Může vitamin d zvrátit stárnutí?

Published:

Categories: Kolagen

Jak nedostatek vitaminu D3 přispívá k předčasnému stárnutí a co s tím můžete dělat?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života, ale rychlost stárnutí není pevně daná. Náš biologický věk se často liší od našeho chronologického věku v důsledku různých faktorů životního stylu a genetických faktorů. Jedním z klíčových faktorů určujících biologické stárnutí je stav vitaminu D3.

Nedostatek vitaminu D3 je celosvětově stále častější a může v mnoha ohledech urychlit proces stárnutí. Pochopení souvislosti mezi vitaminem D3 a předčasným stárnutím je zásadní, protože optimalizace hladiny vitaminu D3 může pomoci zpomalit stárnutí a podpořit zdravou dlouhověkost. Tento článek se zabývá mnohostrannou úlohou, kterou vitamin D3 hraje v biologickém stárnutí, a poskytuje užitečné tipy, jak se nedostatku vyhnout.

 může vitamin d zvrátit stárnutí?

Proč je vitamin D3 důležitý pro zdravé stárnutí?

Vitamin D3 je silný hormon, který hraje důležitou roli v mnoha aspektech zdraví. Reguluje více než 2000 genů, ovlivňuje imunitní funkce, podporuje kardiovaskulární zdraví a mnoho dalšího. Nedostatek vitaminu D3 je spojen se zvýšeným rizikem různých onemocnění souvisejících s věkem, včetně osteoporózy, rakoviny, cukrovky, hypertenze a neurokognitivních poruch.

Dostatečný stav vitaminu D3 podporuje zdravou funkci buněk a genetickou expresi a pomáhá předcházet předčasnému nástupu změn souvisejících s věkem. Výzkumy ukazují, že vitamin D3 má účinky proti stárnutí kůže i celého těla. Přesné pochopení toho, jak vitamin D3 ovlivňuje biologické stárnutí na buněčné úrovni, umožňuje pochopit, proč je udržování optimální hladiny tak důležité.

Co způsobuje nedostatek vitaminu D3 a jeho vliv na stárnutí?

Část vitaminu D3 pochází z potravin, jako jsou tučné ryby, vaječné žloutky a obohacené mléčné výrobky, ale více než 90 % potřebného vitaminu pochází ze slunečního záření. Vitamin D3 vzniká v kůži při interakci UVB záření s cholesterolem. Syntézu vitaminu D3 v kůži však může narušovat mnoho faktorů, což vede k jeho rozsáhlému nedostatku. Patří mezi ně např:

  • Život v severních zeměpisných šířkách s menší intenzitou slunečního záření
  • tmavší odstín pleti, který blokuje pronikání UVB záření.
  • Pohyb v domácnosti nebo používání opalovacího krému, který zabraňuje absorpci UVB záření.
  • Přirozeně klesající produkce u stárnoucí pleti
  • Obezita, při které se vitamin D3 ukládá v tukových buňkách.

Bez dostatečného vystavení slunečnímu záření není mnoho dospělých a seniorů schopno pokrýt svou potřebu vitaminu D3 endogenně. Nízká hladina tohoto důležitého hormonu urychluje biologické stárnutí prostřednictvím:

  • Dysregulovaný buněčný růst a dělení
  • Narušené mechanismy opravy DNA
  • Zvýšený oxidační stres a zánět
  • Narušení metabolických drah
  • Klesající svalová hmota a síla
  • Ztráta minerální hustoty kostí

Jaká je optimální hladina vitaminu D3 pro zpomalení stárnutí?

Podle odborníků je pro zdraví optimální udržovat hladinu 25(OH)D v séru mezi 40-60 ng/ml. To chrání před změnami souvisejícími se stárnutím a nemocemi. Osoby s nižším stavem vitaminu D3 jsou mnohem více ohroženy zrychleným biologickým stárnutím.

Studie ukazují, že dospělí s hladinou nižší než 20 ng/ml mají:

  • 3,6krát vyšší riziko předčasného úmrtí
  • O 30 % vyšší úmrtnost ze všech příčin
  • Dvojnásobné riziko vzniku metabolického syndromu

Dosažení ideální hladiny vitaminu D3 může prodloužit délku zdravého života až o 5 let a zároveň zabránit nebo oddálit mnoho onemocnění souvisejících s věkem.

Kolik vitaminu D3 denně je potřeba k optimalizaci jeho hladiny?

Oficiálně doporučená denní dávka je 600-800 IU. To však pravděpodobně není dostatečné pro ty, kteří začínají trpět nedostatkem. Výzkumy ukazují, že doplnění vyšších dávek může stav rychle zlepšit:

  • 1000-4000 IU denně pro dospělé je bezpečné a účinné.
  • Při nedostatku lze krátkodobě použít terapeutické dávkování 5000-10 000 IU.
  • Optimální příjem závisí na individuálních faktorech, jako je tělesná hmotnost, etnický původ, lokalita a výsledky testů.

