Jaké potraviny způsobují akné? 9 nejčastějších potravin způsobujících akné

Published:

Máte problémy s akné a zajímá vás, zda za to mohou některé potraviny ve vašem jídelníčku? Nejste v tom sami. Mnoho lidí zjistilo, že některé potraviny jejich akné zhoršují.

Vztah mezi stravou a akné je komplikovaný. I když se výzkum v této oblasti stále vyvíjí, víme, že některé potraviny zřejmě vyvolávají akné více než jiné.

V tomto článku se podíváme na 9 nejčastějších potravin, které způsobují akné, proč mohou způsobovat vzplanutí akné a co můžete jíst místo nich, abyste si vyčistili pleť. Podíváme se také na vědecké poznatky o souvislosti mezi stravou a akné.

Jaké potraviny způsobují akné 9 nejlepších potravin způsobujících akné

Jak strava ovlivňuje akné?

Než se vrhneme na konkrétní potraviny, nejprve si uvědomme, jak může strava ovlivnit akné.

Existuje několik způsobů, jak mohou potraviny, které jíte, zhoršovat akné:

  • Zánět - Některé potraviny mohou v těle vyvolat zánět, který může akné zhoršit.
  • Hormonální výkyvy - některé potraviny způsobují prudké výkyvy hormonů, jako je inzulín, což může zvýšit produkci oleje a ucpávat póry.
  • Vysoká glykemická zátěž - potraviny s vysokým glykemickým indexem způsobují prudký nárůst hladiny cukru v krvi, což může akné zhoršovat.
  • Citlivost na potraviny - citlivost na některé potraviny, jako jsou mléčné výrobky, může vyvolat zánětlivé reakce.
  • Zdraví střev - nerovnováha střevního mikrobiomu může mít vliv na zdraví pokožky a akné.

V tomto kontextu se nyní ponoříme do 9 nejčastějších potravin, které způsobují akné.

9 potravin, které mohou vyvolat akné

1. Mléčné výrobky

Mléčné výrobky, jako je mléko, sýr, jogurt a zmrzlina, patří k největším spouštěčům akné.

Řada studií prokázala souvislost mezi mléčnými výrobky a akné:

  • V jedné studii provedené na 47 335 ženách bylo zjištěno, že ty, které konzumovaly mléko v dospívání, měly v pozdějším věku vyšší riziko závažného akné [1].
  • Jiná studie zjistila, že děti školního věku měly vyšší výskyt akné, pokud konzumovaly mléčné výrobky, než děti, které je nekonzumovaly [2].

Existuje několik důvodů, proč mléčné výrobky mohou přispívat ke vzniku akné:

Hormony: Mléčné výrobky obsahují hormony, jako je inzulínový růstový faktor (IGF-1), který může stimulovat tvorbu oleje a ucpávání pórů [3].

Zánět: Až 60 % dospělých je citlivých na mléčné bílkoviny A1 kasein, které mohou vyvolat zánět [4].

Androgeny: Mléko obsahuje androgeny a bioaktivní molekuly, které zvyšují hladinu androgenů a přispívají ke vzniku akné [5].

Co z toho plyne? Omezení konzumace mléčných výrobků, zejména mléka, může přispět ke kontrole aknózní pleti. Zvolte rostlinná mléka, jako je mandlové nebo ovesné.

2. Potraviny s vysokým glykemickým indexem

Potraviny s vysokým glykemickým indexem způsobují rychlý nárůst hladiny cukru v krvi. Tyto výkyvy hladiny cukru v krvi mohou akné zhoršit.

Mezi potraviny s vysokým glykemickým indexem patří:

  • Bílý chléb, těstoviny, pečivo
  • Balené snídaňové cereálie
  • Rýže, brambory
  • Limonády, ovocné šťávy, sportovní nápoje

Tyto rafinované sacharidy se rychle tráví a zaplavují krevní oběh glukózou. To v těle vyvolává zvýšenou produkci inzulínu, což může zvýšit produkci tuků a zánětů [6].

Omezením potravin s vysokým glykemickým indexem můžete srovnat hladinu cukru v krvi, snížit výkyvy inzulínu a případně zlepšit stav akné.

3. Sladkosti a dezerty

Sladké potraviny, jako jsou koláče, sušenky, cukrovinky a zmrzlina, mohou akné zhoršit, protože zvyšují hladinu cukru a inzulínu v krvi.

