Jakých je 5 příčin akné?

Published:

Akné je běžné kožní onemocnění, které postihuje lidi všech věkových kategorií. Vzniká, když se vlasové folikuly ucpou tukem a odumřelými kožními buňkami, což často způsobuje tvorbu pupínků, bílých a černých teček a cyst na obličeji, zádech, hrudníku a ramenou. Akné může být od mírného až po závažné, a přestože postihuje především dospívající a mladé dospělé, může přetrvávat i v dospělosti.

Jakých je 5 příčin akné

Klíčem k úspěšné léčbě a prevenci akné je pochopení jeho příčin. Zde se seznámíme s pěti hlavními příčinami akné a s tím, jak přispívají k jeho vzniku.

1. Nadměrná produkce ropy

Nadměrná produkce oleje je jednou z hlavních příčin akné. Kůže obsahuje malé otvory zvané póry, pod nimiž se nacházejí malé mazové žlázky. Tyto žlázy produkují mastnou látku zvanou kožní maz, která pomáhá udržovat pokožku hydratovanou.

U lidí se sklonem k akné mohou být mazové žlázy nadměrně aktivní a produkovat příliš mnoho mazu. Tento přebytečný olej se mísí s odumřelými kožními buňkami a ucpává póry. Uvnitř ucpaných pórů se množí bakterie, které způsobují záněty a následně pupínky.

Hormony hrají klíčovou roli v regulaci tvorby kožního mazu. V období puberty dochází vlivem zvyšující se hladiny androgenů ke zvětšování mazových žláz a k větší tvorbě kožního mazu. To je důvod, proč akné obvykle začíná nebo se zhoršuje v období dospívání. Kolísající hladiny hormonů před menstruací mohou u žen také vyvolat vznik akné.

2. Nadměrné opadávání kožních buněk

K ucpávání pórů a vzniku akné přispívá spolu s nadbytkem kožního mazu i zvýšené vylučování odumřelých kožních buněk ve vlasovém folikulu. Toto hromadění buněk se nazývá keratinizace.

Za normálních okolností odumřelé kožní buňky vystupují na povrch a vylučují se. U pleti se sklonem k akné se však buňky vylučují rychleji a shlukují se. Odumřelé buňky a maz se spojí a ucpou folikul. Takto ucpaný folikul poskytuje ideální prostředí pro množení bakterií způsobujících akné.

Mezi faktory, které urychlují vylučování buněk, patří hormonální změny, léky, tření a podráždění kůže. Na rychlost regenerace kůže má vliv také genetika. Lidé s nadměrnou výměnou buněk jsou náchylnější k ucpávání pórů a akné.

3. Bakterie

Bakterie známé jako Propionibacterium acnes (P. acnes) přispívají ke vzniku akné tím, že rostou uvnitř ucpaných folikulů. Těmto bakteriím se daří v pórech ucpaných olejem a odumřelou kůží.

Bakterie P. acnes se živí mastnými kyselinami obsaženými v kožním mazu. Protože se rychle množí, jejich vedlejší metabolické produkty vyvolávají zánět. Tento zánět poškozuje stěnu folikulu a umožňuje jeho obsahu uniknout do kůže. Tento řetězec událostí vede ke vzniku viditelných pupínků.

U lidí s akné se vyskytuje větší množství bakterií P. acnes než u lidí s čistou pletí. Bakterie samy o sobě sice akné nezpůsobují, ale hrají důležitou roli při vzniku zánětlivých lézí.

4. Hormony

Hormonální výkyvy jsou hlavní příčinou výskytu akné u dospívajících, žen a osob s endokrinními poruchami. Obvykle jsou za to zodpovědné androgeny testosteron, dihydrotestosteron (DHT) a inzulinu podobný růstový faktor 1 (IGF-1).

Androgenní hormony zvyšují produkci kožního mazu a podporují vylučování kožních buněk. Během puberty zvyšující se hladina androgenů způsobuje nadměrné hromadění oleje a buněk ve folikulu. U žen mohou akné vyvolat měsíční hormonální změny související s menstruačním cyklem.

Stavy, které zvyšují hladinu androgenů, jako je syndrom polycystických vaječníků (PCOS) u žen a zneužívání steroidů u mužů, často způsobují nebo zhoršují akné. Užívání hormonálních léků, jako je testosteron nebo anabolické steroidy, vede také k akné jako vedlejšímu účinku.

U žen může mít vliv na akné také těhotenství, menopauza a zahájení nebo ukončení užívání antikoncepce v důsledku změny hladiny hormonů.

