Proč se po kolagenu můžete cítit ospalí

Published:

Categories: Kolagen

Kolagenové doplňky jsou v posledních letech stále populárnější a lidé je užívají například pro zlepšení zdraví kůže, kloubů a dokonce i spánku. Někteří lidé však uvádějí, že se po užívání kolagenu cítí nečekaně ospalí nebo unavení. Jaký je tedy důvod této ospalosti, kterou může kolagen u některých způsobovat? Podívejme se na to blíže.

Proč se po kolagenu můžete cítit ospalí

Co je kolagen a jak funguje?

Kolagen je nejrozšířenější bílkovinou v lidském těle, tvoří přibližně 30 % celkového obsahu bílkovin. Je to hlavní strukturální bílkovina, která zajišťuje pevnost a pružnost pojivových tkání, jako jsou kůže, šlachy, vazy, chrupavky, kosti, cévy a dokonce i zuby.

Kolagen se většinou nachází ve vláknitých tkáních a skládá se z aminokyselin, jako je glycin, prolin a hydroxyprolin. V těle se neustále rozkládá a regeneruje. S přibývajícím věkem se tvorba kolagenu zpomaluje, což vede k běžným projevům stárnutí, jako jsou vrásky, bolesti kloubů a oslabení kostí a svalů.

Cílem doplňkového kolagenu je poskytnout aminokyseliny potřebné k podpoře vlastní produkce kolagenu v těle. Většina kolagenových doplňků je hydrolyzovaná, což znamená, že kolagenové bílkoviny jsou rozloženy na menší peptidy pro lepší vstřebávání. Oblíbenými zdroji jsou hovězí, mořský kolagen nebo kolagen z vaječných skořápek.

Doplnění kolagenu může zvýšit obsah kolagenu v pojivových tkáních a poskytnout různé wellness výhody. Má však také vliv na chemii mozku, což může vysvětlovat, proč jsou někteří lidé ospalí.

Proč mohou kolagenové doplňky způsobovat ospalost

Existuje několik možných důvodů, proč mohou kolagenové doplňky u některých osob vyvolat ospalost nebo spavost:

1. Vysoký obsah glycinu

Kolagen má výjimečně vysoký obsah aminokyseliny glycin, která tvoří asi 33 % všech aminokyselin kolagenu. Obvyklé kolagenové doplňky stravy poskytují přibližně 10-20 g glycinu v jedné dávce.

Glycin působí v mozku jako inhibiční neurotransmiter, který může mít uklidňující účinky. Podílí se také na syntéze serotoninu, klíčového hormonu regulujícího spánek. Zvýšení hladiny glycinu z kolagenu může zvýšit hladinu serotoninu a mít mírný sedativní účinek pro lepší spánek.

Jednotlivci jsou však na účinky glycinu různě citliví. Ti, kteří jsou náchylnější k ospalosti, mohou tento účinek po užívání kolagenových doplňků pociťovat silněji.

2. Zvýšení obsahu tryptofanu

Bylo také prokázáno, že glycin pomáhá zvyšovat hladinu aminokyseliny tryptofanu v mozku. Tryptofan je prekurzorem pro tvorbu serotoninu a má také přirozené účinky navozující spánek.

Vyšší hladina tryptofanu spolu s přímou úlohou glycinu v syntéze serotoninu je pravděpodobně dalším způsobem, jak může kolagen podporovat lepší spánek a relaxaci. To však opět může u některých jedinců vyvolat pocit nadměrné únavy během dne.

3. Účinky na sekreci melatoninu

Obsah aminokyselin v kolagenu, včetně glycinu a prolinu, může rovněž stimulovat uvolňování melatoninu. Melatonin je tělesný spánkový hormon, který reguluje cirkadiánní rytmus a ve vhodnou dobu vyvolává ospalost.

Studie naznačují, že specifické aminokyseliny mohou v noci zvýšit hladinu endogenního melatoninu. Kolagenní peptidy přijaté dříve během dne mohou zvýšit uvolňování melatoninu později a posunout cykly spánku a bdění.

4. Změny hladiny cukru v krvi

Kolagen je bílkovina a obsahuje minimální množství sacharidů. Často se také užívá s vitaminem C, který zlepšuje vstřebávání. U některých jedinců může tato kombinace na lačný žaludek změnit hladinu cukru v krvi a způsobit ospalost po jeho užití.

Osoby se sklonem k výkyvům hladiny cukru v krvi nebo k reaktivní hypoglykémii by se mohly cítit unavené a po užívání kolagenových doplňků ráno nebo v polovině dne by si mohly zdřímnout.

