meditace nebo četba. Zkuste si psát deník, abyste zpracovali své emoce. Poslouchejte hudbu, jděte na procházku ven nebo trávte čas s přáteli. Najděte si zdravé strategie pro zmírnění stresu, které vám vyhovují.

Dopřejte si dostatek spánku

Nedostatek spánku je pro vaše tělo stresující a může zhoršit akné. Snažte se spát 7-9 hodin denně. Stálá doba spánku a vstávání pomáhá regulovat cirkadiánní rytmus a zlepšuje kvalitu spánku.

Pravidelné cvičení

Fyzická aktivita snižuje hladinu kortizolu a dalších stresových hormonů. Zvyšuje také hladinu endorfinů, které přirozeně zlepšují náladu. Denně se věnujte alespoň 30 minutám cvičení.

Dodržujte dietu šetrnou k pokožce

Výživná a protizánětlivá strava může pomoci posílit vaši pleť proti stresu. Jezte hodně čerstvého ovoce, zeleniny, zdravých tuků a libových bílkovin. Omezte cukr a zpracované potraviny. Udržujte hydrataci pitím vody po celý den.

Pečujte o svou pokožku

I když jste ve stresu, dodržujte pravidelnou péči o pleť. Jemně ji čistěte, podle potřeby používejte léčivé přípravky na akné a hydratujte ji. Tím si zajistíte ochranu před vzplanutím. Neškrábejte se v pleti - to může zhoršit výskyt akné.

Zvažte doplňky proti stresu

Zeptejte se svého dermatologa, zda by vám doplňky stravy, jako jsou probiotika, zinek nebo omega-3, mohly pomoci posílit vaši pleť proti akné způsobenému stresem. Výzkumy ukazují, že mohou pomoci snížit zánět.

Relaxační techniky, které můžete vyzkoušet

Pro vyrovnanou hladinu stresu a čistou pleť je klíčové věnovat čas vědomé relaxaci. Zde je několik účinných relaxačních technik, které můžete vyzkoušet:

  • Hluboké dýchání: Zhluboka se nadechněte nosem, několik sekund vydržte a pak pomalu vydechněte. Opakujte 5-10 minut. Tím se zklidní nervový systém.
  • Progresivní svalová relaxace: Napínejte a uvolňujte jednotlivé svalové skupiny jednu po druhé. To pomáhá uvolnit napětí.
  • Řízené zobrazování: Představte si klidnou scénu, například pláž. Zapojte všechny smysly. Odvedete tak svou mysl od stresujících myšlenek.
  • Meditace: V klidu se posaďte, soustřeďte se na svůj dech, a když se vaše mysl zatoulá, jemně se do ní vraťte. I několikaminutová meditace může navodit uvolnění.
  • Jóga: Propojte pohyb s dýcháním během jemného cvičení. Jóga snižuje hladinu kortizolu.
  • Psaní deníků: Pište volně o svých stresech, myšlenkách a pocitech. Pomáhá to zpracovat emoce.

Najděte si relaxační metody, které vás baví, a často je praktikujte, abyste udrželi stres pod kontrolou. To pomůže minimalizovat výskyt stresových pupínků.

Změny životního stylu, které je třeba zvážit

V některých případech vyžaduje účinná léčba akné vyvolaného stresem více než jen relaxační techniky. Zde je několik dalších změn životního stylu, které je třeba zvážit:

Zlepšete své spánkové návyky. Dopřejte si 7-9 hodin kvalitního spánku za noc. Dodržujte stálý čas spánku a vstávání. Tím se reguluje vylučování kortizolu, aby se zabránilo výkyvům hormonů.

Cvičte více. Kardio a odporový trénink pomáhá snižovat stresové hormony způsobující akné. Snažte se cvičit alespoň 30 minut denně.

Jezte zdravou, protizánětlivou stravu. Zaměřte se na plnohodnotné potraviny, jako je zelenina, ovoce, libové bílkoviny a zdravé tuky. Omezte cukr a rafinované sacharidy. Udržujte hydrataci pomocí vody.

Užívejte adaptogenní byliny. Byliny jako ashwagandha, rhodiola a maca pomáhají tělu přizpůsobit se stresu. Výzkumy ukazují, že mohou zlepšit hormonální rovnováhu.

Zvažte kognitivně-behaviorální terapii (KBT). CBT vám poskytne nástroje, které vám pomohou vyvrátit nevhodné myšlenkové vzorce, jež zhoršují emoční stres.

Věnujte se péči o sebe. Najděte si čas na relaxační perličkovou koupel, automasáže, procházky v přírodě nebo jiné činnosti, které vás uklidňují.

Odmítněte další povinnosti. Nepřijímejte nadměrné závazky. Nechte si dostatek času na péči o sebe.

Zvažte léky. V případě silného stresu nebo úzkosti se poraďte se svým dermatologem o možnostech medikace.

Kdy navštívit dermatologa

Pokud si myslíte, že stres způsobuje nebo zhoršuje vaše výtoky, objednejte se ke svému dermatologovi. Ten vám pomůže zjistit příčiny a navrhne plán léčby. Buďte připraveni hovořit o všech hlavních stresových faktorech ve vašem životě.

Dermatolog vám může předepsat lokální nebo perorální léky na léčbu akné. Může vás také odkázat na terapeuta, který vám pomůže zvládat stres. Získání odborné podpory je klíčové pro řešení hlavní příčiny pupínků způsobených stresem.

