Měli byste kolagen užívat ráno nebo večer?

Published:

Categories: Kolagen

Kolagenové doplňky jsou v posledních letech stále populárnější a lidé je užívají v naději na zlepšení pleti, vlasů, nehtů, kloubů a dalších funkcí. Kdy je ale nejlepší kolagen užívat - ráno nebo večer? Zde je podrobný přehled možných výhod a nevýhod užívání kolagenu v různých denních dobách.

Měli byste kolagen užívat ráno nebo večer?

Co je kolagen a proč ho lidé užívají?

Kolagen je nejrozšířenější bílkovinou v lidském těle, tvoří asi 30 % celkového obsahu bílkovin. Je hlavní složkou pojivových tkání, jako jsou kůže, šlachy, vazy, kosti a cévy. Kolagen dodává kůži strukturu a pevnost.

S přibývajícím věkem začíná klesat tvorba kolagenu, což vede k běžným projevům stárnutí, jako jsou vrásky, povadlá kůže, ztuhlé klouby a lámavé nehty. Užívání kolagenového doplňku může potenciálně pomoci proti těmto účinkům tím, že tělu dodá další kolagen.

Mezi deklarované výhody kolagenových doplňků patří:

  • Redukce vrásek a suchosti, zlepšení pružnosti a vlhkosti pokožky.
  • Podpora růstu a pevnosti vlasů a nehtů
  • Zmírnění bolesti a zánětu kloubů
  • Zlepšení svalové hmoty a prevence úbytku kostní hmoty
  • Rychlejší hojení zranění
  • Zlepšení zdraví střev a trávení

Lze tedy shrnout, že kolagen je důležitá strukturální bílkovina, která s věkem ubývá. Cílem kolagenových doplňků je tento úbytek nahradit a podpořit mladistvost. Kdy byste je však měli užívat, abyste z nich měli maximální prospěch?

Výhody užívání kolagenu ráno

Užívání kolagenu ráno má několik výhod:

1. Může zlepšit pleť v průběhu dne

Některé výzkumy naznačují, že produkce kolagenu přirozeně stoupá přes noc, když spíme. Užívání kolagenu ráno pomáhá udržet dostatečnou hladinu kolagenu během dne, kdy jsou lidé častěji vystaveni modrému světlu, UV záření a znečištění, které kolagen poškozují.

Ranní doplňování kolagenu může v průběhu dne znatelně zlepšit hydrataci, hladkost a pružnost pleti. Kolagen může pomoci čelit škodlivým účinkům ranní péče o pleť, slunečního záření, líčení a škodlivin z životního prostředí.

2. Může podporovat energii a výkon při cvičení

Kolagenní peptidy jsou snadno stravitelné a vstřebatelné aminokyseliny, které mohou ráno dodat energii. Konzumace kolagenu spolu se snídaní pomáhá dodávat aminokyseliny pro syntézu svalových bílkovin po nočním půstu. To může zlepšit regeneraci a výkonnost při tréninku.

Některé studie naznačují, že konzumace kolagenových bílkovin ráno vede k většímu pocitu sytosti po snídani a stabilnější hladině energie. Proto je chytrým doplňkem každého ranního koktejlu, kávy nebo snídaňové misky.

3. Připraví vás na celodenní podporu kloubů a kostí

Ráno je čas, kdy mnoho lidí pociťuje největší bolesti a ztuhlost kloubů, šlach, vazů a kostí poté, co přes noc zůstali ležet. Užívání kolagenu hned ráno může pomoci zmírnit ranní kloubní potíže a zajistit cirkulaci kolagenu v době, kdy ho nejvíce potřebujete.

Sportovcům a aktivním jedincům může užívání kolagenu ráno také pomoci zabránit poškození svalů a budoucímu riziku zranění během dne. Kolagen může posílit pojivové tkáně před aktivitou.

4. Pohodlnější a konzistentnější načasování

Užívání doplňků ráno vytváří návyk na každodenní doplňování kolagenu. Je snazší si vzpomenout hned ráno než později během dne.

