Co se stane, když přestanete užívat kolagen?

Last updated:

Published:

Categories: Kolagen

Kolagenové doplňky jsou oblíbené pro krásu, klouby a sportovní výkony. Kolagen poskytuje strukturální bílkoviny, které udržují pevnou pokožku, silné kosti a odolné pojivové tkáně. Naše přirozená produkce kolagenu však s věkem klesá. Doplňky stravy odvozené z částí zvířat, jako jsou kůže a rybí šupiny, poskytují kolagen z vnějších zdrojů.

Co se stane, když přestanete užívat kolagen?

Při pravidelném užívání mohou kolagenové doplňky přinášet tyto výhody:

  • Zlepšená pružnost, hydratace a hustota pokožky
  • Silnější nehty a zdravější vlasy
  • Snížení kloubních potíží a artritidy
  • Rychlejší zotavení po zranění a cvičení
  • Udržování svalové hmoty během stárnutí a diety
  • Úleva od střevního zánětu při stavech, jako je děravé střevo.

Kolagenové doplňky však nejsou nutně určeny k celoživotnímu užívání. Kýžených výsledků můžete dosáhnout až po určité době užívání doplňků. Nebo vás k ukončení mohou přimět náklady, vedlejší účinky na zažívání, měnící se potřeby či jiné faktory.

Co se stane, když po pravidelném užívání kolagen přestanete užívat? Zmizí účinky rychle, nebo ještě nějakou dobu přetrvávají? Pojďme si rozebrat, jak může přerušení užívání doplňků ovlivnit hladinu kolagenu v celém těle.

Změny kůže a pojivové tkáně

Výzkum naznačuje, že přínos kolagenových doplňků pro kůži a pojivovou tkáň se u většiny uživatelů zastaví kolem 6 měsíců. Po této hranici pokračující suplementace jednoduše pomáhá udržet přírůstky.

To znamená, že ukončení užívání kolagenu po nejméně 6 měsících pravidelného používání by mělo umožnit, aby výsledky, jako je redukce vrásek, hydratace a pružnost pleti, ještě nějakou dobu přetrvávaly. Jedna z klíčových studií zjistila, že při ukončení užívání kolagenu po 6 měsících zůstala hustota kolagenu v kůži zvýšená ještě 12 týdnů po ukončení užívání ve srovnání s placebem.

Zastavení kolagenu však nakonec odstraní dodatečnou podporu pro přirozené kolagenové sítě vašeho těla. Kůže a pojivové tkáně podporované doplňkovým kolagenem jsou opět náchylné k poklesu produkce kolagenu, jak budete pokračovat ve stárnutí.

Takže v určitém okamžiku, přibližně 3-6 měsíců po ukončení každodenního užívání kolagenu, můžete očekávat:

  • Suchá a méně pevná pokožka
  • Více jemných linek, vrásek a ochabování pleti
  • Slabší, křehčí nehty
  • Tenčí a sušší vlasy náchylné k lámání
  • Ztuhlé nebo praskající klouby, protože šlachy ztrácejí pružnost.
  • Možný odskok celulitidy při degradaci pojivových vláken

K viditelnému poklesu dojde postupně. Přerušení podávání kolagenu však znamená ztrátu jeho výhod v průběhu času. Zdá se, že pro udržení výsledků je nezbytné důsledné a dlouhodobé používání.

Změny při zotavování z kloubů a zranění

Kolagen pomáhá napravovat poškození svalů způsobené cvičením. Poskytuje aminokyseliny pro obnovu namáhaných nebo roztržených tkání. Mnoho uživatelů užívá kolagen speciálně pro zmírnění kloubních potíží a zlepšení doby regenerace při tréninku.

Ukončení užívání kolagenu by vás mohlo připravit na:

  • Zvýšená bolestivost a únava svalů po tréninku
  • Ztuhlé, bolavé klouby po cvičení nebo po probuzení
  • Delší doba regenerace po zranění nebo těžkém tréninku
  • Větší nepohodlí kloubů při chůzi nebo pohybu
  • Možné snížení sportovního výkonu v důsledku snížené podpory kolagenu

Jedna studie však zjistila, že po 6 měsících od ukončení podávání kolagenu se stále zachovávají účinky na bolest kolenních kloubů během aktivity ve srovnání s placebem. Je tedy možné, že pozitivní účinky přetrvávají po určitou dobu, než se zhorší.

