Jak se dermatologové zbavují akné?

Published:

Akné je jedním z nejčastějších kožních onemocnění, kvůli kterému lidé hledají řešení. Přibližně 85 % lidí se někdy setká s akné ve věku od 12 do 24 let. U některých se může jednat jen o občasné pupínky. U jiných však může být akné středně závažné až závažné, což vede k emocionálnímu strádání a fyzickým jizvám.

Pokud vám volně prodejná léčba akné nepřináší kýženou čistou pleť, možná je čas navštívit dermatologa. Certifikovaní dermatologové mají rozsáhlé lékařské vzdělání v diagnostice a léčbě všech typů kožních problémů, včetně akné. Čtěte dále a dozvíte se více o tom, jak dermatologové zbavují své pacienty akné.

Jak se dermatologové zbavují akné

Jak dermatologové diagnostikují akné?

Prvním krokem dermatologa je kompletní vyšetření vaší pleti během schůzky. Zhodnotí typ vašeho akné a jeho závažnost. Akné vzniká, když se vlasové folikuly ucpou olejem a odumřelými kožními buňkami, což vede ke vzniku různých typů pupínků.

Zde jsou uvedeny některé z nejčastějších typů akné:

  • Bílé hlavičky - nazývané také uzavřené komedony, které se na kůži objevují jako malé, bílé, kulaté hrbolky. Vznikají, když odumřelé kožní buňky, olej a bakterie ucpou póry.
  • Černé tečky - Známé jako otevřené komedony, černé tečky vypadají jako malé tmavé skvrny na kůži. Tmavý vzhled je způsoben kožním pigmentem, nikoliv nečistotami, jak se běžně předpokládá. Černé tečky se tvoří stejným způsobem jako bílé tečky, jen pór zůstává otevřený.
  • Papuly - malé, jemné, růžové hrbolky, které jsou na dotek tvrdé. Vznikají, když se stěny kolem ucpaných pórů rozpadnou.
  • Pustuly - červené na bázi s bílým nebo žlutým hnisem na vrcholu. Tyto zánětlivé léze vznikají, když bakterie proniknou hlouběji do pórů.
  • Uzliny - velké, bolestivé, pevné léze uložené hluboko v kůži. Uzliny vznikají z hlubších ucpaných pórů v škáře.
  • Cysty - nejzávažnější typ léze akné naplněné hnisem. Cysty se tvoří hluboko pod kůží a vypadají jako velké bolestivé hrboly.

Kromě určení typů skvrn akné si dermatolog všimne jejich umístění na obličeji, hrudníku nebo zádech. Počet lézí také pomůže určit závažnost akné. V mírných případech se vyskytuje jen několik roztroušených bílých a černých teček. Středně těžké akné se skládá z většího počtu zánětlivých papul a pustul. Těžké akné zahrnuje větší počet uzlíků a cyst.

Proč navštívit dermatologa kvůli léčbě akné?

Existuje mnoho důvodů, proč se při léčbě akné obrátit na dermatologa a nespoléhat se pouze na volně prodejné přípravky. Patří mezi ně:

Dermatologové nabízejí ošetření lékařské úrovně

Léky na akné z lékárny sice mohou pomoci při mírném výskytu akné, ale často nejsou dostatečně silné na to, aby se vypořádaly s obtížnějšími případy. Dermatologové mají k dispozici přípravky na akné na předpis, které jsou silnější a účinnější.

Plány léčby na míru

Vzhledem k tomu, že akné každého pacienta je jedinečné, dermatologové vytvářejí léčebné režimy na míru. Po vyšetření vaší pleti a přezkoumání anamnézy kombinují terapie přizpůsobené vašim specifickým potřebám.

Léčba všech typů akné

Dermatologové mají znalosti a nástroje k odstranění všech typů akné, od černých teček a pupínků až po hluboké cystické akné. Volně prodejné přípravky obvykle pomáhají pouze na povrchové výsevy.