Ráno také bývá čas, kdy mají lidé pravidelnější režim. Kolagen lze tedy pohodlně začlenit do ranních návyků, jako je snídaně, pití kávy nebo užívání jiných doplňků stravy.

Výhody užívání kolagenu v noci

Na druhou stranu má užívání kolagenu v noci i své výhody:

1. Může podporovat krásu Odpočinek

Naše tělo během spánku přirozeně obnovuje a omlazuje kůži a klouby. Dodání extra kolagenu těsně před spaním může tělu poskytnout suroviny potřebné k plné podpoře tohoto nočního regeneračního procesu.

Některé výzkumy ukazují, že užívání kolagenu před spaním vede po několika týdnech ke zlepšení hydratace, pružnosti a redukci vrásek. Proto může být noc optimální dobou pro užívání kolagenu, pokud je vaším hlavním cílem působení proti stárnutí pleti.

2. Může zlepšit kvalitu spánku

Kolagen obsahuje aminokyselinu glycin, u které bylo v některých studiích prokázáno, že při užívání před spaním zlepšuje kvalitu, délku a účinnost spánku. U osob, které mají problémy se spánkem, tak může kolagen podpořit klidnější a nepřerušovaný spánek.

3. Podporuje úlevu kloubů v noci

Mnoho lidí pociťuje nejintenzivnější bolesti kloubů a svalů v noci nebo po probuzení. Užívání kolagenu večer může přinést okamžitou úlevu tím, že zmírní bolesti kloubů a sníží nepohodlí v době, kdy to nejvíce potřebujete. Může vám pomoci pohodlněji usnout.

4. Může pomoci růstu svalů přes noc

Lidský růstový hormon (HGH) se vylučuje v pulzech během hlubokého spánku, zejména v časných nočních hodinách. HGH stimuluje růst svalů a syntézu kolagenu. Konzumace kolagenu před spaním může poskytnout aminokyseliny podporující obnovu a růst svalů během spánku.

5. Snadné zapamatování před spaním

Pokud kolagen zařadíte do svého denního režimu před spaním a budete ho užívat současně s čištěním zubů, zajistíte, že si ho budete pamatovat. Jednoduchost začlenění do rituálu před spaním činí noční užívání kolagenu pro mnoho lidí atraktivní.

Optimální čas může záviset na vašich cílech

Výzkum, zda se kolagen lépe vstřebává ráno nebo večer, je omezený. Na základě výše uvedených potenciálních výhod však optimální doba užívání kolagenového doplňku pravděpodobně závisí na vašich hlavních cílech:

  • Pokud se soustředíte na redukci viditelných známek stárnutí, jako jsou vrásky a suchost, je nejrozumnější užívat kolagen na noc. V noci se vaše tělo nejvíce opravuje, takže podávání kolagenu těsně před spaním maximalizuje jeho využití.
  • Pokud chcete zlepšit energii, výkonnost při cvičení a regeneraci, konzumujte kolagen ráno. Tím zajistíte, že vaše tělo bude mít dostatek kolagenu pro posílení svalů a kloubů, když je nejvíce potřebujete.
  • Pro celodenní úlevu od kloubů a prevenci zranění užívejte kolagen ráno a večer. Tím poskytnete svým pojivovým tkáním nepřetržitou podporu kolagenu.
  • Pokud je pro vás nejdůležitější zjednodušení rutiny, užívejte kolagen, když si na to nejsnáze vzpomenete - ráno nebo večer. Pokud jej budete užívat důsledně, přínosy by měly být stále solidní.

Nezáleží na tom, kdy si ho vezmete, nezapomeňte kolagenový doplněk užívat důsledně po dobu nejméně 4-12 týdnů, abyste zaznamenali výsledky. Doporučuje se užívat 2,5-10 gramů denně v jedné dávce, ale řiďte se pokyny k dávkování od vybrané značky doplňku.

