Jak poznám, jaký druh akné mám?

Published:

Boj s akné může být frustrující. Než ho budete moci účinně léčit, musíte zjistit, jaký typ akné máte. Existuje několik různých kategorií a typů akné, z nichž každý má své vlastní charakteristiky. Schopnost rozpoznat různé typy je klíčem k pochopení nejlepších způsobů léčby.

Akné se dělí do dvou hlavních kategorií: nezánětlivé akné a zánětlivé akné. Nezánětlivé akné bývá mírnější, zatímco zánětlivé akné je závažnější. Pojďme si rozebrat jednotlivé typy, abyste mohli určit ten svůj.

Jak poznám, jaký druh akné mám?

Nezánětlivé akné

Nezánětlivé akné se obecně vyznačuje bílými a černými tečkami a malými pupínky. S těmito skvrnami je spojeno malé nebo žádné zarudnutí. Zde jsou uvedeny typy nezánětlivého akné:

Whiteheads

Bílé tečky vznikají, když se v ucpaném póru zachytí odumřelé kožní buňky, olej a bakterie. Pór zůstává uzavřený, takže nečistoty nemohou uniknout. Výsledkem je malý bílý hrbolek. Barva pochází ze zachycených odumřelých kožních buněk a oleje, nikoli z hnisu, jak se někteří domnívají.

Na obličeji si všimnete bílých teček, obvykle na čele, bradě a tvářích. Často se vyskytují také na zádech, hrudníku, krku, ramenou a pažích. Bílé tečky jsou velmi časté u pleti se sklonem k akné.

Černé tečky

Černé tečky začínají také jako ucpané póry. Póry se však místo toho, aby zůstaly uzavřené, otevřou a uvolní zachycené nečistoty. To způsobí, že nečistoty oxidují a zčernají. Tak vzniká černá barva.

Černé tečky se také nazývají otevřené komedony. Vypadají jako drobné černé tečky rozeseté po povrchu kůže. Často je najdete na obličeji, zejména v oblasti nosu a brady. Mohou se však vyskytovat kdekoli na těle, včetně zad, hrudníku a ramen.

Malé pupínky

Jedná se o malé hrbolky tělové barvy, které vznikají, když se v pórech zachytí olej, odumřelé kožní buňky a bakterie. Papuly vznikají, když se stěny obklopující póry rozpadnou v důsledku silného zánětu. To umožňuje, aby se nečistoty vysypaly do okolní kůže.

Papuly jsou citlivé, malé růžové nebo červené hrbolky, které mohou být bolestivé. Jsou považovány za mírné nezánětlivé akné, ale pokud nejsou správně léčeny, mohou se vyvinout ve více zanícené pupínky. Papulky si můžete všimnout roztroušené v oblastech náchylných k akné, jako je obličej, ale i hrudník, záda a někdy i paže.

Zánětlivé akné

Zánětlivé akné se skládá z bolestivých, zarudlých skvrn. Vzniká, když se bakterie, olej a odumřelé kožní buňky zachytí hluboko ve vlasových folikulech. To spustí imunitní systém a způsobí zánět. Zde jsou uvedeny různé typy zánětlivého akné:

Pustuly

Pustuly neboli pupínky vznikají, když zachycené nečistoty způsobí, že bílé krvinky spěchají do místa ucpaného póru. Tyto bílé krvinky produkují hnis, který zaplní pór.

U puchýřků si všimnete vyvýšeného bílého hrbolku obklopeného růžovou nebo zarudlou barvou. Bílá špička je hnis, nikoli odumřelé kožní buňky jako u bílých teček. Pustuly jsou často citlivé na dotek a mohou být poměrně bolestivé. Můžete je vidět roztroušené po obličeji, hrudníku, zádech, ramenou a pažích.

Uzliny

Uzlíky vznikají, když se stěny kolem ucpaných pórů rozpadají hluboko v kůži a způsobují infekce. Pod povrchem kůže vznikají tvrdé, velké hrudky.