Snížení jizviček po akné

Kromě odstranění aktivního akné nabízejí dermatologové také ošetření, které minimalizuje trvalé jizvy po akné. Řešení jizviček často vyžaduje profesionální zákroky.

Zlepšení celkového stavu pokožky

Dermatologové sledují celkový obraz zdraví vaší pleti, nejen akné. Mohou odstranit problémy, jako je mastnota, suchost a citlivost, které přispívají k tvorbě akné.

Průběžná podpora

Léčba akné vyžaduje čas. Dermatolog dohlíží na vaši péči a zajišťuje správné dodržování režimu. Ten také sleduje pokroky a podle potřeby upravuje terapii.

Jak se dermatologové zbavují akné?

Dermatologové mají k dispozici širokou škálu osvědčených přípravků na léčbu akné, které odstraňují akné a zabraňují vzniku nových. Často využívají komplexní přístup, který zahrnuje:

Léky na předpis

U středně závažného až závažného akné jsou často zapotřebí lokální nebo perorální léky na předpis. Mezi běžně předepisované léky patří:

  • Retinoidy - Tyto účinné léky, odvozené od vitaminu A, uvolňují póry a zabraňují tvorbě černých a bílých teček. Snižují také záněty.
  • Antibiotika - používají se k likvidaci bakterií způsobujících akné a ke zmírnění otoků. Mezi nejčastěji předepisovaná antibiotika patří klindamycin a erytromycin.
  • Antimikrobiální látky - Tyto sloučeniny, jako je benzoylperoxid, ničí bakterie na pokožce a zároveň uvolňují póry.
  • Perorální antikoncepce - antikoncepční pilulky, které obsahují estrogen a progestin, mohou u žen zlepšit akné. Hormony pomáhají snižovat aktivitu androgenních hormonů.
  • Spironolakton - toto diuretikum používají dermatologové off-label k léčbě hormonálního akné u žen. Blokuje receptory androgenních hormonů v kůži.
  • Isotretinoin - nejúčinnější perorální lék na akné. Isotretinoin (dříve známý jako Accutane) léčí těžké uzlovité akné tím, že snižuje velikost mazových žláz a bakterií.

Světelné a laserové ošetření

Ošetření založená na technologiích, jako je fotodynamická terapie a laserový resurfacing, pomáhají ničit bakterie akné a zároveň odstraňují vnější vrstvy poškozené kůže. Lasery také minimalizují jizvy po akné.

Chemický peeling a mikrodermabraze

Řízené poškození pokožky chemickým peelingem a mikrodermabrazí podporuje tvorbu kolagenu. Ten pomáhá vyhlazovat jizvy po akné a uvolňovat ucpané póry.

Injekce kortikosteroidů

Injekce zředěného kortikosteroidu přímo do velkých cyst a uzlů snižuje zánět a přináší rychlou úlevu. Injekce mohou také zabránit vzniku jizev.

Extrakce

Dermatologové mohou provádět pečlivou manuální extrakci černých a bílých teček a zánětlivých lézí akné. Extrakce pomáhají odstranit odolné ucpávky a urychlují hojení.

Za jak dlouho se dostaví výsledky?

U většiny léků na akné na předpis trvá 4-12 týdnů, než dojde k viditelnému vyčištění, ale výsledky závisí na:

  • Typ a závažnost akné
  • Předepsané produkty
  • Dodržování léčebného režimu
  • Individuální reakce

Závažnější případy často vyžadují delší léčbu, až šest měsíců. I když se akné zdá být čisté, je obvykle nutná udržovací léčba, aby se zabránilo jeho opakovanému výskytu. Nenechte se odradit, pokud se nedostaví okamžité výsledky. Buďte trpěliví a dodržujte režim, který vám předepsal dermatolog.

Jaké výsledky můžete očekávat?

