Který typ akné se léčí nejhůře?

Published:

Akné je jedním z nejčastějších kožních onemocnění, které postihuje lidi všech věkových kategorií. Ne každé akné je však stejné. Některé typy akné se léčí obtížněji než jiné. Který typ akné se tedy léčí nejhůře?

Který typ akné se léčí nejhůře

Co způsobuje akné?

Než se začneme zabývat nejtěžšími způsoby léčby akné, podívejme se nejprve na to, co akné vůbec způsobuje. Akné vzniká, když odumřelé kožní buňky, olej a bakterie ucpou vlasové folikuly (póry). To vede ke vzniku různých typů pupínků, jako jsou bílé a černé tečky, puchýřky a uzlíky.

Akné může vyvolat několik faktorů, včetně:

  • Hormonální změny - zejména během puberty, menstruace, těhotenství nebo menopauzy.
  • Stres
  • Produkty pro mastnou pleť a vlasy
  • Některé léky
  • Rodinná anamnéza a genetika

Pro mnoho lidí je akné jen dočasnou nepříjemností během dospívání. U jiných však akné přetrvává i v dospělosti a může být poměrně obtížné ho zvládnout.

Které akné se léčí nejhůře?

S těmito informacemi o příčinách akné se podíváme na to, které typy akné bývají nejúpornější. Existuje několik uchazečů o titul "nejhůře léčitelné akné":

Hormonální akné

Hormonální akné je vyvoláno kolísáním hormonů, jako je androgen. U dospělých se často objevuje podél čelisti, brady a krku. Ženy jsou náchylnější k propuknutí hormonálního akné během menstruace, těhotenství a menopauzy.

Vzhledem k tomu, že hormonální akné je vnitřní záležitost, může být velmi obtížné ho kontrolovat pouze lokálními krémy. K regulaci hladiny androgenů může být nutná hormonální léčba pomocí léků, jako jsou antikoncepční pilulky nebo spironolakton. Určitě navštivte dermatologa nebo gynekologa a prozkoumejte možnosti hormonální léčby.

Cystické akné

Cystické akné se skládá z velkých, bolestivých hrbolů hluboko v kůži. Vzniká, když akné pronikne hlouběji do kůže a způsobí silný zánět a prasknutí vlasových folikulů.

Léčba cystického akné je náročná, protože pupínky mají hluboké kořeny a při nesprávném postupu mohou vést k trvalému zjizvení. Lokální přípravky nemohou proniknout dostatečně hluboko do pokožky, aby se vypořádaly s cystickým akné.

Často jsou nutné perorální a injekční léky, jako je izotretinoin nebo steroidní injekce. Pokud máte závažné nebo cystické akné, okamžitě navštivte dermatologa. Nesnažte se cystické pupínky vyrážet nebo vybírat, protože to akné ještě zhorší.

Acne Conglobata

Acne conglobata je jednou z nejzávažnějších forem zánětlivého akné. Vyznačuje se četnými vzájemně propojenými pupínky, které tvoří hluboké abscesy pod kůží. Pokud není včas a agresivně léčeno, často vede k rozsáhlému zjizvení a znetvoření.

Akné conglobata je vzácné, postihuje méně než 1 % osob trpících akné. Pokud se však vyskytne, může být velmi odolné vůči léčbě. Ke zvládnutí akné conglobata je často nutná dlouhodobá léčba antibiotiky, drenáž abscesů, injekce kortikosteroidů a perorální izotretinoin.

Gramnegativní folikulitida

Tento typ akné je způsoben kolonizací vlasových folikulů gramnegativními bakteriemi, jako jsou Klebsiella, Escherichia coli a Proteus. Může vzniknout jako vedlejší účinek dlouhodobé léčby akné antibiotiky, která ničí grampozitivní bakterie a zároveň umožňuje množení gramnegativních kmenů.

Gramnegativní folikulitida se projevuje jako úporné, hnisem naplněné hrbolky nereagující na běžnou léčbu akné. Perorální izotretinoin a lokální kyselina azelaová mohou pomoci, ale po ukončení léčby dochází často k recidivám. Pokud se vaše akné během užívání antibiotik zhorší, navštivte dermatologa.

Akné Fulminans

Tento náhlý, explozivní nástup cystického akné s horečkou a bolestmi těla je velmi vzácný. Pokud se akné fulminans neléčí, může vést k rychle postupujícímu jizvení a poškození kostí a kloubů. Léčbou volby ke kontrole jizvení je izotretinoin spolu s injekcemi kortikosteroidů ke zmírnění zánětu.

