Zinek : Přínosy, nedostatek a bohaté potraviny

Published:

Zinek, základní stopový prvek, hraje klíčovou roli při udržování optimálního zdraví a pohody. Když se ponoříte do tohoto informativního příspěvku na blogu, zjistíte, jakým způsobem zinek přispívá k životně důležitým funkcím organismu.

Prozkoumáme význam zinku v našem těle, od podpory imunitního systému až po podporu zdravé pokožky a růstu buněk. Kromě toho se zamyslíme nad možnými příčinami nedostatku zinku a nad tím, jak může ovlivňovat pohodu.

Pokud pochopíte, jakým konkrétním stavům může prospět doplňování zinku, a dozvíte se o doporučených denních dávkách pro muže i ženy, můžete zajistit, aby vaše tělo dostávalo dostatečné množství tohoto nepostradatelného minerálu. Nakonec se seznámíte s různými zdroji potravin bohatými na zinek a také s riziky spojenými s jeho nadměrnou konzumací.

Vydejte se na tuto poučnou cestu, abyste odhalili význam zinku v našem životě a naučili se, jak udržovat správnou rovnováhu pro zdravější životní styl.

Zinc : Benefits, Deficiency, and Rich Foods

Význam zinku v těle

Je nezbytný pro správné fungování různých biologických procesů, jako je podpora imunitního systému, regulace dělení a růstu buněk, schopnost hojení ran, působení inzulínu a udržování zdravé pokožky. Kromě toho má zinek antioxidační vlastnosti, které mohou pomáhat předcházet metabolickému syndromu a potlačovat množení některých nádorových buněk.

Podpora imunitního systému

Zinek je nezbytný pro silný imunitní systém, protože pomáhá regulovat funkci T-buněk - bílých krvinek zodpovědných za boj s infekcemi. Jeho nedostatek může vést k oslabení imunity a zvýšené náchylnosti k infekcím, jako je nachlazení nebo chřipka. Na druhou stranu bylo prokázáno, že dostatečný příjem zinku zvyšuje aktivitu přirozených zabíječských buněk proti virům.

Dělení a regulace růstu buněk

Zinek působí jako kofaktor pro více než 300 enzymů, které se podílejí na syntéze DNA, tvorbě bílkovin, buněčném metabolismu, hormonálních signálních drahách a dalších; hraje tedy důležitou roli při regulaci dělení a růstu buněk v celém našem těle, včetně vlasů, nehtů, kostí, svalů, orgánů a tkání. Kromě toho jeho účast na hormonální rovnováze ovlivňuje plodnost u mužů i žen, takže je nezbytný pro reprodukční zdraví.

Schopnosti hojení ran

Schopnost organismu hojit rány je do značné míry závislá na dostatečném množství zinku, protože podporuje syntézu kolagenu a obnovu tkání aktivací specifických proteinů zvaných metaloproteinázy. Výzkum navíc naznačuje, že lokální aplikace může urychlit hojení kožních ran, zejména v případech chronických vředů způsobených jejich nedostatkem. K úplnému pochopení mechanismů těchto účinků a možných terapeutických aplikací u různých typů ran jsou však zapotřebí další studie.

Nyní, když jsme zjistili, jak důležitý je zinek pro udržení celkového zdraví, je nezbytné zajistit jeho dostatečný příjem prostřednictvím vyvážené stravy nebo v případě potřeby doplňků stravy. Tím nejen podpoříte svůj imunitní systém a podpoříte zdravý růst buněk, ale také napomůžete procesům hojení ran, regulujete činnost inzulínu a udržujete optimální stav pokožky. Chcete-li se dozvědět více o řešení nedostatku zinku a jeho vlivu na celosvětovou populaci, pokračujte ve čtení další části tohoto příspěvku.

Zinek je nepostradatelnou součástí fungování organismu a nesmí být opomíjen. Řešení nedostatku zinku je zásadním krokem ke zlepšení celkového zdravotního stavu v celosvětovém měřítku.