Při důsledném používání správné léčby předepsané dermatologem dochází u naprosté většiny pacientů s akné k výraznému zlepšení. Výsledky, kterých lze dosáhnout, zahrnují:

  • Výrazný pokles všech typů lézí akné
  • Prevence nových výronů
  • Blednutí stop po akné a jizev
  • Normalizace produkce ropy
  • Odstraňování černých a bílých teček

Přestože většina pacientů dosáhne uspokojivého odstranění akné, může být akné stále nepředvídatelné. U malého procenta pacientů může dojít k malému nebo žádnému zlepšení. S dermatologem upřímně prodiskutujte svá očekávání od léčby.

Jak mohou dermatologové zabránit návratu akné?

Úspěšná dlouhodobá kontrola akné zahrnuje jak odstranění stávajících lézí, tak zastavení vzniku nových. Dermatologové mají účinné strategie, které pomáhají udržet pleť čistou.

Dlouhodobá léčba

Některé lokální a perorální léky je třeba užívat i po odeznění akné, aby se zabránilo dalšímu propuknutí. Udržovací léčba může trvat měsíce nebo dokonce roky v závislosti na konkrétním jedinci.

Úpravy životního stylu

Dermatologové poskytují pokyny, jak se vyhnout návykům podporujícím akné. Patří sem strava a doplňky stravy, výběr oblečení, produkty na úpravu vlasů a líčení a cvičení.

Postupy v kanceláři

I po zlepšení mohou pravidelné procedury, jako je světelná terapie, chemický peeling, laserové ošetření a kortikosteroidní injekce, pomoci udržet výsledky.

Snížení stresu

Pokud k akné přispívá stres, může vám dermatolog doporučit techniky zvládání stresu, jako je meditace, jóga nebo poradenství.

Hormonální terapie

U žen, u nichž se akné zhoršuje vlivem hormonálních změn, mohou hormonálně podmíněným výronům zabránit specifické antikoncepční pilulky nebo antiandrogenní léky.

Vlastní péče o pleť

Dermatologové vám mohou předepsat specializované čisticí prostředky, tonika a přípravky na skvrny z drogerie a lékárny, které vám pomohou udržet pleť čistou.

Pravidelné následné kontroly

Návštěva dermatologa každé tři až šest měsíců zajistí, že jakékoli změny v závažnosti akné budou včas řešeny úpravou léčby.

Lze léčit jizvy po akné během aktivního výskytu?

Ano, revizi jizvy po akné lze provést, i když stále bojujete s aktivními lézemi. Úplné vyčištění akné však nejprve umožňuje, aby některé postupy fungovaly nejlépe. Optimální načasování vám poradí váš dermatolog.

Některé techniky, jako je subcize a mikrojehličkování, vytvářejí nový kolagen, který pomáhá vyhlazovat vyhloubené jizvy a zároveň bojuje proti současným výronům. Jiné možnosti, jako je laserový resurfacing kůže a dermabraze, však fungují lépe, jakmile je akné pod kontrolou, protože zahrnují odstranění vnějších vrstev kůže.

Léky, jako jsou retinoidy a izotretinoin, které léčí aktivní akné, také časem postupně zmírňují zabarvení a drobné jizvy. Projednejte své požadované výsledky s dermatologem a sestavte vhodný plán léčby.

Jaké faktory ovlivňují náklady na profesionální léčbu akné?

Stejně jako u většiny dermatologických zákroků závisí náklady na léčbu akné na několika faktorech:

  • Závažnost - u mírných případů jsou náklady nižší než u středně závažného až závažného akné. U většího počtu lézí je zapotřebí silnější terapie a léky.
  • Typy léčby - Světelné a laserové procedury v ordinaci bývají dražší než lokální léky na předpis. Pokročilé chemické peelingy jsou dražší než mikrodermabraze.
  • Pojistné krytí - Pojišťovny se liší v tom, které léčby akné a v jakém procentuálním poměru hradí. Většina pojišťoven hradí antibiotika a hormonální terapii. Isotretinoin často vyžaduje předběžné schválení.
  • Lokalita - Dermatologické ordinace ve velkých metropolitních oblastech mají tendenci účtovat vyšší poplatky než venkovské oblasti.
  • Kvalifikace poskytovatele - Dermatologové s certifikací od lékařské komory mají vyšší poplatky než méně specializovaní poskytovatelé.
  • Počet sezení - Platíte za každé ošetření nebo doplnění. Čím více návštěv je potřeba, tím vyšší jsou celkové náklady.