Ale stejně jako kůže a vlasy, i šlachy, vazy a svaly časem začnou ztrácet dodatečné lešení, které jim poskytují doplňkové kolagenové peptidy. Tím se stávají opět náchylnějšími k bolesti a poškození.

Výživa a životní styl

Mějte na paměti, že přirozenou tvorbu kolagenu ovlivňují i další faktory výživy a životního stylu, nejen doplňky stravy.

Po ukončení užívání kolagenu jsou následující kroky pro udržení jeho hladiny ještě důležitější:

  • Jezte potraviny podporující tvorbu kolagenu, jako je vývar z kostí, citrusové plody, bobulovité ovoce, listová zelenina, česnek, cibule a semena.
  • Dbejte na dostatečný přísun bílkovin, vitamínů C, A a E, zinku, mědi a antioxidantů, které jsou nezbytné pro syntézu kolagenu.
  • Provádějte pravidelný silový trénink a posilovací cvičení, které stimulují růstové faktory kolagenu.
  • Řiďte hladinu stresu, protože kortizol snižuje obsah kolagenu.
  • Vyhněte se nadměrnému slunění, které narušuje kolagen v kůži.
  • Omezte nebo zanechte kouření, nadměrné konzumace alkoholu a rafinovaného cukru, které narušují kolagen.

Nahrazení ztraceného doplňkového kolagenu plnohodnotnými potravinami, živinami a faktory životního stylu může pomoci vyrovnat zhoršující se účinky po ukončení užívání. Kolagen ve stravě však nemůže plně nahradit vysoké dávky doplňků stravy.

Obnovení vyčerpaných zásob kolagenu

Pokud na delší dobu přerušíte užívání kolagenových doplňků, je možné obnovit ztracenou hladinu kolagenu jejich opětovným nasazením?

Chybí výzkum zaměřený konkrétně na znovuzavedení kolagenu po dlouhých přestávkách. Důkazy však naznačují, že:

  • Na základě výsledků prvních uživatelů lze obnovit hustotu kolagenu v kůži, kloubech a svalech.
  • Po delším přerušení užívání může trvat déle, než se opět projeví přínosy v důsledku chronicky vyčerpaného kolagenu.
  • Dříve dosažené vrcholy kolagenových biomarkerů nebo fyzických funkcí mohou být nakonec obnoveny při obnovené suplementaci pacientů.
  • Cyklování kolagenu střídáním 3-6měsíčních období zapnutí a vypnutí může pomoci vyhnout se velkým poklesům po každé vypnuté fázi.

Při opětovném zahájení užívání kolagenu po delší pauze se připravte na to, že budete kolagen užívat denně po dobu 2-6 měsíců. Zajistěte si pravidelné lékařské prohlídky, aby váš protokol odpovídal případným změnám vašeho zdravotního stavu, léků nebo výživových potřeb. Přehodnoťte svůj původní dávkovací a časový plán, který dříve přinášel dobré výsledky.

Další úvahy

Několik dalších faktorů, které je třeba mít na paměti při ukončení každodenní suplementace kolagenem:

  • Pokud se u vás vyskytly gastrointestinální nežádoucí účinky, jako je pálení žáhy, nadýmání nebo průjem z kolagenu, je pravděpodobné, že tyto příznaky po ukončení užívání odezní.
  • Jakékoli problémy s imunitou nebo alergiemi, vyrážky, bolesti hlavy nebo citlivost na chutě a pachy způsobené působením kolagenu se po ukončení užívání zmírní.
  • Můžete pozorovat změny, jako je zlepšení funkce ledvin nebo jater, pokud byly tyto orgány přetěžovány vysokými dávkami kolagenu nebo bioakumulací.
  • Bez dodatečného kolagenu musí vaše tělo vynaložit větší úsilí, aby obnovilo opotřebované chrupavky a šlachy přirozenými procesy.
  • Váš lékař může po ukončení léčby pravidelně kontrolovat biomarkery, jako je sérový kolagen nebo protein oligomerní matrix chrupavky, aby mohl sledovat váš stav.

Přerušení podávání kolagenu může přinést úlevu od různých vedlejších účinků nebo stresu orgánů. Zanechává však vaše tělo náchylnější k opětovnému rozpadu pojivové tkáně. Informujte svého lékaře o svém rozhodnutí ukončit suplementaci pro případ, že by potřeboval upravit nějaké sledování zdravotního stavu.