5. Genetika

Genetika je důležitým faktorem při vzniku akné, zejména u závažných případů a případů rezistentních na léčbu. Osoby s akné v rodinné anamnéze mají větší pravděpodobnost, že se budou potýkat s opakovaným výskytem akné.

Studie naznačují, že citlivost kůže na androgeny je dána geneticky. Lidé s genetickou predispozicí k akné mají tendenci mít androgenní receptory ve větším množství. To zesiluje reakci kůže na běžné výkyvy hormonů.

Specifické genové mutace související s akné jsou spojeny s abnormálními imunitními reakcemi v kůži, které vyvolávají zánět. Další genetické defekty narušují vývoj kožní bariéry. Oslabená bariéra umožňuje vnějším spouštěčům akné, jako jsou bakterie a alergeny, snadněji proniknout hluboko do kůže.

Genetika také ovlivňuje produkci kožního mazu a rychlost vylučování kožních buněk. Nadměrná aktivita v obou těchto oblastech může na základě genetického naprogramování ucpat póry.

Léčba akné prostřednictvím změny životního stylu

Přestože nemůžeme přímo změnit své genetické předpoklady ani hladinu hormonů, existují opatření v oblasti životního stylu, která mohou pomoci bojovat s akné tím, že se postarají o mastnou pleť a ucpané póry.

Jemně čistěte. Dvakrát denně používejte jemný neabrazivní čisticí prostředek, který odstraní přebytečný olej a odumřelé buňky, aniž by pleť narušil. Vyvarujte se drhnutí nebo vybírání, které může zánět zhoršit.

Vybírejte kosmetiku a opalovací krémy, které neobsahují oleje. Mastné produkty mohou ucpávat póry, proto čtěte etikety a vyhněte se kokosovému oleji, kakaovému máslu a těžkým zvláčňujícím látkám.

Pravidelně šamponujte. Pokud si necháte na pokožku stékat vlasové přípravky a oleje, může to vést k tvorbě pupínků na čele, krku a zádech.

Dávejte pozor, čeho se dotýkáte. Pravidelně měňte povlaky na polštáře a často čistěte telefony, brýle a sluchátka, abyste minimalizovali přenos bakterií a olejů ucpávajících póry.

Vyhýbejte se nadměrnému slunění. Některé sluneční paprsky sice pomáhají při akné, ale příliš mnoho slunce může vyvolat další zánět. Denně používejte opalovací krém bez obsahu oleje.

Zvládněte hladinu stresu. Vysoký stres zvyšuje zánět a produkci androgenů, což zhoršuje akné. Vyzkoušejte relaxační aktivity, jako je jóga, meditace a hluboké dýchání.

Cvičte a dobře spěte. Pravidelné cvičení a 6-8 hodin spánku za noc pomáhají vyrovnávat hormony. Vyhněte se nošení cvičebního úboru nebo spaní na špinavém povlečení, které může způsobit tělesné akné.

Jezte stravu bohatou na živiny. Omezte zpracované sacharidy, cukr a mléčné výrobky, které jsou spojovány se zvýšenou tvorbou kožního mazu a záněty. Místo toho se zaměřte na ovoce bohaté na antioxidanty, zeleninu, libové bílkoviny a zdravé tuky. Udržujte hydrataci pomocí vody.

Užívejte cílené doplňky stravy. Vitamíny jako zinek a niacinamid (B3) pomáhají snižovat mastnotu. Rybí olej a probiotika bojují proti zánětům. Proberte možnosti se svým lékařem.

Navštivte dermatologa. U středně těžkého až těžkého akné pomáhají léky na předpis, jako jsou retinoidy, antibiotika a antikoncepční pilulky, potlačovat výtoky tím, že působí proti produkci oleje, bakteriím a hormonům. Procedury, jako je fotodynamická terapie, také pomáhají uvolnit póry.

Klíčové poznatky: Hlavní příčiny výskytu akné

Souhrnně lze říci, že 5 hlavních příčin akné je následujících:

  • Nadměrná tvorba kožního mazu vyvolaná hormony
  • Nahromadění odumřelých kožních buněk a keratinu ve folikulu.
  • Růst bakterií (P. acnes) uvnitř ucpaných pórů
  • Hormonální výkyvy související s pubertou, menstruací a zdravotními potížemi.
  • Genetické faktory, které zesilují abnormální reakce kůže

Pochopení hlavních příčin výskytu výtoků na základě těchto faktorů umožňuje cílenou, víceúčelovou strategii léčby. K řešení mastné pleti, abnormálního vylučování buněk, bakterií, hormonů a zánětu, které jsou příčinou vzniku akné, je zapotřebí kombinovaný přístup.

