Je mé akné způsobeno úzkostí?

Published:

Akné je běžné kožní onemocnění, které postihuje lidi všech věkových kategorií. Může být od mírného až po závažné a může vést k jizvení. Přestože přesné příčiny akné jsou komplikované, výzkum prokázal souvislost mezi akné a úzkostí.

V tomto článku prozkoumáme souvislost mezi akné a úzkostí, zjistíme, jak stres ovlivňuje akné a co můžete udělat pro zvládnutí obou stavů.

Je mé akné způsobeno úzkostí?

Jak spolu souvisí akné a úzkost?

Zdá se, že akné a úzkost mají obousměrný vztah. Nejenže úzkost může akné zhoršovat, ale boj s akné může také vést ke zvýšenému stresu a úzkosti.

Akné může způsobit úzkost

Život s akné si může vybírat emocionální daň. Příznaky akné, jako jsou červené, zanícené výtoky nebo tmavé skvrny po minulých výtocích, mohou způsobit:

  • Nízké sebevědomí
  • Negativní obraz těla
  • Sociální izolace nebo vyhýbání se
  • Úzkost o vzhled

Teenageři a dospívající jsou obzvláště náchylní k úzkosti z akné kvůli společenskému tlaku a šikaně ze strany vrstevníků. Akné však může ovlivnit duševní zdraví v každém věku.

Úzkost může zhoršit akné

Na druhou stranu může vyšší hladina stresu a úzkosti vyvolat výskyt akné nebo zhoršit stávající akné.

Studie ukazují, že lidé s úzkostnými poruchami, jako je generalizovaná úzkostná porucha (GAD), se častěji potýkají s akné. Úzkost zahrnuje jak psychické, tak fyzické příznaky, jako jsou chronické obavy, svalové napětí, problémy se spánkem a pocit zmaru. Zdá se, že tyto příznaky úzkosti přispívají ke vzniku akné.

Jak stres ovlivňuje akné?

Vaše pleť má se stresem složitý vztah. Stres způsobuje změny v chemii mozku, které se přenášejí do kožních buněk. To mění normální procesy v pokožce, jako je produkce oleje a záněty.

Zde je přehled toho, jak může stres a úzkost vyvolat akné:

  • Hormonální změny - Stres zvyšuje hladinu kortizolu a dalších hormonů, které zvyšují produkci oleje a zánětů. To vytváří příznivé podmínky pro množení bakterií způsobujících akné a ucpávání pórů.
  • Špatný spánek - stres a úzkost často narušují spánek. Nedostatek spánku vede ke zvýšené hladině stresových hormonů a ke zpomalení obnovy kožních buněk. To zvyšuje zánět.
  • Trhání kůže - Stres nebo úzkost mohou způsobit nevědomé trhání kůže. Tím se mohou na kůži šířit bakterie způsobující akné a zhoršovat vznik akné.
  • Opožděné hojení - stres zpomaluje hojení ran tím, že zhoršuje imunitní reakci a regeneraci buněk. Léze akné se mohou hojit déle.
  • Vedlejší účinky léků - Některé léky na úzkost, jako jsou kortikosteroidy, mohou jako vedlejší účinek zhoršovat akné.

I když je třeba provést další výzkum, důkazy jasně ukazují na významnou souvislost mezi akné a úrovní úzkosti. Příště se budeme zabývat způsoby, jak oba stavy zvládnout.

Jak zmírnit akné způsobené úzkostí

Pokud vaše akné zhoršuje úzkost nebo chronický stres, může vám pomoci několik klíčových strategií:

1. Zvažte léčbu úzkosti

Samotná léčba základní úzkosti může zmírnit akné. Zvažte psychoterapii nebo poradenství a naučte se techniky zvládání stresu. U středně těžké až těžké úzkosti lze použít léky, jako jsou SSRI nebo SNRI. Proberte možnosti se svým lékařem. Snížení celkové hladiny úzkosti může snížit hladinu kortizolu a zánětu.