Tipy pro užívání ranního kolagenu

Pokud se rozhodnete užívat kolagen ráno, abyste získali výhody, jako je zvýšení energie, ochrana pokožky a úleva pro klouby během dne, zde je několik tipů:

  • Přidejte kolagenový prášek nebo kapsle do snídaně, jako jsou ovesné vločky, jogurt, koktejly nebo káva.
  • Nastavte si denní budík na telefonu, abyste si kolagen vzali hned po probuzení.
  • Mějte na kuchyňské lince sáčky s kolagenem nebo nádobu, která vám bude připomínat
  • Kombinujte kolagen s dalšími ranními doplňky stravy, jako jsou vitamíny nebo omega-3.
  • Použijte ochucený nebo snadno rozpustný kolagenový prášek.
  • Smíchejte kolagenový prášek do "proteinového panáka" s ovocnou šťávou nebo mlékem.
  • Kolagenové peptidy vypijte do 30 minut po probuzení, aby se optimálně vstřebávaly.
  • Pro dosažení nejlepších výsledků užívejte nalačno nebo alespoň 30 minut před jídlem.

Tipy pro užívání večerního kolagenu

Pokud se zaměřujete na noční obnovu pleti, zlepšení kvality spánku a růst svalů, zde je několik tipů pro večerní užívání kolagenu:

  • Konzumujte kolagen spolu s večeří nebo těsně před spaním
  • Přidejte kolagenový prášek do šálku bylinného čaje na podporu relaxace
  • Mějte kolagen u umyvadla v koupelně, abyste si ho mohli vzít při čištění zubů
  • Nastavte si denní upozornění v telefonu, abyste si před spaním vzali kolagen
  • Užívání kolagenu bezprostředně před aplikací nočních krémů pro zvýšení účinku
  • Vybírejte neochucené nebo neutrální kolagenové produkty, abyste nenarušili spánek.
  • Smíchejte s teplým mandlovým nebo mléčným mlékem a vypijte před spaním.
  • Užívejte kolagenové kapsle s malou lžičkou mandlového másla nebo jogurtu.
  • Použijte vyšší dávku kolagenu před spaním než ráno.
  • Vyhněte se užívání kolagenu příliš pozdě - pro nejlepší vstřebávání skončete 1-2 hodiny před spaním.

Kolagen má výhody, kdykoli si ho vezmete

I když ideální načasování kolagenu závisí na vašich wellness cílech, mějte na paměti, že kolagen by měl být prospěšný bez ohledu na to, kdy ho užíváte. Důležitější než načasování je jeho důsledné užívání.

Kolagenní peptidy mají vysokou biologickou dostupnost a vstřebatelnost, což znamená, že vaše tělo může aminokyseliny efektivně využít. Kolagenní peptidy se přímo zabudují do vašich vlastních kolagenových struktur.

Proto se příliš nestresujte dokonalým načasováním kolagenu. Zaměřte se na výběr vhodného času, který vyhovuje vašim zvyklostem, a dodržujte každodenní užívání. Časem byste měli zaznamenat zlepšení stavu pokožky, vlasů, nehtů, kloubů nebo jiných oblastí, na které se zaměřujete.

Souhrn

Shrnutí klíčových bodů tohoto článku:

  • Kolagen je hojně zastoupený strukturální protein, který s věkem ubývá, což vede ke známkám stárnutí.
  • Kolagenové doplňky mohou těmto účinkům čelit tím, že tělu dodají další kolagen.
  • Užívání kolagenu ráno přináší výhody, jako je energie, podpora při tréninku a celodenní ochrana kloubů a pokožky.
  • Užívání kolagenu na noc přináší výhody, jako je lepší regenerace pokožky přes noc, lepší spánek a růst svalů.
  • Ideální načasování kolagenu závisí na vašich hlavních wellness cílech.
  • Nezáleží na tom, kdy jej užíváte, buďte důslední a užívejte kolagen denně po dobu nejméně 4-12 týdnů, abyste zaznamenali výsledky.
  • Užívejte 2,5-10 gramů denně v jedné dávce podle pokynů na etiketě doplňku.
  • Ulehčete si práci přidáním kolagenu ke svým stávajícím ranním nebo večerním rutinám.

Měli byste tedy kolagen užívat ráno nebo večer? Existují dobré argumenty pro obojí. Užívejte kolagen tehdy, kdy to nejlépe podporuje váš životní styl, zdravotní cíle a každodenní návyky. Pro zářivou pleť, silné klouby a nehty a další výhody dodržujte režim po dobu několika měsíců.