Obraťte se na dermatologickou kliniku, abyste získali přesné odhady cen na základě individuálního léčebného plánu. Mnohé z nich nabízejí pacientům platební plány. Snaha o účinnou úlevu od akné stojí za investici do vaší pleti a sebevědomí.

Jak můžete získat co nejvíce z léčby akné?

Konzultace a následné kontroly u dermatologa představují významnou časovou a finanční investici. Své návštěvy můžete maximálně využít tím, že:

  • Poskytnutí kompletní anamnézy - nezapomeňte uvést všechny předchozí léčby akné, léky, alergie a zdravotní potíže. Dokonce i nesouvisející problémy, jako jsou poruchy spánku, mohou mít vliv na akné.
  • Připravtesi seznam otázek - Zapište si všechny své konkrétní obavy týkající se akné, například proč se akné v určitých obdobích zhoršuje. Zeptejte se na možnosti léčby.
  • Jasně sdělte své cíle - Sdělte dermatologovi, zda chcete zabránit vzniku jizev, zda potřebujete vyřešit cystické výsevy před nějakou událostí nebo zda chcete zlepšit texturu pleti.
  • Dodržování pokynů k léčbě - Nesprávné používání přípravků na akné na předpis může omezit jejich účinnost a vést k možným vedlejším účinkům. Pečlivě dodržujte pokyny.
  • Sledování pokroku - Zaznamenávejte si zlepšení akné a případné reakce. Při každé návštěvě dermatologa podávejte aktuální informace.
  • Ptáte se na domácí péči - získejte konkrétní tipy pro péči o váš typ pleti, ať už je mastná, suchá nebo citlivá. Zjistěte, které volně prodejné produkty doplňují léčbu na předpis.
  • Diskuse o duševním zdraví - Pokud má akné vliv na vaši emocionální pohodu, poraďte se se svým dermatologem o možnostech poradenství. Nepodceňujte psychický dopad akné.
  • Dodržování kontrolních schůzek - Naplánujte si doporučené kontrolní návštěvy, i když se zdá, že je vaše akné čisté. Předčasné ukončení léčby může způsobit návrat akné.

Dosažení uspokojivých výsledků profesionální léčby akné vyžaduje aktivní účast pacienta. Zapojte se a buďte aktivní na každém kroku.

Závěr: Spolupráce s dermatologem pro čistou pleť

Pokud se snažíte dostat své akné pod kontrolu, nejlepší šanci na úspěch vám dává návštěva certifikovaného dermatologa. Dermatologové využívají nejmodernější nástroje, technologie a techniky, které jsou nad rámec volně prodejných přípravků na akné. Díky svému lékařskému vzdělání mají odborné znalosti a dovednosti přizpůsobit léčbu vašemu jedinečnému stavu pleti.

Profesionální léčba akné sice vyžaduje více času a finančních prostředků než metody z lékárny, ale její výsledky za to stojí. Dermatologové mohou poskytnout krátkodobou i dlouhodobou úlevu od akné a zároveň zabránit vzniku trvalých jizev. Čistá a zdravá pleť vám dodá sebevědomí. Neváhejte navázat spolupráci s dermatologem a dejte akné nadobro sbohem!

Často kladené otázky o profesionální léčbě akné

Co způsobuje akné?

Akné vzniká, když se vlasové folikuly ucpou olejem a odumřelými kožními buňkami. To umožňuje bakteriím způsobujícím akné zvaným Propionibacterium acnes (P. acnes) růst hluboko uvnitř folikulů. Bakterie se množí a způsobují záněty a otoky. K ucpání vlasových folikulů může přispívat nadměrná produkce kožního mazu, abnormální vylučování kožních buněk a hormonální výkyvy. Svou roli hraje také genetika.

