Znamená akné, že máte oslabený imunitní systém?

Published:

Akné je běžné kožní onemocnění, které postihuje lidi všech věkových kategorií. Často se projevuje jako červené nebo bílé hrbolky na obličeji, hrudníku, zádech a ramenou. Akné může být od mírného až po závažné a v některých případech může vést k jizvení a změně barvy kůže. Mnoho lidí se ptá, co akné způsobuje a zda souvisí se zdravím imunitního systému.

Znamená akné, že máte slabý imunitní systém?

Znamená tedy akné, že máte oslabený imunitní systém? Podívejme se na to blíže.

Co způsobuje akné?

Akné vzniká, když se vlasové folikuly ucpou přebytečným olejem a odumřelými kožními buňkami. To vytváří ideální prostředí pro růst bakterie Propionibacterium acnes, která žije na kůži každého z nás. Bakterie v kombinaci s ucpaným vlasovým foliklem vede k zánětu a tvorbě červených pupínků nebo puchýřků.

Existuje mnoho faktorů, které mohou přispívat k nadměrné produkci oleje a ucpávání pórů, což vede k výskytu akné:

  • Hormonální změny - Zvýšený obsah androgenů během puberty způsobuje zvětšení mazových žláz a jejich větší produkci. Výkyvy hormonů před menstruací mohou u žen také vyvolat vyrážky.
  • Genetika - Někteří lidé jsou jednoduše náchylnější k akné kvůli dědičným faktorům. Pokud vaši rodiče trpěli akné, je pravděpodobné, že s ním budete bojovat i vy.
  • Léky - některé léky, jako jsou steroidy, testosteron nebo lithium, mohou vyvolat vzplanutí akné.
  • Stres - vysoká hladina stresu zvyšuje zánět a produkci kožního mazu, což zvyšuje pravděpodobnost vzniku pupínků.
  • Strava - existují kontroverzní souvislosti mezi potravinami s vysokým glykemickým indexem, mléčnými výrobky a akné. Je třeba provést další výzkum.
  • Hygiena - Olej, mastnota, pot, špína a vlasové produkty se mohou hromadit a ucpávat póry.

I když je akné ovlivněno hormony, genetikou a prostředím, má skutečně něco společného s imunitním systémem?

Úloha imunitního systému při vzniku akné

Imunitní systém brání tělo proti infekcím a nemocem. Skládá se ze specializovaných buněk, tkání a orgánů, které rozpoznávají a ničí škodlivé patogeny.

Nedávný výzkum naznačuje, že mezi akné a fungováním imunitního systému může existovat souvislost. Zde jsou dosavadní vědecké poznatky:

  • Zánět - Akné je považováno za zánětlivé onemocnění. Imunitní systém vyvolává zánět, protože bílé krvinky se vrhají na infikované póry. U některých lidí se tento zánět vymkne kontrole a akné se zhorší.
  • Cytokiny - Studie ukazují, že pacienti s akné mají vyšší hladiny cytokinů, jako jsou IL-1α, IL-8, TNFα a IL-12, což jsou malé proteiny, které koordinují imunitní reakce. To ukazuje na zapojení imunitního systému.
  • Oxidační stres - osoby s akné mají často nižší hladinu antioxidantů a vyšší oxidační stres, který může narušit imunitní obranu.
  • Propionibacterium acnes - Imunitní buňky produkují antimikrobiální peptidy, které udržují populaci bakterií způsobujících akné pod kontrolou. Pokud je imunita slabá, může dojít k jejímu přemnožení.

Tento výzkum naznačuje, že aktivita imunitního systému hraje roli ve vývoji a progresi akné. Klíčovou otázkou však zůstává...

Znamená akné slabý imunitní systém?

Ačkoli se zdá, že mezi akné a imunitní regulací existuje vzájemný vztah, výskyt akné nemusí nutně znamenat, že máte "slabý" imunitní systém.

Zde je několik klíčových bodů:

  • Akné ovlivňuje pouze jeden aspekt celkové imunitní funkce - imunitu kůže proti P. acnes. Ostatní vrozená a adaptivní imunitní obrana může být stále silná.
  • Osoby s poruchami imunity, jako je HIV nebo chronická onemocnění, nemusí mít nutně vyšší výskyt akné - tento vztah je složitý.
  • Populace se silnými imunitními geny, jako jsou domorodé komunity, mohou stále bojovat s epidemiemi. Míra výskytu akné celosvětově stoupá navzdory zlepšení celkového zdravotního stavu.
  • Kromě funkce imunitního systému má na vznik akné vliv mnoho dalších faktorů, jako jsou hormony, hygiena a genetika.

Shrneme-li tedy, že akné a imunita spolu do jisté míry souvisejí, akné samo o sobě neznamená oslabený imunitní systém. Výskyt akné nemusí být nutně známkou oslabené imunity nebo větší náchylnosti k infekcím. Spousta jinak zdravých jedinců se silnou imunitou bojuje s pupínky!

Jak můžete posílit imunitu proti akné?

Pokud se potýkáte s akné, může být užitečné zaměřit se v rámci komplexního plánu léčby akné na snížení zánětu a podporu celkového zdraví imunitního systému. Zde je několik tipů:

1. Přijměte protizánětlivou dietu. Omezte na minimum rafinované sacharidy, cukr, mléčné výrobky a zpracované potraviny, které mohou vyvolávat záněty. Doplňte protizánětlivé potraviny, jako je zelenina, ořechy, bobulovité ovoce, tučné ryby a probiotika. Protizánětlivá strava poskytuje živiny, které prospívají pokožce i imunitě.