Tipy na snížení ospalosti z kolagenu

Pokud po užívání kolagenových doplňků pociťujete nežádoucí ospalost nebo únavu, můžete se pokusit tento nežádoucí účinek minimalizovat:

  • Užívání kolagenu na noc - jelikož kolagen může zlepšit spánek a relaxaci, je ideální užívat ho asi hodinu před spaním. Díky tomu můžete využít jeho účinků podporujících spánek, a ne se cítit ospalí během dne.
  • Snižte dávku - Zkuste snížit dávku kolagenu na 5-10 gramů na dávku a zjistěte, zda nižší množství pomáhá předcházet denní ospalosti. Můžete také zkusit střídat dny, místo abyste jej užívali denně.
  • Dejte si ho s jídlem - konzumace kolagenu spolu se sacharidy nebo bílkovinami může pomoci stabilizovat změny hladiny cukru v krvi, které přispívají k energetickým kolapsům.
  • Zůstaňte hydratovaní - Pijte hodně vody po celý den a zároveň používejte kolagenové doplňky, abyste zůstali plní energie. Dehydratace může zhoršit únavu.
  • Vyhněte se jiným sedativům - Dávejte pozor na kombinaci kolagenu s jinými doplňky stravy, které mají sedativní účinky, jako je kozlík lékařský, heřmánek, tryptofan nebo antihistaminika.
  • Pravidelné cvičení - Aktivní životní styl může působit proti ospalosti, která je kolagenu vlastní. Cvičení vám dodá více energie, zlepší náladu a sníží náchylnost k únavě.
  • Dostatek spánku - Ujistěte se, že pravidelně spíte 7-9 hodin kvalitního spánku za noc. Správný spánek vám pomůže cítit se celkově odpočatí a vyrovná ospalost během dne.

Kdy navštívit lékaře

U většiny lidí nejsou mírné sedativní účinky doplňkového kolagenu důvodem k obavám. Pokud však pociťujete nadměrnou, nekontrolovatelnou ospalost, která ovlivňuje váš každodenní život, poraďte se se svým lékařem.

Pokud únavu související s kolagenem provázejí další příznaky, jako je závrať, bolest hlavy, nevolnost, duševní zmatenost, rozmazané vidění, bušení srdce nebo necitlivost, navštivte svého lékaře. Tyto příznaky mohou naznačovat alergickou reakci, hormonální nerovnováhu nebo základní onemocnění.

Je také důležité vyloučit zdravotní problémy, jako jsou klinické poruchy spánku, poruchy štítné žlázy, anémie, deprese, cukrovka nebo účinky léků na předpis. Lékař vám pomůže určit, zda je příčinou kolagen nebo zda se jedná o jiný problém vyžadující léčbu.

Někteří jedinci jsou prostě mimořádně citliví na profil aminokyselin kolagenu a úprava dávkování nebo načasování může pomoci. Pokud však nežádoucí účinky v podobě ospalosti přetrvávají a výrazně zhoršují kvalitu vašeho života, může vám lékař doporučit kolagen zcela vysadit.

Souhrn

Kolagen je v těle hojně zastoupená bílkovina, která jako doplněk stravy poskytuje mnoho zdravotních výhod. Některé jeho aminokyselinové složky, zejména glycin, však působí na neurotransmitery v mozku, které vyvolávají pocity klidu a ospalosti.

Pro osoby se sklonem k ospalosti je pravděpodobně nejlepší užívat kolagen na noc. Začněte s nízkou dávkou, zůstaňte hydratovaní, abyste se vyhnuli výkyvům hladiny cukru v krvi, a dávejte pozor na míchání kolagenu s jinými doplňky nebo léky, které způsobují únavu. Pokud denní ospalost přetrvává a narušuje práci, školu nebo vztahy, poraďte se s lékařem, aby vyloučil základní onemocnění.

Ospalost je běžným vedlejším účinkem, upravte si proto svůj kolagenový režim tak, aby vyhovoval vašemu tělu a životnímu stylu. S trochou pokusů a omylů může být kolagen stále přínosem pro celkovou pohodu a jeho vlastnosti podporující spánek lze strategicky využít pro zlepšení nočního odpočinku.