Uzliny jsou velké, pevné léze, které lze nahmatat pod povrchem kůže. Na rozdíl od puchýřků noduly neobsahují hnis, protože zůstávají uloženy hluboko v kůži. Jsou tvrdé na dotek a velmi bolestivé.

Uzlíky indikují těžký zánět a mohou vést k jizvení, pokud nejsou správně léčeny. Často se vyskytují na obličeji, hrudníku, zádech a někdy i na pažích.

Cystické akné

Cystické akné je extrémní forma zánětlivého akné. Dochází k němu, když se infekce zachytí velmi hluboko v kůži a vytvoří bolestivé cysty pod povrchem.

Cystické skvrny jsou velké, červené a oteklé skvrny, které jsou na dotek citlivé a mohou být bolestivé. Cysty mohou vzniknout, když se póry velmi ucpou a infekce se zachytí hluboko pod kůží.

Cystické akné se nejčastěji vyskytuje na obličeji, hrudníku, krku, zádech a ramenou. Cysty často vedou k jizvení, proto je důležitá rychlá léčba. Znamenají, že vaše akné přechází do závažného stavu.

Jak zjistit typ akné

Nyní, když už znáte hlavní typy, vám přinášíme několik tipů, jak rozpoznat vaše konkrétní akné:

  • Pečlivě si prohlédněte své výtoky v zrcadle. Podívejte se na charakteristiky jednotlivých skvrn - jsou tělové, bílé, černé, malé nebo velké? To může naznačit, zda máte nezánětlivé nebo zánětlivé akné.
  • Všimněte si, kolik máte bílých/černých teček a kolik puchýřků nebo uzlíků. Čím více zánětlivých lézí máte, tím závažnější je vaše akné.
  • Věnujte pozornost tomu, jak moc jsou skvrny zarudlé a oteklé. Pokud jsou silně zarudlé a bolestivé, vaše akné je pravděpodobně zánětlivé.
  • Nahmatejte si výsevy - cystické akné poznáte podle velkých, citlivých hrudek pod kůží.
  • Zvažte, kde se primárně rozbijete. Různé typy se často vyskytují na různých místech.
  • Všímejte si případných jizev. Nodulární a cystické akné může vést ke vzniku jizev.
  • Zánětlivé akné bývá trvalé, zatímco nezánětlivé akné se vyskytuje spíše sporadicky.
  • Pokud si nejste jisti, navštivte dermatologa. Ten může správně diagnostikovat váš typ akné na základě prohlídky vaší pleti.

Znalost jedinečných vlastností různých typů akné je klíčem ke správnému zaměření léčby. Věnujte zvýšenou pozornost svým akné, abyste mohli určit, do jaké kategorie spadá to vaše. To vám umožní najít správná řešení k jeho odstranění.

Běžné příčiny různých typů akné

Akné vzniká z různých důvodů. Porozumění příčinám vašeho konkrétního typu vám pomůže vyřešit základní problém a vyčistit pleť. Zde jsou některé z nejčastějších příčin různých typů akné:

Příčiny nezánětlivého akné

  • Nadměrná produkce oleje - způsobuje slepování odumřelé kůže a nečistot a ucpávání pórů. Je to hlavní příčina vzniku bílých a černých teček.
  • Hromadění odumřelých kožních buněk - Odumřelé buňky se mohou shlukovat a zachytávat v pórech, což vede k jejich ucpávání.
  • Hormony - výkyvy hormonů, zejména u dospívajících a žen, zvyšují produkci oleje a hromadění odumřelých kožních buněk.
  • Genetika - Někteří lidé jsou geneticky náchylní k větší produkci oleje a hromadění odumřelých kožních buněk.
  • Produkty péče o pleť - Silné krémy, oleje a hustý make-up mohou ucpávat póry a způsobovat bílé a černé tečky.

Příčiny zánětlivého akné

  • Hormony - Když se zvýší hladina androgenních hormonů, zejména během puberty a menstruace, mazové žlázy produkují více oleje. To způsobuje zanícené vyrážky.
  • Bakterie - v ucpaných folikulách se množí bakterie známé jako p. acnes, což vede k infekcím, zarudnutí a otokům.
  • Rodinná anamnéza - osoby se zánětlivým akné v rodinné anamnéze jsou k němu náchylnější.
  • Stres - vysoká hladina stresu vyvolává v těle záněty, které mohou zánětlivé akné zhoršovat.
  • Drsná péče o pleť - peelingy, adstringenty a vonné látky v produktech mohou dráždit pleť a vyvolávat zánětlivé změny.

