Jak napravit hormonální akné

Published:

Akné je nejčastějším kožním onemocněním ve Spojených státech, které ročně postihne až 50 milionů Američanů. Pro mnohé z nás ty otravné pupínky, které se nám dělají v dospívání, s dospíváním zmizí. U mnoha jiných však akné přetrvává i po skončení dospívání.

Hormonální akné je obzvláště nepříjemnou formou akné u dospělých. Jak název napovídá, je spojeno s kolísáním hormonů a má tendenci propukat v předvídatelných obdobích - například před menstruací nebo během perimenopauzy.

Jak napravit hormonální akné

Pokud se potýkáte s hormonálním akné, nejste v tom sami. Zde je popis toho, co byste měli vědět o jeho rozpoznání a získání kontroly nad ním.

Co přesně je hormonální akné?

Akné vzniká, když se vlasové folikuly ucpou olejem a odumřelými kožními buňkami. To umožňuje růst bakterií uvnitř ucpaných folikulů a způsobuje zánět. Výsledkem jsou červené, bolestivé hrbolky na kůži, které mohou být bílé a černé tečky, pupínky nebo cysty.

Hormonální akné vzniká při změnách hladin hormonů. Nejčastějšími viníky jsou:

  • Androgeny - Mužské pohlavní hormony jako testosteron. Androgeny způsobují zvýšenou produkci oleje, který může ucpávat póry. U žen s vysokou hladinou androgenů se často objevují póry v oblasti čelisti, brady a horní části krku, kde je vysoký počet mazových žláz.
  • Estrogen - Těsně před menstruací klesá hladina estrogenu, zatímco hladina testosteronu stoupá. Tato nerovnováha může způsobit vyrážky.

Hormonální akné je akné způsobené změnami hormonů, jako jsou estrogen, progesteron a testosteron. Tyto hormonální výkyvy stimulují produkci oleje a zánět, což vede k výskytu akné.

Jak vypadá hormonální akné?

Hormonální akné má některé charakteristické znaky:

  • Objevuje se kolem vašeho měsíčního cyklu. Týden před menstruací může náhle propuknout. Jakmile se hladina hormonů opět změní, pupínky zmizí.
  • Zaměřuje se na spodní část obličeje podél čelisti, brady a horní části krku. Někdy se šíří dolů na hrudník a horní část zad.
  • Cystické akné je běžné. Jedná se o velké, červené, bolestivé hrboly hluboko pod kůží bez hlavičky. Jejich hojení trvá déle než hojení typických bílých nebo černých teček.
  • Výskyt kožních pupínků často koresponduje s významnými hormonálními událostmi, jako je zahájení nebo ukončení užívání antikoncepce, těhotenství, perimenopauza nebo menopauza.

Shrneme-li to, hormonální akné se obvykle tvoří v dolní části obličeje a v oblasti čelisti. Vzniká každý měsíc s cyklem. A je spojeno s velkými hormonálními změnami. Pokud to zní jako vaše akné, jsou pravděpodobně viníkem hormony.

Co způsobuje hormonální akné?

Hormonální akné vzniká při zvýšené hladině androgenů. Mezi hlavní příčiny patří:

Puberta

Puberta vyvolává příliv androgenů. Chlapci i dívky produkují více kožního mazu a mohou se objevit pupínky. Naštěstí je pubertální akné často dočasné.

Menstruace

Těsně před menstruací dochází k poklesu hladiny progesteronu a estrogenu. To umožňuje převahu androgenů a zvyšuje produkci oleje. Výsledkem jsou měsíční výtoky.

Těhotenství

Těhotenství přináší masivní hormonální změny. Stoupající hladina androgenů a progesteronu může vést k výskytu pupínků, zejména během prvního trimestru.

Perimenopauza

S blížící se menopauzou u žen klesá hladina estrogenu, zatímco hladina testosteronu zůstává vysoká. Tato nerovnováha způsobuje zvýšenou produkci oleje a akné.

Syndrom polycystických vaječníků (PCOS)

Ženy s PCOS produkují nadbytek mužských hormonů, jako je testosteron. Výsledné akné se často objevuje v pubertě.

Stres

Stres vyvolává v nadledvinkách uvolňování hormonů, jako je kortizol a androgeny, které zvyšují produkci oleje.