Klíčové poznatky o nejobtížněji léčitelném akné

  • Hormonální akné, cystické akné a vzácné závažné formy, jako je acne conglobata, gramnegativní folikulitida a acne fulminans, bývají nejúpornějšími typy akné.
  • Lokální přípravky často nestačí - k léčbě středně závažného až závažného akné jsou obvykle zapotřebí systémové perorální a injekční léky.
  • Pokud máte bolestivé cysty nebo akné nereagující na volně prodejné metody, neprodleně navštivte dermatologa. Pokusy o trhání nebo vybírání těžkého akné mohou zhoršit jizvení.
  • Mějte trpělivost - nejtěžší akné, které se léčí, často vyžaduje 3-6 měsíců trvalé léčby, aby se odstranilo. Dodržujte léčebný režim.

Když už víte, které typy akné jsou nejobtížnější, jaké jsou osvědčené postupy pro zvládnutí všech forem akné?

Tipy pro léčbu úporného akné

Bez ohledu na to, jakou formou akné trpíte, vám přinášíme několik tipů, jak dostat akné pod kontrolu:

  • Navštivte dermatologa - pokud je akné závažné, bolestivé nebo se nezlepšuje základními metodami, neotálejte. Kožní specialista vám může předepsat silnější léky.
  • Vyzkoušejte kombinovanou léčbu - na akné můžete zaútočit několika mechanismy najednou, například kombinací lokálních retinoidů a benzoylperoxidu.
  • Dejte léčbě čas - léky na akné mohou působit několik týdnů nebo měsíců. Buďte trpěliví.
  • Vyvarujte se vybírání/vytahování - může to zhoršit zánět a vést k trvalému zjizvení.
  • Hlídejte si stravu - vyhněte se potravinám, které zvyšují hladinu cukru v krvi a androgenů, jako jsou mléčné výrobky a rafinované sacharidy.
  • Snižte stres - vyzkoušejte jógu, meditaci nebo psaní deníku, abyste snížili hladinu stresových hormonů, které vyvolávají tvorbu pupínků.
  • Čistěte jemně - drsné peelingy a mýdla zbavují pokožku ochranných olejů a zhoršují akné.
  • Pravidelné mytí šamponem - zabraňuje ucpávání pórů obličeje oleji a produkty z vlasů.
  • Chraňte pokožku před sluncem - UV záření zhoršuje záněty a jizvy po akné.

Odborným ošetřením a pečlivou péčí o pleť lze zvládnout i to nejúpornější cystické nebo hormonální akné a dosáhnout čistší a klidnější pleti. Neztrácejte naději - buďte trpěliví a pokračujte ve spolupráci se svým dermatologem, abyste našli správný plán léčby akné pro vaši jedinečnou pleť. Klíčem je důslednost a odhodlání dodržovat režim.

Často kladené otázky o těžko léčitelném akné

Shrňme si odpovědi na některé časté otázky týkající se těžkých případů akné:

Jaké je nejčastější obtížně léčitelné akné?

Hormonální akné v oblasti čelisti a spodní části obličeje je u dospělých velmi časté a náročné na léčbu. K regulaci hormonů je zapotřebí vnitřní přístup.

Způsobuje stres nejhorší akné?

Stres sám o sobě akné nezpůsobuje, ale může ho zhoršovat tím, že zvyšuje produkci oleje a zánětů. Zvládání stresu je užitečné, ale samo o sobě k vyléčení akné nestačí.

Může změna stravy odstranit rezistentní akné?

Samotná strava akné nevyléčí, ale vyvážená strava s nízkým obsahem glykémie může pomoci zlepšit hormonální a zánětlivé faktory, které stojí za vznikem akné.

Za jak dlouho se dostaví výsledky léčby akné?

Většina léků na akné vyžaduje 6-12 týdnů soustavného užívání pro dosažení plného účinku. Závažné akné může vyžadovat několikaměsíční léčbu. Mějte trpělivost a dodržujte režim.

Měli byste zkoušet různé produkty, pokud akné nemizí?

Nepřepínejte produkty - dejte každému režimu čas, aby fungoval. V případě potřeby navštivte dermatologa, aby vám předepsal silnější léky na akné.

Souhrn

Boj s neustálým výskytem akné může být velmi frustrující. Hormonální akné, cystické pupínky a vzácné těžké formy akné bývají nejobtížněji zvladatelné. Mírné akné lze často zvládnout pomocí volně prodejných mycích přípravků, krémů a gelů.

Středně těžké až těžké akné však obvykle vyžaduje léky na předpis, jako jsou retinoidy, antibiotika, benzoylperoxid, kyselina azelaová, antikoncepční pilulky nebo spironolakton. Při hledání správného léčebného režimu úzce spolupracujte s dermatologem a důsledně jej dodržujte alespoň několik měsíců, abyste viděli výsledky.