Fakta

Zde jsou některá podrobnější fakta a statistiky o doplňování kolagenu a jeho načasování:

  • Kolagen tvoří 30 % celkového obsahu bílkovin v lidském těle a 70-80 % struktury kůže.
  • Bylo identifikováno nejméně 16 různých typů kolagenu, ale více než 90 % kolagenu v těle tvoří kolagen typu I, II nebo III.
  • Po 25. roce věku klesá produkce kolagenu rychlostí 1-2 % ročně. Do 60 let věku klesá hladina kolagenu přibližně o 30 %.
  • U žen dochází k rychlejšímu úbytku kolagenu obvykle od 30. roku života, což koreluje s nástupem běžných známek stárnutí, jako jsou jemné linky a vrásky.
  • Kolagenní peptidy mají jedinečný aminokyselinový profil s vysokým obsahem glycinu, prolinu a hydroxyprolinu.
  • Mezi oblíbené zdroje doplňkového kolagenu patří hovězí, mořský, vaječné skořápky, kuřecí a vepřový kolagen.
  • Hydrolyzované kolagenní peptidy mají nízkomolekulární řetězce, které jsou v těle vysoce biologicky dostupné ve srovnání s nedenaturovaným kolagenem.
  • Mnohé klinické studie prokázaly, že požití kolagenových peptidů může zvýšit hydrataci pokožky, hustotu kolagenu, pružnost pokožky a redukovat vrásky.
  • Přibývá důkazů, že kolagenové doplňky podporují zdraví kloubů, kostí, svalů, vlasů, nehtů a střev.
  • Obvyklá doba trvání klinických studií se pohybuje v rozmezí 4-12 týdnů, aby bylo možné prokázat měřitelný přínos kolagenu.
  • Výzkum ukazuje, že glycin, který tvoří asi 35 % kolagenních peptidů, může při užívání jako doplněk stravy zlepšit denní výkonnost, kvalitu spánku a regeneraci.
  • U sportovců, kteří konzumovali pouhých 15 gramů kolagenu denně po dobu 8 týdnů, došlo ke zvýšení svalové hmoty a zlepšení sportovního výkonu ve srovnání se skupinami, které užívaly placebo.
  • Doporučená denní dávka kolagenu se pohybuje mezi 2,5-15 gramy. Většina doplňků stravy poskytuje 10-20 gramů na jednu dávku.
  • Kolagenový prášek lze snadno přidat do koktejlů, kávových nápojů, ovesných kaší, jogurtů, pečiva, polévek a dalších pokrmů.
  • Vstřebávání kolagenu může být o něco lepší, pokud se konzumuje ráno nalačno nebo před spaním, než když se konzumuje s jídlem. Při důsledném užívání by však měl být prospěšný bez ohledu na to, kdy jej užíváte.

Měli byste kolagen užívat ráno nebo večer? Závěr

Závěrem lze říci, že kolagen je důležitá bílkovina, která udržuje naši pokožku mladistvou, klouby odpružené a kosti silné. Produkce kolagenu s věkem přirozeně klesá, což vede k ochabování kůže, bolestem kloubů a dalším příznakům stárnutí. Konzumace kolagenového doplňku může tomuto poklesu čelit tím, že tělu dodá další kolagen, který může využít k udržení mládí, krásy a tělesných funkcí.

Klinické studie prokázaly, že každodenní užívání kolagenu po dobu nejméně 4-12 týdnů může vést k měřitelnému zlepšení vrásek a suchosti pokožky, růstu nehtů, lámavosti vlasů, kloubních potíží, hustoty kostních minerálů, budování svalů a dalších. Hydrolyzované kolagenní peptidy v doplňcích stravy mají vynikající biologickou dostupnost.

Ideální načasování je nejasné, ale zdá se, že důležitější než načasování je trvalé užívání 2,5-10 gramů denně. Kolagen poskytuje zkrášlující účinky přes noc, když spíte, a výkonnostní účinky během dne. Zvolte si tedy ranní nebo noční dávku podle svého životního stylu a cílů. Přidejte kolagenový prášek nebo kapsle do svých stávajících rutinních postupů pro snadné každodenní užívání.