Studie z Malajsie zjistila, že pacienti s akné konzumují větší množství zmrzliny, mléka a sodíku ve srovnání s kontrolní skupinou [7].

Jiná studie zjistila, že pacienti s akné konzumují dvakrát více rafinovaných sacharidů a cukru než pacienti bez akné [8].

Sladkosti mají také vysokou glykemickou zátěž. Jak jsme již uvedli dříve, vede to ke zvýšení hladiny cukru v krvi a inzulínu, což má vliv na zdraví pokožky.

Pokud snížíte příjem sladkých pochutin, jako jsou dezerty, sladkosti a limonády, můžete si všimnout čistší pleti. Nezapomeňte také omezit "skryté cukry" ve zpracovaných potravinách.

4. Rychlé občerstvení

Jídla z rychlého občerstvení, jako jsou hamburgery, hranolky, kuřecí nugety a koktejly, jsou obvykle vysoce zpracovaná a obsahují velké množství sodíku, tuku a rafinovaných sacharidů.

Jedna studie spojuje konzumaci rychlého občerstvení se zvýšenou inzulinovou rezistencí a vyšším rizikem vzniku akné [9].

Jiná studie zjistila, že pacienti s akné častěji jedí jídla z rychlého občerstvení, jako jsou hamburgery a pizza [10].

Rychlé občerstvení přispívá ke vzniku akné tím, že:

  • Zvýšení hladiny cukru v krvi
  • Zvyšování zánětu
  • Obsahuje mléčné výrobky, tuky a hormony, které ucpávají póry.

Omezte příjem rychlého občerstvení a smažených pokrmů, abyste omezili záněty způsobující akné.

5. Syrovátkový proteinový prášek

I když jsou bílkoviny pro zdraví nezbytné, některé potraviny s vysokým obsahem bílkovin, jako je syrovátka, mohou akné zhoršovat.

Syrovátkový proteinový prášek a doplňky stravy obsahují aminokyseliny, které stimulují produkci inzulínu a IGF-1. To může podpořit zvýšenou produkci oleje a ucpávání pórů.

Jedna studie zjistila, že pacienti s akné měli vyšší hladiny protilátek IgG specifických pro syrovátku, což svědčí o citlivosti na syrovátku [11].

Pokud máte podezření, že syrovátkové bílkoviny zhoršují vaše akné, omezte doplňky stravy a zvolte raději rostlinné bílkoviny v prášku. Sójové, hrachové, rýžové a konopné bílkoviny jsou vhodnou alternativou bez syrovátky.

6. Oleje bohaté na omega-6

Rostlinné oleje s vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin, jako je sójový, kukuřičný, bavlníkový, slunečnicový a světlicový olej, jsou ve zpracovaných potravinách všudypřítomné.

Přestože omega-6 patří mezi esenciální mastné kyseliny, většina moderní stravy obsahuje příliš mnoho omega-6 a málo omega-3 tuků.

Tato nerovnováha může přispívat k zánětům v těle a zhoršovat zánětlivé léze akné [12].

Omezte konzumaci zpracovaných pochutin připravovaných na olejích s vysokým obsahem omega-6 a místo nich používejte při vaření zdravější tuky, jako je olivový olej a avokádový olej.

7. Alkohol

Pití alkoholu, zejména v nadměrném množství, je spojeno s výskytem akné.

Jedna studie zjistila, že pacienti s akné vypijí týdně více alkoholu než pacienti s čistou pletí [13]. Jiný výzkum ukazuje, že osoby se středně těžkým až těžkým akné častěji pravidelně konzumují alkohol [14].

Alkohol přispívá ke vzniku akné tím, že:

  • Zvýšení hladiny cukru a inzulínu v krvi
  • Zvyšování zánětu
  • Odvodnění pokožky a těla

Umírněné pití alkoholu nebo jeho úplné vynechání může pomoci předcházet akné způsobenému konzumací alkoholu.

8. Kofein

U některých lidí se sklonem k akné se zdá, že kofein zhoršuje výskyt akné. Existuje několik možných důvodů:

  • Kofein způsobuje zvýšení krevního tlaku a stresových hormonů, což může zhoršit zánětlivé akné [15].
  • Odvykání kofeinu může také vyvolat vzplanutí akné [16].

Výzkum stravy a akné však nezjistil významnou souvislost mezi kofeinem a akné [17]. Zdá se, že účinky se liší v závislosti na jednotlivci.

Pokud máte podezření, že kofein akné zhoršuje, zkuste omezit kávu, čaj, limonády a energetické nápoje a zjistěte, zda se vaše pleť zlepší.

9. Čokoláda

Ačkoli se mnoho lidí domnívá, že čokoláda způsobuje akné, výzkumy neprokázaly významnou souvislost mezi konzumací čokolády a výskytem akné [18].

Některé studie však naznačují, že pacienti s akné mohou mít větší chuť na čokoládu a sladkosti a konzumovat je obecně [19].

Hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa má protizánětlivé účinky, které mohou být prospěšné pro akné. Mléčná čokoláda naopak obsahuje mléčné výrobky a cukr, které mohou mít negativní vliv na pleť.

Celkově se nezdá, že by čokoláda byla přímou příčinou akné, ačkoli její kvalita je důležitá pro celkové zdraví pleti.

Měli byste dodržovat dietu bez akné?

Poté, co jste se dozvěděli, které potraviny mohou vyvolat akné, vás možná napadne otázka: měli byste držet omezující "dietu bez akné"?

Vyřazení celých skupin potravin není nutně optimální a dlouhodobě reálné. Je však užitečné uvědomit si spouštěče akné.

Zde je několik tipů, jak se stravovat, abyste měli akné pod kontrolou:

  • Určete spouštěče - Všimněte si, které potraviny zhoršují vaše akné, a vyhněte se jim. Mezi nejčastější viníky patří mléčné výrobky, sacharidy s vysokým glykemickým indexem a cukr.
  • Vést si potravinový deník - zaznamenávání toho, co jíte a jak na to reaguje vaše pleť, může odhalit vaše osobní spouštěče akné.
  • Jezte protizánětlivou stravu - Zaměřte se na celé, nezpracované potraviny, jako je ovoce, zelenina, libové bílkoviny, ořechy a protizánětlivé tuky.
  • Hydratace - Pijte hodně vody, abyste z pokožky vyplavovali toxiny a udržovali ji hydratovanou.
  • Doplňky stravy - Doplňky stravy, jako jsou zinek, omega-3, probiotika a vitaminy, mohou podpořit čistotu pleti.

Strava sama o sobě akné nevyléčí, ale vyhýbání se specifickým potravinám, které akné vyvolávají, může být velmi užitečné.

Podtrženo, sečteno

Potraviny, které jíte, mohou mít vliv na vzplanutí akné, zejména rafinované sacharidy, mléčné výrobky, rychlé občerstvení, sladkosti a nezdravé tuky. Pokud přesně určíte spouštěče akné, můžete upravit svůj jídelníček tak, abyste kontrolovali výskyt akné a zároveň se stravovali vyváženě a příjemně.

Pro nejlepší obranu proti akné se zaměřte na celé, nezpracované protizánětlivé potraviny bohaté na antioxidanty a zdravé tuky. Udržujte hydrataci, zvládejte stres a používejte přípravky cílené péče o pleť, abyste si udrželi čistou pleť.

S několika úpravami jídelníčku a důvtipnou péčí o pleť se můžete zbavit otravného akné a získat sebejistou a zářivou pleť. Jaké změny provedete, abyste se rozloučili s akné?

Často kladené otázky o potravinách způsobujících akné

Jaké potraviny běžně způsobují akné?

Mezi hlavní potraviny, které mohou zhoršovat akné, patří:

  • Mléčné výrobky jako mléko, sýr, zmrzlina
  • Rafinované obiloviny - bílý chléb, těstoviny, obiloviny
  • Sladké potraviny - sladkosti, dezerty, limonády
  • Rychlé občerstvení, jako jsou hamburgery a hranolky
  • Potraviny s vysokým glykemickým indexem - brambory, bílá rýže
  • Rostlinné oleje s vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin
  • Syrovátkový proteinový prášek
  • Nadměrné množství alkoholu

Tyto potraviny mají tendenci zvyšovat hladinu cukru v krvi, inzulínu a zánětů, což může stimulovat produkci oleje a zhoršovat akné.

Jak strava ovlivňuje akné?

Výzkumy ukazují, že strava může akné ovlivnit několika způsoby:

  • Zvýšení hladiny cukru a inzulínu v krvi - potraviny s vysokým obsahem glykémie způsobují prudký nárůst hladiny cukru a inzulínu v krvi, což zvyšuje produkci tuků a zánětů.
  • Zánět - některé potraviny vyvolávají v těle zánětlivé reakce, které zhoršují zánětlivé léze akné.
  • Hormonální výkyvy - některé potraviny mění hormony, jako je inzulín, IGF-1 a androgeny, což vede ke zvýšené produkci oleje a ucpávání pórů.
  • Citlivost na potraviny - citlivost na potraviny, jako jsou mléčné výrobky, může u některých lidí vyvolat zánětlivé reakce a vzplanutí akné.

Je čokoláda škodlivá pro akné?

Navzdory rozšířenému názoru, že čokoláda způsobuje akné, většina výzkumů nezjistila významnou souvislost mezi čokoládou a akné. Hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa může mít dokonce protizánětlivé účinky. Mléčná čokoláda na bázi mléka by však mohla mít na akné negativní vliv. Celkově se nezdá, že by čokoláda přímo způsobovala akné, záleží však na její kvalitě.

Způsobují banány akné?

Ne, neexistuje žádný důkaz, že by banány způsobovaly nebo zhoršovaly akné. Banány mají střední glykemický index a nejsou významně spojovány se zvýšeným výskytem akné. Banány obsahují vitaminy a minerály, které podporují zdraví pokožky, jako je vitamin C, vitamin B6 a draslík. Stejně jako u jiných potravin mohou být někteří lidé individuálně citliví. Obecně jsou však banány považovány za bezpečné pro akné.

Způsobuje kofein akné?

Účinky kofeinu na akné se zdají být smíšené. Některé výzkumy spojují příjem kofeinu se zvýšením hladiny stresových hormonů a krevního tlaku, což může akné zhoršit. Odvykání kofeinu může také u některých lidí vyvolat vzplanutí akné. Studie však nezjistily statisticky silnou souvislost mezi kofeinem a akné. U osob citlivých na kofein může omezení jeho příjmu pomoci zvládnout výskyt akné.

Jak mohu přirozeně vyléčit akné?

Kromě toho, že se vyhnete spouštěčům akné ve stravě, zde najdete několik přírodních prostředků, které mohou pomoci při léčbě akné:

  • Pijte hodně vody, abyste zůstali hydratovaní a odplavovali toxiny.
  • Užívání cílených doplňků stravy, jako jsou zinek, omega-3 a probiotika.
  • Použití esenciálního oleje z čajovníku, extraktu ze zeleného čaje a dalších bylinných prostředků
  • Vyzkoušejte protizánětlivé potraviny, jako jsou tučné ryby, kurkuma, zelenina, bobulovité ovoce.
  • Zvládání stresu pomocí jógy, meditace a psaní deníků
  • Používejte přírodní pleťové masky s přísadami, jako je med, jablečný ocet, ovesné vločky.

Zatímco přírodní prostředky mohou pomoci, závažné akné často vyžaduje lékařskou léčbu. Pokud jsou volně prodejné metody neúčinné, navštivte dermatologa.

Co bych měl jíst, abych se zbavil akné?

Chcete-li se zbavit akné prostřednictvím stravy, zaměřte se na nezpracované plnohodnotné potraviny s protizánětlivými účinky:

  • nemléčná mléka, jako je mandlové, kokosové nebo ovesné mléko.
  • Chudé bílkoviny, jako jsou ryby, kuřecí maso bez kůže, krůtí maso, vejce.
  • Barevné ovoce a zelenina, zejména zelené listy.
  • Zdravé tuky, jako je avokádo, olivový olej, ořechy, semínka.
  • Komplexní sacharidy - celá zrna, quinoa, sladké brambory
  • Luštěniny jako fazole, čočka, cizrna
  • Bylinky a koření - kurkuma, zázvor, skořice
  • Zelený čaj, bylinný čaj
  • Probiotické potraviny jako jogurt, kefír, fermentované potraviny

Zdravá vyvážená strava bohatá na živiny může podpořit čistou a zářivou pleť.

Způsobují mléčné výrobky akné?

Ano, výzkumy jasně ukazují, že konzumace mléčných výrobků, zejména mléka, přispívá ke vzniku akné. Mléčné výrobky obsahují hormony a bioaktivní molekuly, které stimulují produkci oleje. Vyvolává také záněty způsobené citlivostí na mléčné bílkoviny, jako je kasein a syrovátka. Omezení konzumace mléčných výrobků a volba rostlinných mlék může výrazně zlepšit příznaky akné.

Způsobují ořechy akné?

Většina ořechů není považována za látky vyvolávající akné a může být součástí zdravé, protizánětlivé stravy. Někteří lidé však mohou být citliví na vysoký obsah omega-6 v ořeších. Omezte porce na 1-2 hrsti denně a vyhněte se silně praženým nebo soleným ořechům. Mandle, vlašské ořechy, para ořechy a pekanové ořechy mají blahodárné účinky na kůži. Lidé s těžkým akné by měli pravidelnou konzumaci ořechů omezit.

Způsobuje lepek akné?

Neexistují přesvědčivé důkazy o tom, že by lepek přímo způsoboval akné. Někteří lidé s citlivostí na lepek však uvádějí, že se akné po bezlepkové dietě zlepšilo. U osob s celiakií nebo neceliakální citlivostí na lepek může bezlepková dieta pomoci kontrolovat zánět kůže. Je však nepravděpodobné, že by vyhýbání se lepku mělo vliv na akné u osob, které na něj nejsou citlivé.

Mám se vyhnout všem sacharidům, abych měla čistou pleť?

Vyhýbání se všem sacharidům není pro čistou pleť nezbytné. Omezením rafinovaných sacharidů, jako je cukr, bílá mouka a bílá rýže, však lze kontrolovat prudké zvýšení hladiny cukru v krvi. Zaměřte se na příjem sacharidů z komplexních, plnohodnotných potravin, jako je ovoce, zelenina, celozrnné výrobky, sladké brambory. Udržujte vyváženou stravu, protože vyřazení všech sacharidů může mít negativní vliv na hormony, hladinu energie a pleť.

Způsobuje konzumace mastných jídel akné?

Mastná a tučná jídla, jako jsou hamburgery, hranolky a pizza, nejsou ze své podstaty příčinou akné. Tyto potraviny jsou však často vysoce zpracované a mají vysoký obsah glykémie, což může akné zhoršovat. Tučná jídla z rychlého občerstvení mohou také obsahovat mléčné výrobky, hormony a přísady, které ucpávají póry. Celkově lze říci, že tučná jídla jsou v rámci zdravé stravy s mírou v pořádku, ale smažená a zpracovaná jídla jezte střídmě.

Mám užívat doplňky stravy k léčbě akné?

Některé doplňky stravy mohou pomoci v boji proti akné, pokud se používají společně s dietou a životním stylem, včetně:

  • Zinek: Tento minerál podporuje hojení ran a zmírňuje záněty. Užívejte 30-45 mg denně.
  • Omega-3: Omega-3 mastné kyseliny, jako je rybí olej, bojují proti zánětům. Užívejte 1 000 až 2 000 mg EPA/DHA denně.
  • Probiotika: Probiotika podporují zdraví střev a vyvážený mikrobiom. Hledejte kmeny jako Lactobacillus a Bifidobacterium.
  • Vitamíny A, D, E: Tyto vitamíny rozpustné v tucích posilují imunitu a zdraví pokožky.
  • Vitamin C: Vitamin C podporuje tvorbu kolagenu. Pro nejlepší vstřebávání hledejte esterifikovanou formu.

Před zahájením užívání doplňků stravy se vždy poraďte s dermatologem nebo odborníkem na výživu, zejména pokud máte nějaké zdravotní potíže. Doplňky stravy sice mohou pomoci zvládnout akné, ale nejlépe fungují spolu s dietními opatřeními a opatřeními v oblasti životního stylu pro komplexní léčbu.

Jaké potraviny jsou vhodné pro pleť se sklonem k akné?

Mezi nejlepší potraviny pro čistou pleť bez akné patří:

  • Tučné ryby, jako je losos, makrela, sardinky.
  • Listová zelenina, jako je špenát, kapusta, hlávkový salát.
  • Jasně zbarvené ovoce a zelenina
  • Celozrnné obiloviny, jako jsou ovesné vločky, hnědá rýže, quinoa.
  • Luštěniny včetně čočky, cizrny a fazolí
  • Ořechy, jako jsou mandle, vlašské ořechy, para ořechy.
  • Semínka, jako jsou chia, lněná, dýňová, slunečnicová.
  • Kurkuma a zázvor
  • Zelený čaj
  • Hořká čokoláda (70 % kakaa nebo více)
  • Česnek
  • Vejce
  • Sladké brambory
  • Řecký jogurt

Zaměřte se na přísun různých nezpracovaných, protizánětlivých potravin. Zdravá a vyvážená strava pomáhá bojovat s akné a zároveň poskytuje základní vitamíny, minerály a živiny pro vaši nejlepší pleť.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?