Přestože boj s akné může být nepříjemný, máte větší moc než vaše genetika. Dodržování individuální péče o pleť, změny v jídelníčku a návštěva dermatologa pro pokročilou péči mohou pomoci minimalizovat budoucí výskyty.

Často kladené otázky o příčinách akné

Akné je běžné kožní onemocnění, se kterým se někdy v životě setká většina lidí. Může postihnout lidi všech věkových kategorií, pohlaví a etnik. Klíčem k účinné léčbě akné je porozumět tomu, co k němu vede. Níže odpovídáme na některé z nejčastěji kladených otázek týkajících se základních příčin akné.

Co je to akné?

Akné vzniká, když se vlasové folikuly ucpou olejem a odumřelými kožními buňkami. To umožňuje růst bakterií způsobujících akné zvaných Propionibacterium acnes (P. acnes) uvnitř ucpaného folikulu. Bakterie vyvolávají zánět, který vede ke vzniku pupínků, uzlíků, cyst a dalších skvrn. Akné nejčastěji postihuje obličej, záda, hrudník a ramena.

Jaké jsou hlavní příčiny akné?

Existuje 5 hlavních příčin, které přispívají ke vzniku akné:

  • Nadměrná tvorba kožního mazu
  • Nahromadění odumřelých kožních buněk uvnitř folikulů
  • Růst bakterií (bakterie P. acnes)
  • Zánět
  • Hormonální výkyvy

Tyto faktory společně působí na ucpávání pórů a vytvářejí ideální prostředí pro vznik puchýřků. Při vzniku akné hraje roli také genetika, která určuje, jak citlivá je pokožka na běžné hormonální změny.

Jak nadbytek oleje způsobuje akné?

Mazové žlázy v kůži produkují mastnou látku zvanou kožní maz. Ta pomáhá udržovat pokožku hydratovanou. U osob se sklonem k akné se tyto žlázy produkující tuk mohou nadměrně aktivovat a produkovat příliš mnoho mazu. Přebytečný olej se mísí s odumřelými kožními buňkami a ucpává póry, což vede k tvorbě pupínků.

Produkci kožního mazu řídí hormony, a proto akné často začíná nebo se zhoršuje během puberty. Dospívající produkují více androgenů, jako je testosteron, který zvětšuje mazové žlázy a zvyšuje sekreci oleje.

Způsobují bakterie akné?

Bakterie P. acnes nejsou přímou příčinou akné. Hrají však roli při vzniku zánětlivých lézí akné, jako jsou pupínky a cysty. Bakterie P. acnes se živí přebytečným olejem uvnitř ucpaných folikulů. Při rychlém množení bakterie uvolňují enzymy a další vedlejší produkty, které poškozují stěnu folikulu. Obsah folikulu se tak může vylít do kůže, což vede ke vzniku viditelných pupínků.

Osoby s akné mají vyšší hladinu P. acnes než osoby s čistou pletí. Tím, že bakterie podporují zánět, zhoršují akné, než by tomu bylo pouze s olejem a odumřelými buňkami.

Mohou hormony způsobit akné?

Ano, hormonální výkyvy jsou častým spouštěčem výskytu akné. Hormony jako testosteron, dihydrotestosteron (DHT) a inzulinu podobný růstový faktor 1 (IGF-1) zvyšují produkci kožního mazu a podporují vylučování kožních buněk, což vede k ucpávání pórů.

Hormonální změny v pubertě vysvětlují, proč akné často začíná v dospívání. U žen mohou měsíční změny hormonů menstruačního cyklu vyvolat vznik tzv. cyklického akné. Stavy, jako je syndrom polycystických vaječníků (PCOS), které zvyšují hladinu androgenů, také způsobují akné. Ke vzniku akné může vést i vysazení nebo ukončení užívání antikoncepčních pilulek v důsledku změn hladiny hormonů.

Způsobuje stres výskyt akné?

Samotný stres není přímou příčinou akné. Vysoká hladina stresu však může zhoršit akné u osob, které již mají sklon k jeho vzniku. Stres zvyšuje zánět a zvyšuje produkci androgenů, jako je testosteron, což vede k větší produkci oleje. To může zhoršit ucpané póry a zánět.

Stres také zhoršuje hojení ran. To může vést ke vzniku závažnějších lézí akné namísto drobných komedonů. Zvládání hladiny stresu pomocí relaxačních technik může pomoci snížit výskyt akné tím, že sníží zánět a hormonální změny.