Co se stane, když přestanete užívat kolagen? Závěr

Pokud přestanete užívat kolagenové doplňky po důsledném každodenním užívání, očekávejte, že se účinky na pokožku, klouby a regeneraci budou postupně snižovat v průběhu 3-6 měsíců. Nakonec začne vaše přirozená produkce kolagenu bez doplňkové podpory opět klesat.

Udržujte stravu a životní styl bohaté na kolagen nebo zvažte cyklické vypínání a zapínání kolagenu, abyste zabránili jeho snižování. Je pravděpodobné, že je možné obnovit zásoby kolagenu opětovným zahájením pečlivé suplementace po delší přestávce. Tento proces však může trvat déle než počáteční výsledky.

Před ukončením užívání kolagenu se poraďte se svým lékařem, zejména pokud jej užíváte na jeho doporučení. Přerušení poskytuje úlevu od případných nežádoucích účinků nebo zátěže orgánů. Ztráta přínosů v průběhu času však posiluje často dlouhodobý charakter suplementace kolagenem pro pokračující zisky.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials (Vliv perorální suplementace kolagenovými peptidy na vlhkost kůže a kolagenovou síť v dermální oblasti: důkazy z modelu ex vivo a randomizovaných, placebem kontrolovaných klinických studií). Journal of cosmetic dermatology, 14(4), 291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174

Elam, M. L., Johnson, S. A., Hooshmand, S., Feresin, R. G., Payton, M. E., Gu, J., ... & Arjmandi, B. H. (2015). Kolagenový doplněk zlepšuje hydrataci, pružnost, drsnost a hustotu pokožky: Výsledky randomizované, placebem kontrolované, zaslepené studie. Nutrients, 7(12), 10230-10242. https://doi.org/10.3390/nu7125528

Guillerminet, F., Beaupied, H., Fabien-Soule, V., Tomé, D., Benhamou, C. L., Roux, C., ... & Bichon, E. (2010). Hydrolyzovaný kolagen zlepšuje kostní metabolismus a biomechanické parametry u ovariektomovaných myší: studie in vitro a in vivo. Bone, 46(3), 827-834. https://doi.org/10.1016/j.bone.2009.10.036

Handa, O., Yoshida, N., Fujita, T., Tanaka, Y., Umino, T., Fukunaga, A., ... & Nishigori, C. (2016). Molekulární účinky orální suplementace kolagenními peptidy na stárnutí kůže: Výsledky dvojitě zaslepené, placebem kontrolované studie s přísavkami. Journal of medicinal food, 19(12), 1163-1166. https://doi.org/10.1089/jmf.2016.0022

Inoue, N., Sugihara, F., & Wang, X. (2016). Požívání bioaktivních kolagenových hydrolyzátů zvyšuje vlhkost a pružnost pokožky obličeje a snižuje známky stárnutí obličeje v randomizované dvojitě zaslepené placebem kontrolované klinické studii. Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(12), 4077-4081 . https://doi.org/10.1002/jsfa.7606.

König, D., Oesser, S., Scharla, S., Zdzieblik, D., & Gollhofer, A. (2018). Specifické kolagenní peptidy prospívají biosyntéze matrixových molekul šlach a vazů. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 15(1), 1-10. https://doi.org/10.1186/s12970-017-0224-1.

Proksch, E., Schunck, M., Zague, V., Segger, D., Degwert, J., & Oesser, S. (2014). Perorální příjem specifických bioaktivních kolagenových peptidů snižuje kožní vrásky a zvyšuje syntézu dermální matrix. Skin Pharmacology and Physiology, 27(3), 113-119 . https://doi.org/10.1159/000355523.

Shaw, G., Lee-Barthel, A., Ross, M. L., Wang, B., & Baar, K. (2017). Suplementace želatiny obohacené vitaminem C před přerušovanou aktivitou zvyšuje syntézu kolagenu. The American journal of clinical nutrition, 105(1), 136-143. https://doi.org/10.3945/ajcn.116.138594

Zague, V. (2008). Nový pohled na vliv příjmu kolagenového hydrolyzátu na vlastnosti pokožky. Archives of dermatological research, 300(9), 479-483. https://doi.org/10.1007/s00403-008-0895-7

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Post related products

Jaký produkt potřebuji?