Na vaši adresu nedoručujeme naše zásilky
Z důvodu zákonů a regulací, které jsou platné ve vaší zemi, nejsme schopni doručit naše produkty do vaší země. Pokud máte jakékoliv otázky, tak nás neváhejte kontaktovatRádi vám pomůžeme
Máte otázky ohledně našich produktů či obsahu? Pak nás neváhejte kontaktovat.Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usŽádné produkty
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usFlavonoidy tvoří pouze malou část fytochemikálií obsažených v konopí, ale to je nedělá méně důležitými. V našem článku si o těchto sloučeninách povíme více a prozradíme vám vše, co o nich potřebujete vědět.
Obsah:
Pokud se podíváte do oddělení ovoce a zeleniny ve vašem supermarketu, čeho si všimnete nejdříve? Pravděpodobně si všimnete krásné palety barev! Od paprik po pomeranče, cibule, borůvky a hrozno. Krásné barvy ovoce i zeleniny jsou způsobené přítomností jedné skupiny sloučenin - flavonoidů.
Flavonoidy jsou drobné fytonutrienty, které se nacházejí ve slupce a dalších vnějších vrstvách ovoce, zeleniny a jiných rostlin. Každá barva reprezentuje jiný flavonoid a tyto sloučeniny pomáhají přilákat opylovače, filtrují UV světlo a chrání rostlinu před nemocemi.
Tyto ochranné vlastnosti flavonoidů se dají využít i mimo ovoce a zeleninu. Vědci objevili, že když lidé konzumují flavonoidy, tak tyto sloučeniny fungují jako přírodní antioxidanty. Předtím, než se podíváme na účinky flavonoidů na lidskou fyziologii si ukážeme, kde můžeme flavonoidy najít.
Termín "flavonoidy" je obecnou klasifikací čtyřech hlavních skupin: flavonoidů, isoflavonoidů, neoflavonoidů a antokyanů. Nicméně kvůli zjednodušení se používá hlavně termín flavonoidy. Jediný důležitý rozdíl, který byste měli znát je fakt, že existuje skupina flavonoidů, které jsou obsaženy pouze v druhu Cannabis sativa - kanflaviny. Této skupině se budeme věnovat později.
Nemějte obavy, pokud vám představa zapamatování si více než 6 000 flavonoidů a čtyř různých skupin připadá být ohromující. Vědci s výzkumem každé z těchto skupin zvlášť teprve začali.
Nyní si ukážeme některé důležité flavonoidy, se kterými můžete přijít běžně do styku v domácím jídle, pití a v rostlinách.
• Apigenin
Apigenin tvoří přes 68% všech flavonoidů v heřmánku. Mezi další zdroje tohoto flavonoidu patří celer, petržel a samozřejmě heřmánkový čaj.
• Kanflaviny A, B, C
Jak jsme již zmínili, kanflaviny jsou specifickou třídou flavonoidů, které se nacházejí pouze v druhu Cannabis sativa. K objevu Kanflavinu A a B došlo v 80. letech minulého století, zatímco Kanflavin C se podařilo izolovat až v roce 2008.
• Kaempferol
Možná vám jméno tohoto flavonoidu nic neříká, ale pravidelně jej konzumujete! Kaempferol je obsažen v jablkách, hroznech, zeleném čaji, růžičkové kapustě a v aloe vera.
• Quercetin
I když jej můžeme běžně nalézt v zelenině, obilninách a v červené cibuli, hořká chuť tohoto kanabinoidu se využívá i při výrobě doplňků stravy a pití.
Jelikož existuje přes 6 000 flavonoidů, tak je téměř nemožné vědět, jak všechny interagují s lidským tělem a co způsobují. Musíme také vzít v potaz synergický efekt, což je fenomén, při kterém sloučeniny obsažené v konopí spolupracují a zesilují své účinky. Čím větší je molekula, tím větší je dopad tohoto efektu a proto jsou kanabinoidy a terpeny považovány za klíčové hráče v synergickém efektu.
Nicméně flavonoidy jsou nezbytné pro udržení této chemické synergie a kvůli této roli by mohli být flavonoidy i účinné ve zlepšení našeho zdraví. Flavonoidy jsou navíc netoxické a tak jejich užíváním nemáme co ztratit.
Flavonoidy rozhodně nejsou pro naše tělo špatné. Přirozeně se vyskytují v ovoci a zelenině, což jsou potraviny, které jsou nezbytné pro zdravý životní styl. Některé studie navíc odhalili pozitivní korelaci mezi příjmem flavonoidů a různými aspekty našeho zdraví.
Jak "moc" jsou flavonoidy pro nás dobré, to zatím přesně nevíme. Co ale víme je to, že flavonoidy jsou silnými antioxidanty.
V roce 2016 se rozhodl časopis Journal of Nutritional Science vypracovat obsáhlý přehled flavonoidů[1]. V této studii se dočteme, že "flavonoidy jsou považovány za nezbytnou složku v řadě farmaceutických, medicinálních a kosmetických produktů". Jejich účinek na klíčové části lidské fyziologie vedl k tomu, že vědci předpovídají potenciální využití flavonoidů v "lécích na prevenci chronických nemocí". Nicméně vědci také zmiňují, že odhalení pravého potenciálu flavonoidů nám přinese až budoucí výzkum.
Pojďme si to říct na rovinu. Svět bez barev by byl velice nudný a rostliny a jídlo bez flavonoidů by byly ještě horší. Nejenže by nemohly být součástí synergického efektu, ale také by nám nemohly pomoci s volnými radikály.
Naštěstí dochází k vypracování mnoha studií, jejichž cílem je identifikace vlastností jednotlivých flavonoidů. Již dnes víme, že některé zmíněné flavonoidy mohou mít vliv na lidské tělo, ale vzhledem k tomu, kolik flavonoidů existuje, tak nás čeká mnoho práce. Doufáme, že tento krátký přehled flavonoidů bude pro vás užitečný a že nyní víte, proč je tak důležité nalézt produkty (full-spectrum CBD oleje), které je obsahují.
Pokud chcete zažít sílu synergického účinku na vlastní kůži, tak si prohlédněte nabídku full-spectrum CBD olejů, kapslí a doplňků stravy od Cibdolu v našem obchodě. Pokud se chcete dozvědět více o různých typech flavonoidů, pak si prohlédněte naši CBD Encyklopedii.
[1] Panche, A. N., Diwan, A. D., & Chandra, S. R. (2016). Flavonoids: an overview. NCBI. Published. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5465813/ [Zdroj]
[1] Panche, A. N., Diwan, A. D., & Chandra, S. R. (2016). Flavonoids: an overview. NCBI. Published. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5465813/ [Zdroj]