Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Luke je zkušený novinář a hlavní autor pro Cibdol a jiné publikace o kanabinoidech, který má více než desetiletou zkušenost s psaním článků o CBD a kanabinoidech. Luke je odhodlaný přinášet faktický a na důkazech založený obsah a jeho fascinace CBD se také vztahuje na fitness, výživu a prevenci onemocnění.
Read more.

Co jsou to izoflavony?

Co jsou to izoflavony?

Izoflavony jsou skupinou flavonoidů, které můžeme převážně nalézt u rostlin v čeledi Bobovité (Fabaceae). Nicméně existují jisté důkazy, že rostliny v čeledích Routovité (Rutaceae), Konopovité (Cannabaceae) a Lilkovité (Solanaceae) také produkují izoflavony. Při požití se předpokládá, že izoflavony fungují jako fytoestrogeny. Navázáním na estrogenové receptory mohou izoflavony ovlivnit produkci pohlavních hormonů a enzymů.

Barva

Izoflavony nejsou obsaženy v takovém množství, jako jiné flavonoidy, ale běžnější izoflavony, jako je například daidzein, fenistein a bichanin A jsou různě barevné.

Kde je můžeme nalézt

Sójové boby, jetel červený, jetel bílý (semena) a semena konopí.

Podpůrný výzkum

Co jsou to izoflavony?

Detailní pohled na funkci a výhody užívání izoflavonů jsou stále součástí studií.

V roce 2001 zkoumal Institute of Food Chemistry and Technology in Vienna extrakty izoflavonu fenisteinu, daidzeinu a bichaninu A. Vědci svou studii uzavřeli tvrzením, že tyto sloučeniny mají "vysokou aktivitu v deaktivaci volných radikálů" a umí tedy snížit produkci těchto volných radikálů. 

Součástí studie z roku 2005[1], která byla vypracována na zvířecím modelu, se vědci pustili do prozkoumání "anti-oxidačních" účinků izoflavonů, které jsou obsaženy v sojových bobech. Po prozkoumání dat ze zvířecích jater před a po studii zjistili, že izoflavony jsou schopné ovlivnit produkci antioxidačních enzymů. Výsledkem tedy bylo snížení množství volných radikálů.

Disertační práce, která byla vypracována na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze poukázala[2] na přítomnost izovlavonů u jiných čeledí rostlin než jsou Bobovité. Studie také prozkoumala možný dopad prospěšných vlastností izoflavonů na rakovinu prsu a prostaty, menopauzy, osteoporózy a kardiovaskulární onemocnění.

Bezpečnost a vedlejší účinky

Zdá se, že lidské tělo vcelku dobře toleruje přítomnost Izoflavonů a Evropský úřad pro bezpečnost potravin nezaznamenává žádné vedlejší účinky. Nicméně existují důkazy, které zahrnují jejich vliv na estrogenové receptory. Předklinické studie[3] naznačují, že existuje potenciální riziko, které je spjaté s nadbytečným příjmem sojových izoflavonů u žen s historií rakoviny prsu.

V dnešní době však nemáme dostatek signifikantních dat, která by nám prozradila účinky dlouhodobého užívání izoflavonů.

Zdroje

[1] Huang, Q., Yang, X., & Li, W. (2005). Study on anti-senescence and anti-oxidation effects of soybean isoflavones in rats. CNKI. http://en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTotal-ZSPZ200505008.htm [Zdroj]

[2] Koblovská, R. (2008). Isoflavones in the Rutaceae family. INSTITUTE OF CHEMICAL TECHNOLOGY. Published. http://www.pollenbiology.cz/resources/Theses/2008_Koblovska_PhD.pdf [Zdroj]

[3] Higdon, J. (2004). Soy Isoflavones. Oregon State University. Published. https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/soy-isoflavones [Zdroj]

Zdroje

[1] Huang, Q., Yang, X., & Li, W. (2005). Study on anti-senescence and anti-oxidation effects of soybean isoflavones in rats. CNKI. http://en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTotal-ZSPZ200505008.htm [Zdroj]

[2] Koblovská, R. (2008). Isoflavones in the Rutaceae family. INSTITUTE OF CHEMICAL TECHNOLOGY. Published. http://www.pollenbiology.cz/resources/Theses/2008_Koblovska_PhD.pdf [Zdroj]

[3] Higdon, J. (2004). Soy Isoflavones. Oregon State University. Published. https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/soy-isoflavones [Zdroj]

Jaký produkt potřebuji?