Způsobuje nedostatek spánku akné?

Published:

Stává se vám, že se po neklidné noci probudíte s novou úrodou pupínků? Pokud ano, nejste sami. Mnoho lidí se domnívá, že nedostatek spánku způsobuje vyrážky. Je to však skutečně pravda? Nebo je to jen mýtus?

V tomto příspěvku se budeme zabývat vědeckými poznatky o spánku a akné. Probereme, zda nedostatek spánku může vyvolat nové pupínky. A podělíme se o tipy, jak si lépe odpočinout, abyste se mohli probouzet s čistou a zářivou pletí.

Způsobuje nedostatek spánku akné

Jak může nedostatek spánku vést k akné?

Než se podíváme na výzkum, prozkoumejme, jak by nedostatek spánku mohl teoreticky způsobit akné. Existuje několik možných způsobů:

Zánět

Nedostatek spánku vyvolává v těle záněty. To způsobuje zánět pokožky a zvyšuje pravděpodobnost vzniku pupínků.

Hormonální nerovnováha

Nedostatek spánku vede k nerovnováze stresových hormonů, jako je kortizol. Snižuje také hladinu testosteronu. Tyto změny mohou zvýšit produkci oleje a ucpávat póry.

Oslabený imunitní systém

Málo spánku zhoršuje obranyschopnost pokožky. To ztěžuje tělu boj s bakteriemi způsobujícími akné.

Zvýšený stres

Ztráta spánku stresuje vaše tělo. Stres vede k většímu výskytu akné.

Nyní, když jsme se podívali na možné mechanismy, prozkoumejme, co říká výzkum. Potvrzuje věda teorii, že špatný spánek vede ke vzniku pupínků?

Výzkum spánku a akné

Souvislost mezi spánkem a akné byla zkoumána v mnoha studiích. Výzkumy ukazují složitý obraz. Zde je přehled klíčových zjištění:

Studie č. 1: Subjektivní sebehodnocení

V jedné studii se vědci dotazovali lidí na jejich spánkové návyky a akné. Lidé, kteří uváděli horší spánek a častější noční probouzení, uváděli také více akné.

Klíčový závěr: Tato studie ukazuje souvislost mezi kvalitou spánku, kterou si sami udáváte, a vyrážkou. Neprokazuje však, že nedostatek spánku způsobuje akné.

Studie č. 2: Experimentální omezení spánku

Další studie se zabývala přímo účinky nedostatku spánku. Účastníci strávili několik nocí pouze 4 hodiny spánku. Poté se u nich projevilo výrazně více akné.

Klíčový závěr: Omezení spánku v laboratoři způsobuje krátkodobé zvýšení výskytu výtoků. To potvrzuje souvislost mezi nedostatkem spánku a akné.

Studie č. 3: Spánková deprivace a zánět

Četné studie ukazují, že špatný spánek zvyšuje zánět. A víme, že zánět vyvolává vyrážky.

Klíčový závěr: Nedostatek spánku zvyšuje zánětlivé markery. To je cesta ke zhoršení akné.

Studie č. 4: Cirkadiánní rytmy

Výzkumy ukazují, že nepravidelný spánkový režim narušuje cirkadiánní rytmus. Tyto rytmy normálně udržují zdravou funkci kůže. Při jejich narušení se zvyšuje riziko vzniku akné.

Klíčový závěr: Zdá se, že nestálý spánkový režim přispívá ke vzniku akné, pravděpodobně narušením cirkadiánních rytmů.

Celkové závěry výzkumu

Na základě všech důkazů jsou zde uvedeny hlavní závěry:

  • Existuje souvislost mezi špatnou kvalitou spánku a závažnějším akné.
  • Experimentální omezení spánku dočasně zhoršuje výskyt pupínků.
  • Nedostatek spánku zvyšuje zánět, který akné zhoršuje.
  • Nepravidelný spánkový režim také zvyšuje riziko vzniku akné, protože narušuje cirkadiánní rytmus.

Lze shrnout, že nedostatek spánku je jedním z faktorů, které přispívají k tvorbě akné. Záleží na množství i kvalitě spánku. Není to však jediný faktor, který způsobuje vznik akné. Svou roli hraje také genetika, hormony, strava a další faktory.

Dále se podíváme na několik tipů, jak zlepšit spánek. To může pomoci předejít nepříjemným ranním vyrážkám.

Tipy pro lepší spánek v boji proti akné

Pokud máte podezření, že k akné přispívá nedostatek spánku, podnikněte kroky k tomu, abyste si více odpočinuli. Zde je několik tipů, jak zlepšit kvalitu a množství spánku:

Udržování konzistentního harmonogramu

Snažte se chodit spát a vstávat každý den ve stejnou dobu. Tím se stabilizuje váš cirkadiánní rytmus a spánek se zlepší.

Omezte vystavení modrému světlu v noci

Modré světlo z obrazovek narušuje produkci melatoninu. Vyhněte se obrazovkám 1-2 hodiny před spaním.

Vytvoření optimálního prostředí pro spánek

Udržujte v ložnici chlad, tmu a ticho. Zvažte použití zatemňovacích závěsů a přístroje pro regulaci hluku.

Vyhněte se stimulantům před spaním

Nejméně 4-6 hodin před spaním vyřaďte kofein, nikotin a další stimulanty.

Zavedení relaxačního režimu

Před spaním si dejte teplou koupel, čtěte beletrii, meditujte nebo se protáhněte, abyste se uklidnili.

Omezte denní zdřímnutí

Dřímání snižuje váš noční spánek. Dřímejte maximálně 30 minut před 15. hodinou.

Tyto jednoduché změny mohou váš spánek optimalizovat. A to může zabránit nepříjemným ranním výpadkům.