Řešení nedostatku zinku

Nedostatek zinku může být způsoben různými faktory, včetně nedostatečného příjmu potravou nebo malabsorpce v důsledku chronických onemocnění, jako je cukrovka, rakovina, onemocnění jater a srpkovitá choroba. Mírný nebo střední nedostatek zinku může být běžný v Africe a Asii; bylo však prokázáno, že jeho doplňování snižuje výskyt dětských zápalů plic.

Příčiny nedostatku zinku

K nedostatku zinku přispívá několik příčin. Mezi hlavní příčiny patří:

  • špatný příjem potravy: Konzumace stravy s nízkým obsahem potravin bohatých na zinek, jako je červené maso, drůbež, fazole, ořechy a celozrnné výrobky, může vést k nedostatečnému množství tohoto nezbytného stopového minerálu.
  • Maldigesce a malabsorpce: Crohnova choroba: onemocnění, která ovlivňují schopnost trávicího systému správně rozkládat potravu nebo účinně vstřebávat živiny (např. Crohnova choroba), mohou rovněž způsobovat nedostatek živin.
  • Dietní omezení: Vegetariáni a vegani jsou vystaveni vyššímu riziku nedostatku zinku, protože rostlinné zdroje často obsahují nižší množství biologicky dostupného zinku než produkty živočišného původu.
  • Některé léky: Některé léky (např. diuretika) mohou narušovat proces vstřebávání v těle, což může vést ke snížení jejich hladiny v průběhu času, pokud jsou pravidelně užívány bez řádné kontroly ze strany zdravotnického personálu.

Vliv na globální populace

Nedostatek zinku se neomezuje pouze na málo rozvinuté země, ale postihuje obyvatelstvo po celém světě. Podle Světové zdravotnické organizace(WHO) je přibližně 17,3 % světové populace ohroženo nedostatečným příjmem zinku, přičemž v některých regionech, jako je Afrika a Asie, je výskyt vyšší.

V rozvojových zemích je nedostatečný příjem zinku spojován se zvýšeným rizikem nemocnosti a úmrtnosti dětí do pěti let, a to v důsledku jeho vlivu na imunitní systém. Výzkum naznačuje, že poskytování doplňků stravy může u těchto zranitelných skupin obyvatelstva pomoci snížit výskyt průjmů o 25 %, zápalu plic o 41 % a malárie o 50 %.

Nedostatek zinku může negativně ovlivnit těhotné ženy a způsobit jim například předčasný porod nebo nízkou hmotnost dítěte. Studie zjistila, že doplňování zinku během těhotenství snižuje riziko předčasného porodu až o 14 %. Kromě toho může mít pozitivní vliv na rychlost růstu dětí, pokud je jim poskytován v raných fázích vývoje(zdroj).

Řešení nedostatku zinku pomocí doplňků a úpravy stravy

Pro účinné řešení tohoto rozšířeného problému by měly být celosvětově zavedeny jak doplňkové programy zaměřené na rizikové skupiny (např. děti nebo těhotné ženy), tak iniciativy v oblasti veřejného zdraví propagující vyváženou stravu bohatou na biologicky dostupné zdroje.

Vzdělávání komunit v oblasti zařazování většího množství potravin bohatých na zinek do každodenního stravování může významně zlepšit celkový stav výživy a zároveň snížit závislost na samotných doplňcích stravy, aby se dosáhlo doporučeného denního příjmu(pokyny NIH). Poskytovatelé zdravotní péče by navíc měli sledovat pacienty ohrožené nedostatkem zinku a v případě potřeby jim poskytnout pokyny ohledně vhodné suplementace.

Řešení nedostatku zinku je zásadním opatřením pro zlepšení celosvětového zdraví, protože může pomoci při prevenci a léčbě mnoha onemocnění. Pochopením úlohy, kterou zinek hraje během těhotenství a kojení, můžeme zajistit optimální zdravotní výsledky pro matku i dítě.