Spolupracujte se svým lékařem, abyste na základě anamnézy příznaků a hladin v krvi určili správnou dávku vitaminu D3. Doplňky stravy užívejte soustavně, abyste si udrželi trvalý dostatek vitaminu.

Jaké jsou nejlepší zdroje vitaminu D3 v potravinách?

I když je obtížné získat dostatek vitaminu D3 pouze z potravy, můžete v rámci mnohostranné strategie proti stárnutí zařadit více zdrojů v potravě. Mezi hlavní potravinové zdroje patří:

  • Mastné ryby, jako je losos, makrela, sardinky.
  • Vaječné žloutky
  • Obohacené mléko, jogurt, pomerančový džus
  • Hovězí játra
  • Houby vystavené UV záření
  • Obohacené obiloviny a rostlinná mléka

V rámci výživově bohaté stravy se snažte denně přijímat 2-3 porce potravin bohatých na vitamin D. Tím získáte základ pro doplnění slunečního záření a doplňků stravy.

Tipy životního stylu pro zvýšení hladiny vitaminu D a zpomalení stárnutí

  • Denně se vystavujte přímému slunečnímu záření - snažte se o 10-30 minut denně s odhalenými pažemi a nohama, abyste stimulovali syntézu vitaminu D3. Dávejte pozor, abyste se nespálili.
  • Zvažte opalování v UVB - pečlivě kontrolované UVB solárium napodobuje sluneční světlo a zvyšuje hladinu vitaminu D3. Používejte je minimálně podle pokynů.
  • Jeztečistou, protizánětlivou stravu - zpracované potraviny a nezdravé tuky způsobují oxidační stres, který snižuje hladinu D3. Strava proti stárnutí bohatá na antioxidanty může pomoci optimalizovat stav.
  • Udržujte si zdravou váhu - obezita podporuje nedostatek vitaminu D3. Odbourání přebytečného tuku zlepšuje biologickou dostupnost a vstřebávání.
  • Vyloučte problémy se vstřebáváním - poruchy vstřebávání, jako je celiakie, brání správnému vstřebávání vitaminu D3. Diagnostikujte a léčte případné střevní problémy.
  • Optimalizace souvisejících živin - Zajistěte dostatek hořčíku, vitaminu K2 a omega-3 pro optimální metabolismus a aktivitu vitaminu D3.
  • Zůstaňte aktivní - Cvičení s vlastní vahou a posilování pomáhá časem zvýšit hladinu vitaminu D3 tím, že snižuje množství tělesného tuku.

Hlavní poznatky o vitaminu D3 a biologickém stárnutí

  • Vitamin D3 je nezbytný pro zdravé stárnutí, protože reguluje genetickou expresi, imunitní funkce, metabolismus a další.
  • Jejich rozsáhlý nedostatek urychluje stárnutí na buněčné úrovni a podporuje poruchy související s věkem.
  • Dosažení optimální hladiny D3 může zpomalením biologického stárnutí prodloužit délku života.
  • Klíčem k překonání nedostatku je testování hladiny, vystavení slunečnímu záření, strava a doplňky stravy.
  • Pro dlouhodobé udržení ideálního stavu může být u dospělých potřebná denní dávka 1000-4000 IU.
  • Optimalizace vitaminu D3 nyní může pomoci snížit předčasné stárnutí a udržet vás v dobré kondici i ve vyšším věku.

Udržování dobrého stavu vitaminu D3 by mělo být součástí každého komplexního plánu proti stárnutí. Podnikněte kroky ke zjištění své hladiny, bezpečně zvyšte vystavení slunečnímu záření, pokud je to možné, konzumujte více zdrojů v potravě a podle potřeby doplňujte vitaminy. Řešení nedostatku vitaminu D3 může pomoci vrátit biologické hodiny zpět a podpořit elegantní celoživotní stárnutí.

Často kladené otázky o vitaminu D3 a biologickém stárnutí

Jak poznám, že mám nedostatek vitaminu D3?

Jediným způsobem, jak diagnostikovat nedostatek, je vyšetření hladiny 25(OH)D pomocí jednoduchého krevního testu. Dospělí by se měli snažit o dosažení sérové hladiny mezi 40-60 ng/ml pro optimální zdraví a zpomalení stárnutí. Hladiny nižší než 30 ng/ml ukazují na nedostatek.

Jaké jsou příznaky nedostatku vitaminu D3?

Mezi běžné příznaky patří časté onemocnění nebo infekce, únava, bolesti kostí a kloubů, svalová slabost, změny nálady, vypadávání vlasů a zhoršené hojení ran. K potvrzení nízkých hladin D3 je však stále zapotřebí krevní test.