2. Zvládněte úroveň stresu. Chronický stres zvyšuje množství zánětlivých cytokinů a hormonů, jako je kortizol, které zhoršují akné. Upřednostněte praktiky péče o sebe, jako je meditace, jóga, psaní deníků a sociální kontakty, abyste dlouhodobě snížili stres.

3. Pravidelně cvičte. Mírné cvičení pomáhá kontrolovat zánět, vyrovnává hormony, snižuje oxidační stres a zlepšuje náladu. Pro posílení imunity a zdraví pokožky se zaměřte na 30-60 minut denně.

4. Doplňujte rozumně. Některé doplňky stravy, jako je zinek, vitamin C, D, E a probiotika, mohou pomoci při zánětlivém akné, aniž by narušily imunitní obranu. Před doplňováním se poraďte s dermatologem.

5. Poznejte své spouštěče. Určete potraviny, výrobky nebo návyky, které zhoršují vaše vyrážky, které často vedou ke spouštěčům zánětů. Eliminujte spouštěče a aktivně kontrolujte vzplanutí.

6. Dopřejte si kvalitní spánek. Snažte se spát 7-9 hodin denně pro hormonální rovnováhu a regulaci imunity. Špatný spánek zvyšuje zánětlivé markery.

7. Pečlivě pečujte o pokožku. Udržujte pleť čistou, abyste minimalizovali přemnožení P. acnes, ale vyhněte se nadměrnému mytí, které vyčerpává prospěšné mikroby v pleti. Používejte nekomedogenní hydratační přípravky, které obnovují kožní bariéry.

8. Navštivte dermatologa. Pokud volně prodejné léky po několika měsících nezabírají, nechte si poradit od odborníka ohledně protizánětlivých léků na předpis, antibiotik nebo akutanu.

Nejlepší způsob, jak dlouhodobě dosáhnout čisté pleti, je zvolit životní styl podporující imunitu a zároveň přímo léčit akné. Buďte trpěliví a neztrácejte naději - může to trvat několik pokusů a omylů, než najdete to, co funguje pro vaši jedinečnou biologii.

Klíčové poznatky: Akné a imunita

V souhrnu jsou zde uvedeny hlavní poznatky týkající se akné a imunity:

  • Nový výzkum naznačuje, že akné zahrnuje některé aspekty fungování imunitního systému, jako je zvýšený zánět.
  • Samotné akné však není definitivní známkou oslabeného nebo "slabého" imunitního systému.
  • Léčbu akné může doplnit podpora celkového zdraví imunitního systému pomocí stravy, životního stylu a doplňků stravy.
  • Pro optimální čistotu pleti je zapotřebí mnohostranný přístup ke snížení zánětu uvnitř i navenek.
  • Buďte trpěliví a vytrvalí při hledání správné léčby akné pro vaše tělo. V případě potřeby spolupracujte s dermatologem.

Ačkoli je akné nepochybně frustrující, buďte si jisti, že ve většině případů není vaší vinou ani není způsobeno nedostatečnou imunitou. Důslednou péčí o pleť i imunitní systém můžete boj s akné překonat.

Často kladené otázky

Stále máte otázky ohledně vztahu mezi akné a imunitou? Zde jsou odpovědi na některé časté dotazy:

Znamená akné vyšší pravděpodobnost onemocnění?

Ne, akné přímo nezpůsobuje častější onemocnění. Jedná se o cílený zánět kůže, nikoli o potlačení imunity celého těla. Praktikujte obecné zdravé návyky, zvládejte stres a jezte vyváženou stravu, která podporuje odolnost vůči nemocem.

Když zlepším svůj jídelníček, zmírní se mi akné?

Samotná dieta akné u většiny lidí "nevyléčí". Protizánětlivá strava s vysokým obsahem zeleniny, ovoce, libových bílkovin, ořechů a probiotik však může u některých případů akné pomoci snížit výskyt vzplanutí tím, že sníží imunitní spouštěče. Stojí za to ji po dobu několika měsíců vyzkoušet spolu s dalšími taktikami.

Mám užívat doplňky stravy na posílení imunity proti akné?

Nejprve se poraďte se svým dermatologem o možnostech doplňků. Lokální léčba bývá v případě akné účinnější než perorální doplňky. Některé doplňky, jako jsou deriváty zinku a vitaminu A, mohou potenciálně pomoci, ale nadměrná suplementace může také narušit imunitu. Více neznamená vždy lépe.

Mohu se silným imunitním systémem předejít akné?

Neexistuje žádný zaručený způsob, jak akné předejít, a to ani v případě silné imunity. Podpora celkového zdraví a imunity však může pomoci snížit intenzitu, četnost a délku výskytu akné díky kontrole zánětu. Rychlá léčba vzplanutí také pomáhá předcházet vzniku trvalých jizev.

Způsobuje stres akné, protože oslabuje můj imunitní systém?

Stres přispívá ke vzniku akné několika způsoby, včetně zvýšené produkce oleje, zánětu a hormonů, které oslabují imunitu kůže proti bakteriím P. acnes. Snížení stresu prostřednictvím opatření v oblasti životního stylu může pomoci kontrolovat výskyt akné tím, že zklidní tyto spouštěče imunitního systému.

Souvislost mezi akné a imunitou je složitá, ale podstatné je, že akné nerovná se slabý imunitní systém. Snaha o snížení zánětu a podporu obranyschopnosti organismu a zároveň přímá léčba akné vám pomůže dosáhnout čisté a zdravé pleti. Buďte k sobě trpěliví a neváhejte vyhledat odbornou pomoc.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?