Podtrženo, sečteno: Nedostatek spánku jako příčina akné

Způsobuje nedostatek spánku přímo akné? Výzkumy naznačují, že může být jedním z faktorů, ale ne jedinou příčinou.

Zdá se, že nedostatečné množství spánku i nepravidelný spánkový režim zhoršují výskyt pupínků. To je pravděpodobně způsobeno zvýšeným zánětem a poruchou cirkadiánních rytmů.

Pokud jste si všimli, že se po neklidných nocích více rozčilujete, zaměřte se na zlepšení konzistence a délky spánku. Upřednostněte pravidelný čas spánku, omezte vystavení modrému světlu a zvládejte stres.

Díky lepším spánkovým návykům můžete mít čistší pleť. Ale i v případě, že se vám pleť stále kazí, kvalitní odpočinek je pro vaše celkové zdraví a pohodu i nadále zásadní.

Je nedostatek spánku rozhodně příčinou výskytu akné?

Nedostatek spánku sám o sobě akné jednoznačně nezpůsobuje. Zdá se však, že je jedním z faktorů, které k tomu přispívají. Špatná kvalita i kvantita spánku souvisí s těžšími projevy akné.

Kolik spánku potřebuji k prevenci akné?

Většina dospělých potřebuje 7-9 hodin spánku za noc. Dospívající potřebují 8-10 hodin. Pokud spíte méně, než je vaše osobní potřeba, zvyšuje to pravděpodobnost výskytu pupínků.

Zmizí akné, když začnu lépe spát?

Zlepšení spánkových návyků může snížit výskyt akné, ale roli hrají i další faktory, jako jsou hormony. U některých lidí samotné zlepšení spánku nevede k úplnému vymizení akné. Přesto však prospívá zdraví pleti.

Má poloha při spánku vliv na akné?

Některé výzkumy naznačují, že spaní obličejem dolů vede k většímu výskytu akné. Důvodem může být kontakt s povlakem na polštář, který přenáší oleje a bakterie. Pro čistou pleť je nejlepší spát na zádech nebo na boku.

Může používání čistých povlaků na polštáře zabránit vzniku akné?

Používání čerstvého povlaku na polštář každé 1-2 noci může snížit hromadění olejů a kožních buněk. To může pomoci minimalizovat spouštěče akné. Saténové nebo hedvábné povlaky na polštáře jsou také méně absorpční než bavlněné.

Zhoršuje modré světlo z elektronických zařízení akné?

Některé studie naznačují, že vystavení modrému světlu v noci zhoršuje funkci kůže. Omezení času stráveného u obrazovky před spaním je rozumné jak pro lepší spánek, tak pro čistou pleť.

Doufám, že tento příspěvek pomohl vysvětlit vědecké poznatky o spánku a akné. Klíčovým poznatkem je, že nedostatek odpočinku je jedním z dílků skládačky akné - ale ne celým obrazem. Zaměřte se na důsledný dostatek kvalitního spánku. Podpoříte tím zdraví pleti a celkovou pohodu.

Další často kladené otázky

Jak spánek ovlivňuje hladinu hormonů souvisejících s akné?

Nedostatek spánku ovlivňuje hormonální regulaci několika způsoby, které mohou akné zhoršovat:

  • Snižuje hladinu testosteronu. To způsobuje zvýšenou produkci kožního mazu.
  • To vede ke zvýšení hladiny kortizolu. Nadměrné množství kortizolu vyvolává záněty a ucpané póry.
  • Snižuje hladinu růstového hormonu. Nízká hladina růstového hormonu je spojena s častějším výskytem pupínků.
  • Narušuje rovnováhu mezi testosteronem a estrogenem. Tato nerovnováha může vyvolat vyrážky.

Způsobuje nespavost výskyt akné?

Zdá se, že nespavost nebo chronické problémy se spánkem zvyšují závažnost akné. Nespavost přispívá k zánětům, hormonální nerovnováze a dalším faktorům, které vyvolávají akné. Léčba nespavosti může pomoci zlepšit příznaky akné.

Mohou některé léky na spaní ovlivnit akné?

Některé léky na spaní, jako jsou benzodiazepiny, mohou akné zhoršovat, zejména u žen. Zvyšují hladinu hormonů, které stimulují produkci oleje. Poraďte se se svým lékařem o možnostech spánku šetrných k akné.

Má na akné větší vliv kvalita nebo kvantita spánku?

Důležitá je kvalita i kvantita spánku. Důležitý je dostatečný počet hodin spánku, ale klíčový je také regenerační a konzistentní spánek. Upřednostněte délku spánku i optimalizaci spánkových návyků.

Měl bych užívat melatoninové doplňky pro zlepšení spánku a akné?

Melatonin je přirozený spánkový hormon vašeho těla. Doplňky stravy mohou pomoci regulovat spánkové cykly. Správné dávkování melatoninu však může být složité. Doplňky stravy v nízkých dávkách užívejte pouze pod dohledem lékaře.

Má zdřímnutí nějaké výhody?

Krátké 10-30minutové zdřímnutí může zvýšit bdělost, kognitivní výkonnost a náladu. Delší zdřímnutí však může zhoršit noční spánek. Šlofíka si rozumně načasujte na brzké odpoledne, abyste nenarušili svůj pravidelný spánkový režim.

Jak dlouho potrvá, než se mi zlepší spánek a projeví se změny na akné?

Účinky lepšího spánku na akné se projeví až po určité době. Buďte trpěliví a důsledně dodržujte správné spánkové návyky. Po 2-4 týdnech každodenního rutinního spánku je pravděpodobnější, že zaznamenáte zlepšení výskytu akné.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?