Jaké jsou různé typy lézí akné?

Existují dvě hlavní kategorie lézí akné - nezánětlivé a zánětlivé.

Mezi nezánětlivé léze patří:

  • Bílé hlavy (uzavřené komedony) - kulaté bílé hrbolky způsobené ucpanými póry.
  • Černé tečky (otevřené komedony) - viditelné tmavé tečky vytvořené širokými, otevřenými ucpanými póry.

Zánětlivé léze zahrnují:

  • Papuly - malé růžové pupínky se zánětem
  • Pustuly - červené na bázi s bílým/žlutým hnisem
  • Uzliny - velké, pevné, bolestivé bulky hluboko v kůži.
  • Cysty - nejzávažnější, hnisem naplněné léze zasahující hluboko do dermis.

Jaké jsou stupně závažnosti akné?

Dermatologové dělí akné na mírné, středně těžké a těžké:

Mírný - Jen několik roztroušených komedonů (černé a bílé tečky)

Středně těžká - výraznější nezánětlivé a zánětlivé léze. Mnohočetné papuly a pustuly.

Těžký - Rozsáhlé nezánětlivé léze a další zánětlivé léze, jako jsou uzlíky a cysty. Může dojít k jizvení.

Proč navštívit dermatologa kvůli akné oproti volně prodejné léčbě?

Dermatologové nabízejí odborné lékařské znalosti, moderní léky na předpis, profesionální postupy a trvalou podporu, která není dostupná u volně prodejných přípravků na akné. Jejich individuální přístup založený na vašem typu akné a cílech poskytuje nejlepší výsledky čištění.

Jaké typy léčby akné dermatologové předepisují?

Dermatologové mohou používat lokální a perorální léky na předpis:

  • Retinoidy - získávají se z vitaminu A, uvolňují póry a redukují mastnotu. Mezi značky patří Retin-A, Differin, Tazorac.
  • Antibiotika - ničí bakterie akné a zmírňují zánět. Příkladem jsou klindamycin a erytromycin.
  • Benzoylperoxid - antimikrobiální látka, která ničí bakterie P.acnes a peelinguje.
  • Antikoncepční pilulky - estrogenové/progestinové pilulky, které mohou zlepšit akné u žen snížením androgenních hormonů.
  • Spironolakton - Perorální lék, který léčí hormonální akné u žen tím, že blokuje receptory androgenních hormonů v kůži.
  • Isotretinoin - nejsilnější perorální lék na akné. Obchodní názvy jsou Claravis, Amnesteem, Absorica. Dramaticky snižuje produkci olejových žláz a bakterií.
  • Dapson - Lokální gel, který bojuje proti zánětu akné a potlačuje činnost mazových žláz. Obchodní název je Aczone.

Jaké zákroky dermatologové provádějí při akné?

Dermatologové mohou v ordinaci provádět například tyto zákroky:

  • Světelná a laserová terapie - ničí bakterie, snižuje zánět a zlepšuje jizvy po akné.
  • Chemický peeling - peelingy s kyselinou glykolovou a kyselinou salicylovou exfoliují a uvolňují folikuly.
  • Mikrodermabraze - používá jemné krystalky k šetrnému obnovení pleti.
  • Kortikosteroidní injekce - injekce do velkých cyst a uzlíků, které rychle snižují otok a bolest.
  • Extrakce - ruční odstranění bílých a černých teček a některých pupínků, aby se odstranily ucpané pupínky.
  • Radiofrekvence - využívá tepelnou energii ke zmenšení zvětšených tukových žláz, které přispívají ke vzniku akné.

Jaké výsledky lze očekávat při profesionální léčbě akné?

U většiny pacientů dochází k výraznému zlepšení, včetně:

  • Výrazný pokles nezánětlivých a zánětlivých lézí
  • Prevence nových výronů
  • Blednutí stop po akné a jizev
  • Rovnoměrnější tón a struktura pleti
  • Normalizace nadměrné mastnoty

Zatímco u některých pacientů dojde k úplnému vyléčení, malé procento pacientů nemusí na léčbu reagovat stejně dobře. Zlepšení akné trvá v průměru 4-12 týdnů v závislosti na jeho závažnosti.