2. Cvičení relaxačních technik

Každodenní relaxační cvičení pomáhají vyvážit stresující životní styl. Vyzkoušejte dechové cvičení, meditaci, jógu nebo progresivní svalovou relaxaci. K udržení důslednosti používejte telefonní aplikace s upomínkami. I 5 až 10 minut denně může mít časem význam.

3. Zaměřte se na spánkovou hygienu

Dbejte na to, abyste spali 7-9 hodin kvalitního spánku. Dodržujte konzistentní spánkový režim, omezte vystavení modrému světlu v noci, omezte stimulanty, jako je káva, a vytvořte si relaxační rutinu před spaním. Správný odpočinek snižuje hladinu stresových hormonů, které akné zhoršují.

4. Pravidelná péče o pleť

Při péči o pleť se sklonem k akné je klíčová důslednost. Denně ji čistěte, abyste odstranili olej, odumřelé kožní buňky a bakterie. Používejte nekomedogenní hydratační krémy a opalovací krémy, které hydratují pleť a neucpávají póry. Bodově ošetřujte pupínky, abyste potlačili zánět. Vyvarujte se vybírání a praskání pupínků.

5. Zvažte doplňky stravy proti stresu

Některé doplňky stravy mohou pomoci snížit hladinu stresu, zejména v kombinaci s opatřeními životního stylu. Vyzkoušejte omega-3 mastné kyseliny, vitamin D, zinek a protizánětlivé byliny, jako je zelený čaj nebo kurkuma. Nejprve se poraďte se svým dermatologem.

Změny životního stylu, které pomáhají při akné a úzkosti

Doplňte strategie pro zmírnění úzkosti o zdravé každodenní návyky, abyste udrželi akné pod kontrolou:

  • Cvičení - Pravidelné kardio a silové cvičení snižuje úzkost, zlepšuje spánek a snižuje zánět.
  • Vyvážená výživa - Jezte výživnou protizánětlivou stravu s vysokým obsahem antioxidantů. Omezte mléčné výrobky a cukr, které mohou akné zhoršovat. Zůstaňte hydratovaní.
  • Dobrá hygiena - dvakrát denně a po tréninku si umyjte obličej. Po zpocení se osprchujte. Často si měňte prostěradla a ručníky, aby byla pokožka čistá.
  • Zvládání stresu - Najděte si čas na relaxační aktivity, jako je čtení, procházky nebo setkávání s přáteli. Dělejte si během práce malé přestávky. Odmítejte nepodstatné úkoly.
  • Vyhněte se spouštěčům - Omezte alkohol, kouření a sbírání/popping, které mohou akné zvyšovat. Při cvičení a v horkém počasí používejte produkty na obličej pohlcující olej.

Kdy vyhledat odbornou pomoc

V některých případech tvoří akné a úzkost začarovaný kruh, který je obtížné zvládnout samostatně. Pokud se u vás objeví:

  • Zhoršující se akné, které nereaguje na volně prodejnou léčbu
  • Zvýšený stres, nedostatek motivace nebo pocity deprese.
  • Silná úzkost, která narušuje každodenní život.
  • Izolace nebo sebevražedné myšlenky v souvislosti s akné

V případě středně závažného až závažného akné nebo úzkosti může být zapotřebí předepsat léky nebo sestavit individuální léčebný plán. Je důležité řešit oba stavy.

Souhrn

Úzkost a akné jdou často ruku v ruce. Zdá se, že stresové hormony a záněty vyvolávají a zhoršují akné, zatímco boj s akné může vést ke zvýšené úzkosti. Přerušení tohoto cyklu vyžaduje mnohostranný přístup - léčbu hlavní příčiny úzkosti, aktivní zvládání úrovně stresu a dodržování správné péče o pleť.

Zvládání akné a úzkosti vyžaduje čas a důslednost, ale převzetí kontroly nad duševním zdravím a zdravím pleti přináší trvalé výhody, které přesahují pouhé vyčištění pleti. Pomocí správných strategií můžete akné i úzkost nadobro minimalizovat.