Je užívání příliš velkého množství vitaminu D3 nebezpečné?

Dostatečný přísun slunečního záření a udržování hladiny kolem 50 ng/ml je zcela bezpečné. Velmi vysoké dávky nad 10 000 IU denně mohou dlouhodobě způsobit toxicitu, proto při užívání vysokých dávek spolupracujte se svým lékařem.

Jak dlouho trvá zvýšení hladiny vitaminu D3?

U většiny dospělých, kteří užívají 1000-5000 IU denně, dochází během 2-3 měsíců ke zvýšení o 10 ng/ml. Opětovné vyšetření hladiny v krvi po 3 měsících denní suplementace může potvrdit, že je dávka dostatečná.

Budou se doplňky vitaminu D3 vzájemně ovlivňovat s léky, které užívám?

Hlavní léková interakce je se steroidy, které mohou narušovat metabolismus vitaminu D3. Vstřebávání a vylučování mohou ovlivnit také některá diuretika, projímadla, léky proti záchvatům, léky proti tuberkulóze a proti plísním.

Je bezpečné používat solárium ke zvýšení hladiny vitaminu D3?

Občasné používání UVB solária může zvýšit produkci D3 v kůži. Nadměrné používání však také zvyšuje riziko rakoviny kůže. Omezte se na několik minut na jedno sezení maximálně 1-2krát za měsíc.

Jaký je rozdíl mezi doplňky vitaminu D2 a D3?

D3 (cholekalciferol) je přirozeně se vyskytující forma vytvářená v kůži. V těle vydrží mnohem déle než D2 (ergokalciferol). Bylo prokázáno, že D3 zvyšuje sérové hladiny účinněji, a proto se mu dává přednost.

Co bych měl jíst, abych získal více vitaminu D3 ze stravy?

Mezi hlavní zdroje patří tučné ryby, vaječné žloutky, játra, obohacené mléčné výrobky a šťávy a houby vystavené UV záření. V rámci diety proti stárnutí se zaměřte na alespoň dvě porce denně. Doplňky stravy jsou pravděpodobně potřeba i po celý rok.

Zlepšuje hořčík vstřebávání vitaminu D3?

Ano, hořčík je nutný k přeměně vitaminu D3 na jeho aktivní formu využitelnou v těle. Užívání doplňku stravy s hořčíkem může maximalizovat přínosy vitaminu D3.

Jak často si mám nechat vyšetřit hladinu D3?

Nechte se testovat alespoň jednou ročně, zejména pokud doplňujete potravu. Testování v létě i v zimě vám umožní zjistit, zda vystavení slunečnímu záření ovlivňuje váš stav. Častější sledování vám pomůže zajistit, že si dlouhodobě udržíte optimální hladinu.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

Jones, K.S., Assar, S., Harnpanich, D., Bouillon, R., Lambrechts, D., Prentice, A., & Schoenmakers, I. (2014). Poločas 25(OH)D2 je kratší než poločas 25(OH)D3 a je ovlivněn koncentrací DBP a genotypem. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 99(9), 3373-3381. https://doi. org/10.1210/jc.2014-1714

Lips, P., van Schoor, N. M., & de Jongh, R. T. (2014). Strava, slunce a životní styl jako determinanty stavu vitaminu D. Annals of the New York Academy of Sciences, 1317(1), 92-98. https://doi. org/10.1111/nyas.12443

Martinez, Y., Li, X., Liu, G., Bin, P., Yan, W., Masli, S., ... & Huang, Y. (2017). The role of vitamin D in psoriasis: a review. International journal of molecular sciences, 18(12), 2608. https://doi. org/10.3390/ijms18122608

Pludowski, P., Holick, M. F., Grant, W. B., Konstantynowicz, J., Mascarenhas, M. R., Haq, A., ... & Rudenka, E. (2018). Pokyny pro suplementaci vitaminem d. The journal of steroid biochemistry and molecular biology, 175, 125-135. https://doi.org/10.1016/j.jsbmb.2017.01.021

Uwitonze, A. M., Murererehe, J., Ineza, M. C., Harelimana, E. I., Nsabimana, U., Uwimpuhwe, H., ... & Razzaque, M. S. (2018). Effects of vitamin D status on oral health (Vliv stavu vitaminu D na zdraví ústní dutiny). Journal of steroid biochemistry and molecular biology, 180, 190-194. https://doi.org/10.1016/j.jsbmb.2017.12.003

Wimalawansa, S. J. (2018). Nedostatek vitaminu D: vliv na oxidativní stres, epigenetiku, genovou regulaci a stárnutí. Biology, 7(2), 30. https://doi. org/10.3390/biology7020030

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Jaký produkt potřebuji?