Léky

Antikoncepční pilulky, kortikosteroidy nebo lithium mohou ovlivnit hladinu hormonů a vést ke vzplanutí akné.

Doplňky

Syrovátkový proteinový prášek a kreatin zvyšují hladinu inzulínu, který zase zvyšuje produkci androgenů. Mohou následovat výrony.

Mezi hlavní příčiny hormonálního akné patří puberta, měsíční menstruace, těhotenství, perimenopauza, PCOS, stres, některé léky a doplňky stravy. Identifikace spouštěče vám pomůže najít správný léčebný postup.

Jak se zbavit hormonálního akné

Existuje mnoho účinných způsobů léčby akné:

1. Kombinované antikoncepční pilulky

Ženám mohou pomoci regulovat hormony a snížit výskyt akné kombinované antikoncepční pilulky obsahující estrogen a progesteron. Tablety snižují hladinu androgenů a snižují produkci oleje.

Výsledky se mohou projevit až po několika měsících. Buďte trpěliví. Značky jako Yaz, Estrostep a Ortho Tri-Cyclen jsou schváleny FDA k léčbě akné. Proberte možnosti se svým gynekologem.

2. Antiandrogeny

Anti-androgenní léky, jako je spironolakton, mohou blokovat androgeny vyvolávající tvorbu oleje. Původně lék na krevní tlak, "spiro" je předepisován off-label k léčbě hormonálního akné u dospělých žen. Může trvat 2-3 měsíce, než dojde k vyjasnění.

3. Retinoidy

Retinoidy, jako je tretinoin (Retin-A), tazaroten (Tazorac) a adapalen (Differin), normalizují produkci oleje a výměnu kožních buněk. Používání množství o velikosti hrášku na noc může zabránit ucpávání pórů. Nepoužívejte v těhotenství.

4. Benzoylperoxid

Benzoylperoxid ničí bakterie způsobující akné uvnitř pórů a tlumí záněty. Hledejte přípravky na akné s obsahem 2,5-10 % benzoylperoxidu. Může bělit látky, takže po umytí obličeje je důkladně opláchněte.

5. Kyselina salicylová

Kyselina salicylová odlupuje odumřelé kožní buňky a mastnotu zachycenou v pórech. Hledejte čisticí a bezoplachová tonika s 0,5-2 % kyseliny salicylové. Odstraňuje nečistoty, které ucpávají póry, a zabraňuje tak vzniku výronů.

6. Kyselina azelaová

Kyselina azelaová řeší dvě příčiny akné - ničí bakterie akné a snižuje zánět. Mezi volně prodejné možnosti patří Finacea gel (15 %) na předpis nebo The Ordinary Azelaic Acid Suspension (10 %).

7. Tea Tree Oil

Tea tree olej je antibakteriální a protizánětlivý esenciální olej účinný při akné. Přimíchejte několik kapek do mycího nebo hydratačního krému na obličej. Nepoužívejte plnou sílu, která může podráždit pokožku.

8. Gel z aloe vera

Gel z aloe vera působí antibakteriálně a zklidňuje akné. Po vyčištění pleti naneste tenkou vrstvu čistého gelu z aloe na akné. Hledejte kvalitní výrobek bez přidaných přísad.

9. Doplňky zinku

Perorální doplňky zinku snižují produkci testosteronu a oleje, což může pomoci při hormonálním akné. Užívejte 30-50 mg pikolinátu zinečnatého denně. Zinek může interferovat s antibiotiky, proto se poraďte se svým lékařem.

10. Zdravé návyky pro pleť

Správné návyky v péči o pleť pomáhají předcházet akné tím, že udržují póry čisté. Ráno a večer se myjte jemným čisticím prostředkem. Vyhněte se drsným peelingům. Omezte dotýkání se obličeje, abyste zabránili přenosu bakterií. Pravidelně měňte povlaky na polštáře. Zvládejte stres cvičením, meditací atd.

Mnoho případů mírného hormonálního akné lze zvládnout pomocí zdravé péče o pleť a volně prodejných složek, jako je kyselina salicylová nebo benzoylperoxid. Pro léčbu středně závažných až závažných akné navštivte dermatologa, který vám předepíše léky na předpis. Většina léčebných postupů potřebuje 8-12 týdnů, aby zabrala, proto buďte důslední. Věnujte pozornost měsíčním vzplanutím, abyste zjistili vzorce. Správným přístupem se můžete hormonálního akné nadobro zbavit.