Během několika týdnů nebo měsíců každodenního doplňování kolagenu v kombinaci se zdravým životním stylem byste měli zaznamenat výhody, jako je pevnější pokožka, lesklejší vlasy, silnější nehty, zmírnění kloubních potíží, zlepšení spánku a zvýšení sportovního výkonu. Zařaďte kolagen do svého dlouhodobého režimu, který podpoří zdraví celého těla, krásu a boj proti stárnutí.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials (Vliv perorální suplementace kolagenovými peptidy na vlhkost kůže a kolagenovou síť v dermální oblasti: důkazy z modelu ex vivo a randomizovaných, placebem kontrolovaných klinických studií). Journal of Cosmetic Dermatology, 14(4), 291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174.

Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., Deitch, J. R., Sherbondy, P. S., & Albert, A. (2008). Studie 24 týdnů užívání kolagenového hydrolyzátu jako doplňku stravy u sportovců s bolestmi kloubů souvisejícími s aktivitou. Current Medical Research and Opinion, 24(5), 1485-1496 . https://doi.org/10.1185/030079908x291967.

Elam, M. L., Johnson, S. A., Hooshmand, S., Feresin, R. G., Payton, M. E., Gu, J., Arjmandi, B. H. (2018). Doplněk stravy s kolagenem zlepšuje hydrataci, pružnost, drsnost a hustotu pokožky: Výsledky randomizované, placebem kontrolované, zaslepené studie. Journal of Cosmetic Dermatology, 17(2), 261-268. https://doi.org/10.1111/jocd.12386

Inoue, N., Sugihara, F., Wang, X. (2016). Požívání bioaktivních kolagenových hydrolyzátů zvyšuje vlhkost a pružnost pokožky obličeje a snižuje známky stárnutí obličeje v randomizované dvojitě zaslepené placebem kontrolované klinické studii. Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(12), 4077-4081. https://doi.org/10.1002/jsfa.7606.

Kawaguchi T, Nanbu PN, Kurokawa M. (2012). Distribuce prolylhydroxyprolinu a jeho metabolitů po perorálním podání u potkanů. Biological and Pharmaceutical Bulletin, 35(3), 422-427. https://doi.org/10.1248/bpb.35.422

Moskowitz R. W. (2000). Úloha hydrolyzátu kolagenu při onemocnění kostí a kloubů. Seminars in arthritis and rheumatism, 30(2), 87-99. https://doi.org/10.1053/sarh.2000.9622

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Perorální suplementace specifických kolagenních peptidů má příznivé účinky na fyziologii lidské kůže: dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55 . https://doi.org/10.1159/000351376.

Shigemura, Y., Akaba, S., Kawashima, E., Park, E. Y., Nakamura, Y., Kondou, K., & Sato, K. (2017). Identifikace nového kolagenového peptidu pocházejícího z potravin, hydroxyprolyl-glycinu, v lidské periferní krvi pomocí předkolonové derivatizace fenyl isothiokyanátem. Food chemistry, 219, 15-20. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.09.123

Tanaka, M., Koyama, Y.I., Nomura, Y. (2009). Účinky požití kolagenních peptidů na poškození kůže způsobené UV-B zářením. Bioscience, biotechnology, and biochemistry, 73(4), 930-932 . https://doi.org/10.1271/bbb.80649.

Zague, V. (2008). Nový pohled na vliv příjmu kolagenového hydrolyzátu na vlastnosti pokožky. Archivos Latinoamericanos de Nutricion, 58(2), 195-206 . https://www.alanrevista.org/ediciones/2008/2/art-8/.

Zdzieblik, D., Oesser, S., Baumstark, M. W., Gollhofer, A., & König, D. (2015). Suplementace kolagenními peptidy v kombinaci s odporovým tréninkem zlepšuje tělesné složení a zvyšuje svalovou sílu u starších sarkopenických mužů: randomizovaná kontrolovaná studie. The British journal of nutrition, 114(8), 1237-1245 . https://doi.org/10.1017/S0007114515002810.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Post related products

Jaký produkt potřebuji?