Tipy životního stylu pro prevenci výskytu akné

Úprava každodenních návyků může pomoci udržet akné na uzdě:

  • Denně čistěte pleť - Ráno a večer používejte jemný čisticí přípravek k odstranění přebytečného oleje, odumřelé kůže, make-upu a dalších nečistot, které ucpávají póry.
  • Nedotýkejte se obličeje - na pokožku se tak přenášejí nečistoty a bakterie, které se mohou dostat do pórů a způsobit skvrny.
  • Sprcha po cvičení - pot zanechává na pokožce sůl a oleje, které podporují tvorbu pupínků. Vyhněte se také nošení těsných přileb a čepic, které zachycují pot na pokožce.
  • Často si měňte povlak na polštář - na povlaku na polštář se může hromadit olej, nečistoty a bakterie, které se každou noc přenášejí na pokožku a ucpávají póry.
  • Řízení úrovně stresu - Snižte stres, abyste omezili zánět, který zhoršuje zánětlivé akné. Vyzkoušejte relaxační aktivity, jako je meditace, jóga, psaní deníku nebo hluboké dýchání.

Jednoduchou úpravou životního stylu můžete udržet svou pleť čistší, póry průhlednější a předcházet tak vzniku akné.

Kdy navštívit dermatologa kvůli léčbě akné

Pokud jste vyzkoušeli volně prodejné léky na akné, ale nedošlo ke zlepšení, je to znamení, že možná budete potřebovat předepsanou léčbu od dermatologa. Zde je několik příznaků, že je čas se objednat:

  • Vaše akné vám začíná dělat jizvy na kůži
  • Často se u vás objevují bolestivé cysty nebo uzlíky.
  • Vaše akné způsobuje emocionální potíže nebo nízké sebevědomí.
  • Vaše výtoky se zhoršují nebo se nezlepšují
  • Několik měsíců používáte volně prodejné přípravky bez výsledků.

Dermatolog může správně diagnostikovat váš typ akné, určit jeho příčiny a vytvořit individuální plán léčby. Pro adekvátní léčbu jsou v tomto okamžiku pravděpodobně zapotřebí léky na akné na předpis.

Pokud navštívíte dermatologa raději dříve než později, předejdete trvalému zjizvení po akné a dlouhodobému poškození pokožky. Pokud se vaše akné nezlepšuje nebo se postupem času zhoršuje, neváhejte a objednejte se k dermatologovi.

Klíčové poznatky

  • Určení konkrétního typu akné je zásadní pro nalezení správné metody léčby. Pečlivě si prohlédněte své akné, abyste zjistili, zda máte nezánětlivé nebo zánětlivé akné.
  • Nezánětlivé akné se skládá z bílých a černých teček a malých pupínků s malým zarudnutím. Zánětlivé akné zahrnuje bolestivé, červené léze, jako jsou pustuly, uzlíky a cysty.
  • Pochopení příčiny vašeho typu akné, ať už jde o hormony, genetiku nebo jiné faktory, vám pomůže zaměřit se na příčinu problému.
  • Proveďte jednoduché změny životního stylu, jako je každodenní mytí obličeje, omezení stresu a častá výměna povlaků na polštáře, abyste předešli vzniku akné.
  • Pokud se vaše akné nezlepší volně prodejnými prostředky, navštivte neprodleně dermatologa, abyste předešli trvalému poškození a jizvení.

Seznámení se s vaší jedinečnou situací v oblasti akné je prvním důležitým krokem k jejímu definitivnímu odstranění. Věnujte velkou pozornost svým specifickým vzorcům a příznakům, abyste mohli najít řešení, která budou pro vaši pleť nejlépe fungovat. Se správným plánem léčby můžete konečně dosáhnout svých cílů bez akné.