Jak dlouho trvá léčba akné?

Většina léků a postupů vyžaduje pro udržení výsledků průběžnou udržovací léčbu. Perorální a lokální léky se mohou používat několik měsíců nebo let v závislosti na konkrétním případu. Postupy, jako je světelná terapie, se často opakují v týdenních nebo měsíčních intervalech. Pravidelné kontrolní návštěvy u dermatologa každé 3-6 měsíců pomáhají sledovat stav vaší pokožky a podle potřeby provádět úpravy. Nepřerušujte léčbu akné bez doporučení, protože je pravděpodobné, že se výsevy budou opakovat.

Pomůže léčba akné zabránit vzniku jizev?

Ano, odstraněním zánětlivých lézí akné, jako jsou pustuly, uzlíky a cysty, lze minimalizovat poškození vedoucí k jizvení. Klíčové je rychlé zmenšení otoků hlubokých lézí. Dermatologové mají k dispozici také pokročilé terapie k vyhlazení a remodelaci usazených jizev po akné. Ideální je zahájit léčbu včas, aby se omezilo trvalé zjizvení.

Jaké nežádoucí účinky se mohou vyskytnout u léků na akné na předpis?

Mezi běžné vedlejší účinky lokálních léků patří suchost, olupování, zarudnutí a podráždění. Perorální antibiotika mohou způsobit žaludeční nevolnost, závratě a citlivost na světlo. Isotretinoin může způsobit suchost rtů, bolest kloubů a zvýšenou hladinu triglyceridů v krvi. Závažné účinky jsou při dodržování pokynů předepisujícího dermatologa vzácné. Jakékoli znepokojivé reakce neprodleně nahlaste.

Kolik v průměru stojí profesionální léčba akné?

Cena se liší v závislosti na závažnosti akné, typu ošetření, počtu sezení a pojištění. Mírné případy mohou stát 500 až 1500 dolarů. Léčba středně závažných případů akné se může pohybovat v rozmezí 1500-3000 USD. Těžké, úporné akné vyžadující pokročilou léčbu, jako je například izotretinoin, může stát 3000-5000 USD. Předpokládané náklady si ověřte v dermatologické ordinaci.

Lze akné vyléčit odbornou léčbou?

Akné nelze trvale "vyléčit" v tom smyslu, aby se již nikdy neopakovalo. Dlouhodobá léčba u dermatologa však nabízí nejlepší šanci, jak udržet akné trvale čisté. K tomu, aby se akné nevrátilo, je často zapotřebí věnovat se péči o pleť a trvale užívat léky. Genetika způsobuje, že někteří jedinci jsou náchylnější ke vzplanutí akné v průběhu života.

Kdy by měl člověk vyhledat pohotovostní léčbu akné?

Pokud se u vás objeví závažný, bolestivý otok akné doprovázený horečkou nad 101 F a zimnicí, vyhledejte neprodleně lékařskou pomoc. To může znamenat závažnější kožní infekci vyžadující pohotovostní léčbu. Pomoc vyhledejte také v případě, že akné výrazně ovlivňuje vaše každodenní fungování a duševní zdraví. Dermatologové mohou poskytnout jak lékařskou, tak psychologickou podporu. Neváhejte se na ně obrátit.

Jak můžete co nejlépe využít návštěvy u lékaře pro léčbu akné?

Připravte si důkladnou anamnézu, otázky, cíle a poznámky o pokroku. Postupujte přesně podle pokynů dermatologa. Dodržujte předepsané kontrolní návštěvy, i když se stav kůže zlepší. Mluvte o všech vedlejších účincích nebo obavách. Uplatňujte tipy pro domácí péči o pleť. Zabývejte se emocionálním dopadem, který může akné mít. Aktivně se zapojte do léčebného plánu.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?