Potraviny a nápoje, kterým se při užívání kolagenu vyhnout

Published:

Categories: Kolagen

Kolagenové doplňky stravy jsou v posledních letech stále populárnější díky svým mnoha proklamovaným přínosům pro zdraví a krásu. Kolagen je nejrozšířenější bílkovinou v lidském těle a je hlavní součástí kůže, kostí, šlach, svalů, vlasů a nehtů. S přibývajícím věkem naše tělo přirozeně produkuje méně kolagenu, což vede k příznakům stárnutí, jako jsou vrásky a povadlá pokožka. Doplňky stravy s kolagenem mohou pomoci obnovit hladinu kolagenu a podpořit mladistvou, zdravou pokožku a vlasy.

Existují však určité potraviny a nápoje, které mohou narušit schopnost vašeho těla účinně vstřebávat a využívat doplňkový kolagen. Dbejte na svůj jídelníček při užívání kolagenu, což vám pomůže získat z doplňků stravy maximum. Zde je podrobný přehled nejvýznamnějších potravin a nápojů, kterým je třeba se při užívání kolagenových přípravků vyhnout.

Potraviny a nápoje, kterým se při užívání kolagenu vyhnout

Proč se vyhýbat některým potravinám a nápojům s kolagenem?

Kolagenové doplňky se během trávení rozkládají na aminokyseliny, jako je glycin, prolin a hydroxyprolin. Vaše tělo pak tyto aminokyseliny využívá k výrobě nových kolagenových vláken tam, kde jsou potřeba.

Některé potraviny a nápoje však obsahují sloučeniny, které se mohou vázat na aminokyseliny z kolagenu a bránit tak jejich správnému vstřebávání. Mohou také zvyšovat zánět, narušovat syntézu kolagenu a přispívat k rozpadu stávajícího kolagenu v těle.

Vyhýbejte se potravinám, které blokují kolagen, a volte alternativy, které kolagen posilují, abyste maximalizovali přínosy doplňků stravy.

Nejlepší potraviny, kterým se vyhnout při užívání kolagenu

1. Potraviny a nápoje s vysokým obsahem cukru

Sladké potraviny, jako jsou sladkosti, zákusky, limonády a ovocné šťávy, mohou sabotovat váš režim doplňování kolagenu.

Výzkumy ukazují, že nadměrná konzumace cukru vede k tvorbě koncových produktů pokročilé glykace (AGE). Tyto škodlivé sloučeniny způsobují tuhnutí a deformaci kolagenových vláken.

AGE rovněž blokují syntézu kolagenu a urychlují degradaci stávajícího kolagenu. To má za následek zrychlené stárnutí pleti a tvorbu vrásek.

Při užívání kolagenu se vyhýbejte potravinám s vysokým obsahem cukru a volte nízkoglykemické alternativy, jako je ovoce, zelenina, celozrnné výrobky a libové bílkoviny. Omezte sladké pochoutky na občasné malé porce.

2. Rafinované obiloviny

Rafinované obiloviny, jako je bílý chléb, těstoviny, rýže a pečivo, postrádají důležité živiny a vlákninu. Mají také vysoký glykemický index, což znamená, že způsobují rychlý nárůst hladiny cukru v krvi.

Studie ukazují, že pravidelná konzumace rafinovaných obilovin může vyvolat zánět, který v těle brzdí tvorbu kolagenu. Zánět také rozkládá stávající kolagen, což přispívá ke stárnutí kůže a problémům s klouby.

Místo toho volte celozrnné potraviny, jako je hnědá rýže, quinoa, oves a celozrnné pečivo. Omezte také zpracované pochutiny, jako jsou chipsy, krekry a cereálie.

3. Smažené a zpracované potraviny

Smažené potraviny, jako jsou hranolky, smažené kuře a koblihy, obsahují trans- a nasycené tuky, které podporují záněty. Chronický zánět brání syntéze kolagenu a urychluje jeho odbourávání.