Sekce faktů

  • Kolagen je bílkovina složená z aminokyselin, jako je glycin, prolin a hydroxyprolin. Zajišťuje strukturu a pružnost pojivových tkání.
  • Produkce kolagenu s věkem klesá, což vede k projevům, jako jsou vrásky a bolesti kloubů. Potřebné aminokyseliny mohou dodat doplňky stravy.
  • Kolagenové doplňky mohou způsobit ospalost v důsledku:
    • glycin je inhibiční neurotransmiter, který zvyšuje hladinu serotoninu a uvolňuje mozek.
    • Zvýšené množství tryptofanu - podporuje tvorbu serotoninu.
    • stimulace melatoninu
    • Změny hladiny cukru v krvi
  • Osoby se sklonem k ospalosti by měly kolagen užívat na noc, v nižších dávkách, s jídlem, být hydratované a vyhnout se jiným sedativům.
  • Pokud je únava nadměrná a ovlivňuje každodenní život, navštivte svého lékaře. Ten může posoudit, zda se nejedná o základní onemocnění nebo alergii.
  • Úprava dávky a načasování vám může umožnit těžit z kolagenu a zároveň zvládnout vedlejší účinky v podobě ospalosti.

Proč se po kolagenu můžete cítit ospalí. Závěr

Souhrnně lze říci, že doplňkový kolagen může u některých lidí způsobovat ospalost, a to kvůli velkému množství aminokyseliny glycinu a vlivu na serotonin, melatonin, tryptofan a regulaci hladiny cukru v krvi. Osoby náchylnější k únavě mohou chtít užívat kolagen na noc, snížit dávky nebo upravit časování tak, aby se minimalizovala ospalost během dne. I když je ospalost běžná, pokud se stane nezvladatelnou, navštivte lékaře, aby vyloučil zdravotní potíže. S určitými osobními úpravami lze kolagen stále s výhodou užívat pro celkové zdraví a cílenou podporu spánku.

Zdroje použité k napsání tohoto článku

Bello, A. E., & Oesser, S. (2006). Hydrolyzát kolagenu pro léčbu osteoartrózy a dalších kloubních onemocnění: přehled literatury. Current medical research and opinion, 22(11), 2221-2232. https://doi.org/10.1185/030079906X148373

Borumand, M., & Sibilla, S. (2015). Denní konzumace kolagenového doplňku Pure Gold Collagen® snižuje viditelné známky stárnutí. Clinical interventions in aging, 10, 1747-1758 . https://doi.org/10.2147/CIA.S89939.

Choi, F. D., Sung, C. T., Juhasz, M. L., & Mesinkovsk, N. A. (2019). Perorální suplementace kolagenem: A Systematic Review of Dermatological Applications (Systematický přehled dermatologických aplikací). Journal of drugs in dermatology : JDD, 18(1), 9-16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30615188/

El-Hafidi, M., Pérez, I., Baños, G., & Guillamon, A. (2004). Příjem glycinu zvyšuje syntézu serotoninu: důsledky pro terapii deprese glycinem. Aminokyseliny, 27(1), 35-38. https://link.springer.com/article/10.1007/s00726-004-0150-6

Inagawa, K., Hiraoka, T., Kohda, T., Yamadera, W., & Takahashi, M. (2006). Subjektivní účinky požití glycinu před spaním na kvalitu spánku. Sleep and Biological Rhythms, 4(1), 75-77 . https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1479-8425.2006.00193.x.

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Perorální suplementace specifických kolagenních peptidů má příznivé účinky na fyziologii lidské kůže: dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55 . https://doi.org/10.1159/000351376.

Shigemura, Y., Kubo, S., Sudo, Y., Kubo, S., & Umishio, K. (2017). Effect of Prolyl-hydroxyproline (Pro-Hyp), a Food-Derived Collagen Peptide in Human Blood, on Growth of Fibroblasts from Mouse Skin (Vliv prolyl-hydroxyprolinu (Pro-Hyp), kolagenového peptidu pocházejícího z lidské krve, na růst fibroblastů z myší kůže). Journal of agricultural and food chemistry, 65(23), 4645-4651. https://doi. org/10.1021/acs.jafc.7b00147

Tanaka, M., Koyama, Y. I., Nomura, Y. (2009). Effects of Collagen Peptide Ingestion on UV-B-Induced Skin Damage (Účinky požití kolagenových peptidů na poškození kůže způsobené UV-B zářením). Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 73(4), 930-932 . https://doi.org/10.1271/bbb.80649.

Zague, V. (2011). Nový pohled na vliv příjmu kolagenového hydrolyzátu na vlastnosti pokožky. Archivos latinoamericanos de nutricion, 61(2), 192-199 . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22081618/.

Zaregistrujte do našeho zpravodaje a užijte 10% slevu na jednu vaši objednávku

Post related products

Jaký produkt potřebuji?