Tackling Zinc Deficiency through Supplementation & Diet Modification

Úloha zinku během těhotenství a kojení

Zinek je pro těhotné a kojící ženy životně důležitou živinou, protože hraje zásadní roli při růstu a vývoji jejich dětí. Zinek je nezbytný pro přizpůsobení se fyziologickým změnám, ke kterým dochází během těhotenství a kojení. V této části se podíváme na výhody zinku pro nastávající matky, jeho účinky na růst dítěte a na to, jak zajistit jeho dostatečný příjem.

Výhody pro těhotné ženy

Těhotné ženy potřebují vyšší množství zinku kvůli zvýšeným nárokům na růst plodu a zvětšování tkání matky. Dostatečný příjem zinku je spojen se snížením rizika předčasného porodu, nízké porodní hmotnosti, vrozených vývojových vad a komplikací, jako je těhotenská cukrovka nebo preeklampsie. Některé studie navíc naznačují, že dostatečná konzumace zinku může pomáhat předcházet poruchám nálady, jako jsou deprese nebo úzkost během těhotenství.

Dopad na vývoj dítěte

Kromě významu pro zdraví matek hraje zinek zásadní roli také ve vývoji dětí. Podporuje funkci mozku tím, že napomáhá tvorbě neurotransmiterů a podporuje diferenciaci neuronů - což jsou procesy nezbytné pro kognitivní schopnosti, jako je učení nebo tvorba paměti(zdroj). Výzkumy navíc ukazují, že dostatečná prenatální expozice zinku může vést ke zlepšení růstu kojenců(zdroj) a může dokonce snížit riziko vzniku sípání v dětství, což je běžný respirační symptom spojený s astmatem.

Zajištění dostatečného příjmu zinku během těhotenství a kojení

Těhotné ženy by měly denně přijímat 11-13 mg zinku, kojící matky přibližně 12-14 mg(National Institutes of Health). Zde je několik tipů, které vám pomohou zajistit dostatečný příjem zinku:

  • Jezte vyváženou stravu bohatou na potraviny obsahující zinek, jako je červené maso, drůbež, fazole, ořechy a celozrnné výrobky.
  • Zvažte užívání prenatálních vitamínů, které obsahují zinek jako součást denního režimu. Poraďte se se svým lékařem, abyste získali radu na míru, která bude odpovídat vašim konkrétním požadavkům.
  • Chcete-li maximalizovat vstřebávání zinku, snažte se užívat doplňky vápníku a železa v různou denní dobu. Místo toho si tyto živiny rozdělte na celý den.

Závěrem lze říci, že zinek je pro těhotné a kojící ženy zásadní živinou, protože podporuje zdraví matky i dítěte. Zajištěním dostatečného příjmu prostřednictvím vyvážené stravy a/nebo doplňků stravy mohou ženy pomoci snížit riziko komplikací a podpořit optimální vývoj svých dětí.

Význam zinku v těhotenství a při kojení je zřejmý a přináší matce i dítěti řadu výhod. S ohledem na to je při zvažování doplňků stravy nezbytné znát doporučené denní dávky i možná rizika spojená s nadměrnou konzumací.

Doporučený denní příjem a tolerovatelné horní limity

Pro zajištění optimálního prospěchu je důležité konzumovat doporučenou denní dávku zinku, aniž by byla překročena horní únosná hranice. Národní institut zdraví (NIH ) poskytuje pokyny pro vhodné množství v závislosti na věkové skupině a pohlaví.

Pokyny podle věkové skupiny a pohlaví

  • Dospělé ženy: 8 mg denně
  • Dospělí muži: 11 mg denně
  • Těhotné ženy: Zvýšit na 11 mg denně u žen ve věku 14-18 let a až na 12 mg/den u žen starších 19 let.
  • Kojící ženy: Kojícím ženám ve věku 14-18 let zvýšit dávku na 12 mg/den a ženám starším 19 let až na 13 mg/den.