Zpracované maso, jako je slanina, klobásy, šunka a lahůdky, má rovněž vysoký obsah nasycených tuků, které způsobují záněty. Dusičnany a konzervační látky ve zpracovaném mase mohou také škodit hladině kolagenu.

Chcete-li, aby doplňkový kolagen účinně fungoval, vyhněte se co nejvíce smaženým a zpracovaným potravinám.

4. Nadměrné množství alkoholu

Nadměrné pití alkoholu, zejména pravidelné, může snižovat tvorbu kolagenu a zvyšovat jeho degradaci různými cestami:

  • Alkohol dehydratuje tělo, což snižuje syntézu kolagenu. Tvorba kolagenu vyžaduje dostatečnou hydrataci.
  • Zvyšuje hladinu kortizolu a cukru v krvi, což poškozuje kolagenová vlákna.
  • Alkohol také vede k velkému nedostatku živin, které jsou nezbytné pro tvorbu kolagenu, jako jsou vitaminy A, C a zinek.
  • Chronické užívání alkoholu způsobuje oxidační stres a zánět, který ničí kolagen.

Alkohol omezte na 1 skleničku denně u žen a 2 u mužů, abyste se vyhnuli jeho účinkům na vyčerpání kolagenu.

5. Potraviny s vysokým obsahem transmastných kyselin

Umělé transmastné kyseliny jsou nezdravé tuky obsažené v margarínu, mražené pizze, popcornu z mikrovlnné trouby, baleném pečivu a smažených pokrmech rychlého občerstvení.

Výzkum naznačuje, že transmastné kyseliny vyvolávají systémový zánět, který inhibuje syntézu kolagenu. Podporují také tvorbu AGE, které zesíťují a poškozují kolagenová vlákna.

Vyloučte ze svého jídelníčku zdroje umělých transmastných kyselin a zajistěte si výživu šetrnou ke kolagenu. Místo nich volte potraviny připravené ze zdravých tuků, jako je olivový olej.

6. Ryby s vysokým obsahem rtuti

V některých druzích ryb se může hromadit vysoké množství rtuti, toxického těžkého kovu. V laboratorních podmínkách bylo prokázáno, že rtuť poškozuje kolagenové bílkoviny v buňkách lidské kůže.

Předběžný výzkum také naznačuje, že vystavení rtuti by mohlo snížit produkci kolagenu. K potvrzení účinků rtuti na kolagen u lidí je však třeba provést další studie.

Pro jistotu se vyhněte rybám s vysokým obsahem rtuti, jako jsou mečoun, žralok, tilefish, tuňák velkooký a makrela královská, nebo je omezte. Při používání kolagenu si vybírejte mořské plody s nízkým obsahem rtuti.

7. Nadměrné množství kofeinu

Mírný příjem kofeinu je obecně v pořádku pro vaše zdraví a neovlivňuje kolagenové doplňky. Nadměrná konzumace kofeinu však může potenciálně narušit syntézu kolagenu ve vašem těle.

Studie naznačují, že vysoký příjem kofeinu může bránit tvorbě kolagenu tím, že zvyšuje uvolňování kortizolu a narušuje vstřebávání minerálů.

Denně si dopřejte maximálně 400 mg kofeinu, což odpovídá 4 šálkům kávy. Můžete také zkusit částečně nahradit kávu zeleným čajem, který obsahuje EGCG podporující tvorbu kolagenu.

8. Sycené nápoje

Bylo prokázáno, že sycení sodou, seltzerem a dalšími perlivými nápoji poškozuje kolagenové struktury v lidské plicní tkáni. Ačkoli je zapotřebí dalšího výzkumu, je možné, že sycení oxidem uhličitým může mít negativní vliv také na kolagen v kůži a kloubech.

Dalším důvodem, proč se vyhýbat syceným nápojům, je často vysoký obsah cukru, který, jak již bylo řečeno, kolagenu škodí.

Chcete-li si dopřát zdravější perlivou vodu, zkuste ji napustit čerstvým ovocem a bylinkami.

