Určení ideální doby podávání kolagenu

Published:

Categories: Kolagen

Doplňky stravy s kolagenem jsou v posledních letech stále populárnější díky mnoha uváděným přínosům pro kůži, vlasy, nehty, klouby, kosti a celkové zdraví. S tím, jak se na trh dostává stále více kolagenových výrobků, se mnoho lidí ptá, jak dlouho by měli kolagenové doplňky užívat, aby se dostavily výsledky. Ideální doba užívání kolagenových doplňků se může lišit v závislosti na vašich individuálních potřebách a cílech. Tento článek poskytne podrobný přehled o určení optimální doby užívání kolagenových doplňků.

Určení období doplňování kolagenu ydeal

Co je kolagen a proč ho doplňovat?

Kolagen je nejrozšířenějším proteinem v lidském těle, tvoří 75-80 % kůže a slouží jako hlavní strukturální protein v pojivových tkáních, jako jsou chrupavky, šlachy a vazy. Zajišťuje pevnost a pružnost kůže, kostí, svalů, cév a orgánů.

Tvorba kolagenu začíná klesat kolem 25. roku života a se stárnutím se zrychluje. Kolagen degradují také faktory jako sluneční záření, kouření, konzumace cukru a nedostatek živin. Doplňky stravy s kolagenem se snaží tomuto úbytku čelit dodáváním aminokyselin potřebných ke stimulaci syntézy kolagenu.

Mezi potenciální výhody suplementace kolagenem patří:

  • Zlepšená hydratace, pružnost, pevnost a textura pleti
  • Redukce vrásek a stařeckých skvrn
  • Silnější a zdravější vlasy a nehty
  • Úleva od bolesti kloubů a zlepšení pohyblivosti
  • Zvýšená hustota kostních minerálů
  • Rychlejší hojení ran
  • Přínosy pro zdraví střev a srdce

Jak vidíte, kolagen má široké spektrum přínosů pro krásu, proti stárnutí, kondici a celkové zdraví. Jak dlouho jej však musíte užívat, abyste tyto výhody využili?

Faktory, které ovlivňují ideální dobu podávání kolagenu

Existuje několik faktorů, které hrají roli při určování ideálního časového rozvrhu suplementace kolagenem:

1. Váš věk

Mladší lidé po dvacítce a třicítce mohou kolagen využívat jako prevenci, zatímco starší lidé po čtyřicítce, padesátce a později jej používají spíše k reparačním účelům. Starší osoby mohou potřebovat doplňování po delší dobu, aby se dostavily významné výsledky.

2. Vaše cíle

Zaměřujete se pouze na účinky proti stárnutí pleti a chcete zlepšit vrásky a pružnost? Nebo jste sportovec a chcete zlepšit zdraví kloubů, šlach a kostí? Vaše konkrétní cíle ovlivňují ideální časový plán. Pro pleť je běžná doba 3-6 měsíců, zatímco pro sportovní výkon a zotavení po zranění se doporučuje dlouhodobější každodenní používání.

3. Stav, na který se zaměřujeme

Některé stavy vyžadují delší dobu podávání, abyste zaznamenali výhody. Strukturální problémy, jako je osteoporóza, závažné poškození kloubů a děravá střeva, vyžadují delší dobu tvorby kolagenu po dobu 6-12 měsíců. Mírnější potřeby, jako jsou nehty, vlasy a hydratace pokožky, se mohou zlepšit za 1-3 měsíce.

4. Typ kolagenového doplňku

Zdroj a typ kolagenu ovlivňuje dobu jeho působení. Hydrolyzované kolagenové peptidy se rychle vstřebávají a přinášejí rychlé, ale krátkodobé účinky. Požitý hovězí, mořský nebo kuřecí kolagen se rozkládá déle, ale působí déle. Lokální kolagen působí na povrchu kůže, takže trvá kratší dobu.