7 klíčových tipů, jak se zbavit hormonálního akné

Pokud se potýkáte s měsíčními výtoky, zde je několik rychlých tipů, jak dostat hormonální akné pod kontrolu:

  • Používejte složky proti akné, jako jsou retinoidy, benzoylperoxid a kyselina salicylová.
  • Užívejte zinkové doplňky ke snížení obsahu oleje a testosteronu
  • Poraďte se s gynekologem o antikoncepčních pilulkách k regulaci hormonů.
  • V případě potřeby navštivte dermatologa, který vám předepíše antiandrogeny nebo retinoidy.
  • Snižte stres pomocí jógy, meditace nebo čehokoli, co vám vyhovuje.
  • Sledování měsíčních vzplanutí za účelem identifikace vzorců
  • Buďte trpěliví - zlepšení může trvat 2-3 měsíce.

Dodržujte důslednou rutinu zaměřenou na spouštěče akné a hormonálního akné se konečně zbavíte.

Nejčastější mýty o hormonálním akné

O hormonálním akné koluje mnoho dezinformací. Oddělme fakta od fikce:

Mýtus: S hormonálním akné se prostě musíte smířit.

Skutečnost: Nepravda. V současné době existuje mnoho účinných léčebných postupů, jak zvládnout hormonální akné.

Mýtus: Hormonální akné mají pouze dospívající.

Skutečnost: Není to pravda. Dospělé ženy jsou náchylnější k hormonálnímu akné kvůli měsíční menstruaci, těhotenství a kolísání hormonů v perimenopauze.

Mýtus: Vyhýbání se čokoládě a mastným jídlům pomáhá při hormonálním akné.

Skutečnost: Strava má jen malý vliv na hormonální akné, které je způsobeno vnitřními hormonálními změnami.

Mýtus: Pokud se snažíte otěhotnět, nemůžete používat retinoidy, jako je Retin-A.

Skutečnost: Retinoidy by se neměly užívat během těhotenství nebo kojení. Lze je však bezpečně používat při snaze o otěhotnění.

Mýtus: Antikoncepční pilulky pouze dočasně maskují akné.

Skutečnost: Antikoncepční pilulky mohou při trvalém užívání zajistit dlouhodobou léčbu akné regulací hormonů.

Nenechte se odradit těmito rozšířenými mýty od vyhledání léčby. Dnešní lékařské terapie mohou úspěšně zvládnout úporné hormonální akné.

Kdy navštívit lékaře kvůli hormonálnímu akné

Mírné hormonální výpadky lze často zvládnout pomocí volně prodejných přípravků. Pokud se však potýkáte se středně závažným až závažným akné, je to znamení, že byste se měli objednat k dermatologovi. Mezi příznaky, že je čas navštívit lékaře, patří:

  • Vyzkoušeli jste volně prodejné léky po dobu několika měsíců bez zlepšení.
  • Vznikají hluboké, bolestivé cysty
  • Akné zanechává jizvy nebo tmavé skvrny
  • Výsevy výrazně ovlivňují vaše sebevědomí
  • V dospělosti se u vás objeví náhlé, nevysvětlitelné akné.

Dermatolog má k dispozici více nástrojů k diagnostice a léčbě hormonálního akné. Může předepsat silnější retinoidy, antiandrogenní léky nebo dokonce léky na regulaci hormonů. Navíc může doporučit lékařské postupy, jako jsou injekce kortizonu ke zmenšení velkých cyst nebo laserové ošetření k řešení jizviček po akné. Neváhejte a vyhledejte pomoc. Stále se objevují nové způsoby léčby akné, takže dermatolog pro vás může najít ten správný přístup.

Kdy navštívit endokrinologa kvůli hormonálnímu akné

V některých středně závažných až závažných případech může dermatolog doporučit vyšetření také endokrinologem. Endokrinolog se specializuje na hormony a může pomoci odhalit případnou hormonální nerovnováhu, která přispívá ke vzniku akné.