Potraviny a nápoje, které podporují kolagenové doplňky

Kromě toho, že se vyhýbáte potravinám, které kolagen vyčerpávají, dbejte na pravidelnou konzumaci prokolagenových živin, které podporují vaše doplňky stravy:

1. Vitamin C

Vitamin C je nezbytný pro syntézu kolagenu. Působí jako kofaktor pro enzymy, které produkují kolagen, a také pomáhá stabilizovat kolagenová vlákna.

Při užívání kolagenu zařaďte do svého jídelníčku potraviny bohaté na vitamin C, jako jsou pomeranče, červená paprika, kiwi, jahody a brokolice. Pomoci může také doplňování 500-1000 mg/den vitaminu C.

2. Měď

Měď umožňuje enzymu lysyloxidáze vytvářet příčné vazby mezi kolagenovými vlákny, čímž jim dodává pevnost a pružnost.

Mezi potravinové zdroje mědi patří ústřice, houby shiitake, sezamová semínka, kešu oříšky, špenát a hořká čokoláda.

3. Vitamin A

Vitamin A je nezbytný pro modulaci a remodelaci kolagenu při hojení ran a obnově tkání.

Zařaďte do svého jídelníčku potraviny bohaté na vitamin A, jako jsou sladké brambory, mrkev, dýně, špenát a červená paprika.

4. Antokyany

Antokyany jsou antioxidační pigmenty v bobulovinách a některých dalších druzích ovoce, které brání rozpadu kolagenu.

Pro získání ochranných antokyanů si dopřejte dostatek lesních plodů, třešní, červených hroznů, lilku a fialových sladkých brambor.

5. Omega-3

Omega-3 mastné kyseliny z rybího oleje podporují tvorbu kolagenu a mohou také inhibovat enzymy, které kolagen rozkládají.

Získejte více omega-3 konzumací tučných ryb, jako je losos, sardinky a makrela, 2-3krát týdně. Můžete také užívat doplňky stravy s rybím tukem.

6. Křemelina

Křemík je minerál, který pomáhá při tvorbě kolagenu a zpomaluje jeho odbourávání. Mezi potraviny s vysokým obsahem oxidu křemičitého patří pórek, zelené fazole, fazole garbanzo, jahody a okurky.

7. Protein

Dostatečný příjem bílkovin poskytuje aminokyseliny, které jsou stavebními kameny pro tvorbu kolagenu.

Zařaďte do jídelníčku kvalitní bílkoviny z potravin, jako jsou vejce, tučné ryby, vývar z kostí, ořechy, semínka, fazole a řecký jogurt.

8. Antioxidanty

Antioxidanty, jako jsou karotenoidy, polyfenoly a selen, chrání kolagenová vlákna před oxidačním poškozením, které způsobuje jejich degradaci.

Pro získání antioxidantů si dopřejte barevné ovoce a zeleninu, zelený čaj, hořkou čokoládu a para ořechy.

9. Hydratace

Pití dostatečného množství vody podporuje tvorbu kolagenu a zabraňuje dehydrataci, která může způsobit jeho degradaci.

Snažte se denně vypít alespoň 2-3 litry vody, bylinkového čaje a čerstvých ovocných a zeleninových šťáv.

Souhrn

Dbejte na svůj jídelníček, abyste skutečně optimalizovali výsledky užívání kolagenového doplňku. Vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem cukru, rafinovaných sacharidů, smažených jídel, alkoholu a transmastných tuků. Tyto potraviny podporují záněty a AGE, které ničí kolagen.

Místo toho se zaměřte na konzumaci velkého množství čistých, plnohodnotných potravin, které poskytují klíčové živiny pro zvýšení syntézy kolagenu, jako je vitamin C, antokyany, měď a omega-3. Klíčové pro podporu tvorby kolagenu a celkového zdraví je také dobrá hydratace.

Zařaďte do svého jídelníčku potraviny a nápoje podporující kolagen, abyste získali co nejvíce výhod kolagenových doplňků proti stárnutí, pro klouby a pokožku.