Podtrženo, sečteno

Stres může zhoršit výskyt akné několika způsoby. Zvyšuje zánět, narušuje hormonální rovnováhu a negativně ovlivňuje zdraví střev. Zvládání stresu je pro čistou pleť zásadní. Relaxační techniky, změna životního stylu a odborná léčba mohou pomoci předcházet pupínkům způsobeným vysokou hladinou stresu. Věnujte pozornost signálům svého těla a v případě potřeby přijměte opatření, abyste udrželi stres pod kontrolou.

Často kladené otázky týkající se stresu a akné

Jaká je souvislost mezi stresem a akné?

Stres způsobuje, že vaše tělo produkuje více kortizolu a dalších hormonů, které zvyšují zánět a produkci kožního mazu. To narušuje procesy obnovy pokožky a vytváří prostředí, které podporuje vznik pupínků. Stres také zhoršuje zdraví střev, což může dále přispívat ke vzniku zánětlivého akné.

Jak přesně stres zhoršuje akné?

A to hned několika způsoby. Zaprvé zvyšuje zánět, který zhoršuje akné. Také zvyšuje produkci oleje, což vede k většímu ucpávání pórů. Stres narušuje hormonální rovnováhu a způsobuje výkyvy, které přispívají k tvorbě akné. Může také narušit funkci kožní a střevní bariéry. Oslabená bariéra umožňuje bakteriím a toxinům unikat do krevního řečiště, což způsobuje více systémových zánětů.

Může samotný stres způsobit akné?

Pro některé lidi ano. U lidí se sklonem k akné může zvýšený zánět způsobený chronickým stresem sám o sobě vyvolat vznik akné, protože narušuje obnovovací procesy pokožky. Stres však častěji zhoršuje stávající akné, než aby ho přímo vyvolával.

Jaké je spojení mezi kůží a střevy v souvislosti se stresem?

Stres ovlivňuje rovnováhu mikrobů ve střevech, což způsobuje růst bakterií podporujících záněty. Syndrom děravého střeva také umožňuje bakteriím a toxinům unikat do krevního oběhu a způsobovat rozsáhlé záněty, když jste ve stresu. Tento vnitřní zánět se může projevit na kůži jako akné.

Způsobuje stres všechny typy pupínků a skvrn?

Ano, stres může zhoršovat všechny typy akné, včetně bílých a černých teček, papul, pustul, uzlíků a cyst. Stresem způsobené výsevy jsou obvykle zánětlivé léze, jako jsou papuly, pustuly, uzlíky a cysty. Zvýšená produkce oleje však může také ucpat póry a způsobit nezánětlivé komedonové akné.

Může stres způsobit náhlé a silné vyrážky?

Ano. Vzplanutí související se stresem často přichází náhle a silně. Je to proto, že stres rychle zvyšuje množství zánětlivých hormonů, jako je kortizol. Mnoho lidí například hlásí propuknutí během několika dní po velmi stresující události. Výbuchy mohou zahrnovat četná zánětlivá ložiska.

Jak nejlépe předcházet stresovému akné?

Nejúčinnějším způsobem prevence stresových pupínků je zvládání hladiny stresu pomocí relaxačních technik, změny životního stylu, léků a/nebo terapie. Vrstvu ochrany ve stresu poskytuje také důsledná péče o pleť.

Jak poznáte, že vaše akné souvisí se stresem?

Pokud se zhoršuje ve stresových obdobích, přichází náhle nebo zahrnuje zánětlivé léze, jako jsou papuly a pustuly, může být příčinou stres. Vedení kožního deníku, do kterého si budete zaznamenávat vzplanutí a úroveň stresu, vám může pomoci identifikovat spouštěče. Návštěva dermatologa může také pomoci diagnostikovat stres jako základní příčinu.

Kdy byste měli navštívit dermatologa kvůli stresovému akné?

Pokud si všimnete souvislosti mezi vyšším stresem a zvýšeným výskytem pupínků, navštivte dermatologa. Dermatolog vám pomůže odhalit a odstranit příčinu. Může vám předepsat lokální nebo perorální léky na akné, doporučit vám terapeuta pro zvládání stresu nebo navrhnout změnu životního stylu, abyste pupínkům ze stresu předešli.

Jaké změny životního stylu pomáhají předcházet stresovému akné?

Cvičení, protizánětlivá strava, relaxační techniky, zlepšení spánkových návyků, užívání adaptogenních bylin a čas věnovaný péči o sebe sama patří mezi účinné změny životního stylu, které minimalizují stres a akné. Snížení počtu povinností a odmítnutí dalších povinností také pomáhá minimalizovat úroveň stresu.

Existuje souvislost mezi zdravím střev a stresovým akné?

Ano. Chronický stres negativně ovlivňuje rovnováhu střevního mikrobiomu, zhoršuje trávení, metabolismus a imunitu. Tato osa střevo-kůže umožňuje, aby se záněty, které vznikají ve střevech, nakonec projevily jako kožní problémy, například akné. Probiotika a zdravá střevní strava pomáhají udržovat zdraví střev a předcházet tak zánětům.

Lze zcela vyléčit stresové akné?

Někteří lidé se stresem a životním stylem přestanou trpět už jen díky tomu, že se jim podaří zvládnout stresové projevy. V případě středně závažného až závažného akné je však často nutné použít léky nebo procedury předepsané dermatologem ve spojení s redukcí stresu. Tento kombinovaný přístup poskytuje nejlepší šanci na úplné vyléčení akné zhoršeného stresem.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?