Mezi příznaky, které mohou být důvodem k návštěvě endokrinologa, patří:

  • Máte další příznaky, jako je nadměrné ochlupení obličeje nebo těla, řídnutí vlasů, nepravidelná menstruace, neplodnost, obezita atd.
  • Krevní testy ukazují na vysoké hladiny androgenů
  • Vaše akné začalo v raném dospívání a nemizí.
  • Vzplanutí akné se zhoršuje i přes několikanásobnou léčbu
  • trpíte onemocněním, jako je PCOS, o kterém je známo, že způsobuje hormonální problémy.

Endokrinolog může na základě zjištění hormonální nerovnováhy doporučit cílenou léčbu, jako jsou antikoncepční pilulky nebo antiandrogeny, a odstranit tak příčinu akné. Správná hormonální rovnováha může konečně vyčistit vaši pleť.

Kdy zvážit hormonální testování akné

Pokud jste vyzkoušeli obvyklou léčbu akné bez úspěchu, může být hormonální testování opodstatněné. Hormonální testování není vždy nutné, ale v některých případech může být užitečné:

  • Máte podezření na zvýšenou hladinu androgenů, PCOS nebo jinou hormonální poruchu.
  • Měsíčně se u vás objevuje akné, což naznačuje hormonální vazbu.
  • Lokální a perorální léky na akné dostatečně neřeší vaše výtoky.
  • Máte jiné hormonální příznaky, jako je nadměrné ochlupení obličeje nebo nepravidelná menstruace.
  • V dospělosti jsi začala pronikat do života jako dospělá žena.

Mezi běžné hormonální testy patří:

  • Celkový a volný testosteron
  • DHEA-sulfát (DHEA-S)
  • Androstendion
  • Dihydrotestosteron (DHT)
  • Dehydroepiandrosteron (DHEA)
  • Globulin vázající pohlavní hormony (SHBG)

Spolupracujte s endokrinologem, abyste určili, které testy jsou vhodné. Pokud se zjistí hormonální nesrovnalosti, můžete podstoupit cílenou léčbu, která vás hormonálního akné konečně zbaví.

Antikoncepce při hormonálním akné - funguje?

Pro ženy, které se každý měsíc potýkají s akné v době svého cyklu, mohou být účinnou léčbou antikoncepční pilulky. Podívejte se, jak fungují:

Antikoncepční pilulky jako Yaz, Estrostep a Ortho Tri-Cyclen obsahují dva klíčové hormony - estrogen a progestin (syntetický progesteron). Tato kombinace pomáhá několika způsoby:

  • Snižuje hladinu testosteronu
  • Snižuje produkci mazových žláz
  • Normalizuje ovulaci a menstruační cykly
  • Stabilizuje výkyvy hormonů

Regulací hormonů a omezením testosteronu snižuje antikoncepce nadměrnou produkci oleje a zánětů, které přispívají k tvorbě pupínků.

Zatímco všechny kombinované pilulky mohou nabídnout určitou úlevu od akné tím, že měsíc co měsíc zvyšují hladinu hormonů, značky jako Yaz a Ortho Tri Cyclen jsou schváleny FDA speciálně pro léčbu středně těžkého akné. Těm s těžším akné lze předepsat vyšší dávku Diane-35 nebo deriváty jako Dianette.

Při nasazení antikoncepčních pilulek obvykle trvá nejméně tři měsíce, než se projeví zlepšení akné. Důsledné dlouhodobé užívání poskytuje nejtrvalejší úlevu od akné tím, že kontroluje hormonální výkyvy. Některé ženy se obracejí na antikoncepční pilulky pouze za účelem zvládnutí úporného hormonálního akné. Proberte své možnosti s chápajícím gynekologem.

Jak dlouho trvá, než hormonální akné zmizí?

Pokud bojujete s hormonálním akné, chcete mít co nejdříve čistou pleť. Jak dlouho ale trvá, než se dostaví výsledky léčby? Zde je popis toho, co můžete očekávat:

  • Volně prodejné přípravky na akné: 4-6 týdnů
  • Lokální léčba na předpis: 4-6 týdnů
  • Perorální antibiotika: 6-8 týdnů
  • Antikoncepční pilulky: 2-3 měsíce
  • Spironolakton: 2-3 měsíce
  • Isotretinoin (Accutane): Až 6 měsíců

Klíčová je trpělivost a důslednost - většina léků na akné začíná účinkovat až za 8-12 týdnů. Může být frustrující čekat týdny nebo měsíce, než se vaše pleť vyčistí, a přitom se vám stále objevují akné. Věřte však tomuto procesu. Dodržujte doporučení dermatologa a hormonální akné se začne řešit.