Často kladené otázky týkající se určení typu akné

Jaké jsou hlavní kategorie akné?

Dvě hlavní kategorie akné jsou nezánětlivé a zánětlivé. Nezánětlivé akné zahrnuje mírnější formy, jako jsou bílé a černé tečky a malé pupínky. Zánětlivé akné zahrnuje bolestivější, červené skvrny včetně puchýřků, uzlíků a cyst.

Jak vypadá nezánětlivé akné?

Nezánětlivé akné se skládá z bílých a černých teček a malých růžových pupínků nebo papul. Tyto typy skvrn jsou obvykle tělové s minimálním zarudnutím. Bývají také malé, od velikosti špendlíkové hlavičky až po několik milimetrů široké.

Jaké jsou charakteristiky zánětlivého akné?

Zánětlivé akné se skládá z červených, oteklých pupínků, které mohou být bolestivé a citlivé. Patří sem puchýřky obklopené zarudnutím, velké citlivé uzlíky pod kůží a červené, bolestivé cysty. Zánětlivé léze bývají trvalejší a vedou k možnému zjizvení, pokud nejsou správně léčeny.

Jak poznám, zda mám nezánětlivé nebo zánětlivé akné?

Zkontrolujte barvu skvrn - nezánětlivé léze mají obvykle barvu kůže, zatímco zánětlivé pupínky jsou červené. Všímejte si také bolesti a citlivosti. Mírnější formy obvykle nejsou bolestivé, zatímco zánětlivé pupínky mohou bolet. Zkoumejte také velikost - nezánětlivé boule zůstávají malé, zatímco zánětlivé akné se může značně zvětšit.

Jaký je rozdíl mezi bílými a černými tečkami?

Bílé hlavy jsou uzavřené komedony - póry jsou zcela ucpané. Černé tečky jsou otevřené komedony - pór je pouze částečně ucpaný a otevírá se na povrchu. Bílé komety mají bílou barvu, zatímco černé komety jsou na povrchu tmavší. Oba jsou běžnými typy nezánětlivého akné.

Jak se zbavit nezánětlivého akné?

Nezánětlivé akné obvykle dobře reaguje na volně prodejné přípravky na akné obsahující složky, jako je kyselina salicylová nebo benzoylperoxid. Jemné čištění dvakrát denně a ošetření skvrn může pomoci vyčistit mírné komedonální akné a zabránit novým výronům.

Co způsobuje zánětlivé akné?

Na vzniku zánětlivého akné se podílí několik faktorů, včetně hormonů, genetiky, bakterií, stresu a podráždění způsobeného drsnými produkty péče o pleť. Tyto spouštěcí faktory vedou k otokům, zarudnutí a potenciálnímu zjizvení, které charakterizuje zánětlivé léze. Mastné typy pleti jsou také náchylnější ke vzniku zánětlivého akné.

Jak dermatologové léčí zánětlivé akné?

U středně těžkého až těžkého zánětlivého akné dermatologové často předepisují lokální nebo perorální antibiotika k léčbě přemnožení bakterií a zmírnění zánětu. Běžně se také používají retinoidy, které uvolňují ucpané póry a zabraňují vzniku nových akné. Mezi další možnosti patří protizánětlivé krémy, antikoncepční pilulky, izotretinoin a laserové nebo světelné terapie.

Kdy bych měl/a s akné navštívit dermatologa?

Pokud máte bolestivé cysty nebo uzlíky, zhoršující se akné, které způsobuje jizvy, nebo akné, které po několika měsících nereaguje na volně prodejnou léčbu, neprodleně navštivte dermatologa. Dermatolog vám může pomoci dostat zánětlivé akné pod kontrolu dříve, než dojde k trvalému poškození.

Jaké změny životního stylu mohou pomoci předcházet akné?

Šetrná péče o pleť, vyhýbání se dotykům na obličej, zvládání stresu, časté mytí ložního prádla a sprchování po tréninku mohou pomoci minimalizovat výskyt akné. Klíčem k prevenci zánětlivých i nezánětlivých pupínků je udržování pleti v čistotě a omezování zánětů.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?