Může být příčinou akné genetika nebo rodinná anamnéza?

Genetika hraje významnou roli při vzniku akné, zejména v závažných případech. Osoby s akné v rodinné anamnéze mají větší pravděpodobnost, že se budou potýkat s opakovaným výskytem akné. Geny regulují citlivost pokožky na hormony a také míru produkce kožního mazu a kožních buněk.

Některé mutace vedou k zesílené zánětlivé reakci a zvýšené aktivitě androgenních receptorů v kůži. Tato nadměrná aktivita způsobuje, že osoby s genetickou predispozicí jsou náchylnější k ucpávání pórů, růstu bakterií a zánětům. Životní styl však může pomoci kompenzovat účinky genů souvisejících s akné.

Způsobují některé potraviny akné?

Navzdory pověstem, které spojují potraviny, jako je čokoláda a smažená jídla, s akné, studie neprokázaly, že by konkrétní potraviny samy o sobě způsobovaly nebo zhoršovaly akné u většiny lidí. Špatný výběr stravy sice sám o sobě pupínky přímo nezpůsobuje, ale celkově chudá strava na živiny s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů a cukru může mít negativní vliv na zdraví pleti.

Existuje několik výjimek, kdy strava může přispět ke vzniku akné. U osob citlivých na mléčné výrobky mohou laktóza a syrovátkové bílkoviny obsažené v mléce vyvolat zánět. Potraviny s vysokým glykemickým indexem, jako je bílé pečivo, mohou také zhoršovat akné tím, že zvyšují sekreci androgenů. V případě závažného akné může pomoci spolupráce s dermatologem a odborníkem na výživu, abyste identifikovali potenciální spouštěče akné ve stravě.

Jak mohu předcházet vzniku akné?

Ačkoli akné nelze vždy zcela předejít kvůli genetickým příčinám, následující opatření mohou pomoci snížit výskyt akné:

  • Dvakrát denně jemně čistěte pleť jemným neabrazivním čisticím prostředkem.
  • Používejte kosmetiku bez obsahu oleje a opalovací krém
  • Pravidelné mytí šamponem, aby se oleje z vlasů nepřenášely na pokožku.
  • Vyhýbejte se nadměrnému slunění a používejte opalovací krém.
  • Cvičení a dostatek spánku k vyrovnání hormonů
  • Zvládání stresu prostřednictvím relaxačních aktivit
  • Jezte vyváženou, plnohodnotnou stravu a dbejte na hydrataci.
  • Užívejte doplňky stravy, které snižují produkci oleje a zánět
  • V případě potřeby navštivte dermatologa, který vám předepíše léky.

Pro dlouhodobou kontrolu akné je nejlepší kombinovaný přístup, který řeší nadměrnou produkci oleje, ucpané póry, bakterie, záněty a hormonální výkyvy.

Kdy vyhledat lékařskou péči v případě akné?

Pokud nepomáhají volně prodejné přípravky, vznikají jizvy nebo akné způsobuje výrazné emocionální potíže, navštivte dermatologa. Příznaky, jako jsou hluboké bolestivé uzlíky a cysty, opakující se výsevy a akné nereagující na předepsané topické přípravky, rovněž opravňují k návštěvě dermatologa. Lékař může předepsat silnější retinoidy, perorální antibiotika, hormonální přípravky nebo postupy v ordinaci, aby lépe léčil středně závažné až závažné případy akné.

Klíčové poznatky

  • Hlavními příčinami akné jsou přebytečná mastnota, odumřelé kožní buňky, bakterie, záněty a hormony, které ucpávají póry.
  • Bakterie jako P. acnes zhoršují zánětlivé akné, ale nejsou jeho přímou příčinou.
  • V období puberty a menstruačního cyklu dochází ke zvýšené produkci oleje, což vede k tvorbě pupínků.
  • Stres, strava a rodinná anamnéza sice mají na akné vliv, ale nejsou jeho přímou příčinou.
  • Preventivní opatření, jako je šetrná péče o pleť, produkty bez obsahu oleje a léky, mohou pomoci snížit výskyt akné.
  • Pokud volně prodejné prostředky nepomáhají zvládnout výsevy, navštivte dermatologa, který vám poskytne pokročilé možnosti léčby.

Prvním krokem k čistší pleti je pochopení příčin akné. Správný léčebný plán přizpůsobený konkrétním spouštěčům akné umožňuje ve většině případů zlepšit zdraví a vzhled pleti.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?