Při správné optimalizaci stravy můžete očekávat znatelné zlepšení hladkosti, pružnosti a hydratace pokožky, pohyblivosti a pružnosti kloubů, hojení ran, pevnosti vlasů a nehtů a dalších zdravotních parametrů souvisejících s kolagenem.

Potraviny a nápoje, kterým se při užívání kolagenu vyhnout. Závěr

Kolagenové doplňky představují pohodlný způsob, jak zvýšit příjem kolagenu pro lepší zdraví a zpomalení přirozených procesů stárnutí. Vaše strava však hraje významnou roli v tom, jak efektivně může vaše tělo doplňkový kolagen využívat a těžit z něj.

Některé potraviny a nápoje podporují záněty, glykaci kolagenu a poškození volnými radikály, které ničí kolagen. Vyhýbání se těmto potravinám, které kolagen poškozují, umožňuje optimální fungování doplňků stravy.

Pomáhá také konzumace plnohodnotných potravin a nápojů s vysokým obsahem živin, které zvyšují syntézu kolagenu. Vyvážená strava s vysokým obsahem čistých bílkovin, ovoce, zeleniny a protizánětlivých tuků podpoří váš kolagenový doplněk.

Nejlepší výsledky přináší dodržování diety při užívání kolagenu. Vaše snaha vyhýbat se potravinám, které kolagen sabotují, a konzumovat více živin podporujících kolagen se vám vyplatí v podobě lepší pleti, vlasů, nehtů, kloubů a dalších tkání bohatých na kolagen.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

Danby, F. W. (2018). Výživa a stárnutí pleti: Cukr a glykace. Clinics in Dermatology, 36(4), 409-411. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2018.03.012

De Spirt, S. (2012). Terapie proti stárnutí: Prospektivní hypotéza. Aging and Disease, 3(4), 414-428 . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3582124/.

Farage, M. A., Miller, K. W., Elsner, P., & Maibach, H. I. (2008). Vnitřní a vnější faktory stárnutí kůže: přehled. International Journal of Cosmetic Science, 30(2), 87-95. https://doi. org/10.1111/j.1468-2494.2007.00415.x

Ganceviciene, R., Liakou, A. I., Theodoridis, A., Makrantonaki, E., & Zouboulis, C. C. (2012). Strategie proti stárnutí pleti. Dermato-endocrinology, 4(3), 308-319. https://doi.org/10.4161/derm.22804

Kogan, S., Sood, A., Garnick, M.S. (2020). Kolagenové doplňky: Kolagenové přípravky: věda versus humbuk. The Journal of Sexual Medicine, 17(1), 45-48. https://doi. org/10.1016/j.jsxm.2019.09.016

Mukherjee, P.K., Marcheselli, V.L., Serhan C.N., Bazan N.G. (2004). Neuroprotektin D1: A docosahexaenoic acid-derived docosatriene protects human retinal pigment epithelial cells from oxidative stress. PNAS, 101(22), 8491-8496. https://doi.org/10.1073/pnas.0402531101

Poon, A., Birkenhead, D., Alliston, T. a další (2021). Effect of Diet on Bone Quality [Vliv stravy na kvalitu kostí]. Current Osteoporosis Reports, 1-10. https://doi. org/10.1007/s11914-021-00716-4

Shuster, S. (2011). Oxidační stres a použití antioxidantů u systémové sklerózy. Clinical Dermatology, 29(4), 387-392 . https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2011.01.005.

Tanaka, M., Koyama, Y.I., Nomura, Y. (2008). Účinky požití kolagenních peptidů na poškození kůže způsobené UV-B zářením. Biosci Biotechnol Biochem, 72(4), 930-938 . https://doi.org/10.1271/bbb.70676.

Zague, V. (2008). Nový pohled na vliv příjmu kolagenového hydrolyzátu na vlastnosti pokožky. Arch Dermatol Res, 300, 479-483. https://doi.org/10.1007/s00403-008-0895-7

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Post related products

Jaký produkt potřebuji?