5. Vaše strava a životní styl

Pokud máte celkově zdravou, vyváženou stravu a aktivní životní styl, kolagen působí rychleji, než když se stravujete špatně a máte sedavé zaměstnání. Nedostatek živin, záněty, poškození sluncem a zranění mohou omezit syntézu kolagenu, což vyžaduje delší dobu doplňování.

6. Konzistence a dávkování

Důsledné užívání kolagenu v terapeutických dávkách urychluje výsledky oproti občasnému užívání nebo užívání nízkých dávek. Konzumace kolagenu s vitaminem C optimalizuje vstřebávání, zatímco kouření, nadměrné vystavení UV záření a zánětlivé potraviny působí proti prospěchu.

Typické doby podávání kolagenu

S ohledem na tyto faktory uvádíme několik obecných pokynů pro ideální období doplňování kolagenu pro běžné cíle:

  • Ochrana pleti proti stárnutí - 3-6 měsíců pro výhody, jako je méně vrásek, pevnější pleť, zvýšená elasticita. Průběžné používání je ideální pro údržbu.
  • Vlasy a nehty - 2-4 měsíce pro silnější a pevnější vlasy a nehty. Pro dosažení plných výsledků používejte nejméně 6 měsíců.
  • Zdraví kloubů a kostí - nejméně 6 měsíců pro snížení zánětu a bolesti, lepší pohyblivost. 12 měsíců pro zlepšení minerální hustoty kostí.
  • Zdraví střev a děravá střeva - 3-6 měsíců na zlepšení trávení, snížení zánětu, hojení děravých střev. Průběžné užívání může přinést další výhody.
  • Zotavení po zranění - během celého období hojení po zranění pohybového aparátu, jako jsou zlomeniny, podvrtnutí nebo natržení, aby se urychlil proces obnovy.
  • Sportovní výkon - minimálně 2-4 měsíce pro znatelné přínosy v oblastech, jako je svalová hmota, vytrvalost, flexibilita. Průběžné užívání pro dosažení špičkového výkonu.
  • Všeobecná pohoda - 1-3 měsíce pro dosažení výhod, jako je lepší hydratace pokožky, pevnost nehtů, zlepšení kvality spánku a celkové pohody.

Jak vidíte, klíčem k maximálnímu využití kolagenových doplňků je jejich dlouhodobá konzistence. 2-6 měsíců je minimum, abyste zaznamenali postupné změny, zatímco 6-12 měsíců je ideální doba pro optimální obnovu kolagenu, zejména u stárnoucího těla. Někteří užívají kolagen denně pro celkovou pohodu a udržení po počátečních terapeutických dávkách.

Tipy pro účinný režim doplňování kolagenu

Pro úspěšnou suplementaci kolagenem se řiďte těmito tipy:

  • Vyberte si správný typ kolagenu - Zaměřte se na typy I, II, III, V a X, které jsou přizpůsobeny vašim potřebám. Směsné kolagenové produkty nabízejí víceúčelové výhody.
  • Užívejte přiměřené dávky - denně 10-20 g hydrolyzovaných kolagenních peptidů nebo 2,5-5 g kolagenu k požití. Postupujte podle pokynů na etiketě.
  • Užívejte důsledně - Pro stabilní akumulaci a výhody konzumujte kolagenový doplněk každý den během období doplňování.
  • Kombinace s vitaminem C - užívání 500-1000 mg vitaminu C s kolagenem zvyšuje vstřebávání a účinnost.
  • Zůstaňte hydratovaní - Pijte denně hodně vody, abyste zvýšili produkci kolagenu a přísun živin.
  • Jezte potraviny podporující tvorbu kolagenu - konzumujte živiny podporující tvorbu kolagenu, jako je vitamin C, zinek, měď a antokyany.
  • Řiďte faktory životního stylu - omezte slunce, cukr, kouření a upřednostněte aktivní životní styl, abyste dosáhli lepších výsledků.
  • Buďte trpěliví - Dejte protokolu čas na práci podle navrhovaných období. Pořizujte fotografie před zahájením, abyste mohli sledovat změny.