Vzhledem k možnosti individuálních rozdílů ve výživových potřebách je vhodné se před zásadními změnami stravy nebo doplňků stravy poradit s lékařem. Před provedením jakýchkoli významných změn ve stravě nebo doplňcích stravy je vždy nejlepší poradit se s odborníkem na zdravotní péči.

Potenciální rizika spojená s nadměrnou konzumací

Přílišná konzumace zinku může mít pro tělo nežádoucí následky. Podle Národní lékařské knihovny může trvalá nadměrná konzumace vést k nedostatku mědi v důsledku konkurence mezi zinkem a mědí při vstřebávání. Trvalá nadměrná konzumace zinku může způsobit anémii, neutropenii (nízký počet bílých krvinek) a neurologické komplikace v důsledku nedostatku mědi způsobeného konkurencí zinku a mědi o vstřebávání.

Nadměrný příjem doplňků zinku může navíc způsobit gastrointestinální problémy, jako je nevolnost, zvracení, průjem, křeče nebo bolesti břicha. V některých případech může mít za následek také oslabení imunitního systému v důsledku nerovnováhy ostatních základních minerálů v těle.

Abyste se vyhnuli těmto možným rizikům spojeným s nadměrnou konzumací zinku, je důležité řídit se pokyny NIH a před užíváním volně prodejných přípravků obsahujících tuto živinu se poradit se svým lékařem. Těhotné a kojící ženy by měly být obzvláště obezřetné, pokud jde o množství denního příjmu, protože vyžadují vyšší množství, ale bez odborného vedení nesmí překročit tolerovatelnou horní hranici.

Udržování rovnováhy pomocí stravy a doplňků stravy

Zařazení vyvážené stravy bohaté na přírodní zdroje zinku je jedním ze způsobů, jak zajistit dostatečný příjem zinku a zároveň minimalizovat riziko jeho nadměrného příjmu pouze z doplňků stravy. Mezi potraviny s vysokým obsahem zinku patří ústřice, červené maso, drůbež, fazole, ořechy a celozrnné výrobky. Zařazením těchto položek do denního jídelníčku si můžete zajistit dostatečné množství, aniž byste překročili doporučené limity.

Pokud uvažujete o doplnění zinku, je nezbytné, abyste se obrátili na kvalifikovaného zdravotníka, který posoudí vaše individuální potřeby a doporučí vhodné dávkování na základě faktorů, jako je věk, tělesná hmotnost a celkový zdravotní stav. Při pečlivém plánování a dohledu můžete dosáhnout optimálního přínosu konzumace zinku a zároveň se vyhnout možným rizikům spojeným s nadměrnou konzumací.

Znalost doporučeného denního příjmu a maximálního přípustného množství zinku je nezbytná, protože jeho nadměrná konzumace může mít negativní zdravotní důsledky. Pro zajištění vyvážené stravy s dostatečným množstvím zinku je užitečné seznámit se s nejvýznamnějšími zdroji zinku ve stravě a s tipy, jak je zařadit do jídelníčku.

Recommended Daily Intake & Tolerable Upper Limits zinc

Potraviny bohaté na zinek pro vyváženou stravu

Pro dosažení optimálních zdravotních účinků je nejlepší získávat zinek vyváženou stravou, nikoli pouze doplňky stravy. Mezi potraviny bohaté na zinek patří ústřice, červené maso, drůbež, fazole, ořechy a celozrnné výrobky. Zařazení těchto položek do každodenního jídelníčku může pomoci zajistit dostatečný příjem tohoto nezbytného stopového minerálu.

Nejlepší zdroje zinku ve stravě

Následující seznam obsahuje několik vynikajících zdrojů zinku ve stravě:

  • Ústřice: Pouhých šest středně velkých ústřic poskytuje více než 500 % doporučené denní hodnoty(NIH). Lze je konzumovat syrové nebo vařené a jsou vynikajícím doplňkem pokrmů z mořských plodů.
  • Červené maso a drůbež: Hovězí a jehněčí maso obsahují vysoké množství zinku, zatímco kuřecí a krůtí maso ho obsahují středně. Volba libových kousků také pomůže snížit příjem nasycených tuků, aniž by došlo k obětování této důležité živiny.
  • Ořechy a semena: Mandle, kešu, dýňová a slunečnicová semínka jsou dobrým zdrojem zinku. Jejich zařazení do jídelníčku jako svačinky nebo zálivky do salátů může zvýšit celkovou spotřebu.
  • Mléčné výrobky: Sýry (zejména švýcarské), jogurty a mléko obsahují značné množství biologicky dostupného zinku, což znamená, že se snadno vstřebávají do těla (PubMed Central). Pravidelná konzumace mléčných výrobků může přispět ke splnění denní potřeby.
  • Čočka a fazole: Luštěniny, jako je cizrna, ledvinové fazole a hrách s černým okem, jsou bohaté na zinek. Lze je přidávat do polévek, dušených pokrmů nebo salátů a připravit si tak výživné jídlo.
  • Celozrnné obiloviny: Hnědá rýže, quinoa a celozrnné pečivo obsahují střední množství zinku. Nahrazením rafinovaných obilovin těmito variantami nejen zlepšíte celkový příjem živin, ale získáte i další zdraví prospěšné látky.

Tipy, jak zařadit více zinku do jídelníčku

Abyste si zajistili dostatečný přísun zinku ve stravě, zvažte následující tipy:

  1. Různé zdroje bílkovin: Zařaďte do jídelníčku kombinaci mořských plodů, libového masa a rostlinných bílkovin, jako jsou luštěniny, abyste maximalizovali příjem zinku.
  2. Přidejte ořechy a semínka do svačin a jídel: Existuje nekonečné množství způsobů, jak tyto výživné potraviny zařadit do každodenních jídel: mandle nebo dýňová semínka posypte k snídani jogurtem nebo ovesnými vločkami, kešu oříšky přihoďte do smažených pokrmů, slunečnicová semínka přidejte do salátů.
  3. Upřednostněte celozrnné obiloviny před rafinovanými: Hnědá rýže namísto bílé nebo celozrnné těstoviny namísto běžných mohou pomoci zvýšit množství zinku ve stravě, aniž by to bylo na úkor chuti nebo struktury.
  4. Vytvářejte vyvážené jídelníčky: Plánování vyvážených jídel, která obsahují více zdrojů základních živin, vám zajistí splnění všech nutričních požadavků a zároveň si vychutnáte různé chutě a textury.

Udržování dostatečné hladiny zinku má zásadní význam pro celkové zdraví a pohodu. Zařazením různých vysoce kvalitních potravinových zdrojů do naší stravy můžeme mimo jiné podpořit optimální funkci imunitního systému, dělení buněk, růst, hojení ran, působení inzulinu, zdravou pokožku, antioxidační vlastnosti, prevenci metabolického syndromu, inhibici proliferace některých rakovinných buněk a další životně důležité funkce(PubMed Central).

Závěrem lze říci, že konzumace potravin obsahujících zinek může být prospěšná pro získání potřebných živin pro udržení dobrého zdraví. Pokračujme dále a prozkoumejme souvislost mezi zinkem a hojením ran.

Souvislost mezi zinkem a hojením ran

Zinek je nezbytný stopový minerál, který hraje důležitou roli v různých biologických procesech, včetně hojení ran. Pomáhá při obnově poškozených tkání tím, že působí jako kofaktor pro několik transkripčních faktorů a enzymových systémů, což v konečném důsledku podporuje rychlejší zotavení. V této části se budeme zabývat mechanismy zvýšených hojivých účinků zinku a jeho možným využitím v péči o pokožku.

Mechanismy, které stojí za zlepšením procesů hojení

Jednou z klíčových rolí zinku při hojení ran je jeho schopnost regulovat dělení a růst buněk. Tento proces zajišťuje tvorbu nových buněk, které nahrazují buňky ztracené nebo poškozené při poranění. Kromě toho zinek přispívá k syntéze kolagenu - základní složky kožní tkáně - který zajišťuje pevnost a strukturu ran při jejich hojení.