Často kladené otázky o akné a úzkosti

Akné a úzkost se často vyskytují současně. Stres může akné zhoršovat, zatímco boj s akné může úzkost zvyšovat. Níže jsou uvedeny odpovědi na časté otázky týkající se vztahu mezi akné a úzkostí.

Jaká je souvislost mezi akné a úzkostí?

Výzkum ukazuje obousměrný vztah mezi akné a úzkostí. Na jedné straně vyšší hladina stresu vede k hormonálním změnám a zánětům, které vytvářejí prostředí pro rozvoj akné. Na druhé straně může boj s akné poškodit sebevědomí a vést ke zvýšené úzkosti.

Může úzkost způsobit výskyt akné?

Ano, úzkost může akné přímo zhoršovat. Ve stresových situacích tělo produkuje více kortizolu a dalších hormonů, které zvyšují produkci oleje a zánětů v kůži. To vytváří prostředí pro množení bakterií způsobujících akné, které ucpávají póry. Vysoký stres také zhoršuje funkci imunitního systému a zpomaluje hojení lézí akné.

Může akné způsobovat úzkost?

Rozhodně. Život s akné může ovlivnit sebevědomí a kvalitu života. Závažné akné je spojeno s vyšší mírou úzkosti, deprese, psychického stresu a sebevražedných myšlenek, zejména u dospívajících. Sociální stigma a vzhledové dopady akné mohou přispívat k sociální izolaci a úzkosti.

Jaké jsou příznaky úzkosti spojené s akné?

Úzkost z akné může způsobovat emocionální i fyzické příznaky, jako jsou:

  • Chronické obavy nebo přemítání o akné
  • Vyhýbání se sociálním situacím
  • Nízké sebevědomí a negativní obraz těla
  • Hypervigilance ohledně vzhledu
  • Svalové napětí
  • Narušení spánku
  • Únava

Jak mohu snížit obavy z akné?

Mezi strategie, které pomáhají snižovat úzkost z akné, patří:

  • Kognitivně-behaviorální terapie (CBT) ke změně myšlení o akné
  • Relaxační techniky, jako je meditace, jóga nebo hluboké dýchání.
  • Podpůrné skupiny pro snížení izolace
  • Online poradenství nebo terapeutické aplikace
  • Léky na úzkost, pokud je doporučí lékař
  • Budování sebeúcty a soucitu se sebou samým

Jaké změny životního stylu pomáhají zvládat akné a úzkost?

Mezi zdravé každodenní návyky, které snižují výskyt akné a úzkost, patří:

  • Důsledné cvičení
  • Dostatečný spánek
  • Zvládání stresu a péče o sebe
  • Vyvážená protizánětlivá strava
  • Správná hygiena pokožky
  • Vyhýbání se vybírání/vypichování pupínků
  • Omezení kofeinu, alkoholu a kouření

Mám navštívit terapeuta kvůli úzkosti z akné?

Pokud vám úzkost z akné brání v každodenním fungování nebo způsobuje vážné potíže, vyhledejte odbornou pomoc. Terapeut vám může poskytnout nástroje pro zvládání obav z akné, zlepšit dovednosti zvládání a léčit základní úzkost nebo depresi. Někteří kombinují terapii s léky. K léčbě akné se doporučuje také návštěva dermatologa.

Co mám dělat, když se moje úzkost nebo akné zhorší?

Závažné akné nebo úzkost vyžaduje odbornou léčbu. Navštivte svého lékaře a poraďte se s ním o léčbě akné na předpis, perorálních antibiotikách, izotretinoinu nebo o doporučení k dermatologovi. V případě úzkosti vám lékař může předepsat léky nebo doporučit psychiatra. Pokud máte v souvislosti s akné myšlenky na sebepoškozování, vždy se obraťte na odborníka. Léčba může pomoci přerušit cyklus mezi akné a úzkostí.

Nezapomeňte, že nejste sami, kdo se potýká s úzkostí z akné. Spojení mysli a kůže je skutečné. Se správnými strategiemi zvládání, lékařskou péčí a podporou můžete oba stavy zvládnout.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?