Vyhodnocení výsledků a úprava protokolu

Po počátečním období doplňování kolagenu v délce 2-6 měsíců znovu zhodnoťte své výsledky. Udělejte si fotografie a měření, případně si nechte udělat krevní testy a všímejte si, jak se cítíte, pokud jde o energii, úroveň bolesti a zažívací komfort. Pokud jste se zlepšením spokojeni, můžete se rozhodnout pokračovat v udržovacím režimu.

Pokud jsou výsledky nedostatečné, upravte svůj přístup. Zvyšte dávkování, zlepšete stravovací návyky a životní styl nebo zkuste přidat doplňkové přípravky, jako je kyselina hyaluronová, vitaminy C a E, zinek a hořčík. V případě potřeby prodloužte dobu užívání doplňků na 6-12 měsíců pro intenzivnější obnovu kolagenu. Pro dosažení nejlepších účinků buďte trpěliví a důslední.

Určení doby doplňování kolagenu ydeal. Závěr

Určení ideální doby užívání kolagenu vyžaduje posouzení individuálních faktorů, jako je váš věk, zdravotní cíle, životní styl a další. Zatímco 2-6 měsíců je dobrým výchozím bodem, delší protokoly od 6-12 měsíců přinášejí výraznější výsledky obnovy kolagenu, zejména pro starší uživatele zaměřené na problémy, jako je osteoporóza a děravá střeva. Důslednost, terapeutické dávkování a kolagen podporující strava a životní styl vám umožní maximalizovat přínosy. Po uplynutí počátečního období přehodnoťte a upravte svůj režim podle potřeby, abyste dosáhli svých cílů. Díky chytrému a trpělivému doplňování kolagenu můžete omezit stárnutí a udržet si pružné a vitální tělo po celý život.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

Mawhinney, T. P., de Rivero Vaccari, J. P., Dale, G. A., Keane, R. W., & Bramlett, H. M. (2019). Zvýšená aktivace inflammasomu je spojena s kognitivním poškozením souvisejícím s věkem u potkanů Fischer 344. BMC Neuroscience, 20(1). https://doi. org/10.1186/s12868-019-0515-6

Lopez, H. L. (2018). Kolagenová suplementace pro zdraví a krásu pleti. The Nurse Practitioner, 43(3), 50-54. https://doi.org/10.1097/01.NPR.0000530915.18577.8d

Oesser, S., & Seifert, J. (2019). Stimulace biosyntézy a sekrece kolagenu typu II v hovězích chondrocytech kultivovaných s degradovaným kolagenem. Cell Biology International, 23(5), 429-436. https://doi.org/10.1006/cbir.1999.0398

Sibilla, S., Godfrey, M., Brewer, S., Budh-Raja, A., & Genovese, L. (2015). Přehled příznivých účinků hydrolyzovaného kolagenu jako nutraceutika na vlastnosti pokožky: Vědecké pozadí a klinické studie. The Open Nutraceuticals Journal, 8(1), 29-42. https://doi.org/10.2174/1876396001508010029

Elam, M. L., Johnson, S. A., Hooshmand, S., Feresin, R. G., Payton, M. E., Gu, J., Arjmandi, B. H. (2015). Kolagenový hydrolyzát zlepšuje funkci kloubů a snižuje bolest u sportovců s chronickou bolestí kloubů: A randomized controlled trial. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 12(Suppl 1) . https://doi.org/10.1186/1550-2783-12-s1-p7.

Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network [Vliv perorální suplementace kolagenovými peptidy na vlhkost kůže a kolagenovou síť v dermální vrstvě]: Důkazy z modelu ex vivo a randomizovaných, placebem kontrolovaných klinických studií. Journal of Cosmetic Dermatology, 14(4), 291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Post related products

Jaký produkt potřebuji?