Zinek má také protizánětlivé účinky, takže pomáhá snižovat otoky a zarudnutí spojené se zraněními. Dále bylo zjištěno, že má antimikrobiální účinky proti některým bakteriím, které se běžně vyskytují na lidské kůži, jako je Staphylococcus aureus(S.aureus) (zdroj). Díky těmto kombinovaným účinkům je zinek obzvláště účinný při urychlování celkového procesu hojení ran.

Potenciální aplikace v péči o pleť

Kromě dobře známé úlohy zinku při obecném hojení ran přibývá důkazů, že zinek může mít specifický přínos při léčbě některých kožních onemocnění. Například:

  • Ekzém: Lokální aplikace krémů s obsahem oxidu zinečnatého může pomoci zmírnit zánět a svědění způsobené ekzémem (zdroj).
  • Akné: Bylo prokázáno, že zinek snižuje tvorbu kožního mazu, který může přispívat k tvorbě akné. Některé studie zjistily, že perorální podávání zinku může být účinnou léčbou středně závažného až závažného akné (zdroj).
  • Rosacea: Předběžný výzkum naznačuje, že lokální aplikace krému na bázi zinku může pomoci zmírnit příznaky spojené s růžovkou - chronickým zánětlivým onemocněním kůže, které se vyznačuje zarudnutím a viditelnými cévkami na obličeji (zdroj).

Je důležité poznamenat, že ačkoli jsou tato zjištění slibná, je zapotřebí dalšího výzkumu, abychom plně porozuměli potenciálním přínosům a optimálnímu dávkování zinku při léčbě různých kožních onemocnění.

Různorodé vlastnosti zinku, od dělení buněk až po protizánětlivé a antimikrobiální účinky, naznačují jeho potenciál pro hojení ran a léčbu kožních onemocnění, jako jsou ekzémy, akné a růžovka, i když je nutný další výzkum. Jeho potenciální využití přesahuje obecné hojení ran a zahrnuje i specifickou péči o pleť, například při ekzémech, akné a růžovce. Navzdory potenciálním možnostem použití je zapotřebí dalšího výzkumu, který by určil účinnost zinku při ošetření pleti, jako jsou ekzémy, akné a růžovka.

Výzkumy prokázaly, že zinek může být příznivým faktorem při hojení ran, což představuje alternativní řešení pro ty, kteří si přejí zlepšit stav své pokožky. Dále se budeme zabývat účinky zinku na antioxidační kapacitu a zdraví kostí.

The Connection between Zinc & Wound Healing

Vliv zinku na antioxidační kapacitu a zdraví kostí

V této části se budeme zabývat přínosem zinku pro antioxidační ochranu a jeho vlivem na celkové zdraví kostí.

Výhody pro antioxidační obranu

Studie zjistila, že denní příjem více než 20 mg zinku může zlepšit celkovou antioxidační kapacitu (TAC) a hladinu glutathionu v těle. Glutathion je základní molekula, která pomáhá chránit buňky před oxidačním stresem, který může způsobit poškození bílkovin, lipidů a DNA v buňkách. Zvýšením TAC a hladiny glutathionu přispívá zinek k posílení přirozených obranných mechanismů organismu proti škodlivým volným radikálům.

  • Celková antioxidační kapacita: Vyšší TAC znamená lepší ochranu před oxidačním stresem způsobeným volnými radikály.
  • Hladiny glutathionu: Dostatečné množství této klíčové molekuly pomáhá neutralizovat volné radikály dříve, než mohou poškodit buněčné komponenty.

Úvahy o zdraví kostí

Na rozdíl od pozitivních účinků zinku na antioxidační obranyschopnost prokázal výzkum smíšené výsledky, pokud jde o jeho vliv na zdraví kostí. Výzkum neodhalil žádnou významnou souvislost mezi denním příjmem zinku nad 20 mg a zvýšenou hustotou kostních minerálů nebo sníženým rizikem problémů spojených s osteoporózou, jako jsou zlomeniny.