I když se může zdát, že je to beznadějné, když akné i přes vaši snahu přetrvává, neztrácejte víru. Důsledná péče a cílená léčba i těch nejúpornějších případů akné vám může přinést čistou pleť, kterou si zasloužíte. Zůstaňte na této cestě silní - úleva je možná s časem a péčí.

Často kladené otázky týkající se nejúpornějšího akné

Co je hormonální akné a jak ho léčit?

Hormonální akné se vyskytuje u dospělých, obvykle v oblasti čelisti a spodní části obličeje. Je vyvoláno kolísáním hladiny androgenů, jako je testosteron. Léčba zahrnuje vnitřní regulaci hormonů pomocí antikoncepčních pilulek, spironolaktonu nebo antiandrogenů. Pomoci mohou také lokální retinoidy a benzoylperoxid.

Co způsobuje cystické akné a jak se ho zbavit?

Cystické akné vzniká, když bakterie akné proniknou hluboko do kůže a vytvoří uzlíky a cysty. Léčba vyžaduje předepisování perorálních a lokálních léků, jako je isotretinoin, antibiotika a drenáž velkých cyst. Cystické pupínky se nepokoušejte sami vyrážet.

Jak vzniká akné conglobata a jak se léčí?

Konglobátní akné začíná jako mnoho propojených uzlíků, které tvoří abscesy pod kůží. Aby se předešlo znetvořujícím jizvám, je nutná rychlá léčba. Používá se perorální izotretinoin, antibiotika a kortikosteroidní injekce. Pro vypuštění abscesů může být nutný chirurgický zákrok.

Jaká bakterie způsobuje gramnegativní folikulitidu a jak ji léčit?

Dlouhodobá léčba akné antibiotiky umožňuje gramnegativním bakteriím, jako jsou Klebsiella a E. coli, přemnožit se ve folikulech a způsobit hnisavé boule. Léčit je může perorální izotretinoin a lokální kyselina azelaová.

Jak akné fulminans vzniká a jak se léčí?

Tento explozivní nástup cystického akné je vzácný, způsobuje horečku a bolest kostí/kloubů. K prevenci závažného zjizvení a poškození kostí a kloubů se používá perorální izotretinoin a kortikosteroidní injekce.

Jak se vyhnout jizvám po těžkém akné?

Trhání a vyskakování pupínků může zhoršit jizvy po těžkém akné. Rychle vyhledejte léčbu pomocí perorálních a lokálních léků, abyste minimalizovali vznik jizev. Kortikosteroidní injekce mohou pomoci zmírnit zánět a jizvení.

Jak nejlépe zakrýt odolné akné?

Použijte nekomedogenní korektor o odstín světlejší, než je odstín vaší pleti. Vyhněte se hutným a těžkým složením. Hledejte produkty označené jako neaknegenní nebo nekomedogenní, aby neucpávaly póry ještě více.

Kdy byste měli navštívit dermatologa kvůli obtížně léčitelnému akné?

Pokud máte bolestivé cysty, akné nereagující na volně prodejnou léčbu nebo akné zanechávající jizvy, neprodleně navštivte dermatologa. Kožní specialista vám může předepsat silnější léky.

Za jak dlouho se dostaví výsledky léčby akné?

Závažné akné často vyžaduje 3-6 měsíců soustavné léčby, aby se zcela vyčistilo. Mějte trpělivost a dodržujte léky přesně podle předpisu. Pravidelně navštěvujte svého dermatologa.

Jaké potraviny nebo diety mohou pomoci při léčbě úporného akné?

Samotná strava akné nevyléčí, ale nízkoglykemická strava s chudými bílkovinami, ovocem, zeleninou a zdravými tuky může stabilizovat hladinu cukru v krvi a hormonů a zlepšit tak stav akné.

Lze se zbavit jizviček po akné?

Ano, poraďte se se svým dermatologem o laserovém resurfacingu, chemickém peelingu, mikrojehličkování a výplňových injekcích, které zmírňují výskyt jizev po akné. Vždy používejte denně opalovací krém, abyste zabránili ztmavnutí jizev.

Čeho byste se měli vyvarovat, když máte těžké akné?

Pleť se sklonem k akné nevybírejte, nedrhněte, nedrhněte, neopalujte ani na ni nepoužívejte dráždivé přípravky. To může zhoršit zánět a jizvy. Pravidelně si myjte vlasy šamponem, abyste zabránili přenosu vlasových olejů a produktů na obličej.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?