Několik tipů, které vám pomohou zvládnout léčbu:

  • Používání make-upu k zakrytí výtoků
  • Vyhněte se vybírání a vyskakování pupínků
  • Pokračujte v používání produktů i po vyčištění pleti, abyste zabránili návratu akné.
  • Pořizujte fotografie pokroku a sledujte jemná zlepšení
  • Najděte podporu od ostatních na fórech o akné

Správnou kombinací léčby a úpravou životního stylu se hormonální akné může konečně stát minulostí!

Hormonální nerovnováha způsobující akné

Zatímco kolísání testosteronu, estrogenu a progesteronu hraje hlavní roli při vzniku hormonálního akné, další hormonální nerovnováha může také vyvolat akné. Mezi nejčastější viníky patří:

Inzulín - vyšší hladiny inzulínu zvyšují produkci androgenů. Ten stimuluje mazové žlázy a ucpává póry.

Kortizol - Stres vyvolává nadbytek kortizolu, který zvyšuje hladinu oleje a vyvolává zánětlivé akné.

Růstový hormon - nadbytek růstového hormonu (GH) nadměrně stimuluje mazové žlázy a produkci kožního mazu, což vede k ucpávání pórů.

Růstový faktor inzulínu (IGF-1 ) - Vyšší hladiny tohoto růstového hormonu mohou vyvolat vyrážku.

Syndrom polycystických vaječníků (PCOS ) - Tento stav narušuje normální hormonální cykly a může výrazně zvýšit hladinu testosteronu. Často dochází k akné, ochlupení, nepravidelné menstruaci a neplodnosti.

Štítná žláza - nadměrná i nedostatečná činnost štítné žlázy ovlivňuje hormony, jako je testosteron, které vedou ke vzniku akné.

Střevní hormony - nedávný výzkum naznačuje, že leptin, ghrelin a další gastrointestinální hormony modulují funkci mazových žláz.

V některých případech středně těžkého až těžkého akné se vyplatí podívat se na jiné než obvyklé podezřelé látky, jako je testosteron a estrogen. Prozkoumejte další hormonální dráhy, které mohou být v nerovnováze a přispívat k úpornému akné.

Jak dlouho trvá akné po porodu?

Mnoho žen užívá antikoncepční pilulky, aby regulovaly hormony a udržely akné na uzdě. Co se však stane, když se rozhodnete pilulky vysadit? Akné po vysazení antikoncepce je běžné. Zde je popis toho, co můžete očekávat:

Když přestanete užívat antikoncepci, vaše tělo se vrátí do normálního hormonálního rytmu. Hladiny estrogenu a progesteronu klesají. Testosteron dočasně stoupá. Tato hormonální horská dráha obvykle trvá asi tři až šest měsíců, kdy se tělo přizpůsobuje.

V tomto období se nejčastěji objevují výtoky. Akné se v podstatě "odmaskuje", protože se obnoví přirozené hormony. Akné bylo potlačováno užíváním antikoncepčních pilulek.

Zde je několik tipů, jak minimalizovat akné po porodu:

  • Pokud je to možné, postupně vysazujte antikoncepční pilulky (např. vynechejte placebo dny).
  • Pokračujte v používání lokální léčby akné, abyste udrželi pleť čistou.
  • Zkuste antiandrogenní spironolakton k zablokování testosteronu
  • Užívání doplňků zinku ke snížení produkce testosteronu
  • Používejte přípravky s kyselinou salicylovou nebo retinoidy, abyste zabránili ucpávání pórů.

V prvních měsících buďte trpěliví, protože se vaše hormony rekalibrují. Během šesti měsíců se hladina hormonů obvykle stabilizuje a poporodní akné se zlepší. Důsledná péče o pleť udržuje výskyt akné pod kontrolou, protože hormony se přirozeně vyrovnávají.

Často kladené otázky o hormonálním akné

Jaký je rozdíl mezi hormonálním akné a běžným akné?