Toto zjištění naznačuje, že zatímco dostatečná konzumace zinku je nezbytná pro celkovou pohodu, včetně podpory imunitních funkcí, jeho přímý vliv na prevenci nebo léčbu specifických problémů se zdravím kostí může být omezený. Jednotlivci by proto měli zvážit své jedinečné výživové potřeby a před zahájením jakéhokoli doplňkového režimu se poradit se zdravotnickými pracovníky, aby se zajistil optimální přínos bez poškození.

Dosažení správné rovnováhy

Abyste mohli využívat antioxidační účinky zinku a zároveň se vyhnuli možným nepříznivým účinkům na zdraví kostí, je nezbytné udržovat přiměřenou denní dávku zinku. Národní institut zdraví (NIH ) doporučuje jako obecné doporučení 8 mg denně pro dospělé ženy a 11 mg denně pro dospělé muže; individuální požadavky se však mohou lišit v závislosti na faktorech, jako je věk, pohlaví, stav těhotenství a konkrétní zdravotní stav.

Zařazení potravin bohatých na zinek, jako jsou ústřice, červené maso, drůbež, fazole, ořechy a celá zrna, do jídelníčku vám může pomoci dosáhnout dostatečné hladiny zinku přirozenou cestou. Pokud však uvažujete o užívání doplňků stravy, je nezbytné probrat své možnosti se zdravotnickým pracovníkem, který vám poradí při stanovení nejvhodnějšího dávkování podle vašich individuálních potřeb.

Udržování vyvážených hladin zinku prostřednictvím správné stravy nebo řízené suplementace nejen zvyšuje antioxidační obranyschopnost, ale také pozitivně přispívá k celkové pohodě, aniž by přitom bylo ohroženo zdraví kostí.

Nejčastější dotazy týkající se zinku

Co dělá zinek pro tělo?

Zinek hraje klíčovou roli v různých biologických procesech, včetně podpory imunitního systému, zdraví kůže a hojení ran, dělení buněk a růstu. Je také nezbytný pro správné fungování enzymů, hormonů a bílkovin.

Co se stane, když budu zinek užívat každý den?

Denní příjem zinku v doporučených dávkách může pomoci udržet optimální tělesné funkce. Nadměrná konzumace však může vést k nežádoucím účinkům, jako je průjem, křeče v břiše, zvracení nebo zhoršený čich. Vždy dodržujte doporučené dávkování.

Jaké jsou příznaky nedostatku zinku?

Mezi příznaky nedostatku zinku patří oslabená imunita, pomalé hojení ran, ztráta chuti k jídlu nebo změny chuťových vjemů(zdroj). Dalšími příznaky může být vypadávání vlasů nebo kožní problémy, jako je akné a dermatitida.

Jaké jsou výhody a nevýhody užívání doplňkového zinku?

Mezi výhody patří zlepšení imunitních funkcí, zlepšení zdraví kůže, urychlení hojení ran, lepší působení inzulínu a snížení výskytu dětských zápalů plic. Na druhou stranu mezi rizika spojená s nadměrnou konzumací patří gastrointestinální problémy (průjem), nevolnost/zvracení nebo změna čichu/chuti.

Závěr

Zinek je klíčový prvek, který má zásadní význam pro řadu tělesných procesů. Podporuje imunitní systém, podporuje zdraví kůže a hojení ran a pomáhá při dělení a růstu buněk. Nedostatek zinku může být způsoben nedostatečným příjmem v potravě nebo špatným vstřebáváním v důsledku chronických onemocnění.

Bylo prokázáno, že doplňování zinku je prospěšné při léčbě bércových vředů způsobených nedostatkem zinku, zlepšuje působení inzulínu a snižuje výskyt dětských zápalů plic. Mezi potraviny bohaté na zinek patří červené maso, drůbež, mořské plody, celozrnné výrobky, mléčné výrobky, fazole, ořechy a semena. Nadměrná konzumace zinku však může vést k průjmům, křečím v břiše, zvracení a ovlivnit čich.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?