Hlavní rozdíl je v příčině. Běžné akné je vyvoláno faktory, jako jsou bakterie, ucpané póry, nadměrná produkce oleje atd. Hormonální akné vzniká zejména v důsledku změn hormonů, jako je testosteron, estrogen a progesteron, které zvyšují produkci oleje a zánětů.

Jaké jsou nejlepší antikoncepční pilulky pro léčbu hormonálního akné?

Antikoncepční pilulky obsahující progestiny drospirenon (jako Yaz) nebo norgestimát (jako Ortho Tri-Cyclen) jsou vhodnější pro léčbu akné. Tyto progestiny mají minimální androgenní (testosteronu podobné) vedlejší účinky. Značkové pilulky schválené speciálně pro akné, jako je Yaz nebo Diane-35, obsahují cyproteron, silný antiandrogen.

Jak se přirozeně zbavit hormonálního akné?

Přírodní prostředky, jako jsou doplňky zinku, mátový čaj, pupalkový olej a masky s jablečným octem nebo medem, mohou pomoci vyrovnat hormony a zmírnit zánět. Pomoci může také posilování antioxidantů prostřednictvím bobulovin, zelených plodů a ořechů. Snižte stres a dopřejte si dostatek spánku.

Čemu byste se měli vyhnout, pokud máte hormonální akné?

Omezte potraviny, které zvyšují hladinu cukru v krvi, jako jsou rafinované sacharidy, sladké potraviny a limonády. Potraviny s vysokým glykemickým indexem zvyšují hladinu inzulínu, který následně podporuje produkci androgenů. Vyhněte se syrovátkovým bílkovinám a kreatinovým doplňkům, které se podílejí na vzniku akné. Minimalizujte mléčné výrobky, které obsahují hormony, jež mohou akné zhoršovat.

Jak zabránit návratu hormonálního akné?

Dlouhodobá léčba vyžaduje kontrolu kolísání estrogenu, progesteronu a testosteronu. Mezi možnosti patří kombinované antikoncepční pilulky, antiandrogeny, jako je spironolakton, nebo isotretinoin (Accutane) pro odolnější těžké akné. Ke stabilizaci hormonů přispívá také úprava životního stylu, jako je pravidelné cvičení, snížení stresu a nízkoglykemická dieta.

Jaký nedostatek vitamínů způsobuje hormonální akné?

Vitamín B5 hraje důležitou roli ve funkci hormonů a mazových žláz. Jeho nízká hladina je spojována s akné. Zásadní význam má také zinek - může snižovat hladinu testosteronu. Vitamíny A, D, E a omega-3 snižují záněty. Posílení těchto vitaminů může pomoci předcházet hormonálním výronům.

Zmizí hormonální akné po těhotenství?

Během těhotenství se akné často objevuje v důsledku nárůstu hormonů, jako jsou androgeny a progesteron. Po porodu se hladiny hormonů stabilizují a těhotenské akné obvykle během několika měsíců ustoupí. Perorální antikoncepce je bezpečnou možností léčby po porodu. Kojící matky mohou zvolit lokální přípravky, jako je benzoylperoxid, kyselina azelaová nebo retinoidy.

Jak zjistíte, zda se jedná o hormonální nebo plísňové akné?

Mezi příznaky akné, které mohou být způsobeny plísněmi, patří svědivé červené hrbolky, šupinatění, akné soustředěné na vlhkých místech, jako jsou strany nosu a úst, a výsevy vyvolané potem nebo vlhkostí. Plísňové akné často reaguje na šampony proti lupům obsahující pyrithion zinku nebo ketokonazol. K potvrzení plísňového akné navštivte dermatologa.

Lze k léčbě akné použít hormony jako estrogen a testosteron?

Hormonální terapie se zaměřuje především na antiandrogeny, které snižují zvýšenou hladinu testosteronu a upravují menstruační cykly. Estrogen se podává v kombinovaných antikoncepčních tabletách, ale samostatně se nepoužívá kvůli zvýšeným zdravotním rizikům. Bioidentická hormonální terapie je kontroverzní, ale v některých případech může pomoci zmírnit perimenopauzální akné. Navštivte endokrinologa a poraďte se o